Spis powszechny Pollinu

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Spis powszechny Pollinu

Post autor: Anastasia Windsachen »

Szanowni i Szanowne,

Mikronacyjny Instytut Ankiet po raz kolejny wystartował ze spisem powszechnym Pollinu, który ma na celu zebranie danych do statystyk, takich, jak:
  • staż w mikronacjach,
  • średnia wieku w mikronacjach,
  • dominujący stan cywilny w mikronacjach,
  • ulubiony trunek mikronacji,
  • dominująca metoda "konsumpcji" mikronacji,
  • oraz wiele innych
Zapraszam do udziału. Spis dostępny jest do północy 20 grudnia :).

Königinmutter des Voxland-Königreiches

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Spis powszechny Pollinu

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Dziękujemy za tak szczegółowe wyjaśnienie Frau @Anastasia Windsachen. Jak łatwo sparwdzić, ja swój "wpis" do spisu oddałem.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Dziękuję za przedstawione wyjaśnienia.
Poniżej kilka drobnych spostrzeżeń.
Anastasia Windsachen pisze: 06 grudnia 2022, 20:12 Stan cywilny - dzięki tej informacji jesteśmy w stanie opracować ciekawą statystykę czy mikronacje tworzą w większości ludzie z kimś związani, czy jednak single. Możemy na tego podstawie snuć kolejne filozoficzne rozważania, co jest więc motywatorem uczestniczenia w tej zabawie, a także czym w takim razie przyciągać ludzi do mikronacji. Oprócz tego można np. określić, która mikronacja jest najbardziej "związkowa", a która najmniej.
Jestem ciekawy jak mogą zmienić się wnioski naszych rozważań dla propozycji determinant wobec osób w związkach a singli. :D
Anastasia Windsachen pisze: 06 grudnia 2022, 20:12 Miejscowość i region - to informacja tak naprawdę bardziej służąca do organizacji wszelkiej maści zjazdów. Dzięki temu wiadomo np. gdzie organizować zjazd by, jak najwięcej mikronautów miało możliwość pojawienia się na nim.
W takim razie brakuje tutaj ważnego pytania czy w ogóle dana osoba jest chętna do realnej integracji. Bo nagle się okaże, że pół mikroświata jest ze wschodu, lubi pić bimber, więc zwołamy wszystkich pod Brześć, a później okaże się, że w sumie to nie chcą się spotkać, mimo, że mają blisko. Oczywiście, równie dobrze może być z ludźmi z każdej szerokości i długości geograficznej Polski! :D
Dodatkowo można np. w ramach ciekawostki porównać czy ludzie wiedzą na pewno, ile liczy ich miasto zamieszkania.
Oczywiście, że można!

I wystarczy... Czekam na wyniki i wnioski!
Obrazek
Awatar użytkownika
Sorcha Raven v.d. Bjørk Stempel
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sorcha Raven v.d. Bjørk »

Anastasia Windsachen pisze: 06 grudnia 2022, 20:12
  • Stan cywilny - dzięki tej informacji jesteśmy w stanie opracować ciekawą statystykę czy mikronacje tworzą w większości ludzie z kimś związani, czy jednak single. Możemy na tego podstawie snuć kolejne filozoficzne rozważania, co jest więc motywatorem uczestniczenia w tej zabawie, a także czym w takim razie przyciągać ludzi do mikronacji. Oprócz tego można np. określić, która mikronacja jest najbardziej "związkowa", a która najmniej.
A co to ma do rzeczy?
A na przykład jak za miesiąc ktoś zostanie wdowcem lub rozwiedzie się, to statystyki pójdą w las?
Anastasia Windsachen pisze: 06 grudnia 2022, 20:12 [*]Poglądy - kolejna z opcjonalnych pozycji (jak te wcześniejsze). Kompletnie ciekawostkowa sprawa, ale również i pomagająca określić np. czy dana mikronacja jest taka czy taka. Na tego podstawie sprawdzić, czy realne poglądy mikronautów przekładają się na sposób kreacji swoich mikronacji.
[*]Wyznanie - to również opcjonalne i wytłumaczenie jest takie samo, jak w przypadku poglądów.
[*]Wykształcenie - kolejna z pozycji, która pozwala nam określić kto bawi się w mikronacje, do kogo je kierować, kto tworzy poszczególne nacje. Czy pośród nas jest więcej humanistów? A może ścisłowców? To ma na celu ten punkt.[/list]
Rozumiem, że jeśli ktoś np. w realu jest nacjonalistą, to takich działań w mikronacji można się po nim spodziewać?
Jeśli ktoś jest wyznawcą np. Świadków Jagody, to będzie to uzewnętrzniał?
Wykształcenie pominę, bo to absurd totalny...
Zdaję sobie sprawę, że ankieta jest nieobowiązkowa, co nie oznacza, że posiada takie a nie inne pytania.
Proszę wziąć pod uwagę, że są ludzie, którzy mogą celowo pisać/oznaczać w tej ankiecie bzdury, odpowiedzi zupełnie nierealne ponieważ nie chcą odkrywać swoich kart, chcą być uznawani i widziani takimi jakimi sobie wymyślili i już wszelkie filozoficzne debaty czy elaboraty dadzą w łeb, bo nie będą faktycznym odzwierciedleniem owego spisu.
Coraz bardziej mikronacje zaczynają przypominać serwisy społecznościowe, brakuje tylko w tej ankiecie konieczności fotki w bikini lub ze względu na badane w przyszłości poglądy i dla celów lepszych wywodów filozoficznych szanownej i kolegów filozofów, dodatkowo jak z kartoteki kryminalnej, wtedy na podstawie profilu, kształtu nosa czy innych cech można określić przydatność takiej jednostki dla ogółu mikroświata.
Z czymś bardzo złym i przykrym to mi się kojarzy...

