A macie już potwierdzenie kiedy to nastąpi? Byle nie dziś... :/Krzysztof Windsor pisze: ↑06 maja 2023, 19:42To proszę się przygotować na inwestyturę biskupiąHeinz-Werner Grüner pisze: ↑06 maja 2023, 19:39Po prostu nie spodziewałem się, że to nastąpi tak rychło. Lepiej bym się przygotował z jakimś pisemkiem, a tak akurat w "fazie kryzysowej" cięzko mi coś mądrego napisać.Roman Schädel pisze: ↑05 maja 2023, 21:59 Ślicznie dziękuję za miłe słowa. To pewnie Herr Oberhaupt z tej randki tak się spieszył.![]()
![]()
Kościół Wcielenia w Wolkenbad (Katedra Kościoła Ewangelicznego w Edelweiss)
Moderator: Isabella M. Neumann-Swann
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Kościół Wcielenia w Wolkenbad (na razie ruiny)
- Krzysztof Windsor • Stempel
- Ambasador Królestwa Voxlandu
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Bardzo możliwe, że w poniedziałek. Ale ogłoszę to grafiką dzień przed.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑06 maja 2023, 19:55A macie już potwierdzenie kiedy to nastąpi? Byle nie dziś... :/Krzysztof Windsor pisze: ↑06 maja 2023, 19:42To proszę się przygotować na inwestyturę biskupiąHeinz-Werner Grüner pisze: ↑06 maja 2023, 19:39
Po prostu nie spodziewałem się, że to nastąpi tak rychło. Lepiej bym się przygotował z jakimś pisemkiem, a tak akurat w "fazie kryzysowej" cięzko mi coś mądrego napisać.![]()
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jak w poniedziałek to całkiem sympatycznie. Powinienem dać radę, ale po 19-stej.Krzysztof Windsor pisze: ↑06 maja 2023, 20:14Bardzo możliwe, że w poniedziałek. Ale ogłoszę to grafiką dzień przed.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑06 maja 2023, 19:55A macie już potwierdzenie kiedy to nastąpi? Byle nie dziś... :/
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Stadt Edelweiss, dnia 9 maja 1923 roku
Kancelaria Oberhaupta Kotliny Edelweiss informuje, że swoją obecność na uroczystości zapowiada Oberhaupt H.W. Grüner.
gestor Oberhaupta Kotliny Edelweiss,
Hagyma Zoltan
Hagyma Zoltan
- Roman Schädel • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Remont kościoła przed inwestyturą biskupią Superintendenta Generalnego Kościoła Ewangelicznego w Edelweiss trwa w najlepsze. Dziś pojawił się skromny ołtarz wykonany przez twórców z Monarchii Austro-Węgierskiej.

-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Późnym wieczorem z Sarmacji prosto z Celebry z okazji 2. rocznicy panowania przybył arcybiskup Windsachen, a w raz z nim orkiestra i chór Archikatedry w Grodzisku. Zabrał ich, gdyż jako to on chciał oprawę muzyczną "z pompą". Landhaus Fuchsbau na chwilę ponownie ożyło, zanim znów opustoszeje, gdy właściciele wyjadą na koronację.
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Kościół Wcielenia w Wolkenbad (Katedra Kościoła Ewangelicznego w Edelweiss))
Podczas oczekiwania na gości organista Archikatedry w Grodziksku przygrywał melodie.
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Kościół Wcielenia w Wolkenbad (Katedra Kościoła Ewangelicznego w Edelweiss))
Kiedy chór i orkiestra zajęły miejsce, a w kościele zjawili się wszyscy wierni gra organów ucichła i zapadła cisza. Równo o godzinie 19:00 przed drzwiami katedry rozpoczęły się obrzędy, które wprowadzały kandydata na biskupa do kościoła. Arcybiskup Krzysztof Windsor-Windsachen pobłogosławił i odmówił modlitwę nad kandydatem.
Później rozległo się trzykrotne pukanie we wrota kościoła, wrota otworzyły się a orkiestra zaczęła grać pieśń na procesję wejścia. Na początku szli ministranci z arcybiskupim krzyżem oraz z trubularzem, kapłani wedle starszeństwa, kandydat na biskupa ks. Roman Schädel, a na samym końcu szedł abp Windsor-Windsachen błogosławiąc wiernych.
Celebra trwała standardowo, odczytano Ewangelię, po której arcybiskup wygłosił kazanie.
Liebe Brüder und Schwestern,

Później rozległo się trzykrotne pukanie we wrota kościoła, wrota otworzyły się a orkiestra zaczęła grać pieśń na procesję wejścia. Na początku szli ministranci z arcybiskupim krzyżem oraz z trubularzem, kapłani wedle starszeństwa, kandydat na biskupa ks. Roman Schädel, a na samym końcu szedł abp Windsor-Windsachen błogosławiąc wiernych.
Celebra trwała standardowo, odczytano Ewangelię, po której arcybiskup wygłosił kazanie.
Słowa Ewangelii według Świętego Jana
Jezus powiedział do swoich uczniów:
«Ja jestem prawdziwym krzewem winnym, a Ojciec mój jest tym, który go uprawia. Każdą latorośl, która nie przynosi we Mnie owocu, odcina, a każdą, która przynosi owoc, oczyszcza, aby przynosiła owoc obfitszy. Wy już jesteście czyści dzięki słowu, które wypowiedziałem do was. Trwajcie we Mnie, a Ja w was będę trwać. Podobnie jak latorośl nie może przynosić owocu sama z siebie – jeżeli nie trwa w winnym krzewie – tak samo i wy, jeżeli we Mnie trwać nie będziecie.
Ja jestem krzewem winnym, wy – latoroślami. Kto trwa we Mnie, a Ja w nim, ten przynosi owoc obfity, ponieważ beze Mnie nic nie możecie uczynić. Ten, kto nie trwa we Mnie, zostanie wyrzucony jak winna latorośl i uschnie. Potem ją zbierają i wrzucają w ogień, i płonie. Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, to proście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni. Ojciec mój przez to dozna chwały, że owoc obfity przyniesiecie i staniecie się moimi uczniami».

jesteśmy tutaj aby uczcić powołanie nowego pasterza waszej owczarni, waszej diecezji. Radujcie się, bo oto Wasz Kościół lokalny zdobywa biskupa, który będzie się wami opiekował i prowadził was przez ścieżki wiary. On jest Waszą ostoją i strażnikiem wiary na tych ziemiach, posłany nie aby rządzić, lecz aby Wam służyć.
Drogi kandydacie, księże Romanie. Myślę, że wiesz i czujesz jaki to ważny dzień. Wkładasz na siebie wiele zobowiązań. Pamiętaj, aby dobrze zarządzać swoją diecezją w naszym mikroświecie trzeba znać zasady umiaru, kiedy głos zabrać, a kiedy milczeć. Milczenie jest złotem, powiadają i faktycznie tak jest. Wzrastaj w wierze każdego dnia i pogłębiaj w sobie relację z Bogiem. Pamiętaj, że zawsze możesz liczyć na pomoc. I proszę Cię bracie, nie obrośnij obłudą... Pamiętaj, że choć jesteś pierwszy w swoim kościele lokalnym, wciąż jesteś równy innym, a twój status, twoja biskupia rola to służyć. Oddawać się swojemu społeczeństwu, być przewodnikiem, pasterzem. Słuchaj codziennie słów Chrystusa, które niech prowadzą Cię przez nowe życie, w wielu momentach trudne. Nie zniechęcaj się jednak swoją pracą - gdyż nagroda czeka na Ciebie gdzie indziej, nie tu na ziemi.
Za chwilę odbędzie się główny obrzęd tego zgromadzenia - inwestytura. Biskup otrzyma podczas niej pastorał, który jest moim skromnym darem dla Ciebie, tak jak i mitra. Oby służyły dobrze!
Drodzy wierni, wspierajcie swojego pasterza, gdyż to też człowiek. Kiedy upadnie, pomóżcie mu stanąć na nogi, a gdy będzie stał obserwujcie uważnie i podążajcie za nim będąc jego podporą.
Usłyszeliśmy dzisiejszą Ewangelię, której myślę nie trzeba tłumaczyć, wszystko jest w niej jasne. Trwajmy w Chrystusie, w jego słowie, a wszystko o co poprosimy spełni się. Staniemy w Chwale, kiedy przyjdzie na to czas.
Drogi kandydacie, księże Romanie. Myślę, że wiesz i czujesz jaki to ważny dzień. Wkładasz na siebie wiele zobowiązań. Pamiętaj, aby dobrze zarządzać swoją diecezją w naszym mikroświecie trzeba znać zasady umiaru, kiedy głos zabrać, a kiedy milczeć. Milczenie jest złotem, powiadają i faktycznie tak jest. Wzrastaj w wierze każdego dnia i pogłębiaj w sobie relację z Bogiem. Pamiętaj, że zawsze możesz liczyć na pomoc. I proszę Cię bracie, nie obrośnij obłudą... Pamiętaj, że choć jesteś pierwszy w swoim kościele lokalnym, wciąż jesteś równy innym, a twój status, twoja biskupia rola to służyć. Oddawać się swojemu społeczeństwu, być przewodnikiem, pasterzem. Słuchaj codziennie słów Chrystusa, które niech prowadzą Cię przez nowe życie, w wielu momentach trudne. Nie zniechęcaj się jednak swoją pracą - gdyż nagroda czeka na Ciebie gdzie indziej, nie tu na ziemi.
Za chwilę odbędzie się główny obrzęd tego zgromadzenia - inwestytura. Biskup otrzyma podczas niej pastorał, który jest moim skromnym darem dla Ciebie, tak jak i mitra. Oby służyły dobrze!
Drodzy wierni, wspierajcie swojego pasterza, gdyż to też człowiek. Kiedy upadnie, pomóżcie mu stanąć na nogi, a gdy będzie stał obserwujcie uważnie i podążajcie za nim będąc jego podporą.
Usłyszeliśmy dzisiejszą Ewangelię, której myślę nie trzeba tłumaczyć, wszystko jest w niej jasne. Trwajmy w Chrystusie, w jego słowie, a wszystko o co poprosimy spełni się. Staniemy w Chwale, kiedy przyjdzie na to czas.

Ostatnio zmieniony 10 maja 2023, 20:09 przez Krzysztof Windsor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Kościół Wcielenia w Wolkenbad (Katedra Kościoła Ewangelicznego w Edelweiss)
Po kazaniu, kandydat ustawił się na środku prezbiterium, skąd odpowiadać będzie na słowa przysięgi.
Arcybiskup zadał pierwsze pytanie:
Arcybiskup zadał pierwsze pytanie:
Czy chcesz dobrowolnie i świadomie przyjąć urząd biskupa?