Nadchodzą roztopy

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nadchodzą roztopy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ponieważ biorę się za tego posta po raz drugi, to przejdę od razu do konkretów:
Zbieram do kupy to o czym pisaliśmy. W pierwszym poście będą aktualizacje. :)

SCHMELZFEST - oficjalna nazwa, po polsku Święto Roztopów.
Termin - ok. 1 marca 1922roku (2022r)

Imprezy towarzyszące:
  1. Historia mieszkańców Doliny - zagadka
  2. Gry discordowe - rozsypanka słowna, kalambury, szybka zagadka itd...
  3. Jarmark na polanie
  4. Rozkwitająca szarotka
  5. Palenie marzanny - to jako element obchodów dnia roztopów. Może wokół tego uda się wymyślić jakąś zabawę?

Do zrobienia:
  6. opis standardowy góry, którą będziemy zdobywać. Parametry.
  7. ustalenie zasad Lawiny (obszerna werjsa bądź skrócona na potrzeby pierwszej wyprawy) + ustalenia Frau Augentrost
  8. założyć wątek z zasadami Lawiny
  9. założyć wątek z początkiem wyprawy / punkt zbiorczy
  10. stworzyć pierwszy opis fabuły dotyczący góry, na którą będziemy się wspinać
  11. mapa heksagonalna z miejscami gdzie można zacząć
  12. mapa heksagonalna z pełnymi wytycznymi, gdzie co sie znajduje
  13. wytyczne odnośnie promocji Lawiny
  14. (?)grafiki z rozkwitem szarotki

P.S. - przypominajcie co ustaliliśmy. ;)
Tak było w zeszłym roku z założeniem na 1 marca

Teraz chciłbym to uściślić...

SCHMELZFEST - Święto Roztopów 1923
Termin rozpoczęcia - 1 marca 1923roku (2023r)

Imprezy towarzyszące:
  1. Sztandarowy produkt DIE LAWINE musi się pojawić podczas Schelmzfest, ale jeszcze raz dopytam pomysłodawczynie, mistrza gry i serce zabwy Frau @Femme Mystere czy istniejeszansa, że weźmie na siebie cięzar prowadzenia wspinaczki na kolejną już szczyt Gór Południowych.
    W przeciwnym razie z bólem serca będę musiał wziąć to na siebie, a biorąc pod uwagę, że ja to ja, to szansę, że to zaskoczy oceniam na 0,1/10...
  2. Gry DISCORDowe - Jako, że nasz główny "wodzirej" na discordowym głosowym aktualnie szczytuje (dosł. chodzi po górach - realnie jest poza mikronacjami) ciężko będzie samemu to przejąć.
    Może ja, a może Herr @Joachim Cargalho byśmy zechcieli, ale kto to wie?
    W każdym razie będziemy "molestować" @Isabella Swann by "chociaż" tam nas wspomogła jako prowadząca imprezy-zabawy takie jak -Milionerzy, Tajniacy czy Catan.
  3. Jarmark Edelwajski - ten nie był w pierwszym wydaniu taki tradycyjny, jak w wielu mikronacjach, ale w tym chciałbym zaprezentować jeszcze nieco inną formułę. Pomysł nieco nowatorski, o którym wiedzą obecnie moi faktotum. Chciałbym by robocza nazwa "supersam", a co za tym idzie promocja edelwajskich produktów na stałe wpisała się w Schmelzfest.
  4. 15 marca obchodzić będziemy za to Proklamację Suwerenności i Przekazania Władzy Zwierzchniej. Co za tym idzie powinny odbyć się "nudne" przemówienia i nieco bardziej ciekawe odznaczenia zasłużonych obywateli i innych mieszkańców mikroświata.
    Oby tylko dotrwać. :)
  5. Start Edelweiß Fußball Ligi - edelwajskej ligi piłkki nożnej. Jako, że 1 marca to sobota to idealny moment by wystaartować sportowe zmagania, które już planujemy dłuższy czas. Nie śpieszy nam się, bo mają to być wyjątkowe zmagania. Zespoły mają mieć "historię i tło", mają tętnić życiem, a na razie to mamy zarośnięte polany, gdzie te mecze będą rozgrywać.
    Wykorzystując "cennik rononowy" postaram się przygotować ile może kosztować założenieklubu i oczywiście rozwój obiektów dookoła tematycznych. Proszę się jednak nie obawiać, będzie to na dostatecznie niskim pułapie cenowym (jeśli mowa o starcie)
    Na pewno chętnie widziałbym wśród prezesów-trenerów takie postaci piłki jak:
    Moja skromna osoba, @Piotr Romanow, @Sophie, @Krzysztof Windsor, @Joachim Cargalho, @Roman Schädel, @Fabio Rhyner, @Albert Fryderyk de Espada, @Benji Rockwell, @Ernst Zerbröckeln czy Michael Grüner jako ew.uzupełnienie (chęć już jest, czekam na deklaracje dodawania relacji meczowych)
  6. Topienie Marzanny, bardziej znana w języku edelwajskim jak Morena - to co nie wypaliło ostatnio powinno udac się teraz. Idąc tropem przedświątecznych, znakomitych pomysłów @Joachim Cargalho tuta mamy pełne pole do popisu, ale z wykorzystaniem wiedzy i doświadczenia tamtych przedsięwzięć.
    Liczę, że dogadamy szczegóły i nasze nazwane właśnie bóstwo określajace wiosnę-nadejście i płodność-reprodukcję spowoduje ciekawe gry i zabawy... Burza mózgów wskazana...
  7. Pokazy wojskowe - jako, że Schemlzfest powiązane jest z obchodami święta państwowego nie może zabraknąć także przemarszu wojsk edelwajskiej armii. Tym chyba powinni zająć się wspólnie p.o. Szefa Sztabu ES @Piotr Romanow, ale i głównodowodzący (najwyższy stopniem) wojsk lotniczych @Albert Fryderyk de Espada przy udziale @Ronon Dex i pozostałych żółnierzy służby czynnej...

