Reorganizacja Edelweiss Luftstreitkräfte

Siły Powietrzne Edelweiss
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Reorganizacja Edelweiss Luftstreitkräfte

Post autor: Ronon Dex »

Piotr Romanow pisze: 03 marca 2024, 11:57 Tak w moim założeniu było zwiększenie liczebności naszych pododdziałów.
W takim razie zmiana ze "Staffel" na "Geschwader" ma oczywiście jak najbardziej sens.
Piotr Romanow pisze: 03 marca 2024, 11:57 Z tego co wiem to Herr Dex dowodzi w ELaK i nic mi nie było wiadomo i tym, że brygada jest dalej przez Szanownego Dowodzona.

Wydawało mi się, że skoro robimy że tak powiem porządki w siłach zbrojnych i przechodzisz na szefa sztabu ELaK to dowodzisz w ELaK, a lotnictwo całe podlega mi.
Lotnictwo jako całość oczywiście tak... ale nic mi nie wiadomo bym stracił jednocześnie dowodzenie nad dotychczasowym 2. Pułkiem Lotniczym.

No cóż siły zbrojne Edelweiss są dość kameralne - sądziłem więc, że zajmowanie kilku stanowisk nie jest niczym dziwnym. W związku z różnicami stopni na prośbę Herr Oberhaupta ustąpiłem w funkcji Szefa ELuk, ale nie byłem informowany, że dotyczy to też dowództwa 2. Fliegerregiment.

Jeżeli taka jest Twoja wola to jako dowódca masz do tego prawo i możesz mnie oczywiście zdymisjonować z funkcji dowódcy 2. Fliegerregiment. W takim wypadku przenosimy "moje dotychczasowe lotnicze wypociny" do archiwum i zaczynasz od nowa swojemu, a ja się więcej do tego nie mieszam.

W sumie jak masz jakąś spójną koncepcję na nowy wizerunek ELuk to może i tak będzie dla Ciebie lepiej... Twoja decyzja.
Piotr Romanow pisze: 03 marca 2024, 11:57Powiększając lotnictwo szkolne i rozpoznawcze postawiłem na rozdzielenie ich, żeby te po prostu spełniały wymogi naszego nowego lotnictwa.
Jeżeli faktycznie powiększamy lotnictwo tworząc zamiast dotychczasowych około 14-samolowych eskadr dywizjony liczące pewnie około 24-30 samolotów, to faktycznie zwiększenie lotnictwa szkolnego jest jak najbardziej uzasadnione.

Sugeruję jednak by w takim przypadku podobnie jak dywizjon (proponuje jednak tłumaczyć "Geschwader" jako dywizjon) transportowy, podporządkować dywizjon szkolny bezpośrednio pod dowództwo ELuk, a nie wklejać to do bojowego pułku lotniczego.
Piotr Romanow pisze: 03 marca 2024, 11:57Oczywiście to moje zdanie, ale jako realowy lotnik masz większe doświadczenie i zawsze możesz mnie po ojcowsku „naprostować” :D
Dlatego też "prostuję"... choć w myślach nie czytam, więc zdziwiła mnie zmiana nazwy lotniczych pododdziałów i inne propozycje np. dotyczące lotnictwa szkolnego. Jeżeli faktycznie będą to dwa razy większe jednostki lotnicze jak dotychczas to zarówno "Geschwader" ma sens, jak rozbudowa lotnictwa szkolnego.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peetri Romanaav »

Ronon Dex pisze: 03 marca 2024, 17:50 W takim razie zmiana ze "Staffel" na "Geschwader" ma oczywiście jak najbardziej sens.
W takim razie tak pozostanie. ;)

Ronon Dex pisze: 03 marca 2024, 17:50 Lotnictwo jako całość oczywiście tak... ale nic mi nie wiadomo bym stracił jednocześnie dowodzenie nad dotychczasowym 2. Pułkiem Lotniczym.

No cóż siły zbrojne Edelweiss są dość kameralne - sądziłem więc, że zajmowanie kilku stanowisk nie jest niczym dziwnym. W związku z różnicami stopni na prośbę Herr Oberhaupta ustąpiłem w funkcji Szefa ELuk, ale nie byłem informowany, że dotyczy to też dowództwa 2. Fliegerregiment.

Jeżeli taka jest Twoja wola to jako dowódca masz do tego prawo i możesz mnie oczywiście zdymisjonować z funkcji dowódcy 2. Fliegerregiment. W takim wypadku przenosimy "moje dotychczasowe lotnicze wypociny" do archiwum i zaczynasz od nowa swojemu, a ja się więcej do tego nie mieszam.

W sumie jak masz jakąś spójną koncepcję na nowy wizerunek ELuk to może i tak będzie dla Ciebie lepiej... Twoja decyzja.
Szczerze? Mi to nie przeszkadza, że będziesz dowodził na drugiej brygadzie, a tym bardziej twoje doświadczenie jest cenne i powinno się z niego czerpać. Po prostu myślałem, że skoro przenieśli Cię do ELaK to automatycznie przejąłeś dowodzenie tylko tam. Jeśli masz chęci na działanie w ELuK, to bardzo chętnie podzielę się z Tobą pracą, bo jednak do Ciebie mi bardzo dużo brakuje.
Ronon Dex pisze: 03 marca 2024, 17:50 Jeżeli faktycznie powiększamy lotnictwo tworząc zamiast dotychczasowych około 14-samolowych eskadr dywizjony liczące pewnie około 24-30 samolotów, to faktycznie zwiększenie lotnictwa szkolnego jest jak najbardziej uzasadnione.

Sugeruję jednak by w takim przypadku podobnie jak dywizjon (proponuje jednak tłumaczyć "Geschwader" jako dywizjon) transportowy, podporządkować dywizjon szkolny bezpośrednio pod dowództwo ELuk, a nie wklejać to do bojowego pułku lotniczego.
Okay, w takim razie przerzucę to do dywizjonu transportowego. Jeśli masz jakiś plan na wygląd drugiej brygady lotniczej, to możemy to przegadać i od razu do oficjalnego podziału to wrzucę.
Ronon Dex pisze: 03 marca 2024, 17:50 Dlatego też "prostuję"... choć w myślach nie czytam, więc zdziwiła mnie zmiana nazwy lotniczych pododdziałów i inne propozycje np. dotyczące lotnictwa szkolnego. Jeżeli faktycznie będą to dwa razy większe jednostki lotnicze jak dotychczas to zarówno "Geschwader" ma sens, jak rozbudowa lotnictwa szkolnego.
Super, dzięki! Mam nadzieję, że mimo że przenieśli Cię do ELaK to jednak zajmiesz się drugą brygadą i będę mógł dalej czerpać z Twojej wiedzy dotyczącej lotnictwa. Co do sił naziemnych ELuK masz jakieś zastrzeżenia?

Tutaj też kwestia tego co podlega pod dowództwo wyglądałaby tak:
Hauptquartier der Luftstreitkräfte
1. Transportgeschwader
1. Ausbildungsstaffel
1. Landekompanie (desant w liczebności kompanii)

1-ste Fliegerbrigade
1. Jagdgeschwader
2. Jagdgeschwader
3. Jagdgeschwader
4. Jagdbombergeschwader
5. Bombengeschwader
2-te Fliegerbrigade
6. Aufklärungsgeschwader
7. Jagdgeschwader
8. Jagdbombergeschwader

Nie wiem czy o to chodziło ci w kwestii numeracji pododdziałów. Jeśli się mylę to mnie popraw. ;)
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Nie znam się na tym, lae czy każda jednostak nie powinna być numerowana osobnym numerem?
Skoro był pulk piechoty z jedynką, to piechota górska miała mieć dwójkę (odniesienie do ELaK).
Natomiast jak tworzymy coś nowego to niech będzie trójką, niezależnie od wielkości oddziału. Czy to będzie eskadra, pluton czy nawet dywizja... Wiem, że mnie zrozumiecie...Ja sam nie potrafię tego dokłądnie wytłumaczyć. :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 03 marca 2024, 21:22 Nie znam się na tym, lae czy każda jednostak nie powinna być numerowana osobnym numerem?
W zasadzie masz rację... problem w tym, że na początku tak to Espada ponumerował (numery kolejne, ale dla danego typu eskadry), no więc gdy się za to wziąłem to nie zmieniałem, nie chcąc mieszać zanadto. Zachowałem istniejący system i po prostu przejąłem te eskadry, a nowe dodałem już w tym samym systemie.
Heinz-Werner Grüner pisze: 03 marca 2024, 21:22 Skoro był pulk piechoty z jedynką, to piechota górska miała mieć dwójkę (odniesienie do ELaK).
Natomiast jak tworzymy coś nowego to niech będzie trójką, niezależnie od wielkości oddziału. Czy to będzie eskadra, pluton czy nawet dywizja... Wiem, że mnie zrozumiecie...Ja sam nie potrafię tego dokłądnie wytłumaczyć. :D
W sumie też preferuję kolejna numerację, bo jest czytelniejsza... Jednak to nie jest zasada, w nieistniejącym realu bywało różnie. Skoro czerpiemy wzorce niemieckie, austriackie itp. - to np. w Wehrmachcie była równolegle zarówno 1. Infanterie-Division, jak i 1. Panzer-Division oraz 1. Gebirgs-Division.

Niech Piotr zdecyduje w kwestii eskadr - oba systemy mi pasują. Choć uważam, że jeżeli mamy już taką numerację od dawna to bym się jej już trzymał - trudno... chociaż przy całkowitej reorganizacji można i numerację pozmieniać.
Piotr Romanow pisze: 03 marca 2024, 20:59 Co do sił naziemnych ELuK masz jakieś zastrzeżenia?
Brygada Artylerii Przeciwlotniczej będzie OK. Może składać się z 4 dywizjonów artylerii po 4 baterie (gdyby to był pułk to dałbym 3 x 3, ale jest brygada) - jeżeli damy po 4 działa w baterii to razem będzie 64 działa, ale jak czerpiemy wzorce niemieckie to po 6 dział w baterii opl kal. 88 mm to mamy 96 dział. Przy wielkości Edelweiss będzie OK.
Piotr Romanow pisze: 03 marca 2024, 20:59 Jeśli masz jakiś plan na wygląd drugiej brygady lotniczej, to możemy to przegadać i od razu do oficjalnego podziału to wrzucę.
Właściwie to zastanówmy się nad jednym jeszcze aspektem, skoro już robimy kompleksową reorganizację ELuk...

Chcesz stworzyć dwie brygady i to jest OK, ale dotychczas było to tak, że z Espadą wzięliśmy po jednej i każdy sobie "rzepkę skrobał", bo trudno było wypracować coś wspólnie. Każdy miał inną "wizję".

Może podzielimy to tak, że każda z dwóch brygad będzie miała konkretne zadania?

1. Fliegerbrigade - byłaby formacją mającą lotnictwo myśliwskie oraz typowo bombowe, niejako "lotnictwem strategicznym" (duży cudzysłów), natomiast 2. Fliegerbrigade zajmowałaby się wsparciem wojsk lądowych - oczywiście jeden dywizjon myśliwski byłoby wskazany do osłony działań, ale skupiłbym się na samolotach myśliwsko-bombowych, rozpoznaniu pola walki, korygowaniu ognia artylerii itp.

W sumie część maszyn dotychczas używanych doskonale się do tego nadaje...

Natomiast w 1. Fliegerbrigade można zrezygnować z Jagdbombergeschwader i zrobić trzy dywizjony myśliwskie i dwa typowo bombowe. Natomiast w 2. Fliegerbrigade byłby jeden dywizjon myśliwski, dwa myśliwsko-bombowe/szturmowe, może jeden lekkich bombowców i jeden współpracy z artylerią z funkcją rozpoznania pola walki i łącznikową... lekkie samoloty.

Byłoby to logiczne... każda brygada do odrębnych zadań... przy czym 1. Fliegerbrigade byłaby też odpowiedzialna za obronę powietrzną.

W sumie skoro pozostawiasz mi dowództwo nad 2. Fliegerbrigade to by się to ładnie wiązało z moimi działaniami w ELak.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Rozumiem i popieram wizję podziału tych dwóch brygad. Lotnictwo "strategiczne" oraz to wspierające wojska lądowe ma jak najbardziej sens. Dopiero wróciłem z poligonu i będę się powoli odkopywał ze wszystkich spraw doczesnych, także mam nadzieję, że za jakiś czas już przedstawię wygląd pierwszej z brygad i przedyskutujemy jej działanie.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Piotr Romanow pisze: 08 marca 2024, 13:25 Dopiero wróciłem z poligonu i będę się powoli odkopywał ze wszystkich spraw doczesnych, także mam nadzieję, że za jakiś czas już przedstawię wygląd pierwszej z brygad i przedyskutujemy jej działanie.
To długo nie byłeś... ja jadę w poniedziałek i wracam 22.03, ale jutro też mnie nie ma - bo mam pierwsze w tym roku zawody strzeleckie. Będę się (wreszcie po zimie) bawił w to w tej gierce... ale w realu.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Zaległe, proszę o wybaczenie. Jeśli ktoś jeszcze się na tym zna to proszę zerknąć. ;)

Struktura 1. Fliegerbrigade

Fliegerbrigade to silna i wszechstronna jednostka lotnicza składająca się z trzech dywizjonów myśliwskich oraz dwóch dywizjonów bombowych. Jej struktura zapewnia zarówno skuteczną osłonę powietrzną, jak i zdolność do przeprowadzania operacji ofensywnych na cele strategiczne i taktyczne.

Podział organizacyjny

I. Jagdgeschwader 1 (JG 1) – Skrzydło Myśliwskie

Składa się z trzech dywizjonów myśliwskich, których głównym zadaniem jest osłona powietrzna, przechwytywanie i eskortowanie bombowców.

I. Gruppe/JG 1 (I./JG 1) – Przechwytujący

Zadania: przechwytywanie wrogich formacji lotniczych, patrolowanie przestrzeni powietrznej.

Samoloty: myśliwce przechwytujące o dużej prędkości i sile ognia.

II. Gruppe/JG 1 (II./JG 1) – Eskortowy

Zadania: osłona bombowców podczas misji ofensywnych.

Samoloty: myśliwce dalekiego zasięgu, zdolne do długotrwałych misji eskortowych.

III. Gruppe/JG 1 (III./JG 1) – Taktyczny

Zadania: wsparcie powietrzne dla jednostek naziemnych, ataki na cele taktyczne (np. pojazdy, artylerię).

Samoloty: myśliwce szturmowe, zdolne do atakowania celów naziemnych.

II. Kampfgeschwader 1 (KG 1) – Skrzydło Bombowe

Obejmuje dwa dywizjony bombowe, których głównym zadaniem jest atakowanie strategicznych i taktycznych celów przeciwnika.

I. Gruppe/KG 1 (I./KG 1) – Strategiczny

Zadania: bombardowanie infrastruktury wroga, obiektów przemysłowych, lotnisk, centrów dowodzenia.

Samoloty: ciężkie bombowce dalekiego zasięgu, zdolne do przenoszenia dużej ilości bomb.

II. Gruppe/KG 1 (II./KG 1) – Taktyczny

Zadania: wsparcie bezpośrednie dla wojsk lądowych, precyzyjne naloty na siły przeciwnika.

Samoloty: lekkie i średnie bombowce, szybkie i zwrotne, przystosowane do ataków na pozycje frontowe.

Dodatkowe jednostki wsparcia

Oprócz głównych dywizjonów, 1. Fliegerbrigade posiada także kilka kluczowych jednostek wsparcia:

Aufklärungsstaffel 1. FlB – prowadzi zwiad fotograficzny i rozpoznanie celów dla bombowców.

Technische Abteilung 1. FlB – zajmuje się naprawą i utrzymaniem samolotów.

Führungs- und Nachrichtenabteilung 1. FlB – odpowiada za koordynację działań i komunikację operacyjną.

Tutaj kolejne.

Struktura 2. Fliegerbrigade

2. Fliegerbrigade byłaby specjalistyczną jednostką lotniczą, której głównym zadaniem byłoby wsparcie wojsk lądowych, w tym osłona powietrzna, rozpoznanie pola walki, korygowanie ognia artylerii oraz wykonywanie precyzyjnych uderzeń na cele taktyczne. Formacja ta składałaby się z jednego dywizjonu myśliwskiego, dwóch dywizjonów myśliwsko-bombowych/szturmowych, jednego dywizjonu lekkich bombowców oraz dywizjonu współpracy z artylerią, który pełniłby również funkcje rozpoznawcze i łącznikowe.

Podział organizacyjny

I. Jagdgeschwader 2 (JG 2) – Skrzydło Myśliwskie

Składa się z jednego dywizjonu myśliwskiego odpowiedzialnego za osłonę powietrzną w ramach wsparcia dla wojsk lądowych.

I. Gruppe/JG 2 (I./JG 2) – Myśliwski

Zadania: zapewnienie przewagi powietrznej, przechwytywanie wrogich samolotów, osłona powietrzna dla jednostek naziemnych.

Samoloty: myśliwce średniego zasięgu, zapewniające szybkie reakcje w przypadku zagrożenia powietrznego.

II. Sturmgeschwader 2 (SG 2) – Skrzydło Myśliwsko-Bombowe/Szturmowe

Składa się z dwóch dywizjonów myśliwsko-bombowych/szturmowych, które łączą zdolności myśliwcze z możliwością bombardowania celów naziemnych.

I. Gruppe/SG 2 (I./SG 2) – Myśliwsko-Bombowy/Szturmowy

Zadania: ataki na cele naziemne, wspieranie wojsk lądowych w walce z przeciwnikiem, niszczenie sprzętu i umocnień.

Samoloty: myśliwsko-bombowe, zdolne do ataków na cele strategiczne i taktyczne, w tym umocnienia i pojazdy.

II. Gruppe/SG 2 (II./SG 2) – Myśliwsko-Bombowy/Szturmowy

Zadania: wsparcie bliskiego wsparcia powietrznego dla wojsk lądowych, ataki na pozycje wroga oraz koncentracje sił w terenie.

Samoloty: myśliwsko-bombowe o krótkim zasięgu, zoptymalizowane do niszczenia celów na linii frontu.

III. Leichtes Kampfgeschwader 2 (LKG 2) – Skrzydło Lekkich Bombowców

Składa się z dywizjonu lekkich bombowców, których zadaniem jest wykonywanie precyzyjnych nalotów na cele taktyczne.

I. Gruppe/LKG 2 (I./LKG 2) – Lekkie Bombowce

Zadania: bombardowanie celów o mniejszym znaczeniu strategicznym, wsparcie dla wojsk lądowych, uderzenia na koncentracje wojsk, pojazdy i stanowiska artylerii.

Samoloty: lekkie bombowce o wysokiej zwrotności, przeznaczone do precyzyjnych nalotów na cele w bliskim sąsiedztwie linii frontu.

IV. Artillerie-Flugzeugstaffel 2 (AF 2) – Współpraca z Artylerią

Jest to dywizjon specjalistyczny, który pełni rolę rozpoznawczą, łącznikową oraz wspiera artylerię w precyzyjnym korygowaniu ognia.

I. Staffel/AF 2 (I./AF 2) – Współpraca z Artylerią i Rozpoznanie

Zadania: rozpoznanie pola walki, kierowanie ogniem artylerii, wspieranie jednostek lądowych w koordynowaniu ataków, wykonywanie misji łącznikowych.

Samoloty: lekkie samoloty rozpoznawcze i łącznikowe, zdolne do precyzyjnego wskazywania celów dla artylerii oraz wykonywania bieżącego rozpoznania na poziomie taktycznym.

Dodatkowe jednostki wsparcia

Oprócz głównych dywizjonów, 2. Fliegerbrigade posiada także kilka kluczowych jednostek wsparcia:

Aufklärungsstaffel 2. FlB – prowadzi zwiad fotograficzny i rozpoznanie celów dla jednostek myśliwsko-bombowych.

Technische Abteilung 2. FlB – zajmuje się naprawą i utrzymaniem samolotów.

Führungs- und Nachrichtenabteilung 2. FlB – odpowiada za koordynację działań, komunikację operacyjną oraz łączność z wojskami lądowymi.

Propo wykonania. Tak, jestem świadom że chat mi zrobił strukturę, ale po prostu nie umiem tak ładnie podzielić tego co chciałem. Podałem wymogi to co chcę uzyskać i przekazuje wypracowane przy pięknej edycji czatuGPT. Dla wszystkich żołnierzy, którzy się na tym znają i chcą dodać swoje 3 grosze zapraszam.

DW: @Ronon Dex, @Albert Fryderyk de Espada
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Pozwolę sobie wyróżnić zasadniczo dwie możliwości jakie tu widzę.
Jeżeli Herr @Piotr Romanow zechce się zająć reorganizacją i jej szczegółami to absolutnie nie będę miał z tym problemu, może w końcu jakoś się uporządkuje ten bajzel powstały po podziale na moją część lotnictwa i część Ronona. Z tego wynika bezpośrednio moja sugestia do tego co należałoby zrobić.
Stworzyć na forum archiwum i przenieść tam wszystkie dotychczasowe tematy ze strukturą Eluk i napisać ją od początku. Oczywiście może ona wyglądać podobne albo nawet tak samo ale trzeba nam ujednolicić jej strukturę i ujednolicić wyposażenie.
Ja sobie z tym dałem spokój już dawno temu gdyż nie jestem w stanie przygotować tego na poziomie jaki robił to Ronon więc część struktury wyglądała tak a nie inaczej a reszta mimo że teoretycznie podobna to jednak tak bardzo różna. Jak się nam znajdzie osoba na siłach (patrzę tu na @Piotr Romanow) to nawet nie można by a nawet należałoby zrobić to praktycznie od początku.
Dobrze byłoby też to zrobić przed tą naszą wielką i planowaną akcją na północy która kiedyś się odbędzie.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

1. Herr Komandeur Oberleutnant @Albert Fryderyk de Espada dobrze prawi. Cal\kowity reset może być ok, ale co z dotychczasowymi maszynami? Zerujemy, czy wykorzystujemy?
2. Misja się odbędzie, na spokojnie. Nie wiem jeszcze czy już zaraz w pierwszym kwartale, ale drugi to już myślę, że tak, chyba, że realnie zmienię pracę.
3. Obawiam się tylko jednej rzeczy. Herr Hauptmann @Piotr Romanow ma tendencję, co zrozumiałe, związane z realną pracą, do długich przestojów. Skoro tetaz jest, to albo planować, na kolejny czas wolny albo od razu wdrażać całość. Nie wydam zgody, żeby to rozkopać zostawić na rok. Sami rozumiecie. Lepiej mieć wróbla...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Herr Oberhaupt,
Herr Komandeur,

Sprawa wygląda tak, że zaproponowałem aktualny wygląd naszego Luftstreitkräfte (czy też Luftwaffe hyhyhy). Jeżeli macie jakieś uwagi to dajcie znać, jeżeli nie to też dajcie znać. Chciałbym wiedzieć czy taka liczebność odpowiada, czy nie. Jak ogarnę i rozpisze te dwie Brygady Lotnicze to przejdę z wnioskami zakupowymi na sprzęt etc. i do końca marca chciałbym zamknąć ten temat i ogarnąć nasze Landstreitkräfte.

Propo mojej realiozy, to będę starał się ją minimalizować jak to jest w mojej mocy. Do okolic 1 sierpnia powinno być spokojnie. Potem zobaczymy co dalej.
ODPOWIEDZ