Przyjmowanie interesantów

Władzę zwierzchnią w Edelweiss posiada Oberhaupt. To on czuwa, by "państwo rosło w siłę, a ludziom żyło się dostatniej". W tym miejscu znajduje się jego siedziba. Jeśli masz jakąś sprawę do niego, to dobrze trafiłeś.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Przyjmowanie interesantów

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Heinz-Werner Grüner pisze: 31 stycznia 2022, 17:01 -Madame Augentrost,umówmy się tak. Ja wyznaczam zadania, a Szanowna je wykonuje. Jako, że to pierwsze takie zadanie to podpowiem. - tak minęła chwila kiedy Oberhaupt skończył opowiadać o swoich przemyśleniach.

No to do meritum:
Ja to widzę, tak, że tworzymy plakat, serię plakatów (po prostu dużą reklamę) i odliczanie wsteczne do dnia "otwarcia. A gdzie? Na pewno fora mikronacyjne, gdzie chcemy by nas poznano, pewnie i discordy. Natomiast przemyśleć trzeba czy od razu działamy szerzej czy dopiero później, po otwarciu.
Wszystko informacje będą zapowiadały właśnie owe wydarzenie, nazwijmy to Świętem Roztopów (coś z niemiecka da radę ustalić?). Fajnie więc by było gdybyśmy najpierw coś konkretnego zdecydowali.

1. Na pewno swego rodzaju jarmarkopodobne show - jak na razie tylko z naszymi produktami.
    kram z serami, kram z szynkami i kiełbasami, kram z czekoladowymi wypiekami Zerbrockelna. Akurat tego ostatniego to już mam przygotowane więcej, ale nie chciałbym ujawniać na otwartym forum, bo nie będzie niespodzianek. Jeśli ktoś zechce to mogę na pw. :)
    Tutaj także konkursik na nazwy wypieków czy choćby i sera. Coś ostatnio próbowałem samemu, na Narodowe Pieczenie Świni, ale nie wiem czy w ogóle to zostało dostrzeżone. Na dniach zajmę sie przygotowaniem zakłądu mleczarskiego i zakładów mięsnych, co by troszkę tam udostępnić naszych lokalnych produktów.
  2. Jakieś topienie marzanny? Tu nie mam koncepcji jeszcze za bardzo, bo to wszystko wyszło na spontanie.
  3. Gry towarzyszące - Koło Fortuny, kalambur czy cokolwiek podobnego. Do ustalenia jakie i gdzie (forum czy discord) Nie wiem czy Szanowna @Femme Mystere posiada swój discord. To samo tyczy się Herr @Joachim Cargalho .
  4. szachy odpadają, bo akurat będzie trwał turniej wnikulijski, ale małe zawody sportowe wymyślę.
  5. Coś jeszcze wymyślimy. Jestem jeden dzień po rajdzie i głowa nieco wyłaczona. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Pozwolę sobie odrzucić fabularny styl wypowiedzi, by ustosunkować się do pomysłów na "otwarcie granic". Szybka idea, która wpadła mi do głowy: Może dla celów marketingowych warto wykorzystać koncepcję rozkwitającej szarotki. Ja nie wiem czy funkcjonujecie w innych mikronacjach i pod jakimi danymi, ale może warto wymyślić jakąś fajną strategię i rozpocząć dyskusje w innych krajach, gdzie jakby informacje o nas będą rozkwitać. Dzień roztopów też ma być przejściem w kwitnącą szarotkę, więc będzie to spójne.
Naszym zadaniem byłoby obmyślić plan rozkwitu. W jaki sposób zdobyć uwagę mikroświata, zainteresować go i być może wywołać pożądanie.
Fajnie byłoby zebrać tutaj dużą ilość osób na roztopy. Tylko w jaki sposób to zrobić? Koncepcja prowadzenia gry, w której finał byłby przeprowadzany tutaj na forum z koniecznością rejestracji może być jakimś punktem zaczepnym i dlatego zostawiam otwartą dyskusję nad pomysłem...
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 31 stycznia 2022, 21:40 Pozwolę sobie odrzucić fabularny styl wypowiedzi, by ustosunkować się do pomysłów na "otwarcie granic". Szybka idea, która wpadła mi do głowy: Może dla celów marketingowych warto wykorzystać koncepcję rozkwitającej szarotki. Ja nie wiem czy funkcjonujecie w innych mikronacjach i pod jakimi danymi, ale może warto wymyślić jakąś fajną strategię i rozpocząć dyskusje w innych krajach, gdzie jakby informacje o nas będą rozkwitać. Dzień roztopów też ma być przejściem w kwitnącą szarotkę, więc będzie to spójne.
Naszym zadaniem byłoby obmyślić plan rozkwitu. W jaki sposób zdobyć uwagę mikroświata, zainteresować go i być może wywołać pożądanie.
Fajnie byłoby zebrać tutaj dużą ilość osób na roztopy. Tylko w jaki sposób to zrobić? Koncepcja prowadzenia gry, w której finał byłby przeprowadzany tutaj na forum z koniecznością rejestracji może być jakimś punktem zaczepnym i dlatego zostawiam otwartą dyskusję nad pomysłem...
Obrazek
Herr Cargalho, znakomicie to ująłeś...aż musiałem podpiąć jakąś szarotkę by nacieszyć oko.
Sam pomysł na zainteresowanie jest genialnie rozplanowany. Czas roztopów, czas kwitnięcia (realnie szarotka alpejska "...kwitnie od czerwca do sierpnia. Najlepiej rośnie w pełnym nasłonecznieniu..." - według Wikipedii. Natomiast to ma być szarotka z doliny - nasza szarotka), czas ujawnienia Doliny.
Z tym rozkwitaniem idei i samego zaciekawienia to zacząłbym właśnie od wykorzystywania ikonki szarotki na discordach, czy to przeze mnie, czy @Leszek Ebe-Grüner. Nie wiem jak pozostała dwójka. Natomiast jak ktoś piśnie parę z gęby to powieszę! ;)
W domyśle będziemy sugerować, że to być może jakiś tajne stowarzyszenie. Dziś zacząłem używać słów "pustelnia", może coś takiego. Tyle na początek, ale czasu w zasadzie mało, bo początek marca to optimum.
Nie chodzi o dzień czy tydzień, ale z grubsza musimy być gotowi.
Chodzi mi po głowie, oprócz proponowanych zabaw jakieś show, ale na razie bez olśnienia. Natomiast jesteśmy coraz bliżej. ;)
Niestety nie jesteśmy uzdolnieni informatycznie, czy programistycznie, a takie wow, na bazie apki byłoby piękne.
Dajcie czas na poranną burzę mózgów ze samym sobą. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ten problem mamy chyba obaj, że nasze myśli ciężko zrealizować i w rezultacie nie jesteśmy do końca zadowoleni z efektów, bo lepsze były wyobrażenia, tylko zabrakło umiejętności. Ale tym razem nie musi być wystrzałowo, ale przede wszystkim ciekawie, dlatego spokojnie możemy korzystać z naszych ograniczonych możliwości. Czekam na efekty porannej burzy mózgów i sam też dodam coś od siebie, nie chcąc teraz niczego sugerować.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 31 stycznia 2022, 22:47 Ten problem mamy chyba obaj, że nasze myśli ciężko zrealizować i w rezultacie nie jesteśmy do końca zadowoleni z efektów, bo lepsze były wyobrażenia, tylko zabrakło umiejętności. Ale tym razem nie musi być wystrzałowo, ale przede wszystkim ciekawie, dlatego spokojnie możemy korzystać z naszych ograniczonych możliwości. Czekam na efekty porannej burzy mózgów i sam też dodam coś od siebie, nie chcąc teraz niczego sugerować.
Obrazek
:mrgreen:
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Heinz-Werner Grüner pisze: 31 stycznia 2022, 17:02Wszystko informacje będą zapowiadały właśnie owe wydarzenie, nazwijmy to Świętem Roztopów (coś z niemiecka da radę ustalić?).
Najtrafniej byłoby odnieść się do topienia Marzanny.
Winterverbrennung - dosłownie "palenie zimy"

