No generalnie jest to spowodowane tarciem asteroidy o cząsteczki atmosfery, które poruszają się z dużą prędkością. Energia kinetyczna takiej asteroidy przekształca się w energię cieplną, co powoduje, że asteroida nagrzewa się, a gdy temperatura asteroidy wzrasta to wtedy cała asteroida się stapia, a jej cząsteczki parują. Wtedy widzimy taki jasny ślad na niebie!Joachim Cargalho pisze: ↑27 stycznia 2024, 09:27Spaliło się w atmosferze. Stąd taki efektowny rozbłysk.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑26 stycznia 2024, 21:32 No a odnotowano jakieś szkody?
Nennhausen - nazwa idealna dla Edelweiss, tak samo jak Instytut Kosmiczny im.Krisztiána Sárneczkiego!
Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Przypomniałeś mi, że trzeba zrobić spis treści tego wątku ale to tam #kiedyśHeinz-Werner Grüner pisze: ↑27 stycznia 2024, 10:19 No to trzeba te nazwy zapisać bo zapomnę na bank.![]()
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
#po_leocku - wiadomkaDamiano á-la-Triste pisze: ↑27 stycznia 2024, 10:44Przypomniałeś mi, że trzeba zrobić spis treści tego wątku ale to tam #kiedyśHeinz-Werner Grüner pisze: ↑27 stycznia 2024, 10:19 No to trzeba te nazwy zapisać bo zapomnę na bank.![]()
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wątek wraca do żywych po zakończeniu rajdu w Edelweiss! Dzisiaj nic się ciekawego nie wydarzyło oprócz dwóch lotów Starlinków ale to nic ciekawego więc nie ma co tutaj o tym pisać 
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Już się tak przyzwyczaiłem, że szukałem dzisiaj postów Chef-Raketenwerfer'a!Damiano á-la-Triste pisze: ↑29 stycznia 2024, 21:29 Wątek wraca do żywych po zakończeniu rajdu w Edelweiss! Dzisiaj nic się ciekawego nie wydarzyło oprócz dwóch lotów Starlinków ale to nic ciekawego więc nie ma co tutaj o tym pisać![]()
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wracam dzisiaj trzeba odrobić swoje obowiązki! Swoją drogą dziekuję za tytułHeinz-Werner Grüner pisze: ↑29 stycznia 2024, 21:37Już się tak przyzwyczaiłem, że szukałem dzisiaj postów Chef-Raketenwerfer'a!Damiano á-la-Triste pisze: ↑29 stycznia 2024, 21:29 Wątek wraca do żywych po zakończeniu rajdu w Edelweiss! Dzisiaj nic się ciekawego nie wydarzyło oprócz dwóch lotów Starlinków ale to nic ciekawego więc nie ma co tutaj o tym pisać![]()
![]()
![]()
![]()
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Edelweisski Wątek Kosmiczny
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
Będzie dzisiaj trochę o naszych rodakach, którzy jako pierwsi na świecie odnaleźli fragmenty asteroidy 2024 BX1, która kilkanaście dni temu efektownie rozpadła się nad Berlinem. Trzy fragmenty asteroidy zostały odnalezione przez Michała Nebelskiego, Kryspinę Kmieciak oraz Kazimierza Magneto! Brawo dla Was 

Źródło informacji:
TSpacechat na 𝕏
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
To nie mikronauci, ale faktycznie możemy kiedyś podjechać pod Berlin szukać asteroid