Jeżeli szanowny @Heinz-Werner Grüner będzie sobie życzył mogę pomóc ze sprzętem. Z organizacją może być już gorzej ale w razie czego służę pomocą.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑30 marca 2022, 11:30 Zapewne słyszeliście, że Herr @Ronon Dex zrezygnował z działalności w mikronacjach, to jednak dzięki swojemu wrodzonemu "talentowi negocjacyjnemu"* udało mi się go przekonać do wykonania dla nas kilku jeszcze bardzo istotnych kwestii.
*- Tak naprawdę to prosiłem, i prosiłem, i prosiłem, aż miło.
Przejdźmy do pierwszej sprawy, którą chciałbym byśmy tutaj mogli ustalić, a następnie rozpocząć szczegóły w Państwowej Wytwórni Uzbrojenia (SR).
Poniższy tekst jest w całości napisany przez Herr Dexa(na czerwono moje uwagi).
"Uzbrojenie – nie proponuję typów, sami sobie wykombinujecie, podaje tylko cechy i wzorce.
1/ Pistolet – bez znaczenia, dowolny bo pistoletami się wojen nie wygrywa.
Tutaj nie ma co dyskutować, w naszej armii również nie będzie to miało żadnego znaczenia, dlatego poszedł bym po prostu w ładny wizualnie projekt. Nie chcę dzisiaj proponować żadnego modelu, ale w tym przypadku skupiłbym się wyłącznie na walorach estetycznych. Nie musi to być nowoczesna broń dla nas. Zakładam, że ten pistolet będzie prosty w budowie i procesie produkcji.
2/ Pistolet maszynowy – coś wzorowane na MP.18, ale w wersji produkowanej po PWS w Szwajcarii (Bergmann tam się przeniósł i tłukł na eksport) czyli z prostym magazynkiem pudełkowym (zamiast tego idiotyzmu ze stosowaniem magazynka od długiego P.08).
Cechy:
- zasada działania: odrzut zamka swobodnego,
- broń strzela z zamka otwartego.
- magazynek pudełkowy, poziomy na 32 nb dołączany z lewej strony,
- łoże i kolba drewniana.
- długośc lufy ok. 200-210 mm
- szybkostrzelność teoretyczna ok. 600 strz/min.
Jako, że znam się na nazewnictwie broni średnio od razu wklejam o czym mowa:
Jak dla mnie spełnia to "wymogi" wizualne w pełni. W naszym wariancie nawet bym tutaj nie kombinował. Parametry uzupełnię tylko o kaliber- oczywiście 9mm, a nabój to najpopularniejszy 9 x 19 mm Parabellum
3/ Karabin – bez podziału na karabin i karabinek czyli tzw. „krótki karabin” , broń zunifikowana dla wszystkich rodzajów wojsk i służb. Coś na wzów Mausera 98K czy czeskiego vz.24.
Cechy:
- broń powtarzalna,
- zamek czterotaktowy,
- magazynek w łożu, 5-nabojowy, ładowany z łódki,
- długość broni ok. 1100 mm, lufy ok. 600 mm.
Tutaj przykłady proponowane przez Ronona:
Oba są tak zbliżone wizualnie, że dla mnie -laika- prawie niezauważalne. Co do ich zapotrzebowania to oczywiście to jeden z podstawowych rodzajów broni. Ronon wysłal mi także pierwszy zarys struktury, także jak tylko znajdę czas to wszyskto podliczę ile każdego rodzaju broni będziemy potrzebować.
Gdy uporamy się z tymi podstawami, to przejdziemy dalej do omówienia rkm, ckm i granatnika
Rozważania o sprzęcie
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Rozważania o sprzęcie
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tutaj chodzi tylko o sprzęt. Przydział każdej broni dla każdego poszczególnego żołnierza już mam(tym takze zajął się Ronon), ale na spokojnie najpierw uporajmy się z tym co wstawiłem.
Chcę to zrobić po kolei:
-pistolet
-karabin maszynowy
-karabin powtarzalny
dalej zajmiemy się ckm, rkm i granatnikiem. Skupmy się jednak na pierwszej trójce.
Co, sądzicie? Coś modyfikujemy czy wdrażamy do produkcji etc.
Chcę to zrobić po kolei:
-pistolet
-karabin maszynowy
-karabin powtarzalny
dalej zajmiemy się ckm, rkm i granatnikiem. Skupmy się jednak na pierwszej trójce.
Co, sądzicie? Coś modyfikujemy czy wdrażamy do produkcji etc.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
I to jest język który rozumiem i z chęcią mogę w tym pomóc.
Z poprzedniej rozmowy z panem Dexem wywnioskowałem iż chciał on postawić na jakieś europejskie konstrukcję z przełomu lub początku XX wieku.
Pytanie w jakim klimacie ma być ta broń gdyż Monarchia Austro-Węgierska czy Niemcy w tym okresie owszem posiadały bardzo ciekawe konstrukcje to jednak zawsze można sięgnąć dalej. To już zależy od postawy @Heinz-Werner Grüner.
Z poprzedniej rozmowy z panem Dexem wywnioskowałem iż chciał on postawić na jakieś europejskie konstrukcję z przełomu lub początku XX wieku.
Pytanie w jakim klimacie ma być ta broń gdyż Monarchia Austro-Węgierska czy Niemcy w tym okresie owszem posiadały bardzo ciekawe konstrukcje to jednak zawsze można sięgnąć dalej. To już zależy od postawy @Heinz-Werner Grüner.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja się odniosłem "na czerwono". Z tego co czytałem odnośnie planów Ronona to poszedł w czeską szkołę , ze względu na to, że ja mam korzenie austro-węgierskie, a nasza historia pierwszej misji i pojawienia się w Edelweiss opierała się na kompanii CiK Armee.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑30 marca 2022, 15:07 I to jest język który rozumiem i z chęcią mogę w tym pomóc.
A podobno Czesi mieli całkiem zaawansowany technologie jak na tamte czasy, stąd i pomysł by w to brnąć. Czyli nie idziemy po linii "austriackiej" czy "niemieckiej" ze wszystkim, ale jednak nawiązanie jest.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Cóż Czechoslovak Vz.24 i Vz.33 to w istocie klony niemieckiego Mausera z różnych epok.
Podobnie sprawa miała się w Wojsku Polskim w dwudziestoleciu międzywojennym gdzie podstawowy polski karabin był w istocie zmodyfikowanym niemieckim Mauserem.
Fakt Czesi w tamtym okresie posiadali zaprawdę imponujący dorobek jeżeli chodzi o broń wszelakiej maści.
Sięgnąłem tu wpierw właśnie po niemiecką myśl gdyż jest ona znacznie popularniejsza i bardziej rozpoznawalna.
Dlatego taki niemiecki MP-18 zgodnie z tym co pan pisze idealnie wpasowywóje się w klimat.

