Restauracja Karl i Berta

Najbardziej prestiżowy hotel w całym Edelweiss. Tutaj nocują najważniejsze osobistości z całego mikroświata, kiedy tylko zawitają do Kotliny. Przepych i bogactwo w GHE poraża nawet największych snobów.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Restauracja Karl i Berta

Post autor: Femme Mystere »

Obrazek

Menu

Aby złożyć zamówienie proszę kliknąć w link w menu, dokonać płatności a następnie opublikować potwierdzenie płatności w tym wątku.

Przystawki

1. Leszek Special za 5 Қ - (ser) podgrzany na piwie z pajdą chleba domowej roboty
2. Rote bete suppe za 5 Қ - (chłodnik)
3. Plastry szynki grünerwaldzkiej za 7 Қ - w buraczanym sosie z bułeczką
4. Kaviar-Köstlichkeit za 9 Қ - danie dla prawdziwych smakoszy, składające się z trzech rodzajów kawioru otulonych sosem z rokitnika oraz miodu.

:E :E :E

Dania główne

1. Grillowana kiełbasa za 10 Қ - z cielęciny.
2. Pamba ya kondoo za 15 Қ - (ser) zapiekany z żurawiną i liśćmi mięty.
3. Dzik za 15 Қ - w sosie własnym z ziemniakami zapiekanymi.
4. Lokalna i sezonowa ryba za 13 Қ – informacja u kelmera
5. Wege sałatka za 8 Қ - z warzyw sezonowych z dodatkiem leśnych jagód. (warzywa z Mulitkiego Farmo-Warzywniaka)
6. Grand Roastbeef za 25 Қ - pieczeń wołowa okraszona przyprawami prosto z górskiej krainy - odrobiną czosnku i rozmarynu, podana z grillowanymi ziemniakami i zielonymi szparagami.

Desery
(Specjały cukierni Zerbröckeln Konditorei)

1. Ciastko szarotka za 4 Қ - maślane ciasteczko z dodatkiem czekolady edelwajskiej.
2. Dreischichtung za 3 Қ - ciasto, składające się z trzech mniejszych kawałków, a każdy z nich złożony jest z dwóch warstw czekolady oraz kruchego ciasta pośrodku.
3. Ciasto Geburge za 3 Қ – ciasto przypominające swoim kształtem góry Edelweiss.

Napoje
(Specjały Präzedenz Cafe)

1. Kawa z mlekiem za 5 Қ kóz z Edelweiss
2. Herbata z szarotek za 6 Қ
3. Ekskluzywna herbata Grand za 8 Қ
4. Napoje zimne za 3 Қ

Karta alkoholi

1. Kriek Lament Browar Duszyn za 6 Қ
2. Drink Spódnica Fatimy za 15 Қ
4. Drink Górski chłodek za 8 Қ
5. Kieliszek Hartriegel-Tinktur za 7 Қ - Nalewka z owoców derenia ceniona jest zwłaszcza za właściwości lecznicze oraz niesamowity zapach i smak.

Dodatkowo dla szczególnie hojnych gości istnieje możliwość wpłaty napiwku na numer konta Grand Hotelu: EW111480
Obrazek
Trudno szukać w całym mikroświecie miejsca z większym przepychem niż restauracja Karl i Berta. Od samego sufitu po każdą nitkę dywanu, gości uderza luksus wyselekcjonowanych, najwyższej klasy materiałów. Stadt Edelweiss nie szczędziło środków, by wykończyć wnętrze w sposób zaspokajający potrzeby nawet najbardziej wysublimowanych gustów. Ściany i sufit zdobią wykuwane w złocie płaskorzeźby. Na samym środku pomieszczenia góruje podświetlany bar, w którym można zamówić lokalne drinki. Barman nalewa alkohole, popisując się swoimi sztuczkami. Mogłoby się wydawać, że zna każdy trunek, jaki mógłby przyjść do głowy klientowi. Kanapy i krzesła obite zostały najwyższej klasy skórzanym obiciem. Gości obsługuje pieczołowicie dobierana i wyszkolona grupa kelnerów płci męskiej, jak przystało na najwyższej klasy restaurację. W kuchni króluje najlepsza w całym Edelweiss grupa kucharzy, którzy prędzej popełniliby seppuku, niż mieliby podać coś niegodnego tego miejsca. A wszystko to w granej na żywo jazzowej oprawie muzycznej.

