O biathlonie słów kilka

Biathlon to sport zimowy, łączący bieg na nartach i strzelectwo, a jego kolebką jest miasto Grünerwald. Już od niepamiętnych czasów stacjonujący tam żołnierze, w ramach wojskowych ćwiczeń, strzelali do celu po wysiłku fizycznym na nartach. Z czasem biathlon rozpowszechnił się również wśród cywilów w całej Kotlinie.
Awatar użytkownika
Gaetano Kohlmeise Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

O biathlonie słów kilka

Post autor: Gaetano Kohlmeise »

Czym jest biathlon?

Biathlon (łac. bi – dwu, gr. áthlon – zawody, nagroda) jest sportem zimowym, który łączy dwie dyscypliny: bieg na nartach i strzelectwo. Czy dobry narciarz i dobry strzelec będzie dobrym biathlonistą? Niekoniecznie. Sztuką jest pogodzenie tych dwóch sprawności, które wymagają sprzecznych względem siebie stanów organizmu. Szybki bieg na nartach wymaga pobudzenia mięśni wielu partii ciała i powoduje podwyższenie tętna. Strzelectwo wymaga zaś stabilnej postawy ciała i uspokojonego oddechu. Clou biathlonu jest więc panowanie nad własnym organizmem.

Wojskowe korzenie dyscypliny

Kolebką biathlonu jest miasto Grünerwald w Kotlinie Edelweiss. Już od niepamiętnych czasów stacjonujący tam żołnierze, w ramach wojskowych ćwiczeń, strzelali do celu po wysiłku fizycznym na nartach. Pierwsze wojskowe zawody w rodzącej się dyscyplinie odbyły się w roku 1873. Nie były to jednak zawody indywidualne, ale drużynowe, nazywane biegiem patrolowym. Rywalizowały ze sobą patrole złożone z oficera, podoficera i dwóch lub trzech szeregowych. Ich zadaniem było wspólne przebiegnięcie 30 km po wytyczonej trasie. Na końcu trasy czekała ich strzelnica, na której za każde trafienie do oddalonego o 250 metrów celu patrol zyskiwał 30 sekund bonifikaty do czasu całego biegu. Warto zauważyć, że patrol musiał biec wspólnie, w przeciwnym razie liczony byłby czas tego, który przybiegł jako ostatni z patrolu. Takie zachowanie było jednak uważane za wielce niehonorowe i praktycznie się nie zdarzało. Bieg patrolowy uczył więc uczciwej rywalizacji, ale również braterskiej współpracy.

Obrazek

Uczestnicy pierwszych wojskowych zawodów w biegu patrolowym, Grünerwald, 1873 r.

Obrazek

Jeden z patroli w czasie pierwszych wojskowych zawodów w biegu patrolowym, Grünerwald, 1873 r., w tle widać przełęcz Gämsentor

Obrazek

Zwycięzcy pierwszego biegu patrolowego. Od lewej: Denis Vaucher, Anton Julen, Alfons Julen, Alfred Aufdenblatten. Grünerwald, 1873 r.

Rozpowszechnienie się biathlonu

Z biegiem lat dwubój zimowy, bo tak również nazywany był biathlon, zaczął być uprawiany nie tylko w koszarach, ale również przez cywilów na otwartych trasach narciarskich. Początkowo jedynie w Grünerwald, z czasem zaś w innych zakątkach Kotliny. Rozpowszechnieniu się biathlonu towarzyszyło odejście od biegów patrolowych na rzecz konkurencji indywidualnych. Pierwsze cywilne zawody indywidualne odbyły się nigdzie indziej jak w Grünerwald w 1906 r. Na początku lat dwudziestych biathlonowe konkurencje odbywają się lokalnie już w każdym regionie Kotliny.
Obrazek

Pierwsze biathlonowe zawody otwarte, Grünerwald 1906 r.

