No to może jednak Glanzberg byś miał powód do rozwoju miasteczka?Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑07 października 2023, 23:58Heinz-Werner Grüner pisze: ↑07 października 2023, 22:02Freiwald nie jest nad morzem. My jeszcze nie mamy dostępu do morza. Nasza "Fryzja" dopiero zostanie osiągnięta, ale tak "morskie centrum armii" powinno tam powstać. Co innego, że Wolkenbad jest obecnie "rzecznym centrum".Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑07 października 2023, 14:32
Freiwald?
Może być ciężko coś tam zrobić w obliczu braku uwarunkowania prawnego tej miejscowości.
No to w tym czasie kiedy jeszcze nie mamy tego morza dobrze byłoby się gdzieś ulokować przynajmniej na jakiś czas.
Wstępne próby organizacji EFF
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Wstępne próby organizacji EFF
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tylko w wybranym przez nas miejscy chciałbym zbudować dedykowany port dla floty.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑08 października 2023, 20:58No to może jednak Glanzberg byś miał powód do rozwoju miasteczka?Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑07 października 2023, 23:58Heinz-Werner Grüner pisze: ↑07 października 2023, 22:02
Freiwald nie jest nad morzem. My jeszcze nie mamy dostępu do morza. Nasza "Fryzja" dopiero zostanie osiągnięta, ale tak "morskie centrum armii" powinno tam powstać. Co innego, że Wolkenbad jest obecnie "rzecznym centrum".
No to w tym czasie kiedy jeszcze nie mamy tego morza dobrze byłoby się gdzieś ulokować przynajmniej na jakiś czas.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No to już mamy wybrane.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑08 października 2023, 21:32Tylko w wybranym przez nas miejscy chciałbym zbudować dedykowany port dla floty.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑08 października 2023, 20:58No to może jednak Glanzberg byś miał powód do rozwoju miasteczka?Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑07 października 2023, 23:58
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
W sumie jak teraz sobie myślę to faktycznie może się sprawdzić, mapy jeszcze nie mamy wiec łatwo będzie coś nakreślić. No i Glanzberg ma robić za przyczółek wypadkowy do ekspansji na północ.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑08 października 2023, 22:48No to już mamy wybrane.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑08 października 2023, 21:32Tylko w wybranym przez nas miejscy chciałbym zbudować dedykowany port dla floty.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑08 października 2023, 20:58
No to może jednak Glanzberg byś miał powód do rozwoju miasteczka?![]()
Tymczasem ja się biorę za szukanie statków pomocniczych dla floty. Jakieś barki mieszkalne, tankowce itp.
- Isabella M. Neumann-Swann • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Sama właśnie szukam informacji i mam parę na barki mieszkalne oraz na barki transportowe, ale nie tankowce. Tylko siądę do tego dopiero w piątek, tzn będę mogła o tym jakoś konkretniej napisacAlbert Fryderyk de Espada pisze: ↑09 października 2023, 01:07W sumie jak teraz sobie myślę to faktycznie może się sprawdzić, mapy jeszcze nie mamy wiec łatwo będzie coś nakreślić. No i Glanzberg ma robić za przyczółek wypadkowy do ekspansji na północ.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑08 października 2023, 22:48No to już mamy wybrane.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑08 października 2023, 21:32
Tylko w wybranym przez nas miejscy chciałbym zbudować dedykowany port dla floty.![]()
Tymczasem ja się biorę za szukanie statków pomocniczych dla floty. Jakieś barki mieszkalne, tankowce itp.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]

- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Problem leży w tym że dla takich jednostek służących w flocie RP brakuje danych oraz co dla mnie jest dość ważne zdjęć i ilustracji.
Dlatego też zacząłem szukać gdzie indziej i tak zawędrowałem do jednostek US Navy służącymi od II Wojny aż po wojnę w Wietnamie.
Dalsze szukanie podobnych jednostek chociażby w Sowieckiej Rosji okazało się być o tyle problematyczne iż większość opracowań jest w języku rosyjskim w którym nie umiem operować.
Dlatego też zacząłem szukać gdzie indziej i tak zawędrowałem do jednostek US Navy służącymi od II Wojny aż po wojnę w Wietnamie.
Dalsze szukanie podobnych jednostek chociażby w Sowieckiej Rosji okazało się być o tyle problematyczne iż większość opracowań jest w języku rosyjskim w którym nie umiem operować.
- Isabella M. Neumann-Swann • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja mam coś po niemiecku
więc zobaczymy co uda nam się z tego stworzyć
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]

- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Znalazłem całkiem dokładne anglojęzyczne źródło o rosyjskich jednostkach flotylli rzecznych, niestety mowa jedynie o jednostkach wojennych a nie pomocniczych.
Co do pomocniczych to udało mi się znaleźć całkiem obiecujący egzemplarz barki mieszkalnej. Niestety trochę wymyka się ona naszym ramom czasowym, gdyż barki powstały na przełomie lat 30. i 40.
Co do pomocniczych to udało mi się znaleźć całkiem obiecujący egzemplarz barki mieszkalnej. Niestety trochę wymyka się ona naszym ramom czasowym, gdyż barki powstały na przełomie lat 30. i 40.
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Oby kajuty były nieco przytulniejsze 
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Oberhaupt