Edelweisski Wątek Kosmiczny

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny

Post autor: Damiano Robingren »

NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE

Dzisiaj w Betlejem na Cape Canaveral ustawiono Falcona Heavy w pozycji startowej jednakże jutrzejszy start pozostaje pod znakiem zapytania ze względu na kiepską pogodę dlatego też start misji USSF-52 dla Sił Kosmicznych Stanów Zjednoczonych przewiduję na 11 grudnia, a nie na jutro.

Obrazek

Aktualnie Falcon Heavy wygląda przepięknie i naprawdę nie mogę doczekać się startu by zobaczyć jak to monstrum leci! Przypomnę też, że podczas misji USSF-52 zostanie wyniesiony statek X-37B, który ma robić jakieś (prawdopodobnie militarne) rzeczy na znacznie wyższej orbicie niż zazwyczaj...

Źródło informacji:
SpaceX na 𝕏
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

A i jeszcze, żeby nikt nie mówił, że ten Plejek to tylko o tym SpaceX pisze to postarałem się dla Was i dostałem dostęp (może nie najszybszy ale jest) do jak na chińskie warunki szczegółowych zdjęć ze startów wszystkich chińskich rakiet dzięki czemu mogę je tutaj legalnie publikować :3

Obrazek

No dobra ale co się stało? No dzisiaj miał miejsce start rakiety Zhuque-2, która wyniosła niestety niejawne ładunki podczas swojej misji! CNSA (China National Space Administration) poinformowała o pomyślnej separacji ładunku i zakończeniu się całej misji sukcesem!

Podziękujcie też użytkownikowi 𝕏'a o nazwie Vony7 za takie piękne zdjęcia, które zostały dostarczone w jakimkolwiek normalnym odstępie czasu ❤️

Obrazek

Źródło informacji:
Potwierdzenie SECO
Ace of Razgriz na 𝕏 (1)
Ace of Razgriz na 𝕏 (2)
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Niestety dzisiaj krótko ale przesyłam świetny film (z resztą kanał też piękny), który znalazłem na zagranicznym YouTube więc polecam obejrzeć do spania :D

Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Śledzik na raz? Niestety skończyło się na trzech dniach mimo wszystko przyjemnej roboty! Użyłem biblioteki tippy.js (i zrobiłem CDN'owy rozp***dol w kodzie ale czego nie widać tego sercu nie żal) W każdym razie... działają tooltipy no i mogą być z nimi problemy przez pewien okres czasu (co oznacza dla mnie częste aktualizacje całego systemu) ale wolę to zrobić stopniowo i dobrze niż w ogóle!

Tym samym Śledzik spełnia swoje podstawowe zadanie jakim jest dobrowolna edukacja mikronautów w kwestii zagadnień kosmonautyki za co bardzo wszystkim dziękuję ponieważ gdyby nie Wy to ten projekt skończyłby w jakimś odległym katalogu na moim dysku gdzie zostałby szybko zapomniany... W każdym razie już od jutra standardowo wracam na wątek w tym trudnym czasie gdzie naprawdę mało się dzieje :/

Poprawiona Śledzikowa responsywność ✅✅✅
Tooltipy 👌

Loadery do obrazków 🛠️🛠️🛠️🛠️
Bazy wiedzy (ze specjalną dedykacją dla laików :D) 🛠️🛠️
Nowy wygląd na mobilkach ⏳
Mikronacyjna wersja śledzika ⏳
Eventy... ⏳⏳⏳
Obrazek
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Damiano á-la-Triste pisze: 14 grudnia 2023, 22:38 Śledzik na raz? Niestety skończyło się na trzech dniach mimo wszystko przyjemnej roboty! Użyłem biblioteki tippy.js (i zrobiłem CDN'owy rozp***dol w kodzie ale czego nie widać tego sercu nie żal) W każdym razie... działają tooltipy no i mogą być z nimi problemy przez pewien okres czasu (co oznacza dla mnie częste aktualizacje całego systemu) ale wolę to zrobić stopniowo i dobrze niż w ogóle!

Tym samym Śledzik spełnia swoje podstawowe zadanie jakim jest dobrowolna edukacja mikronautów w kwestii zagadnień kosmonautyki za co bardzo wszystkim dziękuję ponieważ gdyby nie Wy to ten projekt skończyłby w jakimś odległym katalogu na moim dysku gdzie zostałby szybko zapomniany... W każdym razie już od jutra standardowo wracam na wątek w tym trudnym czasie gdzie naprawdę mało się dzieje :/

Poprawiona Śledzikowa responsywność ✅✅✅
Tooltipy 👌

Loadery do obrazków 🛠️🛠️🛠️🛠️
Bazy wiedzy (ze specjalną dedykacją dla laików :D) 🛠️🛠️
Nowy wygląd na mobilkach ⏳
Mikronacyjna wersja śledzika ⏳
Eventy... ⏳⏳⏳
Obrazek
Grunt, że śmiga. Raz lepiej, raz gorzej, ale działa! :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Rocket Lab pomyślnie uruchomił misję The Moon God Awakens, która ruszyła wraz ze startem Electronem, który dzisiaj wystartował z kompleksu startowego Rocket Lab Launch Complex 1B, który znajduje się w Onenui Station na półwyspie Mahia w Nowej Zelandii.

Obrazek

Dzisiejszy ładunek to satelita radarowy QPS-SAR-5, który dołączył do satelity QPS-SAR-6, która już znajdowała się na orbicie. Są to generalnie małe satelity, które wykorzystują lekką, chowaną antenę, która transmituje do zbierania obrazów Ziemi w wysokiej rozdzielczości, które mogą przesłać zdjęcia terenu nawet przez chmury i niekorzystne warunki pogodowe!

Źródło informacji:
Rocket Lab na 𝕏
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

W całej tej informacji najlepsza jest nazwa misji. I nie chodzi o to, że to nikłej wiedzy post, ale zdecydowanie wspaniałej treści NAZWA! :D

The Moon God Awakens RULEZZZ!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dzisiaj odbył się start Sojuza z satelitą Arktika-M przy czym ten bądź co bądź piękny start zakończył się potwierdzeniem ze strony Roscosmosu że Sojuz działała normalnie, a górny stopień oddzielił się od trzeciego stopnia rakiety dzięki czemu satelita znajduje się na prawidłowej orbicie.

Obrazek

Satelita ta została zaprojektowana w celu dostarczania danych pogodowych w rosyjskiej Arktyce, która jest bogata w zasoby naturalne, rezerwy energetyczne i jest ogólnie takim ważnym regionem dla rosyjskich operacji wojskowych.

Źródło informacji:
Роскосмос na YouTube
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Z OSTATNIEJ CHWILI!

Rozpoczął się venting farmy paliwowej po stronie zbiorników z ciekłym tlenem, ponieważ wszystkie 8 cryo subcoolerów aktualnie działa! Cały personel opuścił pad więc wszyscy oficjalnie czekamy na test cryo Shipa S28!

Obrazek

Źródło informacji:
LabPadre na YouTube
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Pamiętacie jak jarałem się na to, że za niedługo będzie start Falcona Heavy? Były dwa scruby, a teraz SpaceX ogłosiło, że misja USSF-52 wystartuje z Florydy nie wcześniej niż w czwartek 28 grudnia więc cel stu startów całego SpaceX stoi pod znakiem zapytania jednak to akurat jest głównie problemem aktualnej pogody panującej nad KSC...

Obrazek

Jeśli chodzi o Falcona Heavy to rzeczywiście coś grubszego się tam stało skoro SpaceX przełożyło start aż na dwa tygodnie :/ No nic miejmy nadzieję, że wszystko wszystko pójdzie dobrze bo jakby nie patrzeć jest to zbyt ważny ładunek by móc pozwolić sobie na jego stratę

Źródło informacji:
SpaceX na 𝕏
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