10 najstarszych mikronacji bez realnego terytorium:
17.06.1995 - Freie Republik Laputa (DE)
??.??.1995 - Evilstone (PL)
??.??.1996 - Republica de Porto Claro (BR/PT)
??.??.1997 - Sacro Império de Reunião (BR/PT)
??.??.1997 - Orange (BR/PT)
01.08.1998 - Królestwo Dreamlandu (PL)
18.08.1998 - Demokratische Union (DE)
08.08.1999 - Albernia (DE)
??.??.1999 - Marajó (BR/PT)
25.06.2000 - Astor (DE)
16 najstarszych istniejących mikronacji bez realnego terytorium:
??.??.1997 - Sacro Império de Reunião (BR/PT)
01.08.1998 - Królestwo Dreamlandu (PL)
18.08.1998 - Demokratische Union (DE)
08.08.1999 - Albernia (DE)
25.06.2000 - Astor (DE)
25.07.2000 - Chinopien (DE)
09.02.2002 - Pottyland (DE)
04.03.2002 - Dionysos (DE)
25.05.2002 - Księstwo Sarmacji (PL)
28.10.2002 - Turanische Föderation (DE)
??.08.2003 - Cesarstwo Teutonii (PL)
28.02.2004 - Fuchsen (DE)
09.09.2004 - Severanien (DE)
05.12.2004 - Wandystan (PL)
24.04.2005 - Monarchia Austro-Węgierska (PL)
29.06.2005 - Dreibürgen (DE)
Więcej można poczytać tutaj
Najstarsze mikronacje na ŚWIECIE
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Najstarsze mikronacje na ŚWIECIE
Ciekawe zestawienie. Można wiedzieć skąd Szanowny czerpał wiedzę na ten temat?
Tutaj można poczytać o sektorze brazylijskim i portugalskim. Potem kilkałem w odsyłacze i tak odkrywałem po kolei coś nowego.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑05 stycznia 2025, 13:05 Ciekawe zestawienie. Można wiedzieć skąd Szanowny czerpał wiedzę na ten temat?
Ale niektóre mikronacje w tym drugim sektorze te późniejsze i tak chcą realne terytorium, więc nawet ich nie ująłem.

- Sorcha Raven v.d. Bjørk • Stempel
- Hexe von Ravenspell
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Sacro Império de Reunião- Na początku istnienia Samunda miała z nimi krótki "kontakt", nawet byliśmy wymienieni na ichniejszym forum podczas ówczesnych rozmów i dyskusji, które tam prowadzono. To był jak wspomniałam krótki epizod i sam upadł ze względu na małą liczbę mieszkańców w ZKS i brakiem odpowiednich "funkcjonariuszy" państwowych.
Co by nie powiedzieć, nasze mikronacje są słabo rozwinięte w porównaniu z ich strukturami. Tam bierze się wszystko dość serio, u nas to zabawa. Niemniej jednak miło było przeczytać o sobie w zagranicznych doniesieniach
Co by nie powiedzieć, nasze mikronacje są słabo rozwinięte w porównaniu z ich strukturami. Tam bierze się wszystko dość serio, u nas to zabawa. Niemniej jednak miło było przeczytać o sobie w zagranicznych doniesieniach
Może spróbować nawiązać kontakt, z którąś np. niemieckojęzycznych? Na początek udostępnić tego typu zestawienie.Sorcha Raven pisze: ↑05 stycznia 2025, 15:54 Sacro Império de Reunião- Na początku istnienia Samunda miała z nimi krótki "kontakt", nawet byliśmy wymienieni na ichniejszym forum podczas ówczesnych rozmów i dyskusji, które tam prowadzono. To był jak wspomniałam krótki epizod i sam upadł ze względu na małą liczbę mieszkańców w ZKS i brakiem odpowiednich "funkcjonariuszy" państwowych.
Co by nie powiedzieć, nasze mikronacje są słabo rozwinięte w porównaniu z ich strukturami. Tam bierze się wszystko dość serio, u nas to zabawa. Niemniej jednak miło było przeczytać o sobie w zagranicznych doniesieniach![]()

- Sorcha Raven v.d. Bjørk • Stempel
- Hexe von Ravenspell
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Myślę, że jest to całkiem ciekawy pomysł, jednak ja bym najpierw przedyskutowała z głową jakiegoś państwa czy jest szansa i czy mają na to ochotę. Być może trzeba będzie coś sobą zaprezentować, coś zaoferować (jakąś wymianę dóbr kultury, sztuki czy inna wspólna działalność na tej niwie), zwyczajnie trzeba mieć coś czym można innych zainteresować.
Wtedy można działać
Wtedy można działać
Jakiś rok temu utworzyłem w kilku krajach niemieckojęzycznych konta, ale poza przywitaniem się to w sumie nie udzielałem się zbytnio.Sorcha Raven pisze: ↑05 stycznia 2025, 16:37 Myślę, że jest to całkiem ciekawy pomysł, jednak ja bym najpierw przedyskutowała z głową jakiegoś państwa czy jest szansa i czy mają na to ochotę. Być może trzeba będzie coś sobą zaprezentować, coś zaoferować (jakąś wymianę dóbr kultury, sztuki czy inna wspólna działalność na tej niwie), zwyczajnie trzeba mieć coś czym można innych zainteresować.
Wtedy można działać![]()

Myślę, że przydałyby się linki do zagranicznych mikronacji. Fajnie by było mieć możliwość podglądnięcia jak u nich to wygląda.Ignacy K. pisze: ↑05 stycznia 2025, 16:57Jakiś rok temu utworzyłem w kilku krajach niemieckojęzycznych konta, ale poza przywitaniem się to w sumie nie udzielałem się zbytnio.Sorcha Raven pisze: ↑05 stycznia 2025, 16:37 Myślę, że jest to całkiem ciekawy pomysł, jednak ja bym najpierw przedyskutowała z głową jakiegoś państwa czy jest szansa i czy mają na to ochotę. Być może trzeba będzie coś sobą zaprezentować, coś zaoferować (jakąś wymianę dóbr kultury, sztuki czy inna wspólna działalność na tej niwie), zwyczajnie trzeba mieć coś czym można innych zainteresować.
Wtedy można działać![]()
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny

Dumna obywatelka Kotliny

- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
oto niemiecka Republika Saiferien: https://republik-saiferien.mikronation.de/hp/index.phpSophie pisze: ↑05 stycznia 2025, 16:58Myślę, że przydałyby się linki do zagranicznych mikronacji. Fajnie by było mieć możliwość podglądnięcia jak u nich to wygląda.Ignacy K. pisze: ↑05 stycznia 2025, 16:57Jakiś rok temu utworzyłem w kilku krajach niemieckojęzycznych konta, ale poza przywitaniem się to w sumie nie udzielałem się zbytnio.Sorcha Raven pisze: ↑05 stycznia 2025, 16:37 Myślę, że jest to całkiem ciekawy pomysł, jednak ja bym najpierw przedyskutowała z głową jakiegoś państwa czy jest szansa i czy mają na to ochotę. Być może trzeba będzie coś sobą zaprezentować, coś zaoferować (jakąś wymianę dóbr kultury, sztuki czy inna wspólna działalność na tej niwie), zwyczajnie trzeba mieć coś czym można innych zainteresować.
Wtedy można działać![]()
Działasz tam czy to tylko przykład?Damiano Robingren pisze: ↑05 stycznia 2025, 17:05oto niemiecka Republika Saiferien: https://republik-saiferien.mikronation.de/hp/index.php