Jeżeli szanowny @Heinz-Werner Grüner będzie sobie życzył mogę pomóc ze sprzętem. Z organizacją może być już gorzej ale w razie czego służę pomocą.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑30 marca 2022, 11:30 Zapewne słyszeliście, że Herr @Ronon Dex zrezygnował z działalności w mikronacjach, to jednak dzięki swojemu wrodzonemu "talentowi negocjacyjnemu"* udało mi się go przekonać do wykonania dla nas kilku jeszcze bardzo istotnych kwestii.
*- Tak naprawdę to prosiłem, i prosiłem, i prosiłem, aż miło.
Przejdźmy do pierwszej sprawy, którą chciałbym byśmy tutaj mogli ustalić, a następnie rozpocząć szczegóły w Państwowej Wytwórni Uzbrojenia (SR).
Poniższy tekst jest w całości napisany przez Herr Dexa(na czerwono moje uwagi).
"Uzbrojenie – nie proponuję typów, sami sobie wykombinujecie, podaje tylko cechy i wzorce.
1/ Pistolet – bez znaczenia, dowolny bo pistoletami się wojen nie wygrywa.
Tutaj nie ma co dyskutować, w naszej armii również nie będzie to miało żadnego znaczenia, dlatego poszedł bym po prostu w ładny wizualnie projekt. Nie chcę dzisiaj proponować żadnego modelu, ale w tym przypadku skupiłbym się wyłącznie na walorach estetycznych. Nie musi to być nowoczesna broń dla nas. Zakładam, że ten pistolet będzie prosty w budowie i procesie produkcji.
2/ Pistolet maszynowy – coś wzorowane na MP.18, ale w wersji produkowanej po PWS w Szwajcarii (Bergmann tam się przeniósł i tłukł na eksport) czyli z prostym magazynkiem pudełkowym (zamiast tego idiotyzmu ze stosowaniem magazynka od długiego P.08).
Cechy:
- zasada działania: odrzut zamka swobodnego,
- broń strzela z zamka otwartego.
- magazynek pudełkowy, poziomy na 32 nb dołączany z lewej strony,
- łoże i kolba drewniana.
- długośc lufy ok. 200-210 mm
- szybkostrzelność teoretyczna ok. 600 strz/min.
Jako, że znam się na nazewnictwie broni średnio od razu wklejam o czym mowa:
Jak dla mnie spełnia to "wymogi" wizualne w pełni. W naszym wariancie nawet bym tutaj nie kombinował. Parametry uzupełnię tylko o kaliber- oczywiście 9mm, a nabój to najpopularniejszy 9 x 19 mm Parabellum
3/ Karabin – bez podziału na karabin i karabinek czyli tzw. „krótki karabin” , broń zunifikowana dla wszystkich rodzajów wojsk i służb. Coś na wzów Mausera 98K czy czeskiego vz.24.
Cechy:
- broń powtarzalna,
- zamek czterotaktowy,
- magazynek w łożu, 5-nabojowy, ładowany z łódki,
- długość broni ok. 1100 mm, lufy ok. 600 mm.
Tutaj przykłady proponowane przez Ronona:
Oba są tak zbliżone wizualnie, że dla mnie -laika- prawie niezauważalne. Co do ich zapotrzebowania to oczywiście to jeden z podstawowych rodzajów broni. Ronon wysłal mi także pierwszy zarys struktury, także jak tylko znajdę czas to wszyskto podliczę ile każdego rodzaju broni będziemy potrzebować.
Gdy uporamy się z tymi podstawami, to przejdziemy dalej do omówienia rkm, ckm i granatnika
Rozważania o sprzęcie
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Rozważania o sprzęcie
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tutaj chodzi tylko o sprzęt. Przydział każdej broni dla każdego poszczególnego żołnierza już mam(tym takze zajął się Ronon), ale na spokojnie najpierw uporajmy się z tym co wstawiłem.
Chcę to zrobić po kolei:
-pistolet
-karabin maszynowy
-karabin powtarzalny
dalej zajmiemy się ckm, rkm i granatnikiem. Skupmy się jednak na pierwszej trójce.
Co, sądzicie? Coś modyfikujemy czy wdrażamy do produkcji etc.
Chcę to zrobić po kolei:
-pistolet
-karabin maszynowy
-karabin powtarzalny
dalej zajmiemy się ckm, rkm i granatnikiem. Skupmy się jednak na pierwszej trójce.
Co, sądzicie? Coś modyfikujemy czy wdrażamy do produkcji etc.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
I to jest język który rozumiem i z chęcią mogę w tym pomóc.
Z poprzedniej rozmowy z panem Dexem wywnioskowałem iż chciał on postawić na jakieś europejskie konstrukcję z przełomu lub początku XX wieku.
Pytanie w jakim klimacie ma być ta broń gdyż Monarchia Austro-Węgierska czy Niemcy w tym okresie owszem posiadały bardzo ciekawe konstrukcje to jednak zawsze można sięgnąć dalej. To już zależy od postawy @Heinz-Werner Grüner.
Z poprzedniej rozmowy z panem Dexem wywnioskowałem iż chciał on postawić na jakieś europejskie konstrukcję z przełomu lub początku XX wieku.
Pytanie w jakim klimacie ma być ta broń gdyż Monarchia Austro-Węgierska czy Niemcy w tym okresie owszem posiadały bardzo ciekawe konstrukcje to jednak zawsze można sięgnąć dalej. To już zależy od postawy @Heinz-Werner Grüner.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja się odniosłem "na czerwono". Z tego co czytałem odnośnie planów Ronona to poszedł w czeską szkołę , ze względu na to, że ja mam korzenie austro-węgierskie, a nasza historia pierwszej misji i pojawienia się w Edelweiss opierała się na kompanii CiK Armee.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑30 marca 2022, 15:07 I to jest język który rozumiem i z chęcią mogę w tym pomóc.
A podobno Czesi mieli całkiem zaawansowany technologie jak na tamte czasy, stąd i pomysł by w to brnąć. Czyli nie idziemy po linii "austriackiej" czy "niemieckiej" ze wszystkim, ale jednak nawiązanie jest.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Cóż Czechoslovak Vz.24 i Vz.33 to w istocie klony niemieckiego Mausera z różnych epok.
Podobnie sprawa miała się w Wojsku Polskim w dwudziestoleciu międzywojennym gdzie podstawowy polski karabin był w istocie zmodyfikowanym niemieckim Mauserem.
Fakt Czesi w tamtym okresie posiadali zaprawdę imponujący dorobek jeżeli chodzi o broń wszelakiej maści.
Sięgnąłem tu wpierw właśnie po niemiecką myśl gdyż jest ona znacznie popularniejsza i bardziej rozpoznawalna.
Dlatego taki niemiecki MP-18 zgodnie z tym co pan pisze idealnie wpasowywóje się w klimat.

Od taka graficzka poglądowa
Jeżeli trzeba będzie mogę wprowadzić na broń konkretne oznaczenia.
Przynajmniej w takim zakresie jaki potrafię to robić.
Podobnie sprawa miała się w Wojsku Polskim w dwudziestoleciu międzywojennym gdzie podstawowy polski karabin był w istocie zmodyfikowanym niemieckim Mauserem.
Fakt Czesi w tamtym okresie posiadali zaprawdę imponujący dorobek jeżeli chodzi o broń wszelakiej maści.
Sięgnąłem tu wpierw właśnie po niemiecką myśl gdyż jest ona znacznie popularniejsza i bardziej rozpoznawalna.
Dlatego taki niemiecki MP-18 zgodnie z tym co pan pisze idealnie wpasowywóje się w klimat.

Od taka graficzka poglądowa
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Grafika jest super, ale czy uda się z innego "ujęcia"? To jest mało okazałe. Jakby dało radę od boku.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑30 marca 2022, 20:28 d taka graficzka poglądowa
Co do odznaczeń to jak najbardziej! Pod warunkiem, że pracujemy z myślą o SB. Umiejętności są wystarczające.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ujęcia da się robić wszelakie gdyż staram się operować na modelach 3D więc jedno zdjęcie lub dwa z innego kadru nie będzie problemem.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑30 marca 2022, 21:27Grafika jest super, ale czy uda się z innego "ujęcia"? To jest mało okazałe. Jakby dało radę od boku.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑30 marca 2022, 20:28 d taka graficzka poglądowa
Co do odznaczeń to jak najbardziej! Pod warunkiem, że pracujemy z myślą o SB. Umiejętności są wystarczające.![]()

Stąd zazwyczaj staram się celować w coś z czego znalezieniem na jakimś zdjęciu nie będzie zbytniego problemu.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja pewnie i tak będę próbował zrobić coś od siebie. Może nie od razu, ale w przyszłości, także znajdziemy rozwiązania n a wszystkie problemy.
Prosiłbym, jeśli ma Szanowny ochotę o wysłanie swojej propozycji pistoletu.
Prosiłbym, jeśli ma Szanowny ochotę o wysłanie swojej propozycji pistoletu.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wracając do tematu, co sądzicie o takim pistolecie?
Niby nic wielkiego, ale jakoś "inność" kształtu urzeka. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pistolet_Steyr_M1912
Chciałem iść w coś od Mannlichera, ale ten wydaje mi się bardziej adekwatny do "naszych" czasów, troszkę nowszy technologicznie.
Czy ktoś zgłasza protesty odnośnie modeli jakie chcemy zastosować? Oczywiście opracowanie biorę na siebie, ale w nazwach prosze o pomoc. Czy idziemy w jakąś charakterystyczną systematykę nazw czy po prostu w nazewnictwo " z czapy"?
Po liczbie porządkowej/ rodzaj broni / model oryginalny / producent oryginalny / państwo
1.Pistolet / Steyr M1912 / Steyr / AUH
2.Karabin maszynowy - MP.18 (z mag.pudełkowym) / Bergmann / GER
3.Karabin - vz.24 / Zbrojovka Brno / CZE
Niby nic wielkiego, ale jakoś "inność" kształtu urzeka. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pistolet_Steyr_M1912
Chciałem iść w coś od Mannlichera, ale ten wydaje mi się bardziej adekwatny do "naszych" czasów, troszkę nowszy technologicznie.
Czy ktoś zgłasza protesty odnośnie modeli jakie chcemy zastosować? Oczywiście opracowanie biorę na siebie, ale w nazwach prosze o pomoc. Czy idziemy w jakąś charakterystyczną systematykę nazw czy po prostu w nazewnictwo " z czapy"?
Po liczbie porządkowej/ rodzaj broni / model oryginalny / producent oryginalny / państwo
1.Pistolet / Steyr M1912 / Steyr / AUH
2.Karabin maszynowy - MP.18 (z mag.pudełkowym) / Bergmann / GER
3.Karabin - vz.24 / Zbrojovka Brno / CZE
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT
OBERHAUPT
Oba są tak zbliżone wizualnie, że dla mnie -laika- prawie niezauważalne. Co do ich zapotrzebowania to oczywiście to jeden z podstawowych rodzajów broni. Ronon wysłal mi także pierwszy zarys struktury, także jak tylko znajdę czas to wszyskto podliczę ile każdego rodzaju broni będziemy potrzebować.