Konkurencje biathlonowe

Obecnie organizowane są następujące konkurencje:
  • bieg długi indywidualny (20 km M-mężczyźni; 15 km K - kobiety). Zawodnicy startują w odstępach co 10 sekund. Czas liczony jest każdemu zawodnikowi indywidualnie. Mężczyźni i kobiety poruszają się po odpowiednio 4-kilometrowej i 3-kilometrowej pętli, którą pokonują 5 razy. Na koniec każdej pętli (oprócz ostatniej) zawodników czeka strzelanie (łącznie jest więc ich 4). Pierwsze i trzecie strzelanie jest w postawie leżącej, natomiast drugie i czwarte - stojącej (tzw. stójka). Na każdym strzelaniu z odległości 50 metrów zawodnik oddaje 5 strzałów (łącznie w ciągu całego biegu mamy więc 20 strzałów). Za każdy niecelny strzał zawodnikowi dolicza się 30 sekund do czasu jego biegu.
  • bieg sprinterski (10 km M; 7,5 km K). Zawodnicy startują w odstępach co 10 sekund. Czas liczony jest każdemu zawodnikowi indywidualnie. Mężczyźni i kobiety poruszają się po odpowiednio około 3,3-kilometrowej i 2,5-kilometrowej pętli, którą pokonują 3 razy. Na koniec każdej pętli (oprócz ostatniej) zawodników czeka strzelanie (łącznie są więc 2 strzelania). Pierwsze strzelanie w postawie leżącej, drugie zaś to stójka. Na każdym strzelaniu z odległości 50 metrów zawodnik oddaje 5 strzałów. Za każdy niecelny strzał zawodnik musi pokonać dodatkową pętlę o długości 150 metrów.
  • bieg pościgowy (12,5 km M; 10 km K). Ten bieg jest zawsze kontynuacją, sequelem biegu sprinterskiego, gdyż zawodnicy startują ze stratą czasową, jaką ponieśli w biegu sprinterskim do najlepszego zawodnika. Mężczyźni i kobiety poruszają się po odpowiednio 2,5-kilometrowej i 2-kilometrowej pętli, którą pokonują 5 razy. Na koniec każdej pętli (oprócz ostatniej) zawodników czeka strzelanie (łącznie więc jest ich 4). Pierwsze i drugie strzelanie jest w postawie leżącej, natomiast trzecie i czwarte - stojącej. Na każdym strzelaniu z odległości 50 metrów zawodnik oddaje 5 strzałów (łącznie w ciągu całego biegu mamy więc 20 strzałów). Za każdy niecelny strzał zawodnik musi pokonać dodatkową pętlę o długości 150 metrów.
Nadal odbywają się również biegi patrolowe. Tradycyjnie jest to domena wojskowych.

:E Ten artykuł, jak i większą liczbę zdjęć można znaleźć tutaj :E
Ostatnio zmieniony 05 lutego 2024, 17:03 przez Gaetano Kohlmeise, łącznie zmieniany 1 raz.
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: O biathlonie słów kilka

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Mega robota! Ja już nawet wiem kiedy zostaną rozegrane (jak nam się uda wszystko dopiąć) pierwsze zawody biathlonowe... Roztopy zbliżają się wielkimi krokami! ;)

P.S. Gamsentor to nie góra, a przełęcz. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 04 lutego 2024, 21:32 Mega robota! Ja już nawet wiem kiedy zostaną rozegrane (jak nam się uda wszystko dopiąć) pierwsze zawody biathlonowe... Roztopy zbliżają się wielkimi krokami!
Właśnie robię podchody do tego, a tym postem chciałem zbudować narrację. Przygotuję jeszcze jakiegoś posta z informacją o grze, za pomocą której byśmy to rozegrali, a później ustali się termin. Warto byłoby zdążyć przed Roztopami :D
Heinz-Werner Grüner pisze: 04 lutego 2024, 21:32 P.S. Gamsentor to nie góra, a przełęcz.
Upsss... Takie miałem nawet przeczucie, że mało to brzmi jak nazwa góry. Trzeba zmienić. Mam rozumieć, że najbliższa do Grünerwald nazwana góra to Einsame Mutter?
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Gaetano Kohlmeise pisze: 04 lutego 2024, 21:44
Heinz-Werner Grüner pisze: 04 lutego 2024, 21:32 Mega robota! Ja już nawet wiem kiedy zostaną rozegrane (jak nam się uda wszystko dopiąć) pierwsze zawody biathlonowe... Roztopy zbliżają się wielkimi krokami!
Właśnie robię podchody do tego, a tym postem chciałem zbudować narrację. Przygotuję jeszcze jakiegoś posta z informacją o grze, za pomocą której byśmy to rozegrali, a później ustali się termin. Warto byłoby zdążyć przed Roztopami :D
Heinz-Werner Grüner pisze: 04 lutego 2024, 21:32 P.S. Gamsentor to nie góra, a przełęcz.
Upsss... Takie miałem nawet przeczucie, że mało to brzmi jak nazwa góry. Trzeba zmienić. Mam rozumieć, że najbliższa do Grünerwald nazwana góra to Einsame Mutter?
AD1. No i bardzo dobrze! Biathlon ma korzenie wojskowe, to i elegancko to Szanowny przedstawił. Nie mniej nie chodzi o to, że przed roztopami jako takimi, ale na Roztopy (Schmelzfest - nasze święto) by się także nadało. Tak mi się przynajmniej wydaje. :) W okolicach najwyższych szczytów śnieg i tak jest non stop.