Jeśli chcemy jednak utworzyć słowo od "roztopów", to w dosłownym tłumaczeniu powinno być Schmelzfest lub Schmelzfeiertag ewentualnie Winterschmelzfest (święto roztapiania zimy), Wintenschmelzen albo Frühlingfest (święto wiosny), Frühlingschmelzen (wiosenne roztopy), Frühlingschmelztag (dzień wiosennych roztopów).
Heinz-Werner Grüner pisze: 31 stycznia 2022, 17:02Gry towarzyszące - Koło Fortuny, kalambur czy cokolwiek podobnego. Do ustalenia jakie i gdzie (forum czy discord) Nie wiem czy Szanowna @Femme Mystere posiada swój discord.
W moim przypadku wchodzi w grę ucztestnictwo w wydarzeniach forumowych oraz przygotowanie, czego tylko będzie potrzeba. Natomiast raczej nie będę mogła stawić się na discord w konkretnym terminie.
Heinz-Werner Grüner pisze: 31 stycznia 2022, 17:02Na pewno fora mikronacyjne, gdzie chcemy by nas poznano, pewnie i discordy.
Polecam jeszcze kanał discordowy dla gier PBF - towarzystwo RPG. Może ich zaciekawi.
Joachim Cargalho pisze: 31 stycznia 2022, 21:40Może dla celów marketingowych warto wykorzystać koncepcję rozkwitającej szarotki.
Bardzo fajny pomysł! Popieram.
Joachim Cargalho pisze: 31 stycznia 2022, 21:40Naszym zadaniem byłoby obmyślić plan rozkwitu. W jaki sposób zdobyć uwagę mikroświata, zainteresować go i być może wywołać pożądanie.
Zatem trzeba przemyśleć, co zainteresuje potencjalnych emigrantów. Co możemy im zaoferować, czego moga się spodziewać. Owiałabym to pewną mgiełką tajemnicy, ale jednak zapowiedziałabym, na czym to mogłoby polegać. Chyba warto zasugerować, że planujemy jakiś system gospodarczy oparty o forum, że ważnym aspektem będzie fabularyzacja i ekspedycje. Oraz wszystko rozgrywa się w okresie międzywojennym.
Joachim Cargalho pisze: 31 stycznia 2022, 21:40Fajnie byłoby zebrać tutaj dużą ilość osób na roztopy. Tylko w jaki sposób to zrobić? Koncepcja prowadzenia gry, w której finał byłby przeprowadzany tutaj na forum z koniecznością rejestracji może być jakimś punktem zaczepnym i dlatego zostawiam otwartą dyskusję nad pomysłem...
Bardzo fajny pomysł, jestem za :D
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 01 lutego 2022, 10:27 Najtrafniej byłoby odnieść się do topienia Marzanny.
Winterverbrennung - dosłownie "palenie zimy"

Jeśli chcemy jednak utworzyć słowo od "roztopów", to w dosłownym tłumaczeniu powinno być Schmelzfest lub Schmelzfeiertag ewentualnie Winterschmelzfest (święto roztapiania zimy), Wintenschmelzen albo Frühlingfest (święto wiosny), Frühlingschmelzen (wiosenne roztopy), Frühlingschmelztag (dzień wiosennych roztopów).
Być może to dosłowne odniesienie to topienia jest ok, ale jakoś nie widzę tutaj "potencjału". Już więcej do mnie przemawiaja te roztopy. I chodzi mi tylko o wyobrażenie sobie jakiegoś festynu czy święta, gdzie coś się ma z tego tytułu zadziać. Wiem trochę głupie myślenie. :)
Co do nazwy z zaproponowanych mnie najbardziej urzeka Schmelzfest (czytamy szmelcfest?), bo to i zabawne i wpadajace w ucho. A pamiętajcie, że nie każdy (w tym ja) znam niem...znaczy się edelweisski. ;)
Femme Mystere pisze: 01 lutego 2022, 10:27 W moim przypadku wchodzi w grę ucztestnictwo w wydarzeniach forumowych oraz przygotowanie, czego tylko będzie potrzeba. Natomiast raczej nie będę mogła stawić się na discord w konkretnym terminie.
Ok. Może być na forach. To właśnie kwestia ustalenia, co nam bardziej odpowiada,niekoniecznie innym uczestnikom zabawy.
Femme Mystere pisze: 01 lutego 2022, 10:27 Polecam jeszcze kanał discordowy dla gier PBF - towarzystwo RPG. Może ich zaciekawi.
Jak rozumiem, mógłbym to zostawić Szanownej Pani do wykonania?
Femme Mystere pisze: 01 lutego 2022, 10:27 Zatem trzeba przemyśleć, co zainteresuje potencjalnych emigrantów. Co możemy im zaoferować, czego moga się spodziewać. Owiałabym to pewną mgiełką tajemnicy, ale jednak zapowiedziałabym, na czym to mogłoby polegać. Chyba warto zasugerować, że planujemy jakiś system gospodarczy oparty o forum, że ważnym aspektem będzie fabularyzacja i ekspedycje. Oraz wszystko rozgrywa się w okresie międzywojennym.
Jeśli chodzi o rozkwitającą szarotkę to jest jak najbardziej pięknie ujęte słownictwo. Warto spróbować z tym motywem. Oczywiście, że trzeba jakieś zdawkowe informacje podać, ale też niekoniecznie informować czy to mikronacja czy wydarzenie. Tutaj pozostawiam wam do wyboru. Obyśmy tylko nie przedobrzyli, :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Mamy jakieś pomysły na rozwinięcie idei rozkwitającej szarotki?

Ja bym poszedł trochę w kierunku reklamy teaserowej. Stwórzmy jakąś zagadkę dla mikronautów...
Jakie elementy mogłyby się w niej znaleźć?
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 01 lutego 2022, 12:44 Mamy jakieś pomysły na rozwinięcie idei rozkwitającej szarotki?

Ja bym poszedł trochę w kierunku reklamy teaserowej. Stwórzmy jakąś zagadkę dla mikronautów...
Jakie elementy mogłyby się w niej znaleźć?
Coś takiego jak "szyfr Lecha Poznań" ? :)

No pomysł dobry tylko własnie co? :D

Przyszło mi jednak do głowy pewne odkrywanie słowa "EDELWEISS"
Na kilkanaście dni przed zrobić codzienne odkrywanie jednej litery z opisem/grafiką...

E- Emocje -
D- Duma - bycie członkiem naszej społeczności to nie tylko zabawa
E- Eklektyzm - łączenie wszystkiego co sprawia nam radość
L- Lód - śnieżny świat to nasza codzienność
W-
E-
I-
S-
S- Szarotka - nasz symbol, nasze dziedzictwo

To tak na szybciutko i bez zastanowienia... Mamy tyle do roboty, że ho-ho, ale mało konkretów. :D

EDIT:
Obrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration