Książę Persji nadaje!

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Książę Persji nadaje!

Post autor: Jürgen Voller »

Spoko :karo
Brzmi świetnie i to prawdziwa zachęta dla przedsiębiorców :lol:
Ogólnie, to chcę tylko, żeby Unsere Regierung się zbytnio nie wtrącał, a podatki były minimalne i zyski maksymalne ;)
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jürgen Voller pisze: 28 maja 2025, 01:57 Spoko :karo
Brzmi świetnie i to prawdziwa zachęta dla przedsiębiorców :lol:
Ogólnie, to chcę tylko, żeby Unsere Regierung się zbytnio nie wtrącał, a podatki były minimalne i zyski maksymalne ;)
Nie ma co się bać, ale fajnie jakbym chociaż poznał branżę. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jeszcze się zastanawiam :lol: Mój kontakt w 🇦🇫 mi dziś przesłał info co się dzieje na wystawie afgańskiej w Kabulu :D
Talibowie wystawili ten fajny samochód Simurg zaprojektowany w Afganistanie. Może słyszałeś o nim? :)

https://youtu.be/OAji8IWxR0I?si=DGvvXVq_VuE84mTc
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 28 maja 2025, 10:52 Jeszcze się zastanawiam :lol: Mój kontakt w 🇦🇫 mi dziś przesłał info co się dzieje na wystawie afgańskiej w Kabulu :D
Talibowie wystawili ten fajny samochód Simurg zaprojektowany w Afganistanie. Może słyszałeś o nim? :)

https://youtu.be/OAji8IWxR0I?si=DGvvXVq_VuE84mTc
To niech się Szanowny zastanawia, a ja dalej zachęcam. :)
Co do auta to wow, wygląda zjawiskowo! I jak godnie brzmi ryk silnika!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Słuchałem dziś w pewnym pokoju na X interesującej rozmowy Afgańczyków o oporze przeciwko talibom :D

Bardzo ciekawe doświadczenie i okazuje się, że z moim Farsi nie jest źle, choć też nie mogę powiedzieć, że wszystko rozumiem :lol:
Załączniki
20250529_192920.jpg
20250529_192920.jpg (70.05 KiB) Przejrzano 382 razy
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 29 maja 2025, 19:34 Słuchałem dziś w pewnym pokoju na X interesującej rozmowy Afgańczyków o oporze przeciwko talibom :D

Bardzo ciekawe doświadczenie i okazuje się, że z moim Farsi nie jest źle, choć też nie mogę powiedzieć, że wszystko rozumiem :lol:
Herr @Jürgen Voller czy ty gdzieś rozwijasz jakąś mikro związaną z Persami? Skoro mamy Boszniaków z Sandjaku, to może gdzieś po sąsiedzku i jakieś Persepolis czy inna Suza z Farsi pod Waszym zarządem powstanie, hę? :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nein, Herr Oberhaupt @Heinz-Werner Grüner ! :D
Ich habe nicht Mein Persisches Mikronation! ;)

Myślę na początek o przedsiębiorstwie zbrojeniowym w Edelweiss :)

Wprawdzie chciałem swojego czasu pracować w jakimś już istniejącym przedsiębiorstwie, ale że sondowanie potencjalnych pracodawców nic nie dało, to idę na swoje.

Wątek perski w Cesarstwie Nan Di dobiegł końca, więc myślę o wątku jednostki wojskowej w rodzaju irańsko-afgańskim w ramach armii Edelweiss.

https://youtu.be/aKBpTThDopY?si=pqYJiuI27chx-bev

Mundury bardzo podobne, broń również.

Byłbym bardziej aktywny, z motywacją do działania.

Może nawet jakiś fikcyjny kraj dla narracji.

Współpraca wojskowa, handlowa, szkolenia oficerów, ale wszystko w Edelweiss.
Załączniki
39 i.GIF
39 i.GIF (13.42 KiB) Przejrzano 365 razy
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 29 maja 2025, 22:01 Nein, Herr Oberhaupt @Heinz-Werner Grüner ! :D

Wprawdzie chciałem swojego czasu pracować w jakimś już istniejącym przedsiębiorstwie, ale że sondowanie potencjalnych pracodawców nic nie dało, to idę na swoje.

Wątek perski w Cesarstwie Nan Di dobiegł końca, więc myślę o wątku jednostki wojskowej w rodzaju irańsko-afgańskim w ramach armii Edelweiss.

