Spis powszechny Pollinu

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Spis powszechny Pollinu

Post autor: Anastasia Windsachen »

Szanowni i Szanowne,

Mikronacyjny Instytut Ankiet po raz kolejny wystartował ze spisem powszechnym Pollinu, który ma na celu zebranie danych do statystyk, takich, jak:
  • staż w mikronacjach,
  • średnia wieku w mikronacjach,
  • dominujący stan cywilny w mikronacjach,
  • ulubiony trunek mikronacji,
  • dominująca metoda "konsumpcji" mikronacji,
  • oraz wiele innych
Zapraszam do udziału. Spis dostępny jest do północy 20 grudnia :).

Königinmutter des Voxland-Königreiches

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Sorcha Raven v.d. Bjørk Stempel
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Spis powszechny Pollinu

Post autor: Sorcha Raven v.d. Bjørk »

Uważam ankietę za zbyt szczegółową i za bardzo dotykającą życia realnego.
Pragnę przypomnieć, że to są mikronacja, świat wirtualny, a nie realny.
Wypełniłam, jednak jestem zdegustowana pytaniami tak prywatnymi realnie.
Teraz zastanawiam się nad tym czy nie zbyt daleko to poszło.
W każdym razie zastanawiam się nad sensem brania udziału w takiej zabawie, która brutalnie i bez pardonu wkracza w moje realne życie z zabłoconymi butami...
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Nie zaglądałem tam jeszcze, jednak już na początku weryfikacja stempla sugeruje, że nie będzie ona anonimową, a skoro @Sorcha Raven odczuła dyskomfort wypełniając ją, to może taką powinna być ta ankieta.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sophie »

Wypełniłam i mam podobne odczucia co @Sorcha Raven. Dodam od siebie, że bardzo zadziwiło mnie pytanie o dokładniejsze miejsce zamieszkania (region i miasto) oraz stan cywilny.
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ja zacząłem wypełniać wczoraj, jako pewnie jeden z pierwszych i zrezygnowałem. Z całym szacunkiem @Anastasia Windsachen, ale tutaj nie ma żadnej anonimowości...
Zastanawiam się czy uzupełnić.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Helwetyk »

Heinz-Werner Grüner pisze: 06 grudnia 2022, 09:04 Ja zacząłem wypełniać wczoraj, jako pewnie jeden z pierwszych i zrezygnowałem. Z całym szacunkiem @Anastasia Windsachen, ale tutaj nie ma żadnej anonimowości...
Żeby tak zamiast kawy… Badanie jest anonimowe. Odpowiedzi w bazie danych są zapisywane odrębnie od uczestników (tak samo jak w przypadku pozostałych ankiet MIA); pod losowymi numerami, aby nie dało się bez znacznego wysiłku zestawić kolejności wpadania odpowiedzi z konkretnymi osobami.
(—) Helwetyk Romański, Dyniowy Padawan
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Helwetyk pisze: 06 grudnia 2022, 09:13
Heinz-Werner Grüner pisze: 06 grudnia 2022, 09:04 Ja zacząłem wypełniać wczoraj, jako pewnie jeden z pierwszych i zrezygnowałem. Z całym szacunkiem @Anastasia Windsachen, ale tutaj nie ma żadnej anonimowości...
Żeby tak zamiast kawy… Badanie jest anonimowe. Odpowiedzi w bazie danych są zapisywane odrębnie od uczestników (tak samo jak w przypadku pozostałych ankiet MIA); pod losowymi numerami, aby nie dało się bez znacznego wysiłku zestawić kolejności wpadania odpowiedzi z konkretnymi osobami.
Czy osoba zarządzająca danymi ma wgląd w komplet wypowiedzi, bez przypisania autora? Przecież jak napiszę, że jestem z Edelweiss i... kilka innych rzeczy to posklejać w całość jest bardzo prosto.
Jeśli ankieta jest anonimowa w obrębie każdego pytania (nie wiem czy dobrze zostanę zrozumiany) to nie widze problemu.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Helwetyk »

Heinz-Werner Grüner pisze: 06 grudnia 2022, 09:23 Czy osoba zarządzająca danymi ma wgląd w komplet wypowiedzi, bez przypisania autora?
Tak jest.

Heinz-Werner Grüner pisze: 06 grudnia 2022, 09:23 Przecież jak napiszę, że jestem z Edelweiss i... kilka innych rzeczy to posklejać w całość jest bardzo prosto.
Tak, to prawda; przy czym istotne są te „inne rzeczy”, którymi się poniekąd „sami podpisujemy”. Przy czym — bezpośredni dostęp do bazy danych posiadają dwie osoby (namiestnicy Leocji). Najbardziej wrażliwe pytania: o miejscowość zamieszkania, realne wyznanie i realne poglądy polityczne — jeżeli ktoś postanowi je podać — mają właśnie ten status i nie są dostępne w indywidualnych arkuszach udostępnianych autorom badań…

Heinz-Werner Grüner pisze: 06 grudnia 2022, 09:23 Jeśli ankieta jest anonimowa w obrębie każdego pytania (nie wiem czy dobrze zostanę zrozumiany) to nie widzę problemu.
…ale arkusze, z powyższym wyłączeniem dla pytań wrażliwych, są udostępniane w komplecie. W innym przypadku nie posiadalibyśmy możliwości ustalenia np. tego, jaki jest przeciętny staż w poszczególnych mikronacjach, te dane muszą być ze sobą „sparowane”.
(—) Helwetyk Romański, Dyniowy Padawan
Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Jakie są w ogóle problemy badawcze, w których rozwiązaniu ma pomóc ta ankieta? :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Widzę, że pytania wywołały kontrowersje, @Helwetyk wyklepał, co nieco sytuację, ale i tak pasuje przyjść samej i odpowiedzieć. Zwłaszcza, że mnie wspomniano i padło pytanie o cel.

Na początku wypada mi zauważyć, że choć cel jest szczytny (nie to jeszcze nie odpowiedź na pytanie @Joachim Cargalho) to udział w Spisie jest nieobowiązkowy i nikt nie miałby problemu, gdybyście uznali, że ze względu na zbyt "drążące" pytania nie chcecie go wypełniać.

Kwestia anonimowości - sama upewniałam się czy wszystko jest odpowiednio anonimowe by przy wyciągu danych, nikt kto miałby do nich dostęp nie wiedział, że o kogo chodzi. Oczywiście zawsze istnieje to ryzyko, że po prostu wiemy już wystarczająco wiele o danej osobie, że czytając, możemy mieć pewne przeczucie, że wiemy o kim czytamy, ale nigdy pewność. Logowanie przez Stempla jest i wyłącznie po to by móc skorzystać z platformy w ramach całego systemu oraz by zapobiec np. ponownemu wypełnieniu spisu, i tym samym zafałszowaniu wyników.

Teraz może coś więcej o celu, powodach pytań itd. Najbardziej kontrowersyjne bo mogące być uznanymi za "drążące" aż nadto są, jak rozumiem pytania o:
  • stan cywilny,
  • miejscowość i region zamieszkania,
  • wielkość miejscowości pochodzenia i zamieszkania,
  • poglądy,
  • wyznanie,
  • wykształcenie
Więc pozwólcie, że się wytłumaczę.
  • Stan cywilny - dzięki tej informacji jesteśmy w stanie opracować ciekawą statystykę czy mikronacje tworzą w większości ludzie z kimś związani, czy jednak single. Możemy na tego podstawie snuć kolejne filozoficzne rozważania, co jest więc motywatorem uczestniczenia w tej zabawie, a także czym w takim razie przyciągać ludzi do mikronacji. Oprócz tego można np. określić, która mikronacja jest najbardziej "związkowa", a która najmniej.
  • Miejscowość i region - to informacja tak naprawdę bardziej służąca do organizacji wszelkiej maści zjazdów. Dzięki temu wiadomo np. gdzie organizować zjazd by, jak najwięcej mikronautów miało możliwość pojawienia się na nim. W mnóstwie pomysłów, które pojawiły się podczas układania pytań już w maju tego roku pojawiła się wizja stworzenia czegoś na wzór mapy zjazdowej w Stemplu, tak jak ma to miejsce w Sarmacji. Oczywiście tutaj to już by było kompletnie dla chętnych do wypełniania. Jednak póki takowej nie mamy to te pytania pomagają pi razy drzwi określić, które miejsce w Polsce jest pod zjazd najlepsze.
  • Wielkości - to pytanie miało miejsce już w zeszłorocznym spisie i pozwala nam określić czy np. wielkość miejscowości pochodzenia, i zamieszkania mają wpływ na postawy mikronautów, ich dostęp do mikronacji (preferowana konsumpcja), wiek etc. Dodatkowo można np. w ramach ciekawostki porównać czy ludzie wiedzą na pewno, ile liczy ich miasto zamieszkania.
  • Poglądy - kolejna z opcjonalnych pozycji (jak te wcześniejsze). Kompletnie ciekawostkowa sprawa, ale również i pomagająca określić np. czy dana mikronacja jest taka czy taka. Na tego podstawie sprawdzić, czy realne poglądy mikronautów przekładają się na sposób kreacji swoich mikronacji.
  • Wyznanie - to również opcjonalne i wytłumaczenie jest takie samo, jak w przypadku poglądów.
  • Wykształcenie - kolejna z pozycji, która pozwala nam określić kto bawi się w mikronacje, do kogo je kierować, kto tworzy poszczególne nacje. Czy pośród nas jest więcej humanistów? A może ścisłowców? To ma na celu ten punkt.
Mam nadzieję, że wraz z @Helwetyk rozwialiśmy wątpliwości, które się pojawiły. Jeżeli ktoś czuje się szczegółowością lub natłokiem pytań urażony - przepraszam.
Königinmutter des Voxland-Königreiches

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Agencja Informacyjna Edelweiss (ENA)”