To tyle z mojej strony, wyczerpałam limit odpowiedzi na ten temat, jak i limit czasu na taką zabawę.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Santi Vilarte

ODZNACZENIA

Post autor: Santi Vilarte »

Właściwie przypadkiem dowiedziałem się o spisie, bo nikt z autorów nie wrzucił do nas info. Mnie akurat wyjaśnienia @Helwetyk w zupełności uspokajają. Rozumiem, że ktoś może mieć obawy, i wtedy może i lepiej uzupełnić tylko obowiązkowe pola.
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Myślę, że ten spis nie będzie niósł dla nas wymiernej wartości dla potencjalnych działań marketingowych. W sumie to nie wiem, czy służy czemuś więcej niż czysta ciekawość :D Niemniej jednak wypełniłam, pytania nie były dla mnie przesadnie szczegółowe.

Być może kiedyś, jeśli byśmy chcieli przeprowadzić badania marketingowe lub rozpocząć jakąś wspólną kampanię marketingową dla Pollinu, mogłabym pomóc i skonstruujemy ankietę bardziej celowaną.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 07 grudnia 2022, 08:25 Myślę, że ten spis nie będzie niósł dla nas wymiernej wartości dla potencjalnych działań marketingowych. W sumie to nie wiem, czy służy czemuś więcej niż czysta ciekawość :D Niemniej jednak wypełniłam, pytania nie były dla mnie przesadnie szczegółowe.

Być może kiedyś, jeśli byśmy chcieli przeprowadzić badania marketingowe lub rozpocząć jakąś wspólną kampanię marketingową dla Pollinu, mogłabym pomóc i skonstruujemy ankietę bardziej celowaną.
Od lat zastanawiamy się do kogo uderzyć, do jakiej grupy i tak dalej. Nie wiem, nie znam się, ale czasem jak idę ulicą to mam ochotę jakiemuś ancymonowi przekazać "wlepkę" co to mikro, lub bezpośrednio o Edelweiss.
Nie wiem czy dobrze myślę, ale to łut szczęscia kto zaskoczy w tej naszej zabawie.
Mamy dziennikarzy, studentów, uczniów, nauczycieli, lekarzy, webmasterów, marketingowców, księgowych, zbieraczy malin itd.. I jak tu sprecyzować? :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

W kampaniach marketingowych określa się bardzo szczegółowo grupę docelową. Niezbyt skuteczne jest generalizowanie. DLatego dla każdej zdefiniowanej, bardzo konkretnej grupy zastosowane środki reklamowe będą inne.

Gdyby to ode mnie zależało, skupiłabym się na takich grupach, które mają czas na zabawę i również też są wystarczająco rozwinięte mentalnie, by im coś sensownego powierzyć.

Tak czy siak nie jest to ani dobry czas ani miejsce na te dywagacje.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Femme Mystere pisze: 07 grudnia 2022, 08:25 Myślę, że ten spis nie będzie niósł dla nas wymiernej wartości dla potencjalnych działań marketingowych. W sumie to nie wiem, czy służy czemuś więcej niż czysta ciekawość :D
Otóż to! Mam te same odczucia.
Troszkę to niewykorzystany potencjał tej ankiety, skoro tak dobra jest jej frekwencja.

Może kiedyś przyjdzie czas na głębszą analizę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 07 grudnia 2022, 18:46 Troszkę to niewykorzystany potencjał tej ankiety, skoro tak dobra jest jej frekwencja.
Femme Mystere pisze: 07 grudnia 2022, 16:31 Gdyby to ode mnie zależało, skupiłabym się na takich grupach, które mają czas na zabawę i również też są wystarczająco rozwinięte mentalnie, by im coś sensownego powierzyć.
No właśnie. Ja też nie do końca rozumiem po co ona teraz powstaje z takimi ogólnikami, ale dla dobra mikroswiata warto chyba jednak pochylić się i poświęcić te kilka chwil. Może akurat analitycy tegoż spisu znajdą dla nas coś co pokaże nam drogę. Obawiam się jednak, że prędzej ustalimy np. jaki jest najbardziej popularny napój alkoholowy wśród mikronautów, a to nie określi nam zupełnie nic, poza uśmiechniętymi buziami tych co właśnie go wybrali. Biorąc pod uwagę nawet takie kolokwialne myślenie, "co wypiejmy na zjeździe", to i tak nic nie da, bo akurat tam mogą pojawić się zwolennicy zupełnie czego innego. To tak nawiasem...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Poczekajmy na wyniki. Może jednak wyciągniemy z nich jakieś ciekawe wnioski.
Prawa Faktotum
ODPOWIEDZ

Wróć do „Agencja Informacyjna Edelweiss (ENA)”