Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Jak być może wielu nie wie, Sarmacja ma "w realu" swój klub szachowy, który reprezentuje ją na portalu chess.com w meczach drużynowych. Udało nam się umówić mecz z klubem pracowników realowego Santander Bank Polska: https://www.chess.com/club/matches/team ... ia/1473507
Gorąco zapraszam każdego, kto chce spróbować swoich sił, im nas więcej tym lepiej. A jeśliby ktoś nie wiedział, jak dołączyć wcześniej do klubu Team Sarmatia, zapraszam na pw, najchętniej via Discord, wszystko wyjaśnię
Joachim Cargalho pisze: ↑24 kwietnia 2023, 07:58
Santander nie oddał na razie żadnego punktu, natomiast @Santi Vilarte dzielnie walczy o ten honorowy. Jest już chyba całkiem blisko.
Widzę, że cały czas śledzone. Tak sobie myślę, że takie granie nie należy do najłatwiejszych. Ja bym pewnie przegrał (pomijając umiejętności) przez zapomnienie.
Oczywiście, że śledzone!
Takie szachy dzienne są w moim mniemaniu dużo trudniejsze od szybkich (np. 10 minut na całą grę) albo blitzów (poniżej 5 minut na grę).
Joachim Cargalho pisze: ↑24 kwietnia 2023, 09:42
Oczywiście, że śledzone!
Takie szachy dzienne są w moim mniemaniu dużo trudniejsze od szybkich (np. 10 minut na całą grę) albo blitzów (poniżej 5 minut na grę).
No, a byłbyś mi w stanie wytłumaczyć jak to jest rozgrywane? W sensie,zakładając, że gram czarnymi, gość daje ruch i ja mam 24h na odpowiedź czy jak to jest? I czy ruch mi przepada, tracę czas?
Dokładnie tak. Szachy dzienne, czyli po ruchu przeciwnika masz 24h na wykonanie swojego ruchu. Dzięki temu możesz długo analizować ustawienie na szachownicy i szukać dogodnego rozwiązania. Przeciwnik ma te same możliwości, dlatego myślę, że to trudniejsze rozgrywki. Natomiast, jeśli nie wykonasz ruchu w czasie 24h, to poddajesz mecz.
W szachach szybkich łatwiej o błąd przeciwnika. Oczywiście, podobnie łatwo o Twój błąd.
Joachim Cargalho pisze: ↑24 kwietnia 2023, 11:36
Dokładnie tak. Szachy dzienne, czyli po ruchu przeciwnika masz 24h na wykonanie swojego ruchu. Dzięki temu możesz długo analizować ustawienie na szachownicy i szukać dogodnego rozwiązania. Przeciwnik ma te same możliwości, dlatego myślę, że to trudniejsze rozgrywki. Natomiast, jeśli nie wykonasz ruchu w czasie 24h, to poddajesz mecz.
W szachach szybkich łatwiej o błąd przeciwnika. Oczywiście, podobnie łatwo o Twój błąd.
A! Czyli 24 godziny na ruch, a nie, że od 0:00 do 23:59 mam wykonać ruch. No tak, w sumie łatwo się było domyśleć.
Dzięki za upewnienie, mimo wszystko to wymaga sporo wiedzy i przede wszystkim czasu. Raz zapomnisz, lub po prostu będziesz poza dostępem i out.
No z drugiej strony daje ci to możliwość znalezienia tej chwili skupienia w czasie dnia. Nawet w toalecie. Raczej musiałbyś być odcięty od internetu żeby to się nie udało.
Joachim Cargalho pisze: ↑24 kwietnia 2023, 17:46
No z drugiej strony daje ci to możliwość znalezienia tej chwili skupienia w czasie dnia. Nawet w toalecie. Raczej musiałbyś być odcięty od internetu żeby to się nie udało.