AD2. Obrazek
Można i nazwać górę poniżej, ale to prosiłbym szczegółowo opisać, także cały masyw na wschód od Gamsentor. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jeśli to wyłącznie kwestia wymyślenia nazwy dla łańcucha górskiego i nazw szczytów, to moge pomyśleć.
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Gaetano Kohlmeise pisze: 05 lutego 2024, 17:55 Jeśli to wyłącznie kwestia wymyślenia nazwy dla łańcucha górskiego i nazw szczytów, to moge pomyśleć.
Tak, wystarczy nazwa tej jednej góry, plus całego łańcucha na wschód (wtedy będzie to miało przynajmniej spójną fabułę) i wysokość nad poziomem morza.
Na zachód mamy Góry Północne i masywy rzędu wielkości ponad 4000m npm. Tutaj zostawiam Tobie do fabularyzacji czy indziemy w 3500-400 czy 4000-4500.
Przyjąłem także zasadę "wizualizacji" i Góry Północne mogę łatwo odrestaurować z realnych masywów. Jeśli tu widziałbyś swoją szansę na takową także dla łańcucha wschodniego byłbym niezwykle rad, ale to nie jest super konieczne.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nie tworząc nowego działu, jak w przypadku narciarstwa alpejskiego proponuje stworzyć grafik "Talmeisterschaften im Biathlon".

Tutaj co prawda, nie mamy "fabrycznie" tras poza jedną, ale "uklepać" śnieg gdzieś się da. W Woleknbad trasa Ostersund była wyznacznikiem do nazwy dzielnicy, może i kolejne wybory zainspirują rozwój regionu.
Ja bym przede wszystkim widział trasę we Freiwaldzie, tam się za wiele nie dzieje. Jakieś inne propozycje?

Prosiłbym także Herr @Gaetano Kohlmeise o pomoc w tworzeniu jego pasji.
Jak to widzisz, czy sezon winien zaczynać się już, czy sprint, indywidualny i masowy rotować dowolnie? Czy jak? Masz w tym doświadczenie etc.
Czekam na propozycję.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 13 listopada 2024, 22:16 Tutaj co prawda, nie mamy "fabrycznie" tras poza jedną, ale "uklepać" śnieg gdzieś się da. W Woleknbad trasa Ostersund była wyznacznikiem do nazwy dzielnicy, może i kolejne wybory zainspirują rozwój regionu.
Ja bym przede wszystkim widział trasę we Freiwaldzie, tam się za wiele nie dzieje. Jakieś inne propozycje?
Dodałbym jeszcze Grünerwald, który jest kolebką biathlonu w Edelweiss.
Heinz-Werner Grüner pisze: 13 listopada 2024, 22:16 Prosiłbym także Herr @Gaetano Kohlmeise o pomoc w tworzeniu jego pasji.
Jak to widzisz, czy sezon winien zaczynać się już, czy sprint, indywidualny i masowy rotować dowolnie? Czy jak? Masz w tym doświadczenie etc.
Czekam na propozycję.
Możemy zacząć jakoś pod koniec listopada i tak raz w miesiącu? Twoja propozycja, żeby rotować konkurencje wydaje mi się słuszna. W takiej konfiguracji mielibyśmy 5 zawodów w ciągu sezonu, do tego można jeszcze dorzucić jakąś imprezę w ramach Schmelzfest.
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Gaetano Kohlmeise pisze: 14 listopada 2024, 17:54
Heinz-Werner Grüner pisze: 13 listopada 2024, 22:16 Tutaj co prawda, nie mamy "fabrycznie" tras poza jedną, ale "uklepać" śnieg gdzieś się da. W Woleknbad trasa Ostersund była wyznacznikiem do nazwy dzielnicy, może i kolejne wybory zainspirują rozwój regionu.
Dodałbym jeszcze Grünerwald, który jest kolebką biathlonu w Edelweiss.
Heinz-Werner Grüner pisze: 13 listopada 2024, 22:16 Prosiłbym także Herr @Gaetano Kohlmeise o pomoc w tworzeniu jego pasji.
Czekam na propozycję.
Możemy zacząć jakoś pod koniec listopada i tak raz w miesiącu? Twoja propozycja, żeby rotować konkurencje wydaje mi się słuszna. W takiej konfiguracji mielibyśmy 5 zawodów w ciągu sezonu, do tego można jeszcze dorzucić jakąś imprezę w ramach Schmelzfest.

No tak, Grünerwald! Czyli Biathlon mamy na pewno w Wolkenbad, Freiwald i Grunerwald. Może coś jeszcze wymyślimy.
Ostatni tydzień listopada to rajdy. Nie chciałbym tego powielać, tym bardziej, że to andrzejkowy weekend, a ja mam "wyjście". Kazdy inny termin spoko.
W Schemlzfest to pewnie zagramy, jak w zeszłym roku trzy konkurencje. Spodobał mi się ten klimacik.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA