Góry Południowe - temat ogólny

Edelweiss to dolina otoczona z każdej, ale to dosłownie każdej strony, wysokimi górami. Od setek lat nikt nie zastanawiał się co jest za nimi, bo nie było i takiej potrzeby. Rozwój technologii i chęć zdobycia górskich przełęczy i ich najwyższych punktów zakwitła w mieszkańcach dopiero niedawno. Zdobądź jeden ze szczytów, a zostaniesz zapisany w annałach na zawsze...
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Góry Południowe - temat ogólny

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Chciałbym zapoczątkować rozmowy na temat utworzenia nazw i rozpoznania gór.

Góry Południowe to nazwa robocza. Jeśli tylko trafi się odpowiednia nazwa zmienimy ją. Jeśli nie to zostaną Południowe a raczej: Südliche Berge. Watek podejmuję właśnie w celu ustalenia co i jak.
Uporządkujmy zatem najwyższe szczyty:
Na naszej mapie
Obrazek
i w odniesieniu fotograficznym
Obrazek

Szczyty mają wysokość rzędu 3900 - 4200m n.p.m.

"Wjazd" do Doliny mieści się poprzez Gämsentor (Brama Kozicy lub coś w ten deseń). To przełęcz, która wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
Jak widzicie, zaproponowałem, że nad wjazdem będzie wisiał transparent z powitaniem. Sam nie wiem czy to dobrze wygląda. Pozostawiam do oceny. Chcialbym także zwrócić uwagę, że symboliczna warta na Gämsentor jest bardzo prestiżowa. Żołnierze będą zmieniać się na niej co 8 godzin i muszą stać niezależnie od warunków pogodowych.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Góry Południowe - temat ogólny

Femme Mystere pisze: 31 stycznia 2022, 11:05
Heinz-Werner Grüner pisze: 31 stycznia 2022, 10:47
Femme Mystere pisze: 31 stycznia 2022, 10:27
1. Czy chcemy wprowadzić coś w rodzaju systemu zdobywania "doświadczenia". To wymagałoby zastanowienia, czy chcielibyśmy zrobić profile użytkowników ze "statystykami postaci", czyli umiejętnościami, które za punkty doświadczenia mogłyby być rozwijane.
Nie no tutaj to chyba nie będziemy iść aż tak w rpg.
Zgodzę się co do tego, że tworzenie systemu opartego o doświadczenie jest trudne, czasochłonne i męczące z pewnością. Ma on jednak tę niebywałą zaletę, że daje graczowi poczucie, że jego trud do czegoś prowadzi. Bo będąc bardziej doświadczonym, można wybrać się np. na trudniejsze szczyty.
Jednak oczywiście system doświadczenia nie jest jedynym rozsądnym wyjściem z sytuacji. Możemy opracować coś innego, może opartego jednak na finansach. Czyli im jesteś bogatszy, tym stać cię na coś trudniejszego. To też mogłoby motywować, plus lepiej korelowałoby z systemem gospodarczym.
Tak czy inaczej, mile widziałabym jakikolwiek system nagradzający za uczestnictwo w formie rozwojowej. Według mnie bez tego motywacja do udziału w ekspedycji może być dość niska.
Mam jednak nieodparte wrażenie, że lepiej jednak iść w doświadczenie, nie za bardzo rozbudowane, ale takie żeby stopniowanie dawało jawną frajdę i było zauważalne w postaci jakiegoś "tytułu" an forum - nie wiem coś a'la - góral/dobry góral/najlepszy góral.
Finanse to chyba jednak nie to. Oczywiscie zdobywanie szczytów mogłoby się z tym wiązać, ale nie powinno dawać palmy pierwszeństwa.

2. Na co można wydać pieniądze, np. ekwipunek, wsparcie ekspedycji, lokacje, które ułatwiają lub dają bonusy do ekspedycji.
Planuje ulokować jakiś "fabularny" sklep, gdzie będzie można zakupić sprzęt typowy do wypraw górskich. To członkowie ekspedycji zdecydują co zakupią. Być może ograniczeniem będzie jakiś tonaż, albo ilość rzeczy, które są w stanie wziąć ze sobą. Biorą np. raki, a nie biorą kilofa, ale to "zapowiedź" misji będzie ważnym elementem, z którego to da sie mniej więcej wyczytać.
Widze to tak np.:
W sklepie do zakupu:
-RAKI - w opisie raków krótkie info, że znakomicie się nadają na miękki śnieg
-KILOF - w opisie info, że to wspinaczki.
I teraz np. po przeprowdzonym wywiadzie środowiskowym członkowie ekspedycji dowiedzieli się od Henia z Bździszewa,że wspinanie na tą górę może nie jest trudne, ale śniegu tam po pachy.
Wniosek-lepiej wziąć RAKI

Niby ok, ale sądzę, że to się syzbko znudzi, jeśli ludzie będą dysponować przepastnymi portfelami, jak to jest np. w Sarmacji. Dewaluacja pieniądza to duża demotywacja do zarabiania.

Tylko, że tu nie chodzi o cenę, a o to co zabrać ze sobą.

4. Forma gry strategicznej: Wydaje mi się, że sama ekspedycja mogłaby opierać się na heksagonalnych mapach, jakie widziałam w wątku Stalker. PK Pietrzyki - H.W.Grüner., a pod różnymi heksagonami kryłyby się losowe lub ustalone z góry "wydarzenia", z którymi gracz musiałby zmierzyć się albo strategicznie na podstawie swoich umiejętności/wyposażenia itp. lub fabularnie (elementy fablaryzowane rozgrywki). Graczy można umieścić na jednej, dużej mapie danej góry, dzięki czemu mogliby też wchodzić ze sobą w interakcję. Pomagać sobie lub wręcz przeszkadzać. Bo przecież wiadomo, że każdy chce być pierwszy na szczycie, ale w grupie siła :D

Może nie do końca w takiej formie, ale mniej więcej tak to widziałem. W strategicznej zabawie bazy szyukałbym wśród gier planszowych o wspinaniu się. Wbrew pozorom troszkę tego jest.

Grałam w multum gier, ale żadną o wspinaczce :lol: szkoda, bo można by się zainspirować. Może polecisz jakiś tytuł?

Ja też nie grałem. W przypadku dwóch lub trzech tytułów przejrzałem filmiki z rozgrywką i zasadami. Nie znajdę na szybko. Na pewno podrzucę.

5. Elementy RPG - według mnie nie ma co przesadzać z wymogami RPG. Nie każdy ma dryg do fabularyzacji. Pozostawiłabym to raczej na zasadzie, że jeśli ktoś ma ochotę, może dostać niewielkie bonusy za ładne opisanie wykonanej strategicznie akcji. To zachęcałoby do opisywania poczynań ekspedycji, ale nie przekreślałoby szans tych graczy, którzy nie lubią pisać.
To znaczy ja bym może nawet poszedł w inną stronę. Rozdzielamy-taką i taką górę zdobywamy fabularniei tutaj nada się do tego jakiś koncept z góry nałożony przez mistrza gry, a druga to wykorzystanie nieistniejącego jeszcze systemu strategicznego. Tam już pełna dowolność co kto napisze. Natomiast bardzo mnie podbudowałaś tym Stalkerem!

OK, choć po osobistych doświadczeniach mam wrażenie, że mikronacje to nie do końca domena ludzi z środowisk gier fabularnych. Obawiam się o zainteresowanie taką formą. Przekonamy się, kto będzie w Edelweiss i na co będzie miał większą ochotę.

Ja wychodzę z założenia, że robimy coś dla siebie. Szanowna lubi fabularyzajcę, z tego coczytam, ja mogę się dołączać, ale z racji obowiązków mogę być czasem poza możliwością gry. Herr Cargalho z tego co pisał lubi takie "akce", a i mój synek na pewno by się zaangażował. Na razie wiem tyle.
Tu też nie chodzi, żeby to bardzo skomplikować, a bardziej by znaleźć pomysł. To nie musi być wielkie opisywanie,dlatego baza ze strategią może być jednak konieczna.

(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Heinz-Werner Grüner pisze: 31 stycznia 2022, 17:10Mam jednak nieodparte wrażenie, że lepiej jednak iść w doświadczenie, nie za bardzo rozbudowane, ale takie żeby stopniowanie dawało jawną frajdę i było zauważalne w postaci jakiegoś "tytułu" an forum - nie wiem coś a'la - góral/dobry góral/najlepszy góral.
Finanse to chyba jednak nie to. Oczywiscie zdobywanie szczytów mogłoby się z tym wiązać, ale nie powinno dawać palmy pierwszeństwa.
Dobrze, zatem raczej punkty doświadczenia, które będą nadawały jakieś rangi. OK, natomiast pytaniem pozostaje inna kwestia. W jaki sposób będziemy oceniać, czy dana akcja w grze uda się graczowi czy nie? W grach opartych o doświadczenie punkty rozdaje się w umiejętności, które później w połączeniu z losowością (kości/karty) dają odpowiedź na pytanie, czy graczowi udała się dana akcja czy nie i jest to sprawiedliwe oraz bezsprzeczne.

Myślę, że nasza gra może mieć mieszane rodzaje "wydarzeń", kryjących się pod danym heksagonem, na który dany gracz wejdzie.

Na ten moment przychodzą mi do głowy takie przykłady:
1. zadanie związane z wiedzą - gracz mógłby poszukać odpowiedzi na jakieś pytanie w internecie
2. zadanie fabularne - po prostu opisać sytuację
3. zadanie związane z ekwipunkiem? - to, o czym pisałeś, czyli posiadanie lub nieposiadanie danego rodzaju ekwipunku.
:E 4. zadanie związane z testem zręczności/siły/perswazji/wytrzymałość

W przypadku punktu 4 trzeba właśnie wymyślić, w jaki sposób akcja się udaje lub nie.

Gdybyśmy jednak zdecydowali się na podstawowe statystyki postaci naszych graczy, czyli zręczność, siła, perswazja i wytrzymałość, test byłby dość prosty. To nie jest dużo statystyk, a jednak mogłyby ubarwić grę.

Np.
test zręczności w przypadku strzelania z broni palnej oraz wspinaczki
test siły - siłowanie się z niedźwiedziem :D albo podciągnięcie towarzysza, który zwisa na skalnej półce
test perswazji - nadchodzi śnieżyca, a twoi towarzysze nie chcą iść dalej. Obawiają się. Wtedy możesz ich przekonać, żeby poszli dalej.
test wytrzymałości - zamarzniesz? Stracisz przytomność? Czy może jednak pójdziesz dalej?

Można się tutaj posłużyć uproszczonym systemem, jaki proponowałam w grze fabularnej w CT. Jeśli jeszcze pamiętasz, o co tam chodziło. Wtedy używamy tylko kości k100 i ustalamy z góry poziom trudności danej akcji.
Heinz-Werner Grüner pisze: 31 stycznia 2022, 10:47Ja wychodzę z założenia, że robimy coś dla siebie. Szanowna lubi fabularyzajcę, z tego coczytam, ja mogę się dołączać, ale z racji obowiązków mogę być czasem poza możliwością gry. Herr Cargalho z tego co pisał lubi takie "akce", a i mój synek na pewno by się zaangażował. Na razie wiem tyle.
Tu też nie chodzi, żeby to bardzo skomplikować, a bardziej by znaleźć pomysł. To nie musi być wielkie opisywanie,dlatego baza ze strategią może być jednak konieczna.
OK, jeśli takich będziemy mieć użytkowników, to jestem za. Fabularyzacja jest fajna, jeśli ludzie ją czują i jej chcą.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Mam coraz większe przekonanie, że Szanowna Pani lepiej rozumie całą ideę niż ja. :)
Femme Mystere pisze: 01 lutego 2022, 09:33 Na ten moment przychodzą mi do głowy takie przykłady:
1. zadanie związane z wiedzą - gracz mógłby poszukać odpowiedzi na jakieś pytanie w internecie
2. zadanie fabularne - po prostu opisać sytuację
3. zadanie związane z ekwipunkiem? - to, o czym pisałeś, czyli posiadanie lub nieposiadanie danego rodzaju ekwipunku.
4. zadanie związane z testem zręczności/siły/perswazji/wytrzymałość

W przypadku punktu 4 trzeba właśnie wymyślić, w jaki sposób akcja się udaje lub nie.
Ad.1 Jak najbardziej! To ciekawe rozwiązanie
Ad.2 Tu również pełna zgoda.
Ad.3 Tu mamy jasność.
Ad.4 Tutaj mam pewne obawy czy da się nawiązać "polemikę" z chętnym do gry.
Załóżmy, że zjawia się statystyczny Kowalski mikroświata. Widzi, że jest "gra-zabawa w zdobywanie gór". Trzeba by więc od razu go wypytywać o podstawy by ruszył... Pisząc jednak ten post uzmysłowiłem sobie,że zręczni napisany post informujący pomógł by znacznie.

