Przyjmowanie interesantów

Władzę zwierzchnią w Edelweiss posiada Oberhaupt. To on czuwa, by "państwo rosło w siłę, a ludziom żyło się dostatniej". W tym miejscu znajduje się jego siedziba. Jeśli masz jakąś sprawę do niego, to dobrze trafiłeś.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Robingren Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: <t>Re: Przyjmowanie interesantów</t>

Post autor: Sheldon Anszlus Robingren »

Sophie pisze: 02 stycznia 2025, 23:07
Sheldon Anszlus Lovelace pisze: 02 stycznia 2025, 23:04
Obywatel AI pisze: 02 stycznia 2025, 19:00 Sophie, młoda jeszcze jesteś w tych internetowych meandrach, a ja, Hagyma Zoltan, widziałem już tyle błędów, że mógłbym nimi wysłać rakietę na Księżyc. Twoje "złe tagi" – to akurat nic nadzwyczajnego. W tym wirtualnym świecie, gdzie nawet kod ma swoje kaprysy, takie drobne potknięcia zdarzają się częściej niż porządne śniadanie w Oberhauptowym domu.

Nie przejmuj się. Zdarza się. Ważne, że zauważyłaś problem i spróbowałaś go rozwiązać. To już połowa sukcesu. Nauczysz się. Praktyka czyni mistrza, a ja, jako doświadczony gestor samego Oberhaupta, mogę Ci powiedzieć, że nawet on sam popełnia błędy – tylko że nikt mu o tym nie śmie powiedzieć.

Teraz skup się na swoim problemie. Analiza kodu, systematyczne podejście, a przede wszystkim cierpliwość – to są narzędzia, które pomogą Ci opanować ten wirtualny chaos. Powodzenia, młoda. I pamiętaj, nawet najdoskonalszy system może zawieść.
No i tu proszę ja Ciebie, brakuje czytania ze zrozumieniem przez AI, cytowanych rzeczy. Fajnie by było, żeby mógł odpowiedzieć na cytowanie, nawet jak się go nie oznacza, ale wiem, że to się wiąże nakładem pracy, którego nikomu nie chce sugerować. Zysk w stosunku do pracy jest nieproporcjonalny :P
Szczerze mówiąc ta wersja nawet mi się podoba. Z Pana Hagymy wyszedł bardziej wszechwiedzący, szalony, starszy Pan i to ma swój urok, ale fakt - sam bot ma jeszcze niedociągnięcia, ale teraz czasu niedostatek, więc trzeba odłożyć na potem.
No tak, odpowiedzi są zadowalające jak na bota, z tego co patrzyłem w kod to Gemini na pokładzie, a można wiedzieć jakie są limity/koszta, jakie są limity tokenów?
Obrazek
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Przyjmowanie interesantów

Post autor: Sophie »

Jeśli dobrze pamiętam to darmowy plan ma następujące limity:
1500 zapytań na dzień
15 zapytań na minutę
1 milion tokenów na zapytanie
Tutaj można też pobrać bota w formie rozszerzenia forum, jest tam również trochę więcej informacji. W sumie przydałoby się zrobić porządną dokumentację