Edelweisski Wątek Kosmiczny

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny

Post autor: Damiano Robingren »

NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE

Jeremy znowu mnie zaskakuje! Łapcie jego najnowszy zestaw będący modelem rakiety firmy Virgin Orbit o nazwie LauncherOne, która w całej swojej historii odbyła 6 lotów od 2020 do 2023 roku i została wycofana przez Virgin Orbit po tym, jak ostatni lot (który był de facto pierwszym startem z wybrzeża Wielkiej Brytanii) zakończył się niepowodzeniem, jednak absolutnie nie neguje to faktu, że była to pierwsza rakieta orbitalna wystrzeliwana z powietrza, która była w pełni zasilana przez paliwo ciekłe!

Obrazek

Źródło informacji:
jeremyworlock na 𝕏
Instrukcje (+ klocki) LEGO dostępne tutaj
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Damiano á-la-Triste pisze: 31 grudnia 2023, 22:15 Źródło informacji:
jeremyworlock na 𝕏
o cholipka chodziło mi o SpaceRhin0 a nie o Jeremiego... bardzo przepraszam!
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Świetna ta rakietka.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Z racji, że wszyscy kochamy prowadzenie statystyki to postanowiłem stworzyć prostą ankietę która pozwoli wyłonić najważniejsze kosmiczne wydarzenie z 2023 roku. Zachęcam do oddawania głosów, a wyniki prześlę jakoś za dwa dni!

Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Damiano á-la-Triste pisze: 03 stycznia 2024, 17:26

Z racji, że wszyscy kochamy prowadzenie statystyki to postanowiłem stworzyć prostą ankietę która pozwoli wyłonić najważniejsze kosmiczne wydarzenie z 2023 roku. Zachęcam do oddawania głosów, a wyniki prześlę jakoś za dwa dni!

Niby człowiek się nie zna, a i tak wie jaka odpowiedź wygra.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dzisiaj SpaceX pomyślnie uruchomiło rakietę Falcon 9 wraz z trzecią misją w tym roku, wynosząc satelitę Ovzon 3 na niską orbitę geosynchroniczną. Falcon 9 w tym starcie wystartował wraz z Boosterem 1076, który wylądował pomyślnie po raz dziesiąty, lądując tym razem na LZ-1(bo na LZ-2 stoi dalej Booster od Falcona Heavy)!

Obrazek

Źródło informacji:
spacex.com
SpaceX na 𝕏 (1)
SpaceX na 𝕏 (2)
SpaceX na 𝕏 (3)
SpaceX na 𝕏 (4)
SpaceX na 𝕏 (5)
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Przez następne 2-3 lata kosmiczny wahadłowiec Endeavour będzie przebywać w folii termokurczliwej podczas planów NASA na postawienie go do pionu. Podczas całego procesu owijania, cała zachodnia ściana hangaru, w którym jest trzymany wahadłowiec, została usunięta w ramach przygotowań do roll-out'u wahadłowca i rozbiórki całego pawilonu, na którym obecnie się znajduje...

Obrazek

Źródło informacji:
ShorealoneFilms na 𝕏
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jaki jest cel przechowania?

BTW. Czy widziałeś taki filmik (niekoniecznie musi być to coś nowego) z udziałem rakiety chińskiej (startuje i ląduje), gdzie całe zaplecze i cieżarówki stoją na tyle blisko, że przy małej nieścisłości w pomiarach wszystko się sfajczy.
Nie wiem czy link z fb będzie ok, ale wstawiam...
https://www.facebook.com/reel/381252734294003
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 05 stycznia 2024, 20:02 Jaki jest cel przechowania?
Dobre pytanie, generalnie Endeavour stał w muzeum, aż do 2024 roku... Zdjęli go z ekspozycji by dokonać renowacji, chociaż według pracowników NASA, Endeavour po renowacji TEORETYCZNIE mógłby się nadawać do lotu. Problem w tym, że nie ma wieży startowej (ostatnio zezłomowali ostatnią Mobile Launcher Platform), bo fuel tank jest w pełni sprawny (ET-94), a boostery SRB można ukraść od SLS'a. Więc w teorii jakby NASA udało się (nie uda się) zbudować wieżę startową dla wahadłowca Endeavour to można wracać z programem STS :karo
Heinz-Werner Grüner pisze: 05 stycznia 2024, 20:02 BTW. Czy widziałeś taki filmik (niekoniecznie musi być to coś nowego) z udziałem rakiety chińskiej (startuje i ląduje), gdzie całe zaplecze i cieżarówki stoją na tyle blisko, że przy małej nieścisłości w pomiarach wszystko się sfajczy.
Nawet o tym pisałem i nagrałem shortsa XDD

