Mam wrażenie, że jakoś dziwnie alergicznie reagujesz na moje swobodne podejście do narracyjnego budowania świata Edelweiss. Tak jak napisałem, jeśli Aeorklub zdecyduje, że mu za ciasno na pustym lotnisku, to może sobie wykosić kawał łąki i tam urządzać szkolenia. Tym bardziej, że w początkowej fazie jego tworzenia znalazło się wielu chętnych do udziału w tym przedsięwzięciu, dlatego też nie ma co zaduszać tego poprzez dywagacje jak to powinno być prawnie i logicznie, bo to można korygować na bieżąco. Dlatego zwracam uwagę, ze niepotrzebne są Twoje argumenty, bo tu wszyscy się zgadzają, że taki klub powinien istnieć i wyczekują początków działalności klubu. Nie ma co gadać, tylko działać.
Aeorklub Edelweiss - rozmowy ogólne
Moderator: Ronon Dex
Regulamin forum
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Aeorklub Edelweiss - rozmowy ogólne
Jeśli o mnie chodzi, to mógłbym być jedynie adwokatem diabła, zaś Oberhaupt to złoty człowiek!
Mam wrażenie, że jakoś dziwnie alergicznie reagujesz na moje swobodne podejście do narracyjnego budowania świata Edelweiss. Tak jak napisałem, jeśli Aeorklub zdecyduje, że mu za ciasno na pustym lotnisku, to może sobie wykosić kawał łąki i tam urządzać szkolenia. Tym bardziej, że w początkowej fazie jego tworzenia znalazło się wielu chętnych do udziału w tym przedsięwzięciu, dlatego też nie ma co zaduszać tego poprzez dywagacje jak to powinno być prawnie i logicznie, bo to można korygować na bieżąco. Dlatego zwracam uwagę, ze niepotrzebne są Twoje argumenty, bo tu wszyscy się zgadzają, że taki klub powinien istnieć i wyczekują początków działalności klubu. Nie ma co gadać, tylko działać.

- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Port Lotniczy Flughafen Edelweiss-Neue Gärten, nasze jedyne lotnisko jak na tą chwilę.
Natomiast wciskając się jeszcze w wypowiedź to ja również stwierdzam że loty aeroklubu spokojnie mogą być obsługiwane przez lotnisko, nie mówię to o konieczności lotów z lotniska a raczej o kontroli lotów. Gdyż to jest w moim odczuciu częścią narracji lotniska by pomagać w lotach.
I tak wiem że w tych czasach nie było radia i tak dale i tak dalej, ale jak trzeba to sobie stosowne wymyślimy.
Czyli na jedynym i głównym lotnisku komunikacyjnym stacjonuje również 5-6 eskadr lotnictwa wojskowego... i jeszcze chcecie tam umieścić aeroklub? Zaiste pomysł przedni... Naprawdę nie widzicie potrzeby stworzenia kolejnych lotnisk? Serio?Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑12 września 2022, 20:08Port Lotniczy Flughafen Edelweiss-Neue Gärten, nasze jedyne lotnisko jak na tą chwilę.
Pal pies aeroklub, ale mam chociaż nadzieję, że to lotnictwo wojskowe ma przewidziane kilka lotnisk terenowych bo inaczej czarno to widzę... Mam też nadzieję, że samoloty nie są ładnie poustawiane wzdłuż drogi startowej, jeden przy drugim.
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Przeznaczonego dla wojska, owszem, cywilnego można ale dalej uważam że lotnisko centralne powinno nadzorować wszelkie loty odbywane z całego kraju.Ronon Dex pisze: ↑12 września 2022, 20:41Czyli na jedynym i głównym lotnisku komunikacyjnym stacjonuje również 5-6 eskadr lotnictwa wojskowego... i jeszcze chcecie tam umieścić aeroklub? Zaiste pomysł przedni... Naprawdę nie widzicie potrzeby stworzenia kolejnych lotnisk? Serio?Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑12 września 2022, 20:08Port Lotniczy Flughafen Edelweiss-Neue Gärten, nasze jedyne lotnisko jak na tą chwilę.![]()
Do tworzenia nowych lotnisk problemu nie mam ale z czystej wygody dla korzystania forum loty mogła by spokojnie nadzorować kontrola lotów z centralnego lotniska.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Szanowni Panowie,
Edelweiss ma jedno opisane lotnisko cywilne.
