- Szczęść Boże, Wasza Ekscelencjo. - powiedział ciepłym głosem Windsor, szeroko się przy tym uśmiechając.

- Przyjechałem w małą wizytację, chciałem zobaczyć jak sobie radzicie, bo ptaszki ćwierkają, że bardzo dobrze.Roman Schädel pisze: ↑01 lipca 2023, 17:02Ksiądz biskup Roman z radością powitał gościa i zaprosił go do środka. Poprosił gospodynię o przygotowanie najlepszego obiadu i wyciągnięcie z piwnicy butelczyny najzacniejszego wina. Po zakończonym posiłku, poprzedzonym krótką modlitwą, zapytał czcigodnego gościa:@Krzysztof Windsor
-Co Was sprowadza, Księże Arcybiskupie? Zostaniecie na noc? Każę przygotować wygodny pokój na poddaszu. A może zechcecie uczestniczyć w jutrzejszym nabożeństwie?
Ha ha! Nie wymagamy celibatu. Mnie ze względu na "pełnione funkcje publiczne" nie wypada, ale kto wie, kto wie.Roman Schädel pisze: ↑03 lipca 2023, 15:16 Zachęcam chętnych do zostania duchownymi Kościoła. Jest to zasadniczo droga trójszczeblowa (akolitat-diakonat-prezbiterat). Wystarczy być dobrym człowiekiem. Nie wymagamy celibatu. Droga dostępna jest także dla kobiet.
Roman Schädel pisze: ↑04 lipca 2023, 10:54 Przypomnę, że abp Makarios III był prezydentem Cypru i głową Kościoła Cypryjskiego.![]()
A tak na marginesie, w pierwszym poście tego wątku można znaleźć wydane wczoraj agendy akolitatu i diakonatu.