Dowodzenie [Wykład]

Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Dowodzenie [Wykład]

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Po pierwsze piszecie, że fajnie mieć "szkołę wojskową". A przepraszam bardzo, gdzie ta dyskusja się toczy?
W Edelweiss przyjęliśmy zasadę, że wykłady są tym co możemy sobie sami zaoferować. Wiedza i dyskusja na ten temat. Nie ma mądrych i mądrzejszych. Wszyscy równi. Brzmi sloganowo, ale taka jest prawda. Czy to, że ja nie znam się na armii nie mam prawa opisać jakiegoś zagadnienia, a dlaczego? Kwestia spojrzenia. Oczywiście mogę się mylić i od tego są też dyskusje, ale na tym to ma polegać. Otwarty dialog. Niektóre wykłady będą zdecydowanie bardziej merytoryczne, ale tak jak w realu. Każdy znajdzie coś dla siebie.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 12 czerwca 2023, 20:27 No właśnie 17 lat doświadczenia, nawet jeżeli nie w armii z lat 20 lub 30. to jednak jest to kilkanaście lat styczności zasadniczo z tym systemem.
W sumie 20 lat + jeszcze kilka jako cywil... ale zdziwisz się, nijakiej wiedzy na temat systemów organizacyjnych stamtąd nie wyniosłem, większej wiedzy nie zdobyłem (no może poza praktycznym dowodzeniem itp.), o broni też się nie dowiedziałem nic więcej, niż sam nabyłem dzięki literaturze i praktycznej zabawie za całkiem prywatne pieniądze. Raczej wiedzę tam przynosiłem (nabytą poza "firmą"), niż wyniosłem z "firmy"... sądzę, że Piotr to potwierdzi, bo nie sądzę by tak wiele się tam zmieniło.

Wiedza jest w literaturze... a dzisiaj, przy np. ogromnej mnogości materiałów "z epoki" w bibliotekach cyfrowych, to nawet płacić za to nie trzeba. Umiejętności i znajomość broni? Na cywilnych strzelnicach, na których wystrzeliwuję rocznie zdecydowanie więcej "kulek" w ciągu roku, niż zdecydowana większość (poza może specjalsami) żołnierzy przez całą swoją zawodową służbę wojskową. W armii to co najwyżej możesz się zapoznać z kilkoma typami broni (i to raczej i tak popularnymi oraz obecnymi wszędzie) i tyle... na cywilnych strzelnicach są dziesiątki czy setki typów i modeli, też tych starych i od dziesiątek lat nieużywanych wojskowo.

Tak więc nijakich kompleksów mieć nie musisz, że w armii nie byłeś. To nie jest potrzebne do zdobywania o tym wiedzy. Znam kilku autorów publikacji (sam kiedyś trochę publikowałem... to się ludzie "z branży" poznawali przy różnych okazjach), których szanuję za ogromną wiedzę w temacie - a oni nigdy nawet dnia w wojsku nie spędzili. Może i dobrze, bo Piotr Tobie na pewno potwierdzi, że armia ma swoją "jedynie słuszną drogę" i "jedynie słuszne metody szkoleniowe", na inne sprawy są "zamknięci".

PS. A tak w ogóle to życie mnie nauczyło, że zwykle hobbyści są znacznie lepsi (w różnych dziedzinach) niż "zawodowcy".
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peetri Romanaav »

Zgadzam się jak najbardziej z Rononem. W wielu przypadkach hobbyści, czy też po prostu znawcy w danym temacie.

W przypadku żołnierzy Sił Zbrojnych RP wiedza ta jest raczej okrojona. W wielu przypadkach nie odbiega ona daleko od znajomości tylko i wyłącznie Regulaminu Ogólnego i nic poza tym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akademia Wojskowa”