Obsługa hotelu

(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Milek

Re: Restauracja Karl i Berta

Post autor: Milek »

Czy jest opcja zamawiania do domu?
𝓜𝓲𝓵𝓮𝓴 𝓗𝓮𝓵𝓵𝔀𝓪𝓿𝓮
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Milek pisze: 06 kwietnia 2022, 20:36 Czy jest opcja zamawiania do domu?
Ciekawe zagadnienie :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Zgodnie z zaproszeniem na kawę pani @Femme Mystere , to tak przybyłem do stolika, zamówiłem 2 kawy z mlekiem, 1 dla mnie i druga dla szanownej, pięknej Lieselotte Augentrost. Oczywiście grzecznie czekałem przy stoliku, ubrany wyjątkowo w czarną marynarkę.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Lieselotte przygotowywała się do wyjścia pół dnia. Nikt już od dawna nie zapraszał jej nigdzie nieoficjalnie, więc trochę się denerwowała. W końcu jednak spojrzała w swe odbicie w lusterku i uśmiechnęła się.

Obrazek

Wszedłszy do restauracji, poczuła się nieswojo. Przepych oszałamiał. Choć w swej przeszłości bywała w wielu wykwintnych miejscach, do takiego jednak nawet w latach swojej największej majętności nie zdarzyło jej się przybyć.

W końcu wypatrzyła swojego towarzysza i podeszła do stolika.

- Herr @Leszek Ebe-Grüner, sama przyjemność! - powiedziała, powdziwiając młode lico jedynego syna samego Oberhaupta. Wyciągnęła rękę przed siebie do pocałunku i czekała, aż mężczyzna odsunie jej krzesło, by mogła usiąść.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

- Witaj @Femme Mystere , a dziękuje za te słowa.- Powiedział to i następnie schylił się i pocałował jej rękę. Następnie odsunął krzesło, by mogła sobie swobodnie usiąść i sam nie siadł, póki towarzyszka przy kawie nie usiadła pierwsza.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Widać było, że nauki ojca nie poszły w las. Lieselotte z wdziękiem usiadła i posłała @Leszek Ebe-Grüner uprzejmy uśmiech. Z głośników dobiegała przyjemna nuta, a na stoliku już stała zamówiona kawa, więc pozwoliła sobie wziąć łyżeczkę i "pałaszować" piankę.

- Jak podoba się Panu spełnienie moich marzeń i realizacja najskrytszych wyobrażeń? Nie mogłabym wyobrazić sobie miejsca bardziej wykwintnego niż ta restauracja. - powiedziała nieskromnie. - Ciekawa jestem również, jak dobrze żyje się Panu w Edelweiss, skoro jednak poświęca Pan czas, z tego, co słyszałam, również na podróże do innych zakątków Pollinu. - po tych słowach posłała mu zaciekawione spojrzenie.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Lekko zawstydzony Leszek, przez pierwsze 5 sekund milczał, ale nie chciał być niegrzeczny to następnie odpowiedział:
- Jestem zaszczycony, że mogę spełnić pani Lieselotte marzenia. Zawsze staram się wybierać bardzo ładne miejsca

Po czym wziął łyk kawy i następnie kontynuował z lekkim uśmiechem:
- No staram się być aktywny, a to wie pani, tu wyścigi organizuję w Winkulii. A to Samundę wypadałoby w końcu odwiedzić, bo mieszka tam moja babcia. A to Burmistrzem Muratyki jestem. Ale w samym Edelweiss też staram się projektować bardzo dobre Maulwurfy, choć no raz doszło do awarii i nie jestem z tego faktu zadowolony. Ale odkąd pani Lieselotte zgodziła się brać udział w testach, to czułem się jakoś spokojniej i milszej atmosferze. Oczywiście jestem też otwarty na liczne wskazówki.

