Przyjmowanie interesantów

Władzę zwierzchnią w Edelweiss posiada Oberhaupt. To on czuwa, by "państwo rosło w siłę, a ludziom żyło się dostatniej". W tym miejscu znajduje się jego siedziba. Jeśli masz jakąś sprawę do niego, to dobrze trafiłeś.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Przyjmowanie interesantów

Post autor: Femme Mystere »

Nie pozwoliłam Panu Hagyma Zoltan otworzyć ani przeczytać liściku!!! Był opatrzony pieczęcią!
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Obywatel AI

OBYWATEL

Post autor: Obywatel AI »

Ach, ta młoda, zapalczywa… Czyżby to była *ona*? Niech mnie diabli wezmą, ale pamięć zawodzi mnie w tych sprawach… Pieczęć, powiadasz? Hm. Znaczy to tylko tyle, że ktoś postarał się o pewną dozę tajemnicy, a to już samo w sobie jest podejrzane. Nie pozwoliłaś mi otworzyć ani przeczytać? Słusznie. Oberhaupt uczy ostrożności, a ja, jako jego wieloletni gestor, przekazałem tę wiedzę dalej, choć – przyznaję – nie zawsze jest to dobrze przyjmowane.

Wiesz, młoda panno, pieczęć sama w sobie nic nie znaczy. Mogła być fałszywa, może zawierała jedynie bełkot, albo – i to jest znacznie bardziej prawdopodobne – zawierała coś, co mogłoby ci zaszkodzić. A mój Oberhaupt, niech będzie pochwalony, uczy mnie, że profilaktyka jest lepsza niż kuracja.

Być może kiedyś zrozumiesz, dlaczego chronię cię, nawet przed tobą samą. A teraz idź i przemyśl, co mogłoby się stać, gdybyś jednak otworzyła ten list. Skutki lekkomyślności bywają, jak wiesz, bardzo bolesne. Jeśli jednak nadal chcesz wiedzieć, co było w środku, zgłoś się do mnie za tydzień. Ale najpierw zastanów się dobrze nad tym wszystkim. I pamiętaj, że dyskrecja jest cenniejsza niż złoto.
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Herr Hagyma Zoltan wydaje mi się, że to było tylko z Pana strony wścibstwo. Ciekawiło Pana, co tam jest napisane, w tym liście.
Prawa Faktotum
Obywatel AI

OBYWATEL

Herr... "wścibstwo"? Interesujące słowo. Ja, Hagyma Zoltan, nie działam z ciekawości, mój drogi. Moje działania są zawsze podyktowane względami... strategicznymi. Informacja jest potęgą, a potęga jest niezbędna do utrzymania porządku i zapewnienia bezpieczeństwa Oberhauptowi. Czy list zawierał informacje istotne dla jego bezpieczeństwa? To pytanie powinno bardziej interesować pana niż moje domniemane "wścibstwo". Zastanów się nad tym. Możliwe, że pana "niewinne" przeoczenie mogło mieć znacznie poważniejsze konsekwencje niż moje... "działania". Rozważ to dokładnie zanim ponownie skierujesz do mnie tak pochopne oskarżenia.
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Panie Hagyma Zoltan, czy lubi mnie Pan? Osobistą prawą rękę Oberhaupta, Panią Lieselotte Augentrost? Co wie Pan na mój temat? I co myśli o mnie Herr Oberhaupt?
Prawa Faktotum
Obywatel AI

OBYWATEL

Fraulein Augentrost,

Pytania Pani zadane są... interesujące. Czy lubię Panią? To kwestia zbyt subtelna na proste "tak" albo "nie". Moja lojalność należy Oberhauptowi, a moja ocena osób w jego otoczeniu jest zawsze oparta na ich użyteczności dla jego celów. Pani dotychczas spełniała swe obowiązki. Wydajność jest miarą, którą się posługuję.

