Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.
Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Chińska firma Orienspace wczoraj po raz pierwszy z powodzeniem i z olbrzymim impulsem wystrzeliła rakietę Gravity-1! Prosto ze statku, który znajdował się na Morzu Żółtym. Szczerze mówiąc był to drugi najbardziej spektakularny start jaki widziałem (oczywiście nic nie zastąpi Starshipa). W każdym razie na niską orbitę okołoziemską pomyślnie wyniesiono trzy satelity meteorologiczne!
NASA potwierdziła dzisiaj, że wystrzelenie misji Axiom-3 z czterema osobami na ISS nastąpi już 17 stycznia mniej więcej o godzinie 11:11, czyli za 5 dni. Falcon 9 będzie w tej misji lecieć z boosterem B1080-5, który wykona w niej swoje piąte lądowanie. Co ciekawe booster ten wcześniej leciał z misjami Axiom-2, Euclid i dwoma misjami Starlink, a ostatnia misja w której brał udział miała miejsce 3 miesiące temu. Start niestety odbędzie się z lądowiska 39A, ponieważ NASA nie wybrała opcji startu z SLC-40.
JAXA wystrzeliła dzisiaj satelity IGS Optical 8 na niesamowitej rakiecie H-IIA ze stanowiska startowego Y1 w Centrum Kosmicznym Tanegashima! Dzisiejsza misja wyniosła na orbitę satelitę o znaczeniu militarnym IGS Optical 8 oraz satelitę, który będzie służyć do monitorowania cywilnych klęsk żywiołowych dla japońskiego Biura Wywiadu i Badań Gabinetu, w sposób podobny do tego, w jaki działa amerykańskie Narodowe Biuro Rozpoznania. Ze względu na ograniczenia ładowności rakiety nośnej, masa satelity prawdopodobnie nie przekroczyła 5 200 kilogramów.
Jeśli chodzi o sam stream to był on faktycznie ciekawy, ponieważ nigdy wcześniej nie widziałem lotu rakiety H-IIA w wersji 202, która leci z dwoma boosterami, które są przymocowane do pierwszego stopnia całej rakiety. W każdym razie tuż po odrzuceniu bocznych boosterów i oddzieleniu się owiewki nie dostarczano żadnych dalszych danych pokładowych właśnie przez to, że cała misja była utajniona.
O tak! Załogowy lot na Marsa! Natknąłem się na 𝕏 na tweeta Kena Kirtlanda, który miał zawarty w sobie zeszłoroczny plan NASA na załogowy lot na Marsa, który miałby być realizowany w latach 2032-2041... Wszystko oczywiście za pomocą najdroższej rakiety na świecie, jaką niewątpliwie staje się SLS!
Nie muszę chyba mówić, że koszt jednej takiej misji byłby astronomiczny i myślę, że nie przesadzę mówiąc, o kwocie 100mld dolarów. SERIO! Pamiętajcie, że jeden start SLS'a Block 1 (tak jak w ramach misji Artemis 1) kosztuje 2mld dolarów, a sądząc po obecnym tempie budowy SLSów, to faktycznie NASA może już sobie nie poradzić z budową (i testami) SLS'ów, które miałyby zostać przetestowane w ramach tego całego programu. Nie wiem jak Wy, ale nie chciałbym, aby Mars był tylko i wyłącznie marzeniem. Niestety aktualnie jedyną nadzieją dla ludzkości na lądowania na Marsie jest Starship czy tego chcemy, czy też nie :/
Jak myślisz ile to by było na klubeki? 100 miliardów to sporo.
|Czy masz może tą grafikę w lepszej rozdzielczości? Chciałem coś doczytać, ale nie widzę, za bardzo rozmazane.
Heinz-Werner Grüner pisze: ↑14 stycznia 2024, 21:29Czy masz może tą grafikę w lepszej rozdzielczości? Chciałem coś doczytać, ale nie widzę, za bardzo rozmazane.