Myślisz, że na to pójdzie?Damiano á-la-Triste pisze: ↑28 sierpnia 2023, 11:54Trzeba napisać do Sławosza to może się załapiemy jak napisze coś na forum będąc na ISS za rokHeinz-Werner Grüner pisze: ↑28 sierpnia 2023, 11:43Ale to by było jakbyśmy mieli astronautę w mikro!Damiano á-la-Triste pisze: ↑28 sierpnia 2023, 11:25
Na Dragonie niestety nie ma internetu dla załogi dopiero na stacji mają do niego dostęp![]()
![]()
![]()
Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Nie jestem nim, ale wiem że odpisuje na twitterzeHeinz-Werner Grüner pisze: ↑28 sierpnia 2023, 12:12Myślisz, że na to pójdzie?Damiano á-la-Triste pisze: ↑28 sierpnia 2023, 11:54Trzeba napisać do Sławosza to może się załapiemy jak napisze coś na forum będąc na ISS za rokHeinz-Werner Grüner pisze: ↑28 sierpnia 2023, 11:43
Ale to by było jakbyśmy mieli astronautę w mikro!![]()
![]()
XD XD
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wygląda na to, że sarmackie "Obserwatorium Lorem Ipsum" opublikowało dość interesujący artykuł opisujący różne niewyjaśnione zjawiska zaobserwowane na niebie, wraz z analizą ich możliwych przyczyn i skutków 
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Calkiem niezłe.Damiano á-la-Triste pisze: ↑29 sierpnia 2023, 12:28 Wygląda na to, że sarmackie "Obserwatorium Lorem Ipsum" opublikowało dość interesujący artykuł opisujący różne niewyjaśnione zjawiska zaobserwowane na niebie, wraz z analizą ich możliwych przyczyn i skutków![]()
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wygląda na to, że łazik Pragyan zrobił zdjęcie lądownika Vikram ze znanej nam wszystkim misji Chandrayaan-3
Swoją drogą jakoś tak po ostatnich zdjęciach wygląda jakby Pragyan nie oddalał się od Vikrama na większą odległość i przypomina mi to sytuację z Sojournerem 

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Nie wiem czy to dobrze czy źle.Damiano á-la-Triste pisze: ↑30 sierpnia 2023, 11:30 Wygląda na to, że łazik Pragyan zrobił zdjęcie lądownika Vikram ze znanej nam wszystkim misji Chandrayaan-3![]()
Swoją drogą jakoś tak po ostatnich zdjęciach wygląda jakby Pragyan nie oddalał się od Vikrama na większą odległość i przypomina mi to sytuację z Sojournerem![]()
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Chyba dobrze, chociaż Sojourner nie odjechał nigdy od swojego lądownika na więcej niż 12 metrówHeinz-Werner Grüner pisze: ↑30 sierpnia 2023, 21:52Nie wiem czy to dobrze czy źle.Damiano á-la-Triste pisze: ↑30 sierpnia 2023, 11:30 Wygląda na to, że łazik Pragyan zrobił zdjęcie lądownika Vikram ze znanej nam wszystkim misji Chandrayaan-3![]()
Swoją drogą jakoś tak po ostatnich zdjęciach wygląda jakby Pragyan nie oddalał się od Vikrama na większą odległość i przypomina mi to sytuację z Sojournerem![]()
![]()
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zespół pracujący nad misją OSIRIS-REx przeprowadził test, pomyślnie odzyskując atrapę kapsuły, która opadła na poligon Departamentu Obrony USA w Utah. To właśnie w tym miejscu wyląduje prawdziwa kapsuła zawierająca około 250 gramów próbek z asteroidy Bennu, która powróci na Ziemię już 24 września.

Pobrane próbki z asteroidy mogą pomóc zrozumieć powstanie naszego Układu Słonecznego. Co ciekawe podczas pobierania próbek z asteroidy Bennu sonda OSIRIS-REx zareagowała bardziej jak na płyn, a niżeli na stałą powierzchnię owej asteroidy... Po wylądowaniu kapsuły materiał zostanie wysłany do NASA Johnson Space Center w celu przechowania próbek. Ślady cząsteczek organicznych i cząstek zawierających węgiel, które zostały odkryte podczas tej misji, mogą okazać się kluczowe dla zrozumienia początków życia na Ziemi!
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No z tym początkiem życia na ziemi...no bardzo fajne rzeczy dzieją się. Nie miałem o takim czymś pojęcia.
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No była zapowiedź od NASA w ich zapowiedzi i planach na 2023 chociaż ja zawsze jak oglądam te zapowiedzi w sylwestra to zawsze się z nich śmieję bo wiem, że czegoś nie zrobią (w podesłanym wyżej video przynajmniej 3 rzeczy są przesunięte i nie odbędą się w 2023Heinz-Werner Grüner pisze: ↑31 sierpnia 2023, 20:16 No z tym początkiem życia na ziemi...no bardzo fajne rzeczy dzieją się. Nie miałem o takim czymś pojęcia.