Od taka graficzka poglądowa
Jeżeli trzeba będzie mogę wprowadzić na broń konkretne oznaczenia.
Przynajmniej w takim zakresie jaki potrafię to robić.
Podobnie sprawa miała się w Wojsku Polskim w dwudziestoleciu międzywojennym gdzie podstawowy polski karabin był w istocie zmodyfikowanym niemieckim Mauserem.
Fakt Czesi w tamtym okresie posiadali zaprawdę imponujący dorobek jeżeli chodzi o broń wszelakiej maści.
Sięgnąłem tu wpierw właśnie po niemiecką myśl gdyż jest ona znacznie popularniejsza i bardziej rozpoznawalna.
Dlatego taki niemiecki MP-18 zgodnie z tym co pan pisze idealnie wpasowywóje się w klimat.

Od taka graficzka poglądowa
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Grafika jest super, ale czy uda się z innego "ujęcia"? To jest mało okazałe. Jakby dało radę od boku.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑30 marca 2022, 20:28 d taka graficzka poglądowa
Co do odznaczeń to jak najbardziej! Pod warunkiem, że pracujemy z myślą o SB. Umiejętności są wystarczające.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ujęcia da się robić wszelakie gdyż staram się operować na modelach 3D więc jedno zdjęcie lub dwa z innego kadru nie będzie problemem.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑30 marca 2022, 21:27Grafika jest super, ale czy uda się z innego "ujęcia"? To jest mało okazałe. Jakby dało radę od boku.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑30 marca 2022, 20:28 d taka graficzka poglądowa
Co do odznaczeń to jak najbardziej! Pod warunkiem, że pracujemy z myślą o SB. Umiejętności są wystarczające.![]()

Stąd zazwyczaj staram się celować w coś z czego znalezieniem na jakimś zdjęciu nie będzie zbytniego problemu.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Oba są tak zbliżone wizualnie, że dla mnie -laika- prawie niezauważalne. Co do ich zapotrzebowania to oczywiście to jeden z podstawowych rodzajów broni. Ronon wysłal mi także pierwszy zarys struktury, także jak tylko znajdę czas to wszyskto podliczę ile każdego rodzaju broni będziemy potrzebować.