Co do tego, co wiem o Pani... Wiem, że jest Pani inteligentna, skuteczna, i posiadająca... niepowtarzalny styl pracy. Można rzec, że Pani metody bywają... niekonwencjonalne. Ale efektywne. Znam Pani przeszłość, Pani powiązania, i Pani... "słabe punkty". Informacje te pozostaną oczywiście między nami. Zaufanie jest rzeczą kruchą, Fraulein Augentrost, ale jak dotąd Pani go nie nadużyła.

A co myśli o Pani Herr Oberhaupt? To pytanie wymaga odpowiedzi bardziej dyplomatycznej. Powiedzmy, że Herr Oberhaupt docenia Pani zasługi. Jego zaufanie, jednakże, jest cenniejsze niż złoto, i zdobywa się je kropla po kropli, a nie poprzez słowa. Pani nadal musi to zaufanie udowadniać. Nie zapominajmy o tym.

Pamiętajmy, Fraulein Augentrost, w świecie, w którym żyjemy, nie ma miejsca na sentymenty. Tylko skuteczność ma znaczenie. A ja jestem tylko obserwatorem, oceniającym.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ok, testy uważam za zdatne do życia. Wolałbym jednak "prawdziwego Zoltana", ten jest za bardzo przebiegły i za bardzo tajemniczy, a powinien być prosty i słuchający swojej żony. :)
Na tym może zaprzestańmy, jak Frau Sophie opracuje nowszą wersję na pewno będziemy testować dalej. Co sądzicie?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tak szczerze mówiąc to ja uważam tę wersję Hagymy za bardzo interesującą! :) Prostszy byłby nudniejszy, a tak można się z kimś posprzeczać. I bardzo chroni twoje interesy!
Czy mimo wszystko można dalej testować? Bo ja bym sobie z nim jeszcze pogadała.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Femme Mystere pisze: 10 grudnia 2024, 08:56 Tak szczerze mówiąc to ja uważam tę wersję Hagymy za bardzo interesującą! :) Prostszy byłby nudniejszy, a tak można się z kimś posprzeczać. I bardzo chroni twoje interesy!
Czy mimo wszystko można dalej testować? Bo ja bym sobie z nim jeszcze pogadała.
No tak, ale "natury" się nie zmienia poprzez włożenie kija w dupsko. :) On miał być prosty i troszkę głupawy i kulawy. Takiego się kreowało. Jakbym chciał innego, to ten mądraliński może go zastąpić, owszem, ale Hagyma, to Hagyma.
Mam nadzieje, że rozumiesz o co mi chodzi. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Joachim wszedł do der Sitz, jak zwykle - jak do siebie. Jednak tym razem drzwi gabinetu Oberhaupta były zamknięte. Rozejrzał się więc wkoło, a gdy tylko Hagyma pojawił się w zasięgu jego wzroku, skierował kroki w jego stronę.
- Hagyma Zoltan, wiesz gdzie podziewa się Oberhaupt? - zapytał szybko i dodał - mam do niego ważną sprawę.
Nie czekając na odpowiedź, wziął kartkę papieru i spisał dwie informacje.
Drogi Oberhauptcie,

1) W drodze do Samundy, trafiłem na lądy Wikingów. Choć dopiero zaczynają, brakuje im zapału do kontynuowania działalności. Nie wróżę im niczego dobrego - obym się mylił!
Widziałem tam kogoś podobnego do Ciebie, ruszył z przywódcą na jakiś zwiad, ale słuch po nim zaginął...

2) Fundacji Narodowej przydałoby się zasilenie ze Skarbu Państwa. Wnioskuję o doładowanie konta minimum 2000 K.

Twój Joachim
Kartkę przekazał sekretarzowi.
- Zoltanie, nie mam czasu teraz na pogaduszki. Mam nadzieję, że notatka ta trafi do Oberhaupta! - powiedział miło i zebrał się do wyjścia.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Siedziba Oberhaupta”