Musiałoby być to coś takiego:
Drogi Alpinisto, chcesz zdobyć szczyt mikroświata? Nie czekaj, bo droga, na wierzchołek może być bardzo trudna i tylko raz zdobywa się ją jako pierwszy!
Tak, znamy Twoje personalia, ale dalsza podróż w strefę górskich pasm wymaga od Ciebie nieco wysiłku.
Przed każdym wyjściem, zanim zdecydujesz się "zdobywać" wysokogórskie przesmyki i wspinać na granie, musisz się do tego solidnie przygotować...
  1. Po pierwsze określ swoje parametry, które będą reprezentować Twoją zręczność -Z, siłę -S, perswazję -P i wytrzymałość -W (TUTAJ uzupełnić zakres skali, po krótce określić do czego ZSPW).
  2. Dokonaj zakupów w jednym z dostępnych na terenie Edelweiss sklepów turystycznych i ze sprzętem wspinaczkowym (TUTAJ będą bezpośrednie linki do sklepów).
    Pamiętaj, że masz ograniczoną ładowność. Na wyprawę możesz zabrać maksymalnie 5 (chyba będzie ok) przedmiotów, które pomogą Ci w walce o przetrwanie i zdobycie ostatecznego celu, czyli najwyższego punktu wzniesienia.

Jak już będziesz zwarty, gotowy i zdeterminowany to staw się na zbiórkę (LINK z obrazkiem do miejsca zbiórki). Powodzenia i Szczęść Góro!

I wracając do zapisków Szanownej. Najważniejszą rzeczą w takiej wyprawie to przygotować ją albo pod konkretny zestaw ludzki, albo z góry założyć mieszankę punktów 1-4. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem intencję Szanownej...

I jeszcze jednak mała uwaga, która wraz z częścią opisu Szanownej, jeśli zechce może zniknąć(zostać zmieniona)...
    Femme Mystere pisze: 01 lutego 2022, 09:33 jaki proponowałam w grze fabularnej w CT. Jeśli jeszcze pamiętasz, o co tam chodziło. Wtedy używamy tylko kości k100 i ustalamy z góry poziom trudności danej akcji.
    To Szanowna się ujawnia czy nie, bo ja już nie wiem?

Co do samego rozwiazania "rzutu kostką" to jest to bardzo dobre rozwiązanie.
    Prosiłbym także Herr @Joachim Cargalho czy z grubsza wszystko da się ogarnąć? Tak z punktu widzenia osoby,która byłaby chętna do gry?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Zerknijcie czy w ten sposób będzie dobrze?

viewtopic.php?f=11&t=62&p=274#p274
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Na forach o charakterze fabularnym RPG, w profilu użytkownika można było stalić pewne statystyki własne. Sądzę, że to forum też dopuszcza taką możliwość.

Wyobrażam sobie to tak, że przy zakładaniu konta, każdy nowy użytkownik będzie miał po prostu ustalone z góry bazowe wartości statystyk, np. : siła 10 zręczność 10 perswazja 10 wytrzymałość 10.

Dopiero po odbyciu pierwszej ekspedycji, otrzyma pulę punktów do rozdania. Np. nagrodą za zdobycie danego szczytu będzie otrzymanie 10 punktów do dowolnego rozdania. A za wykonanie np. dodatkowych akcji w czasie ekspedycji, będzie można zyskać nawet więcej punktów do rozdania. Np. zwycięzki zdobywca otrzyma 30 punktów, drugi 20, a każdy kolejny po 10 za zdobycie szczytu. Gracz deklaruje następnie w odpowiednim temacie, jak chce rozdać punkty, a administracja je wpisuje w profil (żeby nie dochodziło do nadużyć).

W dokładnie taki sposób funkcjonowało jedno z forum, na którym dawniej bywałam.

P.S. jedna mała wzmianka na mój temat to chyba jeszcze nie jest jakieś wielkie ujawnienie ;)
P.S.2 sklep Grat wygląda świetnie.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Nigdy nie uczestniczyłem w rozgrywce RPG, jednak to wszystko, co opisuje Frau Augentrost wygląda na całkiem spójne.

Ciężko mi wyłapać jakieś błędy logiczne czy też dziury fabularne, które mogą powstać. Prowadzenie w ten sposób gracza daje nam niesamowicie duże możliwości w kreowaniu świata i miejsc, do których trzeba go zaprowadzić. Teraz musi iść w góry, więc odwiedzi Grata, ale dlaczego przy kolejnej wizycie nie miałby pomoc, np. piekarzowi.

Chętnie czytam Państwa dyskusję, ale nie chcę wtrącać niepotrzebnych zdań, gdy idzie Wam tak dobrze!
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 01 lutego 2022, 15:15 Na forach o charakterze fabularnym RPG, w profilu użytkownika można było stalić pewne statystyki własne. Sądzę, że to forum też dopuszcza taką możliwość.

Wyobrażam sobie to tak, że przy zakładaniu konta, każdy nowy użytkownik będzie miał po prostu ustalone z góry bazowe wartości statystyk, np. : siła 10 zręczność 10 perswazja 10 wytrzymałość 10.

Dopiero po odbyciu pierwszej ekspedycji, otrzyma pulę punktów do rozdania. Np. nagrodą za zdobycie danego szczytu będzie otrzymanie 10 punktów do dowolnego rozdania. A za wykonanie np. dodatkowych akcji w czasie ekspedycji, będzie można zyskać nawet więcej punktów do rozdania. Np. zwycięzki zdobywca otrzyma 30 punktów, drugi 20, a każdy kolejny po 10 za zdobycie szczytu. Gracz deklaruje następnie w odpowiednim temacie, jak chce rozdać punkty, a administracja je wpisuje w profil (żeby nie dochodziło do nadużyć).
Mam tylko jedno pytanie czy my chcemy być też odbierani bardziej jako forum o charakterze RPG? Tutaj tylko taka mała dygresja. Sam pomysł mi w ogóle nie przeszkadza, jest całkiem przejrzysty. Nawet dziś jakbyśmy testowo przyjęli, że takie coś mamy wprowadzać to nie mam pojęcia czy damy radę to zaaplikować. Będę musiał porozmawiać z "cichym pomocnikiem" czy da się do profilu dodać takie pole z ładnie i stylowo wyglądającym zestawem liczb i cyfr. Bo zakładam, że osiem kółeczek czy kwadracików w formie S 10 Z 10 P 10 W 10 niomu by nie wadziło. Rozeznam się w temacie, ok?
W najgorszym przypadku postaramy sie prowadzić (przynajmniej do znalezienia odpowiednich wtyczek) jakiś dział ze statsami. W tym akurat jestem dobry. :)

Co do GRATa, to dzięki. To jest jak na razie "tymczasowe" i niepełne. Jak macie jakieś "zestawy tekstowe" to pomóżcie. :)
Dziś miałem przygotować zakłady mleczarskie i mięsne na "całe" Edelweiss i co? Nic, nie miałem konceptu, bo weszło mi tysiac innych opcji. Dlatego pomoc w takich opisach będzie konieczna. ;)
Joachim Cargalho pisze: 01 lutego 2022, 16:26 Teraz musi iść w góry, więc odwiedzi Grata, ale dlaczego przy kolejnej wizycie nie miałby pomoc, np. piekarzowi.

Chętnie czytam Państwa dyskusję, ale nie chcę wtrącać niepotrzebnych zdań, gdy idzie Wam tak dobrze!
No takie własnie jest założenie Edelweiss, każde miejsce ma być żywe. Nie tylko kropeczką, pościkiem do zaliczenia. Chciałbym także kłaść duży nacisk w "oprawę wizualną" pierwszych postów. W niektórych działach będą one widoczne przez cały czas, właśnie ze względu na potrzebę wyboru czegoś, bez konieczności przerzucania na pierwszą stronę.
Co do wtrącania, to uważam, że każda uwaga, nawet mała jest pomocna.
Swoją drogą, to ja też nie grałem w forumowe gry RPG. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA