Wieści z Księstwa Sarmacji
- Fatima Popow-Chojnacka • Stempel
-
ODZNACZENIA
Re: Wieści z Księstwa Sarmacji
Na razie Ambasadora nie będzie. I będziemy w tej sprawie informować drogą prywatną Herr Oberhaupta, jeśli coś się zmieni. 
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Aha czyli według was de-facto zawieszenie relacji dyplomatycznych jest lepszą drogą od budowania z Kotliną normalnych relacjiFatima Popow-Chojnacka pisze: ↑16 lipca 2023, 10:00 Na razie Ambasadora nie będzie. I będziemy w tej sprawie informować drogą prywatną Herr Oberhaupta, jeśli coś się zmieni.![]()
Jest to dla mnie niewiarygodne co się stało z Sarmacją na przestrzeni kilku ostatnich lat
-
ODZNACZENIA
Nikt nie powiedział nawet tego, jest chwilowy vacat. To jest normalne.Damiano á-la-Triste pisze: ↑16 lipca 2023, 15:09Aha czyli według was de-facto zawieszenie relacji dyplomatycznych jest lepszą drogą od budowania z Kotliną normalnych relacjiFatima Popow-Chojnacka pisze: ↑16 lipca 2023, 10:00 Na razie Ambasadora nie będzie. I będziemy w tej sprawie informować drogą prywatną Herr Oberhaupta, jeśli coś się zmieni.![]()
Jest to dla mnie niewiarygodne co się stało z Sarmacją na przestrzeni kilku ostatnich lat
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Proszę wybaczyć ale od 4 lipca nie ma tutaj żadnego ambasadora, a 14 lipca zostali mianowani nowi ambasadorowie pomijając całkowicie Kotlinę. Czy serio w największej polskiej mikronacji brakuje jednej osoby na ambasadora Edelweiss? Myślę, że jako mieszkaniec Edelweiss mogę mieć pewne wątpliwości do sposobu prowadzenia polityki zagranicznej Księstwa SarmacjiFatima Popow-Chojnacka pisze: ↑16 lipca 2023, 15:30Nikt nie powiedział nawet tego, jest chwilowy vacat. To jest normalne.Damiano á-la-Triste pisze: ↑16 lipca 2023, 15:09Aha czyli według was de-facto zawieszenie relacji dyplomatycznych jest lepszą drogą od budowania z Kotliną normalnych relacjiFatima Popow-Chojnacka pisze: ↑16 lipca 2023, 10:00 Na razie Ambasadora nie będzie. I będziemy w tej sprawie informować drogą prywatną Herr Oberhaupta, jeśli coś się zmieni.![]()
Jest to dla mnie niewiarygodne co się stało z Sarmacją na przestrzeni kilku ostatnich lat![]()
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No to zapraszam do rozmów...Fatima Popow-Chojnacka pisze: ↑16 lipca 2023, 10:00 Na razie Ambasadora nie będzie. I będziemy w tej sprawie informować drogą prywatną Herr Oberhaupta, jeśli coś się zmieni.![]()
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Czasem lepiej się nie spieszyć, niż nieopatrznie łamać przepisy prawa i być ściganym przez Trybunał Koronny.
Jak to się mówi: "Dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane".
Jak to się mówi: "Dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane".

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No po JKM się tego nie spodziewałem! Sprawa załatwiona, ale lekko.Joachim Cargalho pisze: ↑17 lipca 2023, 22:11 Czasem lepiej się nie spieszyć, niż nieopatrznie łamać przepisy prawa i być ściganym przez Trybunał Koronny.
Jak to się mówi: "Dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane".![]()
-
ODZNACZENIA
Książę Arkadiusz Maksymilian ogłosił wybory do parlamentu kolejnej kadencji, które odbędą się w dniach 5-6 sierpnia. Pojawiły się pierwsze programy wyborcze – "Wybory do Sejmu i partia", Przyszła partia", "Czerwony, okrągły przycisk czeka. Trzeba go tylko nacisnąć" – i ogólne opinie na temat sarmackiej sceny politycznej ("Polemika przedwyborcza albo troska o jakość debaty politycznej").
Na mocy decyzji podjętych przez Jego Książęcą Mość, dokonały się zmiany personalne w sarmackim Korpusie Dyplomatycznym. Pełna lista zmian dostępna tutaj.
24 czerwca odbyła się konferencja prasowa Rady Ministrów. Kanclerz odpowiedział na pytania obywateli oraz przedstawił dalsze plany rządu.
W Sejmie aktywnie. Na opinię NIA czeka obywatelski projekt o zwolnieniach z podatków oraz projekt ustawy o rodach. Przyjęto projekt ustawy o Biurze Legislacyjnym, która już weszła w życie. Został także odrzucony projekt ustawy o regencji.
Na rynku pojawiła się kolejna narracyjna firma budowlana. Agencja Promocji Księstwa Sarmacji próbuje swoich sił w działalności budowlanej i inżynieryjnej. Zapraszamy gości zagranicznych do współpracy!
Dla fanów piłki nożnej mamy wieści o meczach ligowych oraz Pucharowy w Sarmackiej Lidze Piłkarskiej. Wojskowi mogą przeczytać wieści z poligonu oraz o fotylii hasselandzkiej. Za to historycy mogą zobaczyć pierwszej efekty nowopowstałego Instytutu Historii Kasztelanii Czarnoleskiej.
W tym miesiącu obchodziliśmy 22. rocznicę powstania Królestwa Hasselandu. Oficjalne obchody odbyły się 9 lipca na sarmackim serwerze Discord. Tradycyjnie odbyły się przemowy, defilada wojskowa, część rozrywkowa oraz nadanie wsi i odznaczeń. Także z tej okazji można było nabyć specjalny znaczek, zorganizowano wystawę oraz defiladę wojskową KSZ. Zapraszamy też do zapoznania się z artykułami, które przybliżają nam historię Hasselandu.
Rozpoczął się letni event. Pierwszymi inicjatywami są konkurs malarski, akcja wysyłania pocztówek oraz konkurs filmowy. A już w tę niedzielę o 19:30 – letnie spotkanie Sarmatów. Zapraszamy do wzięcia udziału i śledzenia letnich eventów.
Na mocy decyzji podjętych przez Jego Książęcą Mość, dokonały się zmiany personalne w sarmackim Korpusie Dyplomatycznym. Pełna lista zmian dostępna tutaj.
24 czerwca odbyła się konferencja prasowa Rady Ministrów. Kanclerz odpowiedział na pytania obywateli oraz przedstawił dalsze plany rządu.
W Sejmie aktywnie. Na opinię NIA czeka obywatelski projekt o zwolnieniach z podatków oraz projekt ustawy o rodach. Przyjęto projekt ustawy o Biurze Legislacyjnym, która już weszła w życie. Został także odrzucony projekt ustawy o regencji.
Na rynku pojawiła się kolejna narracyjna firma budowlana. Agencja Promocji Księstwa Sarmacji próbuje swoich sił w działalności budowlanej i inżynieryjnej. Zapraszamy gości zagranicznych do współpracy!
Dla fanów piłki nożnej mamy wieści o meczach ligowych oraz Pucharowy w Sarmackiej Lidze Piłkarskiej. Wojskowi mogą przeczytać wieści z poligonu oraz o fotylii hasselandzkiej. Za to historycy mogą zobaczyć pierwszej efekty nowopowstałego Instytutu Historii Kasztelanii Czarnoleskiej.
W tym miesiącu obchodziliśmy 22. rocznicę powstania Królestwa Hasselandu. Oficjalne obchody odbyły się 9 lipca na sarmackim serwerze Discord. Tradycyjnie odbyły się przemowy, defilada wojskowa, część rozrywkowa oraz nadanie wsi i odznaczeń. Także z tej okazji można było nabyć specjalny znaczek, zorganizowano wystawę oraz defiladę wojskową KSZ. Zapraszamy też do zapoznania się z artykułami, które przybliżają nam historię Hasselandu.
Rozpoczął się letni event. Pierwszymi inicjatywami są konkurs malarski, akcja wysyłania pocztówek oraz konkurs filmowy. A już w tę niedzielę o 19:30 – letnie spotkanie Sarmatów. Zapraszamy do wzięcia udziału i śledzenia letnich eventów.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zostawię sobie lekturę poszczególnych linków na późny wieczór. Jest sporo rzeczy, które mnie zaciekawiły.
-
Paul Szmal
- Więzień
Kanclerz Filip I Gryf pisze:Jak Państwo mogą zauważyć od tamtego czasu nie są prowadzone nowe licytacje znaczków właśnie ze względu na emocje, które nagle zostały podniesione. Muszę jednocześnie wrócić do zapowiedzianego przeze mnie referendum konsultacyjnego - proszę nie oczekiwać zwrotów albo czegoś podobnego. Sarmackie prawo jest jakie jest, ale musi być egzekwowane, póki jest ważne. Zarówno do moich poprzednich okresów, kiedy byłem Kanclerzem jak też i do moich niektórych poprzedników można byłoby zarzucić brak adekwatnych działań mających przynajmniej na celu zabezpieczyć majątek przechodzący na własność Korony.
'Kanclerz Filip I Gryf pisze:Odnoszę wrażenie, że możemy już podzielić mikronautów na "starych" i "nowych", i bynajmniej nie chodzi tu tylko o staż. Główną różnicą jest podejście do mikronacji. Kiedyś były to symulacje państwa, w które angażowały się osoby znające się realnie (często z akademickich społeczności). Kiedy takie osoby powoli odchodziły (realna zmiana stylu życia - praca, dzieci etc.) nie miały już takich motywacji do działania. Teraz mamy grono mikronautów (włącznie ze mną), dla których mikronacje to sposób na spędzanie wolnego czasu/zabawa i od tego uzależniona jest aktywność i działania. Są to 2 różne podejścia, które nie każdemu odpowiada. Oczywiście są wśród nas osoby, które łączą te 2 "światy", ale to inna para kaloszy. Mam wrażenie, że cała sytuacja wokół mienia mieszkańców trwale nieobecnych oraz licytacji ich znaczków jest trochę dziwna z uwagi na brak zainteresowania grupy docelowej. Gdyby powstał tumult od takich osób to co innego. Jednak jeśli w ciągu 4 lat ktoś nie jest w stanie/nie chce się zalogować no to odpowiedź nasuwa się sama.
Rząd stoi na stanowisku, że należy pamiętać o Sarmatach, których aktywność już dawno zgasła i kultywować pamięć o ich inicjatywach. Jednak nie ulega wątpliwości, że majątek takich osób może być przejmowany zgodnie z literą prawa.
Gdy Kanclerz dzieli Sarmatów na "starych" i "nowych", to wg mnie strzela sobie w kolano. Co gorsza, wskazuje jeszcze na różnice w podejściu do mikronacji... Wywleka te realne koneksje na światło dzienne, przytacza jakąś realną zmianę stylu życia typu dzieci, praca... Ja się pytam - kogo to obchodzi? Mnie na pewno nie. Wystarczy mi na pewno to, że sam Kanclerz powiedział, że "sarmackie prawo jest jakie jest, ale musi być egzekwowane, póki jest ważne", czyli dopuszcza poważne zaburzenia psychiczne w prawie sarmackim skonstruowane i ani Książę Księstwa Sarmacji, ani sam Kanclerz o to nie dbają, a wręcz się sami oszukują, że jest fajnie i niech już jest tak jak jest, bo po co zmieniać jak już zostało uchwalone, to niech będzie i trzeba będzie musieć się nauczyć dostosowywać do tego, co jest. Wg mnie, to jest powszechny błąd - ja go nazywam zacietrzewieniem. Dlatego zachęcam do palenia Sarmatów i im podobnym na stosie. Jeżeli władza nie dba o prawo, które jest uchwalane, to kto ma dbać? Lud? Dobre żarty!
Pomijam już fakt, że za źle zadane pytanie idzie się do paki albo jest się objętym cenzurą w postaci wyrzucenia pytania do kosza... Istny cyrk i reklamowanie czegoś takiego jak Księstwo Sarmacji jest nawoływaniem do włożenia worka foliowego na głowę, związania go solidnie na szyi i uduszenia się.
Cenię sobie powietrze, a jak ktoś dąży do jego zabierania pod płaszczykiem różnych praw i sprawiedliwości, to wówczas należy samemu sobie strzelić w łeb bądź sprawić, żeby Ciebie zabili. Wówczas od razu się odżywa.