Jeśli do Kościoła Rotryjskiego to jeszcze byłby w stanie się zastanowić, ale jeśli to ma być "samowolka budowlana" bez żadnych zgód, to na skale zbudujemy co innego.Tymoteusz Dostojewski pisze: ↑11 kwietnia 2022, 15:57 Oczywiście zbuduję kościół na skale, niedaleko Stadt Edelweiss, będę nosił nazwę Kościół św. Piotra Apostoła i będzie należał do Kościoła Rotryjskiego.
Bez umowy na pewno nie będzie żadnej dyskusji. Co do wyznawania oberhaupta, to chyba każdy w Edelweiss ma to we krwi. A co do faktotum, to z prawej jest kobieta, a więc prawej faktotum.Joachim Cargalho pisze: ↑11 kwietnia 2022, 16:17 To będzie wymagać na pewno zawarcia jakiejś umowy pomiędzy kościołem a Państwem. Ale gdyby tak założyć kościół ku chwale Oberhaupta... Albo jego prawego Faktotum... To miałoby prawo przejść. A jakie tam byłyby faktyczne obrządki, to już chyba nieważne.
Co do zasady, faktotum jest rodzajem nijakim. Jeśli więc odwołujemy się do funkcji prawego faktotum, chyba jest to poprawnie. Jeśli przyjmujemy, że Frau Augentrost przemianuje tę funkcję na wieczną przynależność kobiecie, wtedy mógłbym z godnością przyjąć ten pstryczek, który mi tu wycelowałeś.A co do faktotum, to z prawej jest kobieta, a więc prawej faktotum.

Ale jest faktotum Augentrost i faktotum Cargalho, zatem chyba powinno być:Joachim Cargalho pisze: ↑11 kwietnia 2022, 17:47Co do zasady, faktotum jest rodzajem nijakim. Jeśli więc odwołujemy się do funkcji prawego faktotum, chyba jest to poprawnie. Jeśli przyjmujemy, że Frau Augentrost przemianuje tę funkcję na wieczną przynależność kobiecie, wtedy mógłbym z godnością przyjąć ten pstryczek, który mi tu wycelowałeś.A co do faktotum, to z prawej jest kobieta, a więc prawej faktotum.![]()