Weź nie denerwuj mnieFemme Mystere pisze: ↑04 października 2023, 21:52 Czyli jednak wylądowaliśmy na księżycu? Bo niektóre teorie spiskowe podają, że to była ściema.
Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
NAJSZYBSZE CODZIENNE? WIADOMOŚCI KOSMICZNE
Z OSTATNIEJ CHWILI
Z OSTATNIEJ CHWILI
Miałem nic nie publikować, ale przyszło do mnie powiadomienie z twitterka o zamknięciu drogi w Boca Chica! Obstawiam na ten moment dwie opcje: Static Fire Shipa 26 albo cryo/WDR full stacka, ewentualnie w hardcorowym przypadku nie będzie w Boca Chica nic ciekawego, chociaż mają 3 dni więc, no sporo można w tym czasie zrobić...

No więc droga jest zamknięta od 9 do 11 października. Oczywiście, jeśli ktoś nie wie: Kiedy mówię o „zamkniętej drodze”, mam na myśli autostradę stanową nr 4, wraz z plażą niedaleko Boca Chica. Ogólnie tę drogę zamyka się, wtedy kiedy SpaceX robi jakieś testy (albo loty hehe...) w Boca Chica i jest to taka przedwczesna o jakimś teście. A jak ktoś dalej nie rozumie, to polecam przeczytanie nakazu, do którego link znajduje się poniżej.
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Przepraszam za wczorajszy brak aktywności, ale nie było tyle fajnych newsów by móc cokolwiek opisywać... za kilka minut naprawię swoje wczorajsze błędy :3
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ruszyła właśnie misja Projektu Kuiper, która wystrzeliła w kosmos Kuipersat-1 i Kuipersat-2 w legendarnej już rakiecie Atlas V należącej (jak nie każdy wie) do ULA. Rozpoczyna to cały projekt powstania konstelacji satelitów udostępniających usługi internetowe, które będą należeć do firmy Amazon. No i w ogóle wszystkie satelity zostały rozmieszczone na orbicie o wysokości 500 km, a cały Projekt Kuiper zakłada rozmieszczenie konstelacji 3236 satelitów, przy czym co najmniej połowa z nich ma zostać wystrzelona do lipca 2026 roku...
Start Atlasa V z satelitami należącymi do Projektu KuiperWiększość z nich zostanie wyniesiona na orbitę za pomocą rakiet Vulcan, europejskiej rakiety Ariane 6 i New Glennem XDDD. Co najlepsze plany startu nie obejmują Falcona Heavy od SpaceX, prawdopodobnie dlatego, że SpaceX obsługuje już swoją własną konstelację Starlink, która już teraz składa się z kilku tysięcy satelitów, podczas gdy satelity z projektu Kuiper są wciąż w fazie testów orbitalnych, a wystrzelone dzisiaj satelity Kuipersat-1 i Kuipersat-2 służą jako zwykłe prototypy.
Źródło informacji: ULA na Twitterze, Raport misji od ULA
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Po kilkunastu dniach od opublikowania Śledzika, jednoosobowy zespół zarządzający całą aplikacją pragnie poinformować o dużych zmianach w funkcjonowaniu śledzika, które zostaną wprowadzone w niedalekiej przyszłości:
Migracja do TailwindCSS
Tooltipy wraz z danymi dotyczących rakiet zamiast nieestetycznych obrazków
Loadery do obrazków w tooltipie
Redesign frontendu całej aplikacji
Bazy wiedzy (ze specjalną dedykacją dla laików
Mikronacyjna wersja śledzika
Jest to w zasadzie najnowsza lista zmian nad którymi staram się pracować i zastępuje ona w całości poprzednią wersję tej listy, która kiedyś była tutaj wysyłana, a jak macie jakieś fajne pomysły co dodać do aplikacji to zdecydowanie zachęcam do ich pisania :3

Ostatnio zmieniony 07 października 2023, 16:47 przez Damiano Robingren, łącznie zmieniany 1 raz.
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Szykuje się update
bardzo dobrze
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Przepisałem stronkę na Tailwinda i mi się kompletnie efekt nie podoba xD
więc prawdopodobnie wracamy do zwykłego CSS'a
więc prawdopodobnie wracamy do zwykłego CSS'a
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dobra żeby nie denerwować ludzi to będzie ostatni news o Śledziku na dziś... i ten poprawiłem responsywność, trochę zmieniłem system dat i ograniczyłem ilość najbliższych startów na dziś to tyle, jutro pewnie dodam tooltipy bo bardzo mnie ciekawi możliwy efekt :3
Poprawiona responsywność
Tooltipy wraz z danymi dotyczących rakiet zamiast nieestetycznych obrazków
Loadery do obrazków w tooltipie
Redesign frontendu całej aplikacji
Bazy wiedzy (ze specjalną dedykacją dla laików
Mikronacyjna wersja śledzika
Github zaaktualizowany, a już za moment widzimy się w standardowych newsach

- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
Po wczorajszym przerwanym starcie Vegi, należąca do spółki Arianespace (która współpracuje z ESA), ma wynieść na orbitę 12 satelitów już jutro o 02:36 czasu polskiego. Po wczorajszym scrubie rakieta Vega jest aktualnie sprawdzana pod kątem możliwych usterek, a jeszcze dziś powinien wlecieć tweet czy rzeczywiście startują dziś, czy przekładają start na inny termin.
Wczorajsza transmisja Arianespace z zescrubowanego startu Vegi
W każdym razie, jeżeli do startu dojdzie, to rakieta Vega wystartuje z Europejskiego Centrum Kosmicznego, znajdującego się w Gujanie Francuskiej, a misja VV23 ma wynieść dwa główne ładunki, czyli tajlandzką satelitę THEOS-2, która będzie wykonywać wysokiej jakości zdjęcia Ziemi oraz satelitę FormoSat-7R, który będzie mierzyć wiatry oceaniczne. Oczywiście oprócz tych ładunków zostanie wyniesione jeszcze 10 satelitów, które łącznie będą ważyć 1242 kilogramów!
Źródło informacji: Arianespace na X, Raport z przerwanego startu