Niewielkie miasteczko zlokalizowane u brzegów Jeziora Edelschel. Żyje w nim całkiem spora grupa slawońskich emigrantów. Jednym z pierwszych osadników był Ludwig Tomović, który uważany jest za pierwszego władykę miejskiego.
Piwski Sroczyński pisze: ↑20 lutego 2024, 20:30
Diecezji Wolkenbadzkiej, której prowadzeniem zajmę się jako Arcybiskup Osieka do czasu powrotu Jego Ekscelencji Bp Romana.
Możecie sobie zbudować, będzie ekumenicznie
To będzie jeden Freiwald, dwa kościoły i 5 chłopa na krzyż.
Ludwig Tomović pisze: ↑21 lutego 2024, 18:14
To jak dobrze pójdzie to jutro wleci coś w tym kierunku. Poza jakimś postem, który jeszcze muszę napisać, to postarałem się to w mc zbudować, mam nadzieję, że budynek przypadnie do gustu
(-) abp Piwski Żmij-Sroczyński, Wikariusz Generalny Jego Świątobliwości
Ludwig Tomović pisze: ↑21 lutego 2024, 18:14
To jak dobrze pójdzie to jutro wleci coś w tym kierunku. Poza jakimś postem, który jeszcze muszę napisać, to postarałem się to w mc zbudować, mam nadzieję, że budynek przypadnie do gustu
Ja tego jestem pewien. Z tego co widziałem, to WŚ jest dobry w te "klocki".
Ludwig Tomović pisze: ↑24 lutego 2024, 14:20
Będzie zrobiony w Minecrafcie?
Tak. Zresztą zapraszam do zapoznania się z właśnie utworzonym postem, który jest wzbogacony właśnie o fotorelację prezentujacą to jak świątynia wygląda.
Ludwig Tomović pisze: ↑24 lutego 2024, 14:20
Będzie zrobiony w Minecrafcie?
Tak. Zresztą zapraszam do zapoznania się z właśnie utworzonym postem, który jest wzbogacony właśnie o fotorelację prezentujacą to jak świątynia wygląda.
Nawiązując do wcześniejszych informacji o odbudowującej się wspólnocie przy zborze San Damiano, obiecałem że postaram się napisać coś więcej.
Jeśli należałoby już gdzieś przypisać to wyznanie to byłoby chyba czymś pomiędzy realnym katolicyzmem a protestantyzmem.
Wynika to z wielowiekowego mieszania się rodzin różnych kultur i wyznań.
Uznaje się Trójcę Świętą.
Kult maryjny jest znacznie mniejszy niż w katolicyźmie.
Uznaje się świętych i relikwie (nie są one jednak przedmiotem dużego kultu)
Dopuszczalne są obrazy i figury, nie są one jednak zazwyczaj przedmiotem kultu.
Liturgia jest zróżnicowana, zależy od danej wspólnoty.
Nabożeństwa w tygodniu są znacznie krótsze i mniej uroczyste, przypominają raczej nabożeństwa protestanckie, natomiast obrzędy niedzielne, a zwłaszcza świąteczne mogą nawet przypominać ryt trydencki w języku narodowym.
Nie uznaje się zwierzchnictwa Patriarchy.
Nie ma obowiązkowego celibatu, kapłan który chciałby pozostać bezżenny najczęściej funkcjonuje w zborach podobnych do zakonu albo eremu.
Uznaje się sakramenty.
Kobiety nie mogą być kapłanami.
Spowiedź uszna nie jest obowiązkowa, choć jest wskazana w niektórych, ważnych momentach życia.
Jest także pewna współpraca z innymi mikronacyjnymi wyznaniami protestanckimi (np. Narodowym Kościołem Trizondalu).
Ciekawostką jest także dosyć duże zróżnicowanie strojów kapłańskich i liturgicznych, np. we Freiwaldzie są stosowane stroje, które raczej nie są stosowane w innych wspólnotach.