Najstarsze mikronacje na ŚWIECIE

Miasto będące stolicą państwa i zarazem centrum szarotkowej krainy. To tutaj zjadziemy siedzibę władz, ale także wszelkich rzemieślników, artystów czy najwieksze widowiska kulturalne czy sportowe. Jeśli nigdy tutaj nie zajrzałeś nie możesz zwać się obywatelem.
Regulamin forum
Obrazek

PLAN MIASTA - LICZBA MIESZKAŃCÓW: 163 626
Ignacy K. Stempel

ODZNACZENIA

Najstarsze mikronacje na ŚWIECIE

Post autor: Ignacy K. »

10 najstarszych mikronacji bez realnego terytorium:
17.06.1995 - Freie Republik Laputa (DE)
??.??.1995 - Evilstone (PL)
??.??.1996 - Republica de Porto Claro (BR/PT)
??.??.1997 - Sacro Império de Reunião (BR/PT)
??.??.1997 - Orange (BR/PT)
01.08.1998 - Królestwo Dreamlandu (PL)
18.08.1998 - Demokratische Union (DE)
08.08.1999 - Albernia (DE)
??.??.1999 - Marajó (BR/PT)
25.06.2000 - Astor (DE)

16 najstarszych istniejących mikronacji bez realnego terytorium:
??.??.1997 - Sacro Império de Reunião (BR/PT)
01.08.1998 - Królestwo Dreamlandu (PL)
18.08.1998 - Demokratische Union (DE)
08.08.1999 - Albernia (DE)
25.06.2000 - Astor (DE)
25.07.2000 - Chinopien (DE)
09.02.2002 - Pottyland (DE)
04.03.2002 - Dionysos (DE)
25.05.2002 - Księstwo Sarmacji (PL)
28.10.2002 - Turanische Föderation (DE)
??.08.2003 - Cesarstwo Teutonii (PL)
28.02.2004 - Fuchsen (DE)
09.09.2004 - Severanien (DE)
05.12.2004 - Wandystan (PL)
24.04.2005 - Monarchia Austro-Węgierska (PL)
29.06.2005 - Dreibürgen (DE)

Więcej można poczytać tutaj
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Najstarsze mikronacje na ŚWIECIE

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ciekawe zestawienie. Można wiedzieć skąd Szanowny czerpał wiedzę na ten temat?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Ignacy K. Stempel

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 05 stycznia 2025, 13:05 Ciekawe zestawienie. Można wiedzieć skąd Szanowny czerpał wiedzę na ten temat?
Tutaj można poczytać o sektorze brazylijskim i portugalskim. Potem kilkałem w odsyłacze i tak odkrywałem po kolei coś nowego.

Ale niektóre mikronacje w tym drugim sektorze te późniejsze i tak chcą realne terytorium, więc nawet ich nie ująłem.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sorcha Raven v.d. Bjørk Stempel
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sorcha Raven v.d. Bjørk »

Sacro Império de Reunião- Na początku istnienia Samunda miała z nimi krótki "kontakt", nawet byliśmy wymienieni na ichniejszym forum podczas ówczesnych rozmów i dyskusji, które tam prowadzono. To był jak wspomniałam krótki epizod i sam upadł ze względu na małą liczbę mieszkańców w ZKS i brakiem odpowiednich "funkcjonariuszy" państwowych.
Co by nie powiedzieć, nasze mikronacje są słabo rozwinięte w porównaniu z ich strukturami. Tam bierze się wszystko dość serio, u nas to zabawa. Niemniej jednak miło było przeczytać o sobie w zagranicznych doniesieniach :)
Obrazek
Obrazek
Ignacy K. Stempel

ODZNACZENIA

Sorcha Raven pisze: 05 stycznia 2025, 15:54 Sacro Império de Reunião- Na początku istnienia Samunda miała z nimi krótki "kontakt", nawet byliśmy wymienieni na ichniejszym forum podczas ówczesnych rozmów i dyskusji, które tam prowadzono. To był jak wspomniałam krótki epizod i sam upadł ze względu na małą liczbę mieszkańców w ZKS i brakiem odpowiednich "funkcjonariuszy" państwowych.
Co by nie powiedzieć, nasze mikronacje są słabo rozwinięte w porównaniu z ich strukturami. Tam bierze się wszystko dość serio, u nas to zabawa. Niemniej jednak miło było przeczytać o sobie w zagranicznych doniesieniach :)
Może spróbować nawiązać kontakt, z którąś np. niemieckojęzycznych? Na początek udostępnić tego typu zestawienie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sorcha Raven v.d. Bjørk Stempel
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sorcha Raven v.d. Bjørk »

Myślę, że jest to całkiem ciekawy pomysł, jednak ja bym najpierw przedyskutowała z głową jakiegoś państwa czy jest szansa i czy mają na to ochotę. Być może trzeba będzie coś sobą zaprezentować, coś zaoferować (jakąś wymianę dóbr kultury, sztuki czy inna wspólna działalność na tej niwie), zwyczajnie trzeba mieć coś czym można innych zainteresować.
Wtedy można działać :)
Obrazek
Obrazek
Ignacy K. Stempel

ODZNACZENIA

Sorcha Raven pisze: 05 stycznia 2025, 16:37 Myślę, że jest to całkiem ciekawy pomysł, jednak ja bym najpierw przedyskutowała z głową jakiegoś państwa czy jest szansa i czy mają na to ochotę. Być może trzeba będzie coś sobą zaprezentować, coś zaoferować (jakąś wymianę dóbr kultury, sztuki czy inna wspólna działalność na tej niwie), zwyczajnie trzeba mieć coś czym można innych zainteresować.
Jakiś rok temu utworzyłem w kilku krajach niemieckojęzycznych konta, ale poza przywitaniem się to w sumie nie udzielałem się zbytnio.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sophie »

Ignacy K. pisze: 05 stycznia 2025, 16:57
Sorcha Raven pisze: 05 stycznia 2025, 16:37 Myślę, że jest to całkiem ciekawy pomysł, jednak ja bym najpierw przedyskutowała z głową jakiegoś państwa czy jest szansa i czy mają na to ochotę. Być może trzeba będzie coś sobą zaprezentować, coś zaoferować (jakąś wymianę dóbr kultury, sztuki czy inna wspólna działalność na tej niwie), zwyczajnie trzeba mieć coś czym można innych zainteresować.
Jakiś rok temu utworzyłem w kilku krajach niemieckojęzycznych konta, ale poza przywitaniem się to w sumie nie udzielałem się zbytnio.
Myślę, że przydałyby się linki do zagranicznych mikronacji. Fajnie by było mieć możliwość podglądnięcia jak u nich to wygląda.
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Damiano Robingren »

Sophie pisze: 05 stycznia 2025, 16:58
Myślę, że przydałyby się linki do zagranicznych mikronacji. Fajnie by było mieć możliwość podglądnięcia jak u nich to wygląda.
oto niemiecka Republika Saiferien: https://republik-saiferien.mikronation.de/hp/index.php
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Ignacy K. Stempel

ODZNACZENIA

Damiano Robingren pisze: 05 stycznia 2025, 17:05
Sophie pisze: 05 stycznia 2025, 16:58

oto niemiecka Republika Saiferien: https://republik-saiferien.mikronation.de/hp/index.php
Działasz tam czy to tylko przykład?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stadt Edelweiss”