Wstępne próby organizacji EFF

Flotylla Rzeczna Edelweiss
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Wstępne próby organizacji EFF

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

COś te nazwy takie polskie... ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Heinz-Werner Grüner pisze: 11 września 2023, 21:44 COś te nazwy takie polskie... ;)
Kto by się spodziewał po Flotylli Pińskiej II RP polskich nazw. Potem będziemy im już dawać nasze nazwy. A właśnie nazwy... O tyle co logiczne jest nadawanie nazw własnych statkom uzbrojonym i monitorom to co chcemy zrobić z mniejszymi kutrami, trałowcami i kanonierkami. Dajemy im nazwy własne czy zadowalamy się zwykłą numeracją.

Obrazek
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Byłem pewien, że już Herr Major przedstawia "flotyllę edelwajską"... No cóż, chyba źle doczytałem.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 11 września 2023, 21:58 Byłem pewien, że już Herr Major przedstawia "flotyllę edelwajską"... No cóż, chyba źle doczytałem.
Częściowo tak ale i częściowo nie. Jednostki EFF będą wzorowane na jednostkach flotylli rzecznych II RP ale na razie jedynie szykujemy dla nich sylwetki i dopinamy szczegóły.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 11 września 2023, 22:01
Heinz-Werner Grüner pisze: 11 września 2023, 21:58 Byłem pewien, że już Herr Major przedstawia "flotyllę edelwajską"... No cóż, chyba źle doczytałem.
Częściowo tak ale i częściowo nie. Jednostki EFF będą wzorowane na jednostkach flotylli rzecznych II RP ale na razie jedynie szykujemy dla nich sylwetki i dopinamy szczegóły.
Dobrze, już dobrze. Coś chyba źle doczytałem. :)
W każdym razie proszę się nie stresować i czynić swoją robotę. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Zagadnienie natury estetyczno techniczej

Troszeczkę się zasiedziałem ale lada chwila będziemy wodować pierwsze jednostki dla EFF.

Teraz pojawia się kwestia bezpośrednio dotycząca samych okrętów. W polskiej nomenklaturze jedynie te większe okręty otrzymywały nazwy własne, pomniejsze jednostki jak kutry uzbrojone czy kanonierki posiadały nic więcej niżeli numer/oznaczenie w postaci litery i kolejnych cyfr.
Pytanie brzmi czy chcemy u nas zrobić podobnie ty też każdą jedną pływającą kupę złomy będziemy nazywać po imieniu?

To była ta estetyczna część pytania, techniczna jest z nią ściśle powiązana. W Muratyce przypisywanie marynarzy do okrętów działa(a raczej miało działać przez wzgląd na braki kadrowe) że osoby posiadające rangę marynarza są przydzielane odgórnie do jakiejś jednostki jako część załogi. Podoficerowie mogą już otrzymać pod swoją komendę cały okręt a oficerowie całe formacje floty dalej uwzględniając w tym ich okręt dowodzenia.
Zastanawiam się czy w momencie przydziału podoficera do swojego nowego okrętu nie pozwolić mu na wybranie dla niego nazwy, człowiek trochę bardziej mógłby się zżyć z takim oktetem.
No ale właściwa część pytania, na pewno rozpiszę EFF na poszczególne jednostki organizacyjne floty ale pytanie brzmi czy nie chmielilibyśmy w razie przydziału marynarza na okręt wydzielić mu tego okrętu jako osobny wątek gdzie mógłby on opisywać swoją służbę na nim.
Powoduje to delikatny bałagan gdzie obok jednostek organizacyjnych będą istnieć ich elementy składowe w postaci poszczególnych okrętów ale z drugiej strony ułatwiłoby to działanie gdyby doszło do sytuacji gdzie dwie osoby są przypisane do tej samej formacji okrętów ale na innych jednostkach i musieliby pisać na przemian w tym samym miejscy nie będąc nawet ze sobą powiązanymi.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Zastanawiam się czy w momencie przydziału podoficera do swojego nowego okrętu nie pozwolić mu na wybranie dla niego nazwy, człowiek trochę bardziej mógłby się zżyć z takim oktetem.
Dla mnie to jest najlepsze rozwiązanie.
No ale właściwa część pytania, na pewno rozpiszę EFF na poszczególne jednostki organizacyjne floty ale pytanie brzmi czy nie chmielilibyśmy w razie przydziału marynarza na okręt wydzielić mu tego okrętu jako osobny wątek gdzie mógłby on opisywać swoją służbę na nim.
Powoduje to delikatny bałagan gdzie obok jednostek organizacyjnych będą istnieć ich elementy składowe w postaci poszczególnych okrętów ale z drugiej strony ułatwiłoby to działanie gdyby doszło do sytuacji gdzie dwie osoby są przypisane do tej samej formacji okrętów ale na innych jednostkach i musieliby pisać na przemian w tym samym miejscy nie będąc nawet ze sobą powiązanymi.
Według mnie możemy założyć osobny temat dla każdego okrętu. Jeśli to tylko będzie jakoś ładnie uporządkowane. Tym bardziej, że każdy okręt może mieć też opisaną swoją specyfikację w pierwszym poście.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jeśli chodzi o nazewnictwo - to technicznie każdy powinien mieć coś w stylu (oczywiście tylko proponuje) rodzaj okretu/numer seryjny/rok czy coś w tym stylu. W momencie kiedy, tak jak proponuje Herr Major, marynarz zostanie przypisany do jednostki - nadaje mu unikatową nazwę, ale pod warunkiem jakiegoś klucza (nie wiem: nazwiska wymyślonego dowódcy, imiona kobiet, zwierzęta, cokolwiek by to było w miarę (w miarę!) spójne).
Nastepnie wydzielamy dla niego wątek.
To samo widziałbym w każdym rodzaju wojsk! Natomiast nie wiem czy będzie na to takie zapotrzebowanie. :)

