Edelweisski Wątek Kosmiczny

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny

Post autor: Damiano Robingren »

Taka bardziej ciekawostka niż faktyczny news: W naszych kochanych mikronacjach (a konkretniej w Sarmacji) odbył się lot orbitalny wraz z astronautą na pokładzie!

A teraz moje przemyślenia: Pierwszy raz spotykam się z realnymi zdjęciami ze startu i sam nie wiem jakby to wszystko interpretować... Z jednej strony, jest to mniejszy wysiłek dla twórcy, ale z drugiej strony, nie jestem pewien, czy jest to fair wobec innych firm v-kosmicznych, że wykorzystywane są prawdziwe zdjęcia do celów mikronacyjnych... Niby robi się już tak w ramach chociażby narracji z budowy no ale nie jest to aż tak widoczne jak w przypadku lotów w v-kosmos. Niby jak tak teraz o tym myślę to w zasadzie nie wiem dlaczego ktoś miałby ingerować w czyjąś narrację tylko i wyłącznie ze względu na ogólnie przyjęte założenia (w tym przypadku screeny z gier). Ogólnie rzecz biorąc, uważam, że screeny z gier powinny być zalecane, ale nigdy narzucane bo bardziej pasuje to do ogólnej narracji jednakże chciałbym poznać również wasze opinie na ten temat :3
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Damiano Windsachen pisze: 17 kwietnia 2024, 22:27
Heinz-Werner Grüner pisze: 17 kwietnia 2024, 21:22 Dobrze, że go nie zabiło!
Na to akurat była bardzo mała szansa, no ale ostatecznie bateria wpadła do pustego salonu. W każdym razie dość niecodzienna pobudka :karo
Ciekawe jakie dostanie odszkodowanie! :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Co nowego w kosmosie? :D

Jak często kosmiczne śmieci wpadają do domów?
NASA zidentyfikowała kosmiczny śmieć, który przebił dach domu na Florydzie
Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 25 kwietnia 2024, 21:17 Jak często kosmiczne śmieci wpadają do domów?
NASA zidentyfikowała kosmiczny śmieć, który przebił dach domu na Florydzie
Dosłownie wyżej jest o tym info... swoją drogą cdaction nie jest chyba odpowiednim portalem do czepienia takich informacji, no chyba że z gier przenieśli się na astronautykę, ale chyba coś ostatnio ominąłem :karo
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Wiem, natomiast najlepiej wypozycjonowali frazę którą wpisałem. :D
No i faktycznie, przeoczyłem! :oops:
Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 25 kwietnia 2024, 21:21 Wiem, natomiast najlepiej wypozycjonowali frazę którą wpisałem. :D
I tak nie polecam w taki sposób szukać informacji :roll:
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE[/size]

No dzisiaj trochę się działo w świecie astronautyki! Ponieważ wystartowała dziś rakieta Falcon 9 należąca do SpaceX z boosterem B1060, którego był to już 20 lot! Niestety już wcześniej dowiedzieliśmy się, że SpaceX nie zamierza podjąć próby odzyskiwania boostera prawdopodobnie ze względów bezpieczeństwa...

Obrazek

No w każdym razie kilka godzin po starcie ESA potwierdziła, że zarówno satelita Galileo FM25, jak i FM27 zostały pomyślnie rozmieszczone na swoich orbitach. Niektórzy może nie wiedzą, jednak system satelitarny Galileo (których odbył się dzisiaj start) są wykorzystywane jako globalny system nawigacji satelitarnej w niektórych przypadkach skuteczniejszy od standardowego GPS'a. Taka ciekawostka ;)

Źródło informacji:
SpaceX na 𝕏
defis_eu na 𝕏
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Myślę też, że poniższy gest wykonany przez Sebastiana Rosiaka, który był widoczny podczas transmisji bardzo wiele mówi o wartości dzisiejszego i ostatniego lotu boostera B1060 🫡
Obrazek
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE[/size]

Dosłownie kilka godzin temu doszło do odłączenia się od ISS bezzałogowego statku Cargo Dragon należącego do SpaceX, który przybył na stację z misją zaopatrzeniową CRS-30. Statek Dragon C209 wykona splashdown za około 36 godzin po którym jego ładunek (oraz on sam) zostanie odzyskany i najprawdopodobniej odnowiony do realizacji kolejnej misji CRS...

Obrazek

Na NASA TV pokazywali jeszcze deorbitację statku Dragon i jeśli wierzyć NASA to właśnie Dragon opuścił sferę podejścia do ISS i kieruje się (a bardziej opada) już bezpośrednio do miejsca swojego splashdown'u. Na pewno dam z tego relację!

Źródło informacji:
SpaceX na 𝕏
NASA na 𝕏
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
Z OSTATNIEJ CHWILI !!!

Witam ponownie po krótkiej przerwie... nie cierpię realiozy! W każdym razie dawno nie było Starbase, dlatego też opiszę Wam co TERAZ się tam dzieje, a uwierzcie mi, że serio w ciągu 24 godzin wydarzyło się bardzo dużo! Po pierwsze dziś nad ranem przetransportowano Shipa 31 do placówki testowej Massey (gdzie odbywa się teraz większość testów) oraz dowiedzieliśmy się o przeniesieniu Shipa 30 do Highbaya.

Obrazek

To jednak nic do tego co odbywało się w międzyczasie: Booster 11 został przetransportowany na OLM, pomiędzy dwa ramiona Mechazilli, które AKTUALNIE montują booster na platformie OLM w celu przygotowania stacka Shipa 29 i Boostera 11 do testu WDR, którego spodziewać możemy się już w najbliższy czwartek (ponieważ tak podało MSIB)! Jak widać zbliżamy się coraz bliżej do wydania licencji na czwarty lot Starshipa... Sami widzicie jak to się zaczyna rozkręcać... Myślę, że w aktualnej sytuacji wystarczy już tylko jeden lot, który przebiegłby według wcześniej ustalonego planu co uniemożliwi zabranie licencji przez FAA. W takiej sytuacji sądzę, że ilość startów Starshipa zacznie rosnąć w bardzo, bardzo szybkim tempie!

Źródło informacji:
Nerdle Cam od LabPadre
Rover 2.0 Cam od LabPadre
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”