1. Przemysł zbrjeniowy? Hmm...
2. Istnieją co najmniej dwa w Edelweiss, gdzie każdy przywita pracownika z otwartymi rękami.
3. Pomysł z "perską" jednostką wojskową jest jak najbardziej w porządku, ale skądś musieli by się Ci żołnierze wziać. Przecież nie będą to najmnicy, prawda?
4. Umundurowanie również, w drodze wyjątku można dostosować, choć należy wziąć pod uwagę specyfikę i klimat Edelweiss.
5. Kraj to może nie, ale własnie miasteczko, dlaczego nie. To mogę zaproponować.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 30 maja 2025, 08:55
Jürgen Voller pisze: 29 maja 2025, 22:01 Nein, Herr Oberhaupt @Heinz-Werner Grüner ! :D

1. Przemysł zbrjeniowy? Hmm...
2. Istnieją co najmniej dwa w Edelweiss, gdzie każdy przywita pracownika z otwartymi rękami.
3. Pomysł z "perską" jednostką wojskową jest jak najbardziej w porządku, ale skądś musieli by się Ci żołnierze wziać. Przecież nie będą to najmnicy, prawda?
4. Umundurowanie również, w drodze wyjątku można dostosować, choć należy wziąć pod uwagę specyfikę i klimat Edelweiss.
5. Kraj to może nie, ale własnie miasteczko, dlaczego nie. To mogę zaproponować.
Co do tych przedsiębiorstw, to próbowałem ubiegać się o pracę, ale skończyło się na uprzejmościach.

1. Ja, Rüstungindustrie.

2. Co tych przedsiębiorstw, to próbowałem ubiegać się o pracę, ale skończyło się na uprzejmościach. U siebie bym był bardziej aktywny i wydajny. No i mam parę pomysłów, które nie były w tych przedsiębiorstwach wykorzystane, a możliwe, że nawet nie zostały wzięte pod uwagę. Jednym słowem, ja nie chcę ryby, tylko wędkę, żeby samemu coś złowić ;)

3. Herr Oberhaupt, ja zdołałem ściągnąć dwóch Azjatów z Mandżurii do Cesarstwa Nan Di, a dokładniej do Nowej Ordy ostatnio, więc mam możliwości również przez moje kontakty afgańskie. Inna sprawa, że forum nordackie jest zupełnie inne i Nan Di jest gdzieś w połowie (nie mam ochoty się kłócić znowu na ten temat, Meine Herren!). W Krainie Szarotek jest zupełnie inaczej i jest to plus. Mam nadzieję, że dogadamy się w sprawie języka, bo Niebiański Cesarz chciał, żeby Mandżurowie pisali po polsku, a z tym był problem. Angielski to by była dobra opcja.
Tacy Afgańczycy by mogli zacząć kurs języka Dari czy Farsi na miejscowym edelwajskim uniwersytecie, przykładowo. Myślę o zwerbowaniu do Edelweiss pewnej uzdolnionej Afganki. Co do pierwowzoru narracyjnej Setareh jan, to niestety, szanse są raczej niewielkie, zwłaszcza, że szykuje się do egzaminu medycznego z techniki radiologicznej.

4. Ja, naturlich, Herr Oberhaupt! :) To umundurowanie jest tak niemieckie (plus Stahlhelm!), że nie bez powodu je wrzuciłem jako przykład.

5. Tak, to jest bardzo dobry pomysł z miastem. Np. Nuristadt (Miasto Światła). Jeśli chodzi o kraj, to racze wyłącznie j narracyjny, że wizyta głowy państwa, że szkolenia, że współpraca, handel, pomoc w modernizacji kraju tamtejszejmu władcy, a nie rzeczywiście istniejący w mikronacjach, bo aż takiej ambicji, żeby budować własną państwowość nie mam.

6. Myślę o kontynuacji śledztwa w ramach Unternehmen Kreissäge do tego.

P.S Wczoraj był Dzień Języka Paszto (drugi język urzędowy w Afganistanie oprócz Dari, tego drugiego, bardzo podobnego do Farsi używanego w Iranie). Oto jak ubrała się w ten dzień słynna Afganką mieszkająca w Polsce, Nilofar Ayoubi :) ;)

Jest żywym uosobieniem Afganistanu, bo jej ojciec, uzdolniony nauczyciel szkolny był Pasztunem z pochodzenia, mama była pochodzenia tadżyckiego (ale z Tadżyków mieszkających na północy Afganistanu, nie z Sowjet Union!),a jej mąż jest Hazarem (ludność pochodzenia azjatyckiego w Afganistanie, osiadła od stuleci w tym kraju i obecnie bardzo prześladowana przez talibów z powodów czysto rasistowskich). Mają trójkę dzieci i dzieci będą mówić po polsku, aż miło! :))
Załączniki
20250529_203048.jpg
20250529_203048.jpg (109.46 KiB) Przejrzano 339 razy
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Krótko mówiąc, działaj. Pokaż na co Cię stać. Oczywiście fajnie by było podopinać gdzie, co i jak, w miarę mozliwości, ale myślę, że dogadamy się bezproblemowo.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”