O uporządkowanie to bym się nie martwił. Zawsze można załozyć nowy dział i wstawiać, albo temat, wyeksponować jako ogłoszenie, przyklejenie, da się zrobić.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 25 września 2023, 10:19 O uporządkowanie to bym się nie martwił. Zawsze można załozyć nowy dział i wstawiać, albo temat, wyeksponować jako ogłoszenie, przyklejenie, da się zrobić.
Femme Mystere pisze: 25 września 2023, 07:23 Według mnie możemy założyć osobny temat dla każdego okrętu. Jeśli to tylko będzie jakoś ładnie uporządkowane. Tym bardziej, że każdy okręt może mieć też opisaną swoją specyfikację w pierwszym poście.

Z tym uporządkowaniem widzę tylko jeden problem.

Załóżmy że powstanie 1. Grupa Okrętów Bojowych a w jej skład będzie wchodzić 10 okrętów, z czasem takich grup może powstać więcej i trochę mało praktyczne wydaje się dla mnie eksponowanie każdego okrętu z kolei.
Zamiast tego można by wydzielać pojedyncze okręty gdy do takowego zostanie ktoś przypisany tylko trzeba będzie się zastanowić jak to ułożyć żeby się schludnie i estetycznie prezentowało na forum.

Heinz-Werner Grüner pisze: 25 września 2023, 10:19 Jeśli chodzi o nazewnictwo - to technicznie każdy powinien mieć coś w stylu (oczywiście tylko proponuje) rodzaj okretu/numer seryjny/rok czy coś w tym stylu. W momencie kiedy, tak jak proponuje Herr Major, marynarz zostanie przypisany do jednostki - nadaje mu unikatową nazwę, ale pod warunkiem jakiegoś klucza (nie wiem: nazwiska wymyślonego dowódcy, imiona kobiet, zwierzęta, cokolwiek by to było w miarę (w miarę!) spójne).
Nastepnie wydzielamy dla niego wątek.
To samo widziałbym w każdym rodzaju wojsk! Natomiast nie wiem czy będzie na to takie zapotrzebowanie. :)
Realnie wygląda to w większości przypadków tak iż konkretnym rodzajom okrętów nadaje się nazwy z tej samej rodziny/typu.
Np. Polskie niszczyciele były nazywane od pogody, Piorun, Błyskawica, Grom itd.
Amerykanie większe okręty liniowe nazywali od poszczególnych stanów, krążowniki od miast.
Często też okręty przyjmowały nazwy zwierząt jak polskie okręty podwodne.

W zasadzie nie widzę problemu z tym aby istniały u nas obok siebie różne nazwy o ile nie będą one jakoś bardzo wyjęte z kontekstu.

Jeżeli mowa jeszcze o numeracji okrętów to zapewne klasycznie jak się to robi w takim przypadku, okręt otrzyma skrót liter od swojego typu oraz kolejny numer w swojej klasie jak np. BB-18, BB-19 (BB=Battleship).
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

<