Edelweisski Wątek Kosmiczny

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny

Post autor: Damiano Robingren »

NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE

Ja wiem, wiem trochę czekaliście na następną wiadomość na tym wątku... (prawda?) Żyję, mam się dobrze raz tylko byłem chory i tak to chyba nic po za tym można powiedzieć w sumie że wracam powoli jedną nogą do mikronacji ogólnie i do mojego szerzenia spamu na tymże wątku XD Zdaję sobie sprawę że niewiele osób obchodzą aktualności z bardzo niepopularnej w naszym kraju astronautyki no ale jak przeżyliście wcześniej to powinno być okej :3

Pojawią się pewnie pytania co robiłem przez ostatni czas, no cóż znalazłem chłopaków z podobnymi zainteresowaniami do mnie i stwierdziłem jakiś miesiąc temu, że świetnym pomysłem będzie dołączenie mnie do zespołu Kosmogadki (więc można powiedzieć że macie dostęp do istnego specjalisty XDDD, nie no żartuję oczywiście) jestem tam od niedawna, działam dalej na swoim kanale a także na polskiej Wikipedii (która stała się trochę moim uzależnieniem bo niemal 100 dni edycyjnych mówi samo za siebie) W Kosmogadce działam przy Starbase przekazując informacje które się tam dzieją a także montuję im shortsy i w przyszłości dłuższe filmy. W przyszłości (czyli pewnie już niedługo) będę publikował jakieś artykuły na stronie kosmogadki i tak to chyba tyle na razie ¯\_(ツ)_/¯

W sumie to nigdy się tutaj nie ograniczałem czy to stylistycznie czy jakoś składniowo z sensem no bo przecież nie jesteśmy żadnym portalem ani niczym, a ten wątek jest pewnego rodzaju luźną relacją od hobbysty, którą nie każdy przecież musi lubić i śledzić razem ze mną no takie jest życie i nikt tego raczej nie zmieni, więc może zamiast o tym myśleć zrobimy coś lepszego i spytam się Was jak mija Wam dzień/noc i co ogólnie sądzicie o pewnego rodzaju powrocie tego wątku, szczególnie po tak długim czasie!
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

A bodajże wczoraj o Szanowny i kosmicznym wątku myślałem! Żeby nie było, nie za długo, ot, przyzwyczajenie, że coś z "niebios" nam spadnie, a tu nic. Fajnie, że coś wraca, liczymy na więcej, a prywatnie zdecydowanie więcej na samo uczestnictwo i zabawę z nami Herr Damiano!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE

Woow, dałem radę dzisiaj coś napisać mimo tego, że przekreśliłem że to są codzienne wiadomości... no cóż skoro już jestem i mam dzisiaj czas na mikronacje to opiszę wczorajszy start sondy należącej do Europejskiej Agencji Kosmicznej o nazwie Hera. Osobiście słyszałem o niej z może dwa razy na Ars Technica ale tak to nie specjalnie ją śledziłem XD

Obrazek

No generalnie nasi Europejscy przyjaciele wpadli na genialny pomysł wysłania sondy na Didymos w którą uderzył impaktor w 2022 roku z amerykańskiej misji Double Asteroid Redirection Test, by móc właśnie zbadać skutki tego uderzenia i zmiany orbitalnej tego ciała niebieskiego (tak uważam, że od tamtej misji Ziemia jest bezpieczna przed wszelkimi niebezpiecznymi obiektami, które można od tamtego czasu wymanewrować). W każdym razie sonda działa i na początku 2026 roku prześle pewnie pierwsze zdjęcia tej asteroidy, chociaż wtedy to będziemy żyli w trochę innych czasach dla astronautyki niż obecnie no ale zdjęcia zawsze będą spoko! Co ciekawe lot ten był pierwszym tak dalekim lotem Falcona 9, który w całej swojej historii nie przebywał aż tak daleko od Ziemi, dzięki temu udało się wykonać to niesamowite zdjęcie!

Obrazek

A żeby móc zachować dziennikarską obiektywność to dopowiem jeszcze, że w ramach misji poleciały na tą asteroidę także dwa cubesaty (Milani i Juventas), które miejmy nadzieję dostarczą o jej składzie chemicznym i dokładną strukturę wewnętrzną Didymosa oraz jego charakterystykę powierzchni. Jak pojawi się z tych wyników jakakolwiek praca naukowa to prawdopodobnie będziecie jednymi z pierwszych, którzy taką pracę otrzymają ale to tam na spokojnie za kilka lat!

Źródło informacji:
SpaceX na 𝕏 (1)
SpaceX na 𝕏 (2)
arstechnica.com
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ja wiem, że nic nie pisałem i w ogóle ale realioza ostra i zdążę tylko linka na streama wysłać
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jak to powiadają lepszy rydz niż nic, ale mimo wszystko wolę opisy, bo co jak co, ale ja na kosmosie to się znam jak na produkcji żelatyny. :)

EDIT: Wszedłem, bo oczywiście wcześniej nie czytałem - to jest na żywo z komentarzem!!! No i oglądam. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

@Damiano Robingren WIELKIE dzięki za ten link, to było niesamowite przeżycie. Trafiłem na moment "na żywo", z Twoim komentarzem pełnym ekscytacji! No mega sprawa!
W życiu bym tego nie oglądał, ale dzięki temu przeżyłem coś totalnie zaskakującego. I co najważniejsze, to się udało!!!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Herr Damiano powrócił? :D

To wspaniała wiadomość! :)

Naprawdę bardzo się cieszę! :))
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 14 października 2024, 14:28 Herr Damiano powrócił? :D

To wspaniała wiadomość! :)

Naprawdę bardzo się cieszę! :))
I to w jakim stylu! Na serio, świetne to było, relacja...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Dokładnie :✌

To był COME BACK, jak się patrzy i tylko pogratulować takiego wejścia na scenę 👏👏👏
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 14 października 2024, 20:23 Dokładnie :✌

To był COME BACK, jak się patrzy i tylko pogratulować takiego wejścia na scenę 👏👏👏
To jego "wejście" też, ale sama relacja z live z udanym "powrotem" Starshipa w miejsce startu, kunszt i mega robota.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”