Misja ""Kreissäge"

Jak każde szanujace się państwo, także i Edelweiss posiada oddziały zbrojne, by bronić swojego terytorium. To właśnie poniżej znajdziesz wszelkie informacje w sferze wojskowości.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Misja ""Kreissäge"

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Misja "Kreissäge"

Obrazek

Cel główny: opór i doprowadzenie do zaprzestania najazdów Dzikich (edl. Wilde) z terenów na zachód i północny-zachód od aktualnych granic Kotliny Edelweiss.

Cel dodatkowy/ekspedycyjny: uzyskanie dostępu do wybrzeża na północy Orientyki poprzez włączenie obszarów do granic Edelweiss(ukryty cel główny :) ).

Krótki opis fabularny:

Dzicy wykorzystując nieznany nam dostęp do środków niszczenia, atakują kolejowe transporty węglowe pomiędzy nami, a ZSKHiW. Kradzieże i brutalny terror staje się wręcz codziennością przez co Szarotkowa Kraina niebawem może mieć problemy z dostawami tego strategicznego surowca. Nieskoordynowane do tej pory jednostki coraz śmielej łączą się w większe grupy stawając się coraz większym zagrożeniem.
Celem misji jest uniemożliwienie barbarzyńcom skumulowania się w większe skupiska, gdyż zagraża to zarówno naszym granicom, jak i innym krajom Orientyki.
Misja będzie obarczona nieprzekraczalnym terminem końcowym, gdzie uznać będzie należało, że jeśli nie zrealizujemy celu głównego to zakończy się fiaskiem, jednocześnie wewnętrzne tereny Kotliny będą zagrożone.

Krajzega rozpocznie się niebawem, po zdefiniowaniu wszelkich "zasad" i odpowiednim przygotwaniu.

Kim są Dzicy?:
W naszym rozumieniu to niezidentyfikowani kulturowo mieszkańcy, którzy są wrogo nastawieni do wszelkiej społeczności mikronacyjnej. Ich celem nadrzędnym jest zniszczenie ładu na Orientyce. Nie są ludnością tubylczą, z reguły swoim terrorem mogą przejąć kontrolę nad potencjalnymi osadami/ludnością na OBPP.
Ich uzbrojenie (w kontekście walki podczas misji "Krajzega") oparte jest o okres pomiędzy XIX a XX wiekiem, zatem technologicznie i rozwojowo są mniej zaawansowani od nas. Wiemy, że na zachodzie gromadzą się w niewielkich skupiskach, mało zorganizowanych grupach, atakują chaotycznie i z reguły nie bacząć na starty. To włąśnie ten chaos jest tu największym zagrożeniem.
Dochodzą nas jednak słuchy, że im bardziej na północ, tuż za Nieprzekraczalnymi Wierzchołkami (edl.Unpassierbare Gipfel - nazwa tymczasowa nadana na potrzeby misji wszystkim szczytom w północnych pasmach górskich obecnie dla nas niemożliwymi do zdobycia. Ich wysokości oscylują od 4500-6500m n.p.m.) te grupy Dzikusów są liczniejsze, ale co ważniejsze zdecydowanie bardziej zorganizowane. Występuje hierarchia i bardziej zorganizowana struktura wojskowa.

Więcej o sposobie rozgrywki wkrótce...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Misja ""Kreissäge"

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Heinz-Werner Grüner pisze: 21 maja 2024, 21:32 Sam pomysł jest bardzo dobry, ale musiałbym oszacować czy jest w ogóle realna szansa zdobycia "całej mapy". Cel celem, ale realnie musimy dać sobie szanse "wyczyścić" całość, w co jednak szczerze wątpię... Sami wiecie, że to jest niezwykle trudne. Nie mniej tak, warto wprowadzić, stopień "wyzwolenia", ale ten nie wszędzie winien być w moimodczuciu 100% (czy tam pkt.), bo to, że my jesteśmy tymi dobrymi, a Dzicy źli wiemy, ale pewnie żyją tam ludy także mniej skore do walki, a raczej wręcz proszące o wsparcie w obronie przed dzikusami.
Ale zamysł tego procentowego przejmowania stref się podoba?
To jak go sobie zaaranżujesz to już wyłącznie twoja decyzja.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Heinz-Werner Grüner pisze: 21 maja 2024, 09:42 Idąc dalej, wierzę, że do zabawy przyłączy się z 2-3 obywateli z innych mikro np. Robert, Ana czy Alfred.
We mnie tu nie potrzeba wiary, na pewno się pojawię :A
Königinmutter des Voxland-Königreiches

