Przyjmowanie interesantów

Władzę zwierzchnią w Edelweiss posiada Oberhaupt. To on czuwa, by "państwo rosło w siłę, a ludziom żyło się dostatniej". W tym miejscu znajduje się jego siedziba. Jeśli masz jakąś sprawę do niego, to dobrze trafiłeś.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Przyjmowanie interesantów

Post autor: Femme Mystere »

Heinz-Werner Grüner pisze: 01 lutego 2022, 12:32Co do nazwy z zaproponowanych mnie najbardziej urzeka Schmelzfest (czytamy szmelcfest?), bo to i zabawne i wpadajace w ucho. A pamiętajcie, że nie każdy (w tym ja) znam niem...znaczy się edelweisski.
Tak, wymawia się Szmelcfest :D Jestem już tak skażona, że nie zauwazyłam w ogóle, że to rzeczywiście śmiesznie brzmi.
Heinz-Werner Grüner pisze: 01 lutego 2022, 12:32Jak rozumiem, mógłbym to zostawić Szanownej Pani do wykonania?
Tak, mogę się tym zająć. ;)
Joachim Cargalho pisze: 01 lutego 2022, 12:44Ja bym poszedł trochę w kierunku reklamy teaserowej. Stwórzmy jakąś zagadkę dla mikronautów...
Jakie elementy mogłyby się w niej znaleźć?
3xTAK :) Zagadka brzmi super
Heinz-Werner Grüner pisze: 01 lutego 2022, 12:32Przyszło mi jednak do głowy pewne odkrywanie słowa "EDELWEISS"
Na kilkanaście dni przed zrobić codzienne odkrywanie jednej litery z opisem/grafiką...

E- Emocje -
D- Duma - bycie członkiem naszej społeczności to nie tylko zabawa
E- Eklektyzm - łączenie wszystkiego co sprawia nam radość
L- Lód - śnieżny świat to nasza codzienność
W-
E-
I-
S-
S- Szarotka - nasz symbol, nasze dziedzictwo

To tak na szybciutko i bez zastanowienia... Mamy tyle do roboty, że ho-ho, ale mało konkretów.
W dosłownym tłumaczeniu słowo Edelweiss oznacza "szlachetna biel". Słowo Edel odnosi się do szlachectwa i arystokracji, głównie w kontekście społecznym w odniesieniu do ludzi szlachetnego pochodzenia.

Kolor biel natomiast to kolor czystości.

Można wykorzystać to piękne ujęcie słowa Edelweiss również w kontekście metaforycznym.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

No to mamy chociaż nazwę. Szmelcfest oczywiście pisana poprawnie. ;)

Zaraz założe jakiś infomacyjny i zbiorczy temat,bo tutaj jesteśmy już tak porozrzucani,że się strasznie gubię. ;)

Edelweiss jako edel weiss- tak faktycznie, zapomniałem o tym. To rzeczywiście dobry pomysł, ale w jaki sposób chciałaby Szanowna to pokazać? Chodzi tylko o prezentację obrazkową tego co zaproponowałem, czy o teksty, czy o coś jeszcze zupełnie innego? @Femme Mystere
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

To tylko taka wolna myśl, rzucona dla inspiracji ;)
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

No, a ja jak zwykle zapomniałem w natłoku wczorajszych informacji spisać wszystko w jednym miejscu. :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Grüner w natoku obowiązków związanych z ekspansją Edelweiss i otwarciem granic rzadko bywał w Der Sitz.
Dziś przybył na chwilę, poprosił Herr Hagymę by nikt mu nie przeszkadzał,po czym na wszelki wypadek przekluczył drzwi i upewniwszy, że nikt go nie zaskoczy, otworzył barek, nalał małego schnappsa z lokalnego ryneczku po czym przechylił całą szlanicę.
Lekko się otrząsnął, powtórzył czynność raz jeszcze...
-No to do roboty... - rzekł sam do siebie, wyciągając jednocześnie z szuflady szachownicę.
Zasiadł za biurkiem, wyciągnął kartkę papieru, gdzie miał spisane ustawienie figur na planszy,po czym ustawił je według zapisków.
- I jak on mnie pokonał? - zastanawiał się długo...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Minęło zaledwie kilkadziesiąt minut od przybycia do biura Herr Oberhaupta...
-A pier.... to! - zamachnął się ręką i przewrócił figury stojące na szachownicy.
-Idę się zabawić!
Jak powiedział, tak zrobił. Wyszedł z budynku trzaskając ze złości wszystkimi drzwiami zlokalizowanymi na jego drodze. Nie zastanawiają się długo wybrał się do Geheim Hotel
.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Oberhaupt miał pełne rece roboty. Jeszcze dziś musiał błyskawicznie udać się do Hirschberg-Joksopolis, na nieoficjalną, roboczą wizytację do Hirschbergii i Weerlandu.
Papiery zalegające na biurku sugerowały, że zadań do wykonania jest całe mnóstwo.
-Dosyć tego! - walnął pięścią w stół - Herr Hagyma... Herr Hagyma! -zaczął się wydzierać na swojego asystenta.
-Jest pan. W końcu... Wołać mnie tu Frau Augentrost i tego, no jak mu tam... Herr Cargalho. Tylko prędko! Nie będę przecież całą wieczność siedział za biurkiem.
-Aha, Zoltanie, meine freund, Herr Hagymo, wezwij ich i dowiedz wcześniej czy chcieliby objąć stanowiska prawej, czy tam lewej ręki... Wróc do mnie z raportem. Albo nie, niech mi sami powiedzą. Wracam za dwa kwadranse, już tu mają być! - Grüner uśmiechnął się złowrogo i wyszedł z Der Sitz.

OFFTOP:
@Joachim Cargalho @Femme Mystere
Chciałbym utworzyć dwa stanowiska doradcze. Potrzebuję informacji czy jesteście zainteresowani. Nie przyjmuje sprzeciwu. Więzienie świeci pustkami ;)
Pomyślcie też nad jakąś fajową nazwą. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Joachim przybył do biura na zawołanie asystenta utrzymania biura Oberhaupta.
- Co tam, Herr Gruener? Ty chcesz, żebym Twoją ręką był? No to zdecydowanie lewą, o ile nie jesteś mańkutem! - roześmiał się pod nosem.
- Przyznam, że nie potrzebuję żadnego stanowiska, by służyć dobrą lub jakąkolwiek radą. - powiedział i czekał na reakcję rozmówcy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA