Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.
Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
powolnym krokiem zbliżamy się do czasu, kiedy będziemy świętować rocznicę niepodległości Edelweiss. Z tego miejsca, chciałbym Was zachęcić do stworzenia kroniki Kotliny, którą będziemy mogli spisywać w micropedii. Do tej pory, była tam niewielka notka o nas, teraz dodałem kolejne zdania dotyczące początków państwowości, ale myślę, ze spokojnie możemy to rozwinąć o wiele, wiele więcej informacji. W końcu przez ten czas zbudowaliśmy całkiem spore dziedzictwo kulturowe.
Edelweiss (właść. Kotlina Edelweiss) – państwo powstałe 06 maja 2021 roku z inicjatywy Heinza-Wernera Grünera. Początkowo działało w tajemnicy, aż do 1 marca 2022 roku, kiedy to świat ujrzał szarotki ukryte pod śniegiem.
Początek państwowości
Pierwsze oznaki formowania się państwa, można datować na początek 2022 r., kiedy to nastąpiło nasilenie aktywności mieszkańców, stających przed decyzją o ujawnieniu swojej działalności przed środowiskiem międzynarodowym.
Faktyczna proklamacja państwowości Edelweiss nastąpiła 15 marca 2022 r., kiedy to pierwsi obywatele, wraz z Oberhauptem podpisali dokument powołujący do życia Kotlinę, jako państwo.
"Wobec woli ustanowienia Państwowości regionu oraz dążenia
do dalszej integracji Narodu, na mocy danego nam prawa, dla
harmonizacji zarządzeń, utrzymania bezpieczeństwa i
porządku publicznego oraz zapewnienia powszechnego
dobrobytu, ogłaszamy obszar Kotliny Edelweiss naszą
Ojczyzną oraz proklamujemy się suwerenną i niezależną
wspólnotą. Władzę zwierzchnią nad ziemią naszych Ojców
powierzamy Heinzowi-Wernerowi Grünerowi, który odtąd będzie
sprawować funkcję Głowy Państwa "
Ten swoisty akt erekcyjny państwa Edelweiss został parafowany przez Heinza-Wernera Grünera, Lieselottę Augentrost, Leszka Ebe-Grünera oraz Erwina von Beckendorffa. Tym samym na zawsze zapisali się w historii państwa jako pionierzy w drodze jego ukształtowania.
Stworzenie państwowości tego obszaru nie byłoby możliwe, gdyby nie uznanie innych krajów, które poświadczyły o zgodzie na egzystencję nowego tworu w mikronacyjnej przestrzeni. W dowodzie uznania niepodległości Edelweiss, swoje sygnatury postawili Franz Leopold I, Ludwig Tomović oraz Otto von Teller.
Przy okazji warto wspomnieć, że wzmianki w micropedii o Edelweiss zapoczatkował @Benji Rockwell. Chwała mu za to.
Co do tego co może się znaleźć...
Pewnie jakąś historię da się spisać. Coprawda u mnie zawsze ciężko z chronologią, ale Edeliebe, Oktoberfest i Roztopy to musik by się znalazły.
Wizyta JKM Arkadiusza, Rajd Orientyki, obecne zawody narciarskie, czy wszelkiego typu ekspedycje to warte odnotowania info, a o napadach na moje życie nie wspominam.
No jeśli chodzi o wydarzenia typu wizyta Arkadiusza, to można dać wzmiankę w jakimś ogólnym dziale "działalnosć dyplomatyczna" albo coś w tym stylu. Jeśli będzie coś wartego uwagi, to spisalibyśmy to w osobnych artykułach.
Natomiast edeliebe, wszelkie lawiny i oktoberfest można byłoby spisać jako "Kultura i tradycje".
Może chciałbyś streścić też odkrycia terenów, czyli "Historia <<przedmikronacyjna>>"?
Z takich działów warto byłoby również spisać zasoby naturalne, krajobraz, może życie sportowe...
Joachim Cargalho pisze: ↑21 stycznia 2023, 20:47
No jeśli chodzi o wydarzenia typu wizyta Arkadiusza, to można dać wzmiankę w jakimś ogólnym dziale "działalnosć dyplomatyczna" albo coś w tym stylu. Jeśli będzie coś wartego uwagi, to spisalibyśmy to w osobnych artykułach.
Natomiast edeliebe, wszelkie lawiny i oktoberfest można byłoby spisać jako "Kultura i tradycje".
Może chciałbyś streścić też odkrycia terenów, czyli "Historia <<przedmikronacyjna>>"?
Z takich działów warto byłoby również spisać zasoby naturalne, krajobraz, może życie sportowe...
Z historii przededelwajskiej mam tylko to co było opisane podczas misji "Langskip", a nie chciałbym sam brylować w tworzeniu preinternetowej historii.
Ja raczej bym zrobił to standardowo, a oczekuje, że fajniej byłoby połączyć to w sposób zaskakujący...
Może ciekawym wydarzeniem byłoby przyjać, że każdy z dotychczasowych Edli, tych co do tej pory coś znaczyli w naszej Kotlinie mieli swoje "alter ego" i mogli istnieć w zbliżonej charakterystyce co obecni. Co Wy na to?
Taka historia z alter ego byłaby dobra na osobną opowieść fabularną, to prawda.
W kronice zaś umieściłbym rzeczywiste streszczenie misji Langskip i myślę, że jest to wystarczające na potrzeby artykułu.
Joachim Cargalho pisze: ↑23 stycznia 2023, 22:31
Taka historia z alter ego byłaby dobra na osobną opowieść fabularną, to prawda.
W kronice zaś umieściłbym rzeczywiste streszczenie misji Langskip i myślę, że jest to wystarczające na potrzeby artykułu.
Nie chciałbyś jej streścić w jakikolwiek sposób?
Przecież to jest spisane i nie jest takie długie. Raptem kilka postów. Na ten moment nie sądzę, że powinienem robić to ja. viewtopic.php?f=27&t=8
Joachim Cargalho pisze: ↑23 stycznia 2023, 23:07
No nie jest długie, ale nie wrzucimy tego w całości.
Ja nie czuję się kompetentny, by to redagować, więc na razie pozostanie bez tej części.
A do marca może wyrobimy się z całością.
Do marca trzeba ustalić parytety. Przypomnę, że nadchodzą wielkimi krokami nasze roztopy...a bez @Femme Mystere - takiej zaktywizowanej, to będzie ciężko zrobić Lawinę.
Jestem pewien, że kolejna lawina będzie równie dobra i emocjonująca, co ta poprzednia. Natomiast to, jak będą wyglądać całe obchody, będzie pewnie zdeterminowane przez ogólną kondycję mikroświata.
Joachim Cargalho pisze: ↑24 stycznia 2023, 07:38
Jestem pewien, że kolejna lawina będzie równie dobra i emocjonująca, co ta poprzednia. Natomiast to, jak będą wyglądać całe obchody, będzie pewnie zdeterminowane przez ogólną kondycję mikroświata.
O Lawinę nie będę się bał jak tylko @Femme Mystere potwierdzi mi, że się tego podejmie...
Co do obchodów, to tak, ale zwróć też uwagę, Drogi Joachimie, że Edelweiss ma już tą siłą, że może zdeterminować cały mikroświat do zwiększenia aktywności. Było tak już kilka razy, aczkolwiek wiem, że teraz sytuacja jest nieco mniej stabilna. Mimo wszytsko myślę, że damy sobie radę.