Lotniska wojskowe z przyczyn mi nieznanych (chyba z racji po prostu braku pomysłu) po prostu takowego się jeszcze nie doczekały. Zakładałem, że lotnisko znajdzie się gdzieś w okolicach Stadt Edelweiss, może w strefie obok cywilnego, nie wiem, oraz w Grunerwald, jako, że tam mamy sporą część "sprzętu" wojskowego.
Tak samo jak lotnisk wojskowych, nie mamy rozpisanych informacji, gdzie stacjonuje dana jednostka - tylko ogólne liczby. Nie zatem tylko lotnictwo kuleje, ale, że nie mamy aż takiego szybkiego przemiału informacji to się ciągnie.
Wracając do lotnisk - cywilne jedno wystarczy. Wojskowe (jako bazy sprzętu-nie wiem czy to dobre pojęcie) w dwóch największych miastach, chyba również. Może w przyszłości gdzieś na północy powstać, ale to melodia przyszłości, nie mamy przecież tam nawet miast.
Lądowiska przydomowe, to już inna para kaloszy. Nie muszą być, według mnie, pod jurysdykcją kontroli lotu. Ta służyć miała tylko i wylącznie do fabularyzacji międzynarodowej/wizyt/dostaw cargo z towarem/czyli raczej w kontekście wymiaru miedzynarodowego.
Wojskowe loty nie muszą być opisywane w ogóle, chyba, że w ramach ćwiczeń/misji etc. reszta nie będzie przecież kontrolowana w żaden sposób.
Rozumienie teg,o na razie jest bardzo powierzchowne z racji małego rozpisania, ubolewam nad tym, ale niestety poza strefą wizualną nie jestem znawcą tematu.
Co do umiejscowienia klubu. Nie chciałbym mieszać tego w miastach, bo jakoś mi tak słabo (nie wiem dlaczego) mi tam pasuje. Myślałem o tym lotnisku cywilmnym, nie w kontekscie "jak to będzie fajnie najebane samolotów", tylko ze względu na to, że sprawy maszyn powietrznych w obszarze cywilnym mielibyśmy w jednym miejsce.
Pisząc ten post przyszło mi do głowy jeszcze jedno miejsce. Może niezłym mijescem będzie dział Stowarzyszenia Sportowego? Co o tym sadzicie. W końcu w aeroklubie też chodzi o pewne sportowe osiągnięcia.
Edelweiss ma jedno opisane lotnisko cywilne.
Lotniska wojskowe z przyczyn mi nieznanych (chyba z racji po prostu braku pomysłu) po prostu takowego się jeszcze nie doczekały. Zakładałem, że lotnisko znajdzie się gdzieś w okolicach Stadt Edelweiss, może w strefie obok cywilnego, nie wiem, oraz w Grunerwald, jako, że tam mamy sporą część "sprzętu" wojskowego.
Tak samo jak lotnisk wojskowych, nie mamy rozpisanych informacji, gdzie stacjonuje dana jednostka - tylko ogólne liczby. Nie zatem tylko lotnictwo kuleje, ale, że nie mamy aż takiego szybkiego przemiału informacji to się ciągnie.
Wracając do lotnisk - cywilne jedno wystarczy. Wojskowe (jako bazy sprzętu-nie wiem czy to dobre pojęcie) w dwóch największych miastach, chyba również. Może w przyszłości gdzieś na północy powstać, ale to melodia przyszłości, nie mamy przecież tam nawet miast.
Lądowiska przydomowe, to już inna para kaloszy. Nie muszą być, według mnie, pod jurysdykcją kontroli lotu. Ta służyć miała tylko i wylącznie do fabularyzacji międzynarodowej/wizyt/dostaw cargo z towarem/czyli raczej w kontekście wymiaru miedzynarodowego.
Wojskowe loty nie muszą być opisywane w ogóle, chyba, że w ramach ćwiczeń/misji etc. reszta nie będzie przecież kontrolowana w żaden sposób.
Rozumienie teg,o na razie jest bardzo powierzchowne z racji małego rozpisania, ubolewam nad tym, ale niestety poza strefą wizualną nie jestem znawcą tematu.
Co do umiejscowienia klubu. Nie chciałbym mieszać tego w miastach, bo jakoś mi tak słabo (nie wiem dlaczego) mi tam pasuje. Myślałem o tym lotnisku cywilmnym, nie w kontekscie "jak to będzie fajnie najebane samolotów", tylko ze względu na to, że sprawy maszyn powietrznych w obszarze cywilnym mielibyśmy w jednym miejsce.
Pisząc ten post przyszło mi do głowy jeszcze jedno miejsce. Może niezłym mijescem będzie dział Stowarzyszenia Sportowego? Co o tym sadzicie. W końcu w aeroklubie też chodzi o pewne sportowe osiągnięcia.