Ciężarówki stojące tak blisko nie spalą się, ponieważ jest to LOX + RP1 a to oznacza, że LOX się ulotni, a tryśnie tylko i wyłącznie RP1 na zasięg około 10 metrów, moim zdaniem minimalne standardy bezpieczeństwa zostały zachowane, a jeśli chodzi o samą Hyperbolę 2Y to mimo, że jest w testach to zdajcie sobie sprawę, że spółka odpowiedzialna za tą rakietę jest częścią CNSA (rządowej agencji kosmicznej) i każda informacja o niepowodzeniu jakiegoś testu nigdy nie wyjdzie do wiadomości publicznej i będzie takie samo (albo i większe) zaskoczenie jak w przypadku niekontrolowanych spadających chińskich stopni rakiet. Czy to dobrze? Dla świata zdecydowanie tak bo jako ludzkość mkniemy do przodu z postępem. Czy to źle? No na pewno jest źle dla tych chińczyków :/
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Damiano á-la-Triste pisze: 05 stycznia 2024, 20:32
Heinz-Werner Grüner pisze: 05 stycznia 2024, 20:02 Jaki jest cel przechowania?
Dobre pytanie, generalnie Endeavour stał w muzeum, aż do 2024 roku... Zdjęli go z ekspozycji by dokonać renowacji, chociaż według pracowników NASA, Endeavour po renowacji TEORETYCZNIE mógłby się nadawać do lotu. Problem w tym, że nie ma wieży startowej (ostatnio zezłomowali ostatnią Mobile Launcher Platform), bo fuel tank jest w pełni sprawny (ET-94), a boostery SRB można ukraść od SLS'a. Więc w teorii jakby NASA udało się (nie uda się) zbudować wieżę startową dla wahadłowca Endeavour to można wracać z programem STS :karo
Heinz-Werner Grüner pisze: 05 stycznia 2024, 20:02 BTW. Czy widziałeś taki filmik (niekoniecznie musi być to coś nowego) z udziałem rakiety chińskiej (startuje i ląduje), gdzie całe zaplecze i cieżarówki stoją na tyle blisko, że przy małej nieścisłości w pomiarach wszystko się sfajczy.
Nawet o tym pisałem i nagrałem shortsa XDD

Ciężarówki stojące tak blisko nie spalą się, ponieważ jest to LOX + RP1 a to oznacza, że LOX się ulotni, a tryśnie tylko i wyłącznie RP1 na zasięg około 10 metrów, moim zdaniem minimalne standardy bezpieczeństwa zostały zachowane, a jeśli chodzi o samą Hyperbolę 2Y to mimo, że jest w testach to zdajcie sobie sprawę, że spółka odpowiedzialna za tą rakietę jest częścią CNSA (rządowej agencji kosmicznej) i każda informacja o niepowodzeniu jakiegoś testu nigdy nie wyjdzie do wiadomości publicznej i będzie takie samo (albo i większe) zaskoczenie jak w przypadku niekontrolowanych spadających chińskich stopni rakiet. Czy to dobrze? Dla świata zdecydowanie tak bo jako ludzkość mkniemy do przodu z postępem. Czy to źle? No na pewno jest źle dla tych chińczyków :/
Wybacz, nie zapamiętałem tego ujęcia, albo zwyczajnie nie widziałem. :D W każdym razie dzięki za fachowe wyjaśnienie co i jak z tymi ciężarówkami!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration