Elfenwald

Niewielkie miasteczko zlokalizowane u brzegów Jeziora Edelschel. Żyje w nim całkiem spora grupa slawońskich emigrantów. Jednym z pierwszych osadników był Ludwig Tomović, który uważany jest za pierwszego władykę miejskiego.
Regulamin forum
Obrazek

- LICZBA MIESZKAŃCÓW: 4 311
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Elfenwald

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Obrazek
Na potrzeby ścigania się w biathlonowym Talemeisterschaften powstała trasa i miejsce zwane Elfenwald (pol. Elfi Las)

Elfenwald to niewielki, lecz gęsty las położony na obrzeżach Freiwaldu.
Jego nazwa pochodzi od miejscowych legend, które głoszą, że wśród drzew zamieszkują duchy elfów, chroniące las przed zniszczeniem. Drzewa w Elfenwaldzie są wysokie i smukłe, a ich korony tworzą gęsty baldachim, przez który zimą przedziera się zaledwie kilka promieni światła. W śnieżne dni, takie jak tej srogiej zimy 1925 roku, las staje się niezwykle cichy, jakby sam wstrzymywał oddech. Pokryte szronem gałęzie i gęsty śnieg dodają mu niemal baśniowej atmosfery, czyniąc z niego miejsce zarówno piękne, jak i pełne wyzwań.

Obrazek

"Freiwald, malownicze miasteczko położone na północ od Stadt Edelweiss, stanowi idealną scenerię dla biathlonowych zmagań. Trasa biegnie przez Elfenwald, niewielki, gęsto zalesiony lasek, którego nazwa wywodzi się z miejscowych legend o elfich duchach opiekujących się lasem.

W tej surowej styczniowej aurze, podczas srogiej szarotkowej zimy, śnieg pokrywa drzewa grubą warstwą bieli, a mroźne powietrze wypełniają odgłosy narciarzy przecinających trasę i echa strzałów z karabinów.

Elfenwald tworzy kluczowy odcinek trasy – biegacze muszą zmierzyć się z naturalnymi przeszkodami, takimi jak strome wzniesienia i ciasne zakręty w lesie, zanim dotrą do polany, na której zorganizowano strzelnicę. Okoliczne wzgórza zapewniają widzom doskonałe miejsca do obserwacji, a słońce odbijające się od śniegu tworzy zjawiskowe widowisko.

Ta unikalna lokalizacja, pełna wyzwań i osnuta lokalnym folklorem, nie tylko testuje umiejętności sportowców, ale również przenosi ich w magiczny, niemal mistyczny świat północnej części Kotliny Edelweiss."

Obrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Elfenwald

Post autor: Ludwig Tomović »

Pięknie :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 31 grudnia 2024, 22:25 Pięknie :D
Cieszę się, że się podoba. Mam kilka pomysłów na "rozbłysk" Freiwaldu, ale za dużo się nie chcę wpierniczać.
Trzeba jakoś miasteczko przedstawić. To co widziałem do tej pory przypomina mi realne Wallgau. Jest niewielkiem miasteczkiem, położone blisko szczytów górskich, ale nie na tyle by przeszkadzało w odniesieniu do naszej mapy. Pobliskie jezioro to odgrywać by mogło niedalekie Barmsee. Jeśli znajdą się ciekawe ujęcia z miasteczka o tej nazwie to też można wykorzystać. To tylko oczywiscie moja wizja by pomóc.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jako inne inspiracje widzę też Ramsau, Hinzenbach, Füssen, Bad Mitterndorf
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 06 stycznia 2025, 00:51 Jako inne inspiracje widzę też Ramsau, Hinzenbach, Füssen, Bad Mitterndorf
Ja bym wolał wybrać jedną, maks. dwie. bo Freiwald to jednak mała mieścina. Czy proponowane przez Szanownego mieściny mają w okolicy spore jezioro?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 06 stycznia 2025, 20:01
Ludwig Tomović pisze: 06 stycznia 2025, 00:51 Jako inne inspiracje widzę też Ramsau, Hinzenbach, Füssen, Bad Mitterndorf
Ja bym wolał wybrać jedną, maks. dwie. bo Freiwald to jednak mała mieścina. Czy proponowane przez Szanownego mieściny mają w okolicy spore jezioro?
No fajnie, a czy ja gdzieś piszę że mamy wybrać więcej?
Podałem listę inspiracji i to chyba jasne że wybierze że się coś z tej listy, a nie wszystko.

Füssen ma w okolicy duże jezioro.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Freiwald”