Edelwajski ceremoniał
Regulamin forum
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Edelwajski ceremoniał
Brzmi to górnolotnie, ale nawiązując do tematu posta czyb Edle powinny mieć jakieś ceremoniały? Jak sądzicie?
Czy podczas ślubów, nie wiem, Edle śpiewają sto lat stojąc na głowach, albo kawaler musi wyszukać najpierw jakieś wysokogórskie zwierzę, by "posiąść" dziewczynę rodem z Edelweiss. A może wystarczy słodkie słowo do ucha, by ona i jej rodzice przyklasnęli zaręczonom, czy żeniaczcce?
A może uważacie, że każdy nowy przybysz na granicy powinien zawłożyć lederhosen i jodłować?
A może samoloty u nas latają do tyłu?
Jakie mamy do spisania górnolotne ceremoniały? Czy to temat, który nas poruszy nieco?
Czy religią edelajską winna zająć się Centrala, czy zostawić to "przybyszom", jak choćby nasz kazondzieja Schadel?
Wszelkie wpisy mile widziane!
Czy podczas ślubów, nie wiem, Edle śpiewają sto lat stojąc na głowach, albo kawaler musi wyszukać najpierw jakieś wysokogórskie zwierzę, by "posiąść" dziewczynę rodem z Edelweiss. A może wystarczy słodkie słowo do ucha, by ona i jej rodzice przyklasnęli zaręczonom, czy żeniaczcce?
A może uważacie, że każdy nowy przybysz na granicy powinien zawłożyć lederhosen i jodłować?
A może samoloty u nas latają do tyłu?
Jakie mamy do spisania górnolotne ceremoniały? Czy to temat, który nas poruszy nieco?
Czy religią edelajską winna zająć się Centrala, czy zostawić to "przybyszom", jak choćby nasz kazondzieja Schadel?
Wszelkie wpisy mile widziane!
- Piwski Sroczyński • Stempel
-
ODZNACZENIA
Re: Edelwajski ceremoniał
Kościół Powszechny w osobie Przewielebnego Biskupa Romana się tak pięknie troszczy o Kotlinę. Czego chcieć więcej... A gdybyście potrzebowali poświęcić statek to z chęcią pomogę, tak na marginesie, jak już rozmowa o ceremoniałach
(-) abp Piwski Żmij-Sroczyński, Wikariusz Generalny Jego Świątobliwości
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tylko konkrety mnie interesują... I nie chodzi o ceremonię jako tak, a o tradycję i nie wiem, podawanie chleba z dżemem i maślanki dla tych co kichną, lub śpiewania hymnu podczas dłubania w nosie...Piwski Sroczyński pisze: ↑12 sierpnia 2023, 22:29 Kościół Powszechny w osobie Przewielebnego Biskupa Romana się tak pięknie troszczy o Kotlinę. Czego chcieć więcej... A gdybyście potrzebowali poświęcić statek to z chęcią pomogę, tak na marginesie, jak już rozmowa o ceremoniałach
Co do pomysłu Waszej Świątobliwości to oczywiście nie mówię nie! Chciałbym jednak, żeby to był projekt, pomysł, koncept nas, wspólny, Edli, a nie tylko mój, który jest na równi z pozostałymi jeśli chodzi o opinię. Czasami mam wrażenie, że Edelki o tym zapominają...
- Roman Schädel • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja nie mogę znaleźć chętnego do przedstawienia cnót naszego Oberhaupta przy katechonizacji...
- Piwski Sroczyński • Stempel
-
ODZNACZENIA
Oberhaupta miałem okazję poznać przy okazji Zjazdu, ale chyba jestem zbyt mało obecny w Kotlinie żeby przeprowadzić taką laudację... Ale gdyby nikt się nie miał znaleźć, to pomogęRoman Schädel pisze: ↑13 sierpnia 2023, 17:16 Ja nie mogę znaleźć chętnego do przedstawienia cnót naszego Oberhaupta przy katechonizacji...
(-) abp Piwski Żmij-Sroczyński, Wikariusz Generalny Jego Świątobliwości
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Widocznie nie jest godzien.Roman Schädel pisze: ↑13 sierpnia 2023, 17:16 Ja nie mogę znaleźć chętnego do przedstawienia cnót naszego Oberhaupta przy katechonizacji...
Chwała Ci za to dobry człowieku.Piwski Sroczyński pisze: ↑13 sierpnia 2023, 20:14Oberhaupta miałem okazję poznać przy okazji Zjazdu, ale chyba jestem zbyt mało obecny w Kotlinie żeby przeprowadzić taką laudację... Ale gdyby nikt się nie miał znaleźć, to pomogęRoman Schädel pisze: ↑13 sierpnia 2023, 17:16 Ja nie mogę znaleźć chętnego do przedstawienia cnót naszego Oberhaupta przy katechonizacji...
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wracając do ceremoniału, to nie chodzi mi o religijne uroczystości, ale choćby i takie zwyczajne, codzienne.
Skoro już mowa o powiązaniach religijnych, to nie wiem, pochówek, ślub(tutaj chyba sprawa po stronie "Kościoła Schadla", ale może już wesele niekoniecznie.
My witamy nowożeńców chlebem i solą, ale w Edelweiss możemy mlekiem kozy i szuflą trocin, cokolwiek. Fajnie jakbyśmy razem, wspólnie coś wymyślili. Chodzi mi o takie "zabawy" i tradycje jakie mamy w realu, ale w nieco odmiennej formie.
Jak wyglądać mogłyby zaręczyny na przykład? A może wiecie jak należy po edelwajsku osiodłać konia?
Skoro już mowa o powiązaniach religijnych, to nie wiem, pochówek, ślub(tutaj chyba sprawa po stronie "Kościoła Schadla", ale może już wesele niekoniecznie.
My witamy nowożeńców chlebem i solą, ale w Edelweiss możemy mlekiem kozy i szuflą trocin, cokolwiek. Fajnie jakbyśmy razem, wspólnie coś wymyślili. Chodzi mi o takie "zabawy" i tradycje jakie mamy w realu, ale w nieco odmiennej formie.
Jak wyglądać mogłyby zaręczyny na przykład? A może wiecie jak należy po edelwajsku osiodłać konia?
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Byłoby świetnie, jeżeli Wasza Świątobliwość wziąłbym udział w tej ceremonii. Będziemy w kontakcie.Piwski Sroczyński pisze: ↑13 sierpnia 2023, 20:14Oberhaupta miałem okazję poznać przy okazji Zjazdu, ale chyba jestem zbyt mało obecny w Kotlinie żeby przeprowadzić taką laudację... Ale gdyby nikt się nie miał znaleźć, to pomogęRoman Schädel pisze: ↑13 sierpnia 2023, 17:16 Ja nie mogę znaleźć chętnego do przedstawienia cnót naszego Oberhaupta przy katechonizacji...
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja również byłbym niezwykle rad. Prosiłbym jednak o skontaktowanie się z moimi faktotum. Byłoby miło jakby którykolwiek zawitał w tym czasie do Edelweiss.Roman Schädel pisze: ↑14 sierpnia 2023, 07:50Byłoby świetnie, jeżeli Wasza Świątobliwość wziąłbym udział w tej ceremonii. Będziemy w kontakcie.Piwski Sroczyński pisze: ↑13 sierpnia 2023, 20:14Oberhaupta miałem okazję poznać przy okazji Zjazdu, ale chyba jestem zbyt mało obecny w Kotlinie żeby przeprowadzić taką laudację... Ale gdyby nikt się nie miał znaleźć, to pomogęRoman Schädel pisze: ↑13 sierpnia 2023, 17:16 Ja nie mogę znaleźć chętnego do przedstawienia cnót naszego Oberhaupta przy katechonizacji...
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
I oczywiście popieram stworzenie świeckiego ceremoniału. Fajnie, jakby funkcjonowały dwa - świecki i kościelny. Świecki to może być np. ceremonia nadania stopnia wojskowego.