Czekam na Wasze pomysły i przemyślenia... To tyle na początek... Na pewno drugie tyle odpalimy po cichu. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Nadchodzą roztopy

SCHMELZFEST - Święto Roztopów 1923
Termin rozpoczęcia - 1 marca 1923roku (2023r)

Imprezy towarzyszące:
  1. 15 marca - obchody Proklamacji Suwerenności i Przekazania Władzy Zwierzchniej.
  2. Gry DISCORDowe - Milionerzy, Tajniacy czy Catan, coś innego, do obgadania.
  3. Jarmark Edelwajski - supersam
  4. Temat roboczy-Polowanie
  5. Start Edelweiß Fußball Ligi -
  6. Topienie Marzanny - robimy coś z tym?
  7. Pokazy wojskowe - czy wojskowi przygotują pokazy?

Tyle z podsumowań tego tygodnia. Więcej wkrótce.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Fundacja Narodowa przygotuje quiz wiedzy na temat Edelweiss - w miejsce milionerów.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 06 lutego 2023, 08:06 Fundacja Narodowa przygotuje quiz wiedzy na temat Edelweiss - w miejsce milionerów.
No to wspaniale! Czy to bedzie odbywało się na forum czy discordzie?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Na discordzie, zgodnie z opisem:
Gry DISCORDowe - Milionerzy, Tajniacy czy Catan, coś innego, do obgadania.

Pokazy wojskowe - czy wojskowi przygotują pokazy?
Jestem pewien, ze @Ronon Dex, @Piotr Romanow i @Albert Fryderyk de Espada przygotują jakieś pokazy. Jeśli nie wspólnie, co może być utrudnione przez różne godziny aktywności, to może poprzez podział obowiązków i zajęcie się danym rodzajem wojsk.
Jarmark Edelwajski - supersam
Ostatnio było samo ognisko i żarło to...
Chcemy się jakoś specjalnie rozczulać nad jarmarkiem?
Topienie Marzanny - robimy coś z tym?
Nie ma specjalnie pomysłu, który mógłby być zaakceptowany przez ogół.

Natomiast brakuje mi w tym wszystkim miejsca na oficjalne obchody.
Jakieś przemówienia? Wysyłamy jakieś zaproszenia? Wypadałoby - przynajmniej by w krajach, w których stacjonujemy, ambasadorzy opublikowali zawiadomienia.

Edit:// @Heinz-Werner Grüner, przypomniało mi się!!! :D
Turniej w statki. O ile zdążymy stocznię wybudować, bo inaczej statków mieć nie będziemy... :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Joachim Cargalho pisze: 06 lutego 2023, 12:07 Na discordzie,
Joachim Cargalho pisze: 06 lutego 2023, 12:07 Jestem pewien, ze @Ronon Dex, ... przygotują jakieś pokazy.
Te dwie uwagi się wykluczają... Discorda nie używam, nie mam (znaczy się w zeszłym roku na telefonie mi go Oberhaupt na zjeździe leockim zainstalował, ale się nie przemogłem), nie znoszę etc.