Po czym przychodzi asystent do Leszka i mówi mu do ucha:
- E Maulwurf z STAR Labs właśnie jedzie z powrotem do Edelweiss, Zespół czeka w Winkulii na ulepszenie pojazdu oraz pański ojciec czeka na odpowiedź.

Tym samym też na ucho mu odpowiedziałem:
- Mam o wiele wiele i jeszcze raz wiele ważniejsze spotkanie. Maulwurfy, Muratyki i Winkulie poczekają.

Po czym asystent już nie przeszkadzał w rozmowie i poinformował innych telefonicznie o sytuacji.

Leszek następnie równie zaciekawionym wzrokiem zapytał:
- A jeśli mogę, to jakie pani Lieselotte ma dalsze plany w Edelweiss?
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Odpowiedź @Leszek Ebe-Grüner w stosunku do asystenta sprawiła, że Faktotum poczuła się wreszcie na swoim miejscu.

- Babcia? - Lieselotte nadstawiła uszu. Potem powiodła bezwstydnie wzrokiem po @Leszek Ebe-Grüner - Wybaczy Pan, ale nigdy nie przypuszczałabym, że ma Pan coś więcej wspólnego z Samundą niż to, co twierdzi Helge. - stwierdziła, uśmiechając się kącikiem ust. - Moje plany, w Edelweiss, są bardzo niesprecyzowane. Jako Faktotum Pańskiego ojca, jestem ciągle pod wielką niewiadomą, gdyż każdego dnia zaskakuje mnie kolejnymi... wyzwaniami. - stwierdziła, popijając łyczek. - A Pańskie plany? Na Edelweiss i mikroświat?
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

- Moje Pani Lieselotte Augentrost plany, to cóż. Na pewno dalszy rozwój MW GT AK. Będę z Albertem dalej współpracował na wielu płaszczyznach(Na ten moment rajdy oraz STAR Labs biznes friend FBUM), No i Maulwurfami w Edelweiss. A no i Burmistrzem Ampraczy w Muratyce jestem i no póki nikt nie ma zastrzeżeń, to sobie z tą rolą działam tam. Co do Edelweiss, to jeszcze myślałem nad ligą szachową, ale zobaczymy.

Opowiadał z pełną pasją. Oczywiście kontynuując:
Co do Babci, no cóż. Mój Ojciec kiedyś był w Samundzie z bratem. I okazało się że mama brata Heinza, to nikt inny jak @Meisande V Gvandoya . A mój wujek, a jego brat to pół samundczyk-pół edelwejczyk. Mam nadzieję że nie zanudzam, bo czasem potrawie dużo gadać.

Po czym wziął większy łyk kawy i patrzył na panią @Femme Mystere z zaciekawieniem. Dodał jeszcze:
- Ogólnie bardzo ładna niebieska sukienka. Gdzie była szyta?
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

- Można więc liczyć na to, że zagrzeje Pan miejsce w Edelweiss, bardzo mnie to cieszy. - stwierdziła, rozsiadając się wygodnie w fotelu i bawiąc się koralami między palcami. - Nigdy bym nie przypuszczała, że Helge jednak miała rację twierdząc, że "nie ma dowodów na to, że nie jest Pan czarnoskóry." - zaśmiała się szczerze rozbawiona. - Mam szczególne "wtyki" w Domu Mody Auterra. - powiedziała, choć ostatnie słowa nieco pozbawiły ją dobrego humoru. - Proszę opowiedzieć mi o swojej przyjaźni z Panem Milkiem. Nic o nim mi nie wiadomo. - powiedziała, zmieniając temat.
Prawa Faktotum
ODPOWIEDZ

Wróć do „Grand Hotel von Edelweiss”