Książę Persji nadaje!

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Książę Persji nadaje!

Post autor: Jürgen Voller »

Witam, nie spodziewałem się życia wątku beze mnie, a tu taka niespodzianka! XD

Toczą się rozmowy pokojowe w Pakistanie z częścią reżimu ajatollachów, ale nie kibicuję temu za bardzo. No i ten cały Ghalibaf, to też facet z czerwonymi łapami! To jakaś nieźle pokręcona próba wyjścia z twarzą albo gra na czas. Jeśli ten reżim pozostanie, to będzie za jakiś czas kolejna odsłona... Na miejscu Rudego, bym wylądował na wyspach Keszm, Larak i w samym porcie Bandar e Abbas, żeby zabezpieczyć Cieśninę Ormuz. Portugalczycy tak zrobili ponad 500 lat temu i można to powtórzyć.
Ze Starym Pierdołą się oczywiście nie zgadzam, z oczywistych względów ;) Izrael jest buforem, który daje zajęcie różnym islamskim oszołomom i ma istnieć jak najdłużej! Faktycznie państwa arabskie Zatoki Perskiej dołączyły do koalicji USA i Izraela przeciw reżimowi w Teheranie i nawet wycofanie USA nie wygasi sytuacji (dzięki tym reżimowym rakietom i dronom walącym w sąsiadów wokół!).

P. S Putiniści mi próbują ostatnio spalić archiwum województwa ruskiego z czasów Jagiellonów i RON we Lwowie :?: :!:
Już dokumentów z XV wieku, dotyczących moich przodków nie zobaczę, dzięki Niemcom i pożarowi w Wawie podczas PW lub krótko po, jesienią 1944 roku...
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dziś coś specjalnego, czyli rozmowa z Sahar, jedną z najlepiej mówiących po polsku Iranek w Polsce :D Jako, że rozmówca był anglojęzyczny, to tym razem po angielsku, ale na YouTube znajdziecie łatwo opcje polskich napisów, jak coś ;)

https://m.youtube.com/watch?v=-xcixkPCh ... 8n3bOdFLmQ
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jürgen Voller pisze: 29 marca 2026, 13:09 Dziś coś specjalnego, czyli rozmowa z Sahar, jedną z najlepiej mówiących po polsku Iranek w Polsce :D Jako, że rozmówca był anglojęzyczny, to tym razem po angielsku, ale na YouTube znajdziecie łatwo opcje polskich napisów, jak coś ;)

https://m.youtube.com/watch?v=-xcixkPCh ... 8n3bOdFLmQ
A może i nawet w wolnej chwili przesłucham... Na ten moment za dużo wrażeń. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Rozumiem doskonale :D Powaliła mnie grypa i to już czwarty dzień...
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 29 marca 2026, 21:02 Rozumiem doskonale :D Powaliła mnie grypa i to już czwarty dzień...
O! To jeszcze grypowe szaleństwo trwa? Zdrowia zatem życzę!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ja, genau! Viele Dank, Herr Oberhaupt! :D
P.S Dajcie znać, czy wywiad powyżej da się odsłuchać, bo moja ciocia słyszała dźwięk stukania maszyny do pisania na początku, ale samego wywiadu z Sahar, mieszkającą w Wawie, już nie (teraz wszystko ok z dźwiękiem, jak słucham, ale jeszcze niedawno miałem podobny problem z niektórymi rozmowami i jak moja dobra irańska przyjaciółka z Łodzi rozmawiała z autorem, to nie dało się tego zrozumieć!)?
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

To wpis na X od użytkownika Delcado, który dobrze opisuje, co się dzieje w głowach zwykłych mieszkańców Iranu i z jakimi trudnościami muszą się zmagać (w tym moja Iranka!!!):

"Mam 28 lat i całe swoje życie żyję pod duszącym jarzmem Islamskiej Republiki Iranu. Piszę to wprost z ulic Teheranu, prawie miesiąc po rozpoczęciu wojny i pozwólcie mi powiedzieć prawdę, której świat nie jest w stanie pojąć:

Czymś, co budzi moje największe przerażenie wcale nie są rakiety.

Mój paraliżujący, codzienny strach to wyjście z domu i przejście przez punkty kontrolne Korpusu Strażników Rewolucji Islamskiej. To mdły węzeł w żołądku, gdy ludzie, których kocham, wychodzą na zewnątrz, wiedząc, że mogą zostać porwani przez te potwory. Nic nie jest, nie było i nigdy nie będzie gorsze od tego reżimu. Nie przekonacie mnie, że jest inaczej.

Wykrwawiam się do cna. Poświęcam każdą uncję energii i pieniędzy na walkę z tym cyfrowym zaciemnieniem, kupując VPN za VPN-em, tylko po to, by wymusić połączenie i móc być głosem moich rodaków. I co widzę, kiedy w końcu się połączę? Analityków siedzących bezpiecznie za granicą i mówiących nam: *„Jeszcze nie wypróbowaliście wszystkich możliwości!”*

Czy wy oszaleliście?

Podczas ostatniej „ścieżki”, którą przeszliśmy, ponad 40 000 z nas nie wróciło do domu. Na tej drodze ostra kula przeleciała centymetry obok mojego ucha i tuż obok głowy najdroższej osoby w moim życiu. O mało nie straciłem na tym asfalcie najlepszego przyjaciela na zawsze. Jaką cholerną drogę mam jeszcze obrać?

Dlaczego depczecie po przelanej krwi moich rodaków? Dlaczego spędzacie czas walcząc z następcą tronu @PahlaviReza zamiast słuchać zmiażdżonego, krwawiącego narodu?

Wczoraj wieczorem słuchałem jego przemówienia. Wiecie, co poczułem?

Ulgę.

Głęboką ulgę, słysząc, jak honorowy człowiek oddaje ból i żądania swojego ludu z większą precyzją niż ktokolwiek inny. I poczułem dumę. Poczułem absolutną dumę z prawdy, struktury i piękna jego słów.

Czy wiecie, jak bolesne jest to, że duma jest dla dzisiejszego Irańczyka czymś obcym, naprawdę obcym? On nam to przywrócił.

Krzyczeliśmy jego imię z całych sił. 40 000 naszych poległych bohaterów podpisało się pod jego przywództwem własną krwią.

Przestańcie walczyć z naszym wyborem.
Posłuchajcie nas.
Załączniki
20260328_195053.jpg
20260328_195053.jpg (863.88 KiB) Przejrzano 1540 razy
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Przykre, ale na to nie mamy wpływu. przynajmniej ja.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 31 marca 2026, 09:31 Przykre, ale na to nie mamy wpływu. przynajmniej ja.
Wiesz, moja Iranka zdołała dostać pakiet internetu po jakiejś niesamowicie wysokiej cenie (jest mnóstwo oszustw i cenzura próbuje zrobić z kraju Koreę Północną, bo bardzo powoli działa internet przez jakieś filtry!!!) i nawet wczoraj udostępniła coś o gejach protestujących za wyzwoleniem Cieśniny Ormuz, ale to było śmieszne, bo co ze zwykłymi mieszkańcami tejże, a oni protestowali w sumie nie wiadomo za czym (nie dało się wywnioskować, czy są za wojną, czy przeciw i jeśli byli za reżimem, to mogę powiedzieć jedno, był to poważny błąd, bo pod rządami ajatollachów nie przeżyliby tygodnia, zwłaszcza w warunkach chomeinizmu wojennego i przykręcania śruby przez starający się przetrwać reżim, jakby nie było, totalitarny i do tego jeszcze z dużą dozą fanatyzmu religijnego!). Oszczędza internet dokładnie tak, jak jej poradziłem i jeśli nie ma od niej wiadomości, to przynajmniej wiem, że żyje, bo się loguje 🇵🇱🤗💚🤍♥️

P.S Cena ropy i tak wzrośnie, bo 🇺🇦 drony walą nieźle w 🇷🇺 magazyny tejże nad Bałtykiem ostatnio (czekam na społeczno -polityczne samobójstwo kogoś potępiającego!) 🙈

P.S 2 Marine Herren und Damen, domyślam się, co by powiedziała o waszym zdaniu na temat jej kraju jako wyłącznie jakiegoś barbaricum i zainteresowaniu wyłącznie przez pryzmat cen ropy i wolności dla Cieśniny Ormuz, ale dla miejscowych już nie tak znowu koniecznie, ale to mówię tak partyjskim strzałem, bo jestem teraz w biegu! :lol:
Załączniki
20260325_223503.jpg
20260325_223503.jpg (95.17 KiB) Przejrzano 1336 razy
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Było dużo zamieszania wokół zestrzelonych amerykańskich pilotów, ale wszystko się skończyło dobrze! :lol:
Siostrzenicę czy bratanicę zabitego w Iraku l w 2019 roku dowódcy IRGC, generała Qasima Soleimaniego podczas pobytu w Bagdadzie, aresztowano razem z córką i obie zostaną wydalone ze Stanów Zjednoczonych (mieszkały sobie w luksusowych warunkach w Los Angeles!) :D ;) To jest zresztą znak firmowy reżimu, że jego dzieci żyją sobie jak pączki w maśle poza granicami, a ludzie żyjący wewnątrz są tresowani w myśl zasad religijnych... Za taki kostium kąpielowy zwykła Iranka dostałaby baty na gołe plecy...
Załączniki
Screenshot_2026-04-05-13-14-52-924_com.instagram.android.jpg
Screenshot_2026-04-05-13-14-52-924_com.instagram.android.jpg (623.27 KiB) Przejrzano 126 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”