Coś mi tak przyszło do głowy, że chyba się nie dogadamy bo o co innego mamy na myśli... Ja cały czas o umiejscowieniu aeroklubu na mapie Edelweiss, a niektórzy chyba o umieszczeniu aeroklubu jako tematu/poddziału na forum.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑12 września 2022, 21:00 Co do umiejscowienia klubu. Nie chciałbym mieszać tego w miastach, bo jakoś mi tak słabo (nie wiem dlaczego) mi tam pasuje. Myślałem o tym lotnisku cywilmnym, nie w kontekscie "jak to będzie fajnie najebane samolotów", tylko ze względu na to, że sprawy maszyn powietrznych w obszarze cywilnym mielibyśmy w jednym miejsce.
Ta rozmowa jest dlatego by przygotować wszystko do "działania"... A działalność aeroklubu zacznie się w przyszłym tygodniu, bo na chwilę obecną nie mam ku temu możliwości pisząc z telefonu na urlopie.Joachim Cargalho pisze: ↑12 września 2022, 19:39 Dlatego zwracam uwagę, ze niepotrzebne są Twoje argumenty, bo tu wszyscy się zgadzają, że taki klub powinien istnieć i wyczekują początków działalności klubu. Nie ma co gadać, tylko działać.
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Należy więc cierpliwie wypatrywać końca urlopu i rozpoczęcia przedsięwzięcia według podjętych przygotowań.

- Isabella M. Neumann-Swann • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja rozumiem, że posiadanie wielu różnych akcji - typu lotnisk - może mieć pewne fajne podłoże pod narrację. Ale zauważam jeden też fakt - nie wiem czy jesteśmy w stanie uciągnąć wszystko narracyjnie, by watki nie były puste (przyznam się osobiście bardzo w tym temacie kuleje).
Herr @Ronon Dex myśli o przyszłości. A ja szczerze wolałabym się skupić na obecnym stanie. Jedno lotnisko tez mi się wydaje wystarczy - oczywiście cywilne, bo wojskowe trzeb aby dopracować (ale tutaj są od tego inni, a nie ja). Po prostu szkoda by było tworzyć nie wiadomo ile czegoś, by potem to leżało odłogiem...
Herr @Ronon Dex myśli o przyszłości. A ja szczerze wolałabym się skupić na obecnym stanie. Jedno lotnisko tez mi się wydaje wystarczy - oczywiście cywilne, bo wojskowe trzeb aby dopracować (ale tutaj są od tego inni, a nie ja). Po prostu szkoda by było tworzyć nie wiadomo ile czegoś, by potem to leżało odłogiem...
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]

Ale ja nie namawiam do tworzenia kolejnych działów... Chyba się po prostu nie zrozumieliśmy. Temat/poddział aeroklubu może być w dziale "lotniskowym", podobnie jak ten planowany "Urząd Lotnictwa" - to logiczne.Isabella Swann pisze: ↑13 września 2022, 08:51 Ja rozumiem, że posiadanie wielu różnych akcji - typu lotnisk - może mieć pewne fajne podłoże pod narrację. Ale zauważam jeden też fakt - nie wiem czy jesteśmy w stanie uciągnąć wszystko narracyjnie, by watki nie były puste (przyznam się osobiście bardzo w tym temacie kuleje).
Natomiast narracyjnym miejscem funkcjonowania aeroklubu powinno być jakieś trawiaste lotnisko w okolicy, która najlepiej sprawdzi się jako tło lotów aeroklubowych... czyli teren niezbyt trudny do latania też dla początkujących, a więc raczej nizinny, w góry sobie zawsze można polecieć, bo Edelweiss wielkim krajem nie jest. Co do szczegółów to w przyszłym tygodniu jak dopasuje jakiś teren do wizualizacji i wtedy się to odpowiednio na mapie umieści.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ronon Dex pisze: ↑13 września 2022, 01:36Heinz-Werner Grüner pisze: ↑12 września 2022, 21:00 Co do umiejscowienia klubu. Nie chciałbym mieszać tego w miastach, bo jakoś mi tak słabo (nie wiem dlaczego) mi tam pasuje. Myślałem o tym lotnisku cywilmnym, nie w kontekscie "jak to będzie fajnie najebane samolotów", tylko ze względu na to, że sprawy maszyn powietrznych w obszarze cywilnym mielibyśmy w jednym miejsce.
Pisząc ten post przyszło