Restauracja Karl i Berta

Najbardziej prestiżowy hotel w całym Edelweiss. Tutaj nocują najważniejsze osobistości z całego mikroświata, kiedy tylko zawitają do Kotliny. Przepych i bogactwo w GHE poraża nawet największych snobów.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Restauracja Karl i Berta

Post autor: Femme Mystere »

Obrazek

Menu

Aby złożyć zamówienie proszę kliknąć w link w menu, dokonać płatności a następnie opublikować potwierdzenie płatności w tym wątku.

Przystawki

1. Leszek Special za 5 Қ - (ser) podgrzany na piwie z pajdą chleba domowej roboty
2. Rote bete suppe za 5 Қ - (chłodnik)
3. Plastry szynki grünerwaldzkiej za 7 Қ - w buraczanym sosie z bułeczką
4. Kaviar-Köstlichkeit za 9 Қ - danie dla prawdziwych smakoszy, składające się z trzech rodzajów kawioru otulonych sosem z rokitnika oraz miodu.

:E :E :E

Dania główne

1. Grillowana kiełbasa za 10 Қ - z cielęciny.
2. Pamba ya kondoo za 15 Қ - (ser) zapiekany z żurawiną i liśćmi mięty.
3. Dzik za 15 Қ - w sosie własnym z ziemniakami zapiekanymi.
4. Lokalna i sezonowa ryba za 13 Қ – informacja u kelmera
5. Wege sałatka za 8 Қ - z warzyw sezonowych z dodatkiem leśnych jagód. (warzywa z Mulitkiego Farmo-Warzywniaka)
6. Grand Roastbeef za 25 Қ - pieczeń wołowa okraszona przyprawami prosto z górskiej krainy - odrobiną czosnku i rozmarynu, podana z grillowanymi ziemniakami i zielonymi szparagami.

Desery
(Specjały cukierni Zerbröckeln Konditorei)

1. Ciastko szarotka za 4 Қ - maślane ciasteczko z dodatkiem czekolady edelwajskiej.
2. Dreischichtung za 3 Қ - ciasto, składające się z trzech mniejszych kawałków, a każdy z nich złożony jest z dwóch warstw czekolady oraz kruchego ciasta pośrodku.
3. Ciasto Geburge za 3 Қ – ciasto przypominające swoim kształtem góry Edelweiss.

Napoje
(Specjały Präzedenz Cafe)

1. Kawa z mlekiem za 5 Қ kóz z Edelweiss
2. Herbata z szarotek za 6 Қ
3. Ekskluzywna herbata Grand za 8 Қ
4. Napoje zimne za 3 Қ

Karta alkoholi

1. Kriek Lament Browar Duszyn za 6 Қ
2. Drink Spódnica Fatimy za 15 Қ
4. Drink Górski chłodek za 8 Қ
5. Kieliszek Hartriegel-Tinktur za 7 Қ - Nalewka z owoców derenia ceniona jest zwłaszcza za właściwości lecznicze oraz niesamowity zapach i smak.

Dodatkowo dla szczególnie hojnych gości istnieje możliwość wpłaty napiwku na numer konta Grand Hotelu: EW111480
Obrazek
Trudno szukać w całym mikroświecie miejsca z większym przepychem niż restauracja Karl i Berta. Od samego sufitu po każdą nitkę dywanu, gości uderza luksus wyselekcjonowanych, najwyższej klasy materiałów. Stadt Edelweiss nie szczędziło środków, by wykończyć wnętrze w sposób zaspokajający potrzeby nawet najbardziej wysublimowanych gustów. Ściany i sufit zdobią wykuwane w złocie płaskorzeźby. Na samym środku pomieszczenia góruje podświetlany bar, w którym można zamówić lokalne drinki. Barman nalewa alkohole, popisując się swoimi sztuczkami. Mogłoby się wydawać, że zna każdy trunek, jaki mógłby przyjść do głowy klientowi. Kanapy i krzesła obite zostały najwyższej klasy skórzanym obiciem. Gości obsługuje pieczołowicie dobierana i wyszkolona grupa kelnerów płci męskiej, jak przystało na najwyższej klasy restaurację. W kuchni króluje najlepsza w całym Edelweiss grupa kucharzy, którzy prędzej popełniliby seppuku, niż mieliby podać coś niegodnego tego miejsca. A wszystko to w granej na żywo jazzowej oprawie muzycznej.

Obsługa hotelu

(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Restauracja Karl i Berta

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

- Co do przyjaźni z Panem @Milek , to sprawa jest Frosta, smaczna i prosta!

Zaśmiałem się.

-No co tu dużo mówić. Milek bogaty jest. Uwielbia owsiankę, koniecznie każdego 27 czerwca musi zobaczyć o godzinie 13, kozę śnieżną. No i od niedawna współpracuje z nim w Milutkim Farmo-Warzywniaku. A i kocha luksusowe statki pasażerskie.

Jednak potem zmieniłem nieco temat.

-Auterra? Mówi mi to coś. Miałem taki sen, że w poprzednim wcieleniu byłem trenerem zespołu Strong Ladies Auterra oraz że w meczu przeciwko Joahimowi von Ribentropowi przeszedłem transformację na kobietę, by reprezentować żeński zespół Strong Ladies Auterra i poczuć się jak kobieta. Co chyba dało efekty, bo trochę dzięki myśleniu jak kobieta, to zespół którym kierowałem, to nawet wygrał parę meczy! No i panią prezes była Natalia von Liechtenstein. No ale w końcu to był sen! No i co z tą sukienką niebieską? A może to jakaś tajemnica?

Zaśmiał się i potem patrzył jak pani Lieselotte Augentrost bawi się koralami między palcami.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

- Pan @Milek jest więc niebywałym ekscentrykiem, jakich Pan najwidoczniej lubi. Mam nadzieję, że nie podbiera nic z warzywniaka dla swojej kozy. - zażartowała. - Być może przeżywa Pan rzeczywiście wspomnienia z poprzedniego wcielenia. Mnie czasem wydaje się, że byłam kotem. - stwierdziła wymijająco.- co do sukienki, to sama projektowałam. Cieszę się, że przypadła Panu do gustu. - na koniec dodała - będzie Pan uczestniczył w jutrzejszym bankiecie w tej restauracji? Gorąco zachecam! Tymczasem muszę już uciekać. Dziękuję za spotkanie. - podziękowała, po czym na stoliku zostawiła Leszkowi krótki informator na temat bankietu z okazji jutrzrjszego przyjazdu specjalnego gościa hotelu.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

-W takim razie, nie dość że ładna sukienka, taka elegancka, to jeszcze własnoręcznie robiona! Kobieta wielu talentów, i to mi się podoba!

Pochwaliłem panią @Femme Mystere .
- Co do Bankietu, postaram się jutro być. Miłej nocy życzę.

Następnie poszedł do WC, a jak wrócił, to zobaczył kartkę i ją przeczytał. Następnie udał się do swojego domu.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Obrazek

Zaczynamy ok.20.00
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Bolesław Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Bolesław »

Kirianóo przychodzi, a gdy widzi że bankiet się jeszcze nie zaczął, siada gdzieś i czyta książkę, którą kupił na rynku. Nic z niej nie rozumie, ale co tam.
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Oczywiście przybyłem na bankiet. Oczywiście wziąłem kawę i gazetę oraz czekałem, co tutaj się stanie.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Goście powoli gromadzili się w hotelowej restauracji, która była przygotowana na organizację bankietu. Wykwintnie przystrojone stoły miały zostać zajęte przez zaproszonych gości. Wśród stołów znajdował się jeden szczególny, który był swoistą lożą honorową wobec pozostałych miejsc tego wydarzenia.

Wyznaczono również miejsce do tańczenia. W końcu planowano uroczysty walc otwierający imprezę.

Wieczór zapowiadał się już z nieco obniżonym stopniem formalności i choć wszyscy wyglądali wspaniale i przywdziali swoje najlepsze stroje wieczorowe, można było przypuszczać, że z każdą chwilą protokół dyplomatyczny zacznie odchodzić do lamusa. Ale... (!), to jeszcze nie moment na wyprzedzanie faktów...

Przychodzący goście byli witani przez obsługę hotelową i zapraszani do stolików. Krzątał się tam również Joachim Cargalho, który starał się zagadywać do gości i pomagać im zajmować miejsca przy stołach.

Każdy miał teraz swoją chwilę na wejście w blasku fleszy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Panowie - zagaił do @Leszek Ebe-Grüner oraz @Bolesław domu Kirianóo - a gdzie tam mi się chowacie po kątach? Zapraszam do stolika. Skoro tak lubicie zaczytywać się w prasie, mozę zechcecie usiąść obok siebie? Będzie okazja do rozmowy i integracji! - zaproponował i wskazał stolik całkiem blisko loży honorowej.
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Na ulicach już ciemniało, a Grand Hotel von Edelweiss jakby zaczynał błyszczeć. Światła i pochodnie oświetlały tak okolice tej wspaniałej budowli. Wszyscy goście zaczęli się zjeżdżać, a przedstawiciele sarmackiej delegacji schodzić na dół, do Karl und Berta Restaurant.
Atmosfera była luźna, jakby to co dzisiaj miało miejsce, było zupełnie w innym wymiarze. I na to liczymy, że będziecie się dobrze bawić!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Bolesław Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Bolesław »

Bolesław podziękował serdecznie, zajmując miejsce przy stoliku i ciesząc się, że został wyręczony w zgadywaniu który stolik jest dla niego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Grand Hotel von Edelweiss”