Co do pokazów wojskowych to jak najbardziej... szczególnie, ze jestem w czasie pewnych przygotowań do wizualizacji naszej armii, wkrótce trafi to na forum, bo etap pozaforumowych konsultacji z Oberhauptem i Piotrem Romanowem właśnie zakończyliśmy.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 06 lutego 2023, 12:19
Te dwie uwagi się wykluczają... Discorda nie używam, nie mam (znaczy się w zeszłym roku na telefonie mi go Oberhaupt na zjeździe leockim zainstalował, ale się nie przemogłem), nie znoszę etc.

Co do pokazów wojskowych to jak najbardziej... szczególnie, ze jestem w czasie pewnych przygotowań do wizualizacji naszej armii, wkrótce trafi to na forum, bo etap pozaforumowych konsultacji z Oberhauptem i Piotrem Romanowem właśnie zakończyliśmy.
Nie, nie... pokazy zdecydowanie na forum. Szkoda, żeby Wasza super praca zniknęła w odmętach discordowego spamu.

Moja wypowiedź o discordzie była odpowiedzią do pytania Oberhaupta, post wyżej. Tylko nie zacytowałem. ^^
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 06 lutego 2023, 12:07 Na discordzie, zgodnie z opisem:
Tylko dopytuje... :)

Joachim Cargalho pisze: 06 lutego 2023, 12:07 Jarmark Edelwajski - supersam
Żarło, żarło, ale co innego ognisko, a co innego to co pisałem na pewu odnosnie wykorzystania naszych dóbr materialnych.

Tu nie chodzi, że to ma być powiązane, ale, że to dobry moment by zacząć reklamować.

Joachim Cargalho pisze: 06 lutego 2023, 12:07 Nie ma specjalnie pomysłu, który mógłby być zaakceptowany przez ogół.
Liczyłem, że może ktos coś podrzuci, ja własnie nie mam w ogóle pomysłu na to.

Joachim Cargalho pisze: 06 lutego 2023, 12:07 Natomiast brakuje mi w tym wszystkim miejsca na oficjalne obchody.
Jakieś przemówienia? Wysyłamy jakieś zaproszenia? Wypadałoby - przynajmniej by w krajach, w których stacjonujemy, ambasadorzy opublikowali zawiadomienia.
Takowe być powinny i pewnie będą, ale oficjalnie rok obchodzimy 15-stego w ostatni dzień, więc jakby co to można to jakoś przed i po połączyć...
Plan miałem taki, że 'przemówię", ale zaproszenia, owszem muszą być... Jakiś plan masz szczególny na to?
Ja postarałbym się z tym dotrzeć wszedzie tam, gdzie mnie znają.
Joachim Cargalho pisze: 06 lutego 2023, 12:07 Na discordzie, zgodnie z opisem:

Pokazy wojskowe - czy wojskowi przygotują pokazy?
Jestem pewien, ze @Ronon Dex, @Piotr Romanow i @Albert Fryderyk de Espada przygotują jakieś pokazy. Jeśli nie wspólnie, co może być utrudnione przez różne godziny aktywności, to może poprzez podział obowiązków i zajęcie się danym rodzajem wojsk.
Jarmark Edelwajski - supersam
Topienie Marzanny - robimy coś z tym?
Nie ma specjalnie pomysłu, który mógłby być zaakceptowany przez ogół.

Natomiast brakuje mi w tym wszystkim miejsca na oficjalne obchody.

Edit:// @Heinz-Werner Grüner, przypomniało mi się!!! :D
Turniej w statki. O ile zdążymy stocznię wybudować, bo inaczej statków mieć nie będziemy... :D
Gratuluję! :D Ile to trwało 2dni? :D
W każdym razie turniejaszek w statki, jak najbardziej. Fajna sprawa.
Co do stoczni, podjąłbyś się?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 06 lutego 2023, 20:18 W każdym razie turniejaszek w statki, jak najbardziej. Fajna sprawa.
Co do stoczni, podjąłbyś się?
Nie, zupełnie tego nie widzę.
Mogę natomiast podjąć się organizacji turnieju.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

</