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 22 maja 2024, 01:55
Heinz-Werner Grüner pisze: 21 maja 2024, 21:32 Sam pomysł jest bardzo dobry, ale musiałbym oszacować czy jest w ogóle realna szansa zdobycia "całej mapy". Cel celem, ale realnie musimy dać sobie szanse "wyczyścić" całość, w co jednak szczerze wątpię... Sami wiecie, że to jest niezwykle trudne. Nie mniej tak, warto wprowadzić, stopień "wyzwolenia", ale ten nie wszędzie winien być w moimodczuciu 100% (czy tam pkt.), bo to, że my jesteśmy tymi dobrymi, a Dzicy źli wiemy, ale pewnie żyją tam ludy także mniej skore do walki, a raczej wręcz proszące o wsparcie w obronie przed dzikusami.
Ale zamysł tego procentowego przejmowania stref się podoba?
To jak go sobie zaaranżujesz to już wyłącznie twoja decyzja.
Tak, to jest spoko, choć nie wiem czy takie np. -20% dziennie nie będzie za wolne, ale w razie czego bedziemy kombinować.
Anastasia Windsachen pisze: 22 maja 2024, 08:49
Heinz-Werner Grüner pisze: 21 maja 2024, 09:42 Idąc dalej, wierzę, że do zabawy przyłączy się z 2-3 obywateli z innych mikro np. Robert, Ana czy Alfred.
We mnie tu nie potrzeba wiary, na pewno się pojawię :A
Troszkę liczyłem na taką deklarację. Mam nadzieję, że wiary mi pozostanie by to zrealizować.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Czy ja dobrze widziałem, że Herr Rhyner również zainteresowany???
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Fabio Rhyner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Fabio Rhyner »

Heinz-Werner Grüner pisze: 22 maja 2024, 21:44 Czy ja dobrze widziałem, że Herr Rhyner również zainteresowany???
Brzmi naprawdę ciekawie, podziwiam za stopień złożoności samej mechaniki jak również bardzo szczegółową mapę :-) Dobra okazja żeby również narracyjnie coś podziałać - czego nie ukrywam jestem ogromnym fanem. Będę obserwował z zainteresowaniem, wstępnie sygnalizuję chęć objęcia dowodzenia nad jakimś zgrupowaniem na froncie lub pomogę w prowadzeniu "cudzej" grupy zadaniowej :D.

Ps. Od czasu awaryjnego lądowania rat'em na polanie na północ od Glanzbergu troszkę się zastałem w koszarach ^^
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Fabio Rhyner pisze: 22 maja 2024, 21:49
Heinz-Werner Grüner pisze: 22 maja 2024, 21:44 Czy ja dobrze widziałem, że Herr Rhyner również zainteresowany???
Brzmi naprawdę ciekawie, podziwiam za stopień złożoności samej mechaniki jak również bardzo szczegółową mapę :-) Dobra okazja żeby również narracyjnie coś podziałać - czego nie ukrywam jestem ogromnym fanem. Będę obserwował z zainteresowaniem, wstępnie sygnalizuję chęć objęcia dowodzenia nad jakimś zgrupowaniem na froncie lub pomogę w prowadzeniu "cudzej" grupy zadaniowej :D.

Ps. Od czasu awaryjnego lądowania rat'em na polanie na północ od Glanzbergu troszkę się zastałem w koszarach ^^
Nie zastał, tylko trenował do zadań specjalnych. ;)
Przyjmijmy taki tok myślenia. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Santi Vilarte

ODZNACZENIA

Post autor: Santi Vilarte »

Cel dodatkowy/ekspedycyjny: uzyskanie dostępu do wybrzeża na północy Orientyki poprzez włączenie obszarów do granic Edelweiss(ukryty cel główny :) ).
Dopiero teraz przez biuletyny dowiedziałem się o tym projekcie - czyli zamierzacie zająć całe to terytorium między naszą Dornostią a wami, czy zostawić jakąś strefę buforową? :P

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Santi Vilarte pisze: 26 maja 2024, 22:15
Dopiero teraz przez biuletyny dowiedziałem się o tym projekcie - czyli zamierzacie zająć całe to terytorium między naszą Dornostią a wami, czy zostawić jakąś strefę buforową? :P

Obrazek
Wystarczy spojrzeć w pierwszy post, z tego tematu...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Raport z prób rozwiązań taktycznych i prowadzenia operacji

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Raport z prób rozwiązań taktycznych i prowadzenia operacji

Operacja: "Scylla"
Miejsce: Obszar operacyjny zachodnio-południowa Azymutia
Data rozpoczęcia: 25.06.2024
Data zakończenia: 20.08.2024
Dowódca operacji: Głównodowodzący Zjednoczonych Sił Federacji Nordackiej, AF de Espada

Cel operacji:
Celem operacji jest przećwiczenie współdziałania wszystkich rodzajów sił zbrojnych w warunkach bojowych w oparciu o nowe założenia taktyczne w kwestii prowadzenia wojny.

Siły i środki:
  • W operacji brało udział:
  • 1 Dywizja Piechoty Zmotoryzowanej
  • 2 Dywizja Zmechanizowana
  • 1 Brygada Piechoty Morskiej
  • 1 Flota Bojowa
  • 1 Eskadra Lotnictwa Bombowego
  • 3 Skrzydło Lotnictwa Taktycznego

Przebieg operacji:
  • Pierwszy etap - wykorzystanie założeń i mechanik planowanych do misji "Kreissäge", strefy ataku ze 100% kontrolą nieprzyjaciela. Zgodnie z naszymi założeniami o powodzeniu ataku decydować ma rzut kością stuścienną. Docelowo każdorazowy postęp to 25% przy udanym ataku, każdy atak sygnowany był również modyfikatorami które w przy ataku pozytywnych zwiększały pulę zdobytych procent lub odejmowały procenty po jego niepowodzeniu. O wartości modyfikatora decydowały również rzuty kością.
    Docelowo szanse powodzenia działania wynosił 50/50, każda aktywność członka operacji mogła zwiększyć tą pulę o 10 punktów.
  • Drugi etap - pozbyto się modyfikatorów ze względu na wolny tok prowadzenia operacji. Dodatkowo zwiększono docelowy czas na aktywność członków operacji z 48 do 72 godzin na ich prośbę.
  • Trzeci etap - następne tygodnie spędziliśmy prowadząc manewry w nieco zmodyfikowanej wersji która jednak zaczęła poprawnie funkcjonować. Niestety poważnym problemem w tym momencie stała się aktywność członków operacji co przekładało się na gorsze rezultaty. Wprowadzono zatem pośrednie rozwiązanie ataku/obrony w postaci czyśćcowej porażki/zwycięstwa. Na potrzeby tego rozwiązana wprowadzono dodatkowe rzuty kością dla każdego z działań ZS w przeciwieństwie do jednego ogólnego rzuty jak miało to miejsce dotychczas.
  • Czwarty etap - dalszy spadek aktywności, dalsza kontynuacja operacji zgodnie z wprowadzonymi modyfikacjami uwzględnionymi w etapie drugim
  • Piąty etap - próba przekształcenia operacji z realnego działania ZS w operację bardziej narracyjną a co za tym idzie prostoliniową. Mimo tego zaangażowanie, spadło a operację finalnie zakończono.
Meritum: Zbędna modyfikacja założeń prowadzenia operacji negatywnie wpłynęła na jej dynamikę co z kolei przełożył się na zaangażowanie. Docelowy czas na odpowiedź wynoszący 72 godziny wydaje się być w mojej opinii zbyt długi, skłaniając się do pozostania przy docelowych założeniach 48 godzin.
Warto zaznaczyć iż operacja była prowadzona jednostronnie, toteż nieprzyjaciel mimo prowadzenia kontrataków nie maił realnej siły przeciwstawić się Zjednoczonym Siłom.
Sugerowałbym pochylenie się nad rozwiązaniem z gry planszowej Diplomacy gdzie walkę toczą "armie", zunifikowane związki operacyjne które przy kontakcie ze sobą "odbijają się". Dopiero koordynacja dwóch związków operacyjnych w działaniu gwarantuje powodzenie, oczywiście o ile nieprzyjaciel również nie połączy sił dwóch związków taktycznych.
Warto będzie skorzystać z roli mistrza gry który bezstronnie będzie kierować przynajmniej nieprzyjacielską stroną chociaż w Diplomacy działa to na zasadzie iż rozkazy są przekazywane w tym samym momencie aby uniemożliwić kreowanie kontrataków w oparciu o nieuczciwie zdobytą wiedzę o ruchach nieprzyjaciela.
Należy się również pochylić nad postępem zajmowanie terytoriów. Możliwe byłoby zastąpienie systemu procentowego kontroli, systemem z Diplomacy który jest znacznie bardziej dynamiczny pod warunkiem iż będziemy posiadać aktywnie obie strony konfliktu.
DW: @Heinz-Werner Grüner
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

O! Super podsumowanie.

Zdążyłem sobie trochę poczytać po udostępnieniu mi linku przez @Albert Fryderyk de Espada i choć nie zagłębiałem się w sam system, to początkowe fazy wyglądały naprawdę dobrze. Nie dziwię się natomiast, że aktywność zaczęła spadać, bo 2 miesiące (i do tego letnie miesiące) na pewno nie pomagały w utrzymaniu aktywności.
Misję więc należałoby podzielić na jeszcze mniejsze obszary lub wydzielić po prostu czas operacyjny. Po jego zakończeniu po prostu robimy podsumowanie i tyle. Cała misja zaś mogłaby się podzielić na wiele etapów z różnymi scenariuszami.

W międzyczasie wpadł mi do głowy pomysł, by zaangażować swoistego adwokata diabła, który to "sterowałby" przeciwnikiem, co dałoby dodatkowy smaczek rywalizacji.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Siły Zbrojne”