Wydział broni strzeleckiej (Abteilung Handfeuerwaffen) fabryki Ronon Dex Werke - Waffenfabrik Edelweiss rozpoczął swoją działalność od opracowania ręcznego karabinu maszynowego.
Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami (jeszcze przed utworzeniem RDW) opracowano broń działająca na zasadzie odprowadzenia gazów prochowych przez boczny otwór w lufie (w sumie ułatwia też jej dostosowanie do różnej amunicji poprzez m.in. modyfikację układu gazowego) z rura gazową umieszczoną pod lufą oraz ryglowaniem broni poprzez przekoszenie zamka w płaszczyźnie pionowej. Lufa broni (o długości 600 mm) jest szybkowymienna, co pozwala prowadzić dość intensywny ogień przy zastosowaniu dwóch luf w zestawie.
Zasilanie broni odbywa się z dwurzędowego magazynka dopinanego od góry. Taki układ pozwala na umieszczenie broni na niskim dwójnogu - co obniża sylwetkę strzelającego. W takim układzie nie ma konieczności sięgania pod broń (tak jak w przypadku magazynków dopinanych od dołu), a więc sama broń może być umieszczona nisko. Nie ma też problemu z wydłużaniem magazynka... choć oczywiście bez przesady.
Karabin maszynowy został nazwany RDW LMG-10, a jego kolejne odmiany będą oznaczane literami. Broń ma masę 9,5-10,5 kg (w zależności od odmiany), a jej szybkostrzelność teoretyczna to 500-600 strz./min. Na tym etapie broń testowano z amunicją 8 mm x 57 oraz 7,7 mm x 56R, ale może zostać dostosowana do potrzeb zamawiającego i do używanej przez niego amunicji i to zarówno takiej z bez wystającej kryzy (LMG-10A), jak i z kryzą wystającą (LMG-10R).
LMG-10A (z prostym magazynkiem dostosowany do amunicji bez wystającej kryzy):
LMG-10R (z łukowym magazynkiem dostosowany do amunicji z wystającą kryzą):
W przypadku LMG-10A można używać trzech typów magazynków:
20-nabojowego:
30-nabojowego:
47 nabojowego:
Ten ostatni magazynek jest raczej przeznaczony do zadań specjalnych np. do strzelania do celów powietrznych, bo jego wielkość i masa utrudnia operowanie bronią w polu. Ze względu na wysoki "słup nabojów" jest lekko łukowy.
W przypadku LMG-10R opracowano tylko jeden magazynek - 30-nabojowy:
Ta odmiana jest traktowana raczej jako mało perspektywiczna, bo i amunicja kryzowa w broni automatycznej jest problematyczna. Jednak jeżeli potencjalny odbiorca takiej amunicji używa to taką odmianę LMG-10 też oferujemy.
Wkrótce kolejne rodzaje i typy broni strzeleckiej pojawią się w ofercie RDW...
RDW Waffenfabrik Edelweiss - Prace nad bronią strzelecką
Moderator: Ronon Dex
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: RDW Waffenfabrik Edelweiss - Prace nad bronią strzelecką
Nie wiem czy nie będę za bardzo wymagający, ale czy dałoby radę przygotować w jakimś wątku "zbiorczą" listę wszystkich broni, pojazdów i maszyn, tak by w razie czego nie zapomnieć o niczym?
Oczywiście... ale na razie firma rozpoczyna działalność, a więc to pierwsze prace. Z chwilą gdy oferta będzie bardziej "kompleksowa" wydamy stosowny "katalog ofertowy".Heinz-Werner Grüner pisze: ↑31 stycznia 2023, 20:35 Nie wiem czy nie będę za bardzo wymagający, ale czy dałoby radę przygotować w jakimś wątku "zbiorczą" listę wszystkich broni, pojazdów i maszyn, tak by w razie czego nie zapomnieć o niczym?
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
BYłbym niezwykle zadowolony! Postaram się przygotować coś co będzie można przygotować jako ofertę zakupową, ale najpierw niech się obudzi Oberlautnant Romanow.Ronon Dex pisze: ↑31 stycznia 2023, 20:40Oczywiście... ale na razie firma rozpoczyna działalność, a więc to pierwsze prace. Z chwilą gdy oferta będzie bardziej "kompleksowa" wydamy stosowny "katalog ofertowy".Heinz-Werner Grüner pisze: ↑31 stycznia 2023, 20:35 Nie wiem czy nie będę za bardzo wymagający, ale czy dałoby radę przygotować w jakimś wątku "zbiorczą" listę wszystkich broni, pojazdów i maszyn, tak by w razie czego nie zapomnieć o niczym?
Niech jeszcze trochę pośpi...Heinz-Werner Grüner pisze: ↑31 stycznia 2023, 20:47 ...ale najpierw niech się obudzi Oberlautnant Romanow.![]()
Bo jeszcze mi zostało trochę przygotowań do produkcji różnego sprzętu, ale sukcesywnie będę wrzucał.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
W takim razie Piotrek śpij jeszcze chwilę.Ronon Dex pisze: ↑31 stycznia 2023, 22:13Niech jeszcze trochę pośpi...Heinz-Werner Grüner pisze: ↑31 stycznia 2023, 20:47 ...ale najpierw niech się obudzi Oberlautnant Romanow.![]()
![]()
![]()
Bo jeszcze mi zostało trochę przygotowań do produkcji różnego sprzętu, ale sukcesywnie będę wrzucał.
Z tego co ostatnio informował, to chyba siedzi na poligonie, ale mogę się mylić.
- Fabio Rhyner • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Nono takie cuda w Edelweiss, aż się oczy zaświeciły. Chłopaki z plutonu już się doczekać nie mogą jak dostaniemy parę sztuk na testy
(Ps. @Roman Schädel co szanowny na to powie
). @Ronon Dex zastanawiam się tylko czy umiejscowienie magazynka w takim położeniu (niezależnie od konfiguracji zastosowanej amunicji) nie utrudnia w pewien sposób korzystanie z przyrządów celowniczych. Z wizualizacji wynika to tak jakby zarówno magazynek i celownik pozostawały w jednej osi.

Utrudnia... ale tylko jednookiemu i to nie korzystanie z przyrządów celowniczych (są odsunięte w lewo od osi broni), ale obserwację przedpola. Osoba, która ma widzi obu oczyma nie ma z tym żadnego problemu... jak masz wątpliwości to umieść sobie książkę o szerokości około 2-2,5 cm i długości 7-8 cm - kilkanaście centymetrów przed twarzą i popatrz do przodu.Fabio Rhyner pisze: ↑01 lutego 2023, 14:04 @Ronon Dex zastanawiam się tylko czy umiejscowienie magazynka w takim położeniu (niezależnie od konfiguracji zastosowanej amunicji) nie utrudnia w pewien sposób korzystanie z przyrządów celowniczych. Z wizualizacji wynika to tak jakby zarówno magazynek i celownik pozostawały w jednej osi.[/justify]

Tak się składa, że akurat z ZB-30J (realowy pierwowzór RDW LMG-10) trochę postrzelałem w realu i zapewniam, że magazynek w tym położeniu to doskonały pomysł dla rkm-u. Ma jeszcze taką zaletę, że magazynek może zmieniać wygodnie pomocnik celowniczego, a tym czasie celowniczy nie przerywa obserwacji przedpola (nie gubi sytuacji). Przećwiczone wielokrotnie... bo ta broń jest mi doskonale znana z praktyki.
- Peetri Romanaav • Stempel
- Gesicht der Garnison
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Herr Dex, a poza Lekkimi karabinowymi maszynowymi będą dostępne inne rodzaje broni strzeleckiej? Głównie chodzi mi o następcę naszych karabinów 4-ro taktowych, pistolety maszynowe i inne tego typu uzbrojenie.
Ależ oczywiście... właśnie siedzę nad katalogiem Waffenfabrik, najpóźniej jutro się pojawi.Piotr Romanow pisze: ↑02 lutego 2023, 18:54 Herr Dex, a poza Lekkimi karabinowymi maszynowymi będą dostępne inne rodzaje broni strzeleckiej? Głównie chodzi mi o następcę naszych karabinów 4-ro taktowych, pistolety maszynowe i inne tego typu uzbrojenie.