Propozycja

Oberhauptowska skrzynka podawcza. Tutaj składamy wnioski, podania i inne dokumenty oraz oświadczenia bezpośrednio do oberhaupta.
Awatar użytkownika
Roman Schädel Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Propozycja

Post autor: Roman Schädel »

Heinz-Werner Grüner pisze: 27 kwietnia 2023, 21:15
Roman Schädel pisze: 27 kwietnia 2023, 10:25 Tam po prostu znalazłem te rujny. No bo gdzie takie piękne drzewa mogłyby być?
Ruiny budowli sakralnej w lesie. O dziwo nikt na nie nie trafił wcześniej! Ciekawostka. :)
Co do drzew, to chyba jasne, że piękne są niemalże w całej części Kotliny.
A może odkrył, tylko miał... gdzieś. :)
(-) ks. bp obsmt. Roman Schädel

Superintendent Generalny Kościoła Ewangelicznego w Edelweiss
Biskup Wolkendbadzki Kościoła Powszechnego Pollinu
Bootsmannmatt EFF
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Joachim Cargalho pisze: 27 kwietnia 2023, 21:41 Ja tam oczekuję cały czas na Straussa! :D
Engelberta? Podchodziłem do tematu tej odzieży. Daliśmy radę, czekam na zamówienia. ;)

Roman Schädel pisze: 27 kwietnia 2023, 21:52
Heinz-Werner Grüner pisze: 27 kwietnia 2023, 21:15
Roman Schädel pisze: 27 kwietnia 2023, 10:25 Tam po prostu znalazłem te rujny. No bo gdzie takie piękne drzewa mogłyby być?
Ruiny budowli sakralnej w lesie. O dziwo nikt na nie nie trafił wcześniej! Ciekawostka. :)
Co do drzew, to chyba jasne, że piękne są niemalże w całej części Kotliny.
A może odkrył, tylko miał... gdzieś. :)
Najprawdopodobniej było własnie tak jak Szanowny Pastor pisze. Chodzą legendy, że budynek stał od wieków, ale zaniechano odnowy po najostrzejszej zimie roku 1789, gdzie pół Kotliny zmarło z niedożywienia. Nikt nie dbał o wiarę, raczej o własne cztery litery i tak popadło wszystko w ruinę. Ludzie pomału zaczęli wracać do formy i zwiększać populację, ale po 100 latach nikt nie pamiętał o sakralnym budynku, gdzieś tam w lesie.
Podobno często bym odwiedzany przez zakochane pary, ale "przegane zostały" przez dzieciaki, które bawiły się w okolicy w tzw. chowanego. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Roman Schädel Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tak na marginesie, to w życiu realnym brakuje czasu, ale chętnie bym taki urban exploring zrobił. Fascynują mnie takie stare budynki. Szczególnie te, gdzie może straszyć.

Bootsmannmatt EFF
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Roman Schädel pisze: 28 kwietnia 2023, 11:45 Tak na marginesie, to w życiu realnym brakuje czasu, ale chętnie bym taki urban exploring zrobił. Fascynują mnie takie stare budynki. Szczególnie te, gdzie może straszyć.
Ja też kiedyś miałem zajawkę na to, ale bez rewelacji. Ostatecznie tak szybko jak się pojawiło, tak szybko zniknęło.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Heinz-Werner Grüner pisze: 28 kwietnia 2023, 21:46
Ja też kiedyś miałem zajawkę na to, ale bez rewelacji. Ostatecznie tak szybko jak się pojawiło, tak szybko zniknęło.
To co? Zakłady Naprawcze Taboru Kolejowego? :D
Trzeba tylko kupić jakąś flachę dla urzędujących tam żuli.
Roman Schädel pisze: 28 kwietnia 2023, 11:45 Szczególnie te, gdzie może straszyć.
Gdzie więc może straszyć?
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 04 maja 2023, 21:48
Heinz-Werner Grüner pisze: 28 kwietnia 2023, 21:46
To co? Zakłady Naprawcze Taboru Kolejowego? :D
Trzeba tylko kupić jakąś flachę dla urzędujących tam żuli.
Roman Schädel pisze: 28 kwietnia 2023, 11:45 Szczególnie te, gdzie może straszyć.
Gdzie więc może straszyć?
Są miejsca o których nie można mówić głośno. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Osobiście nie miałabym nic przeciwko kościołowi w EDL.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Femme Mystere pisze: 07 maja 2023, 17:26 Osobiście nie miałabym nic przeciwko kościołowi w EDL.
Największym problemem "mikronacyjnych religii" jest po prostu zrzynanie z realowych mitologii i kultów religijnych... czasem aż obrzydzenie od tego bierze - bo to tak podobne, a do tego nawet całkiem zamierzenie.

Jestem ciekawy czy ktoś potrafiłby stworzyć wreszcie całkowicie oryginalną mitologię i całkowicie oryginalny kult z tym związany na potrzeby wirtualnego związku wyznaniowego. Wiem, że to wymagałoby wysiłku, inwencji i wyobraźni, ale to jedyny "kościół", który moim zdaniem byłby sensowny w "mikro".
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

"Zrzynamy" wiele z realnego świata i dotyczy to mnogiej ilości kategorii życia mikronacyjnego. Całe ustroje są odwzorowaniem, formowanie armii, prowadzone sporty i to samo dotyka również religii. Czym więc ona zawiniła najbardziej, iż takie obrzydzenie w Tobie wywołała?

Tworzenie czegoś na kształt który jest znany, daje przede wszystkim łatwiejsze rozeznanie wśród obserwatorów tej działalności, którzy nie muszą zapoznawać się z fundamentami działalności, a prowadzący tą aktywność mają dużo większy wachlarz możliwości, z którego mogą czerpać. Może to być równie ciekawe, jeśli będzie prowadzone w sposób spójny, ale jednocześnie przedstawiało jakąś formę unikatowości - chociażby przez indywidualne umiejętności oratorskie prowadzącego, podczas wygłaszania homilii.

Jedną z rzeczy, którą rzeczywiście możemy dużo częściej praktykować w mikroświecie, to brak przekładania naszych realnych przekonań, do świata mikronacyjnego. Pozwolenie na działanie takie, jak sobie ktoś nakreśli w swojej osobie - w ramach konwencji danego kraju. Pozbycie się malkontenctwa i przekonania o swojej nieomylności lub jakiejkolwiek wyższości, może stanowić dobrą podstawę do budowania solidarnego społeczeństwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
Roman Schädel Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

No dokładnie, ja nie lubię takiej niechęci. W sumie to wojsko też naśladujemy realne.

Bootsmannmatt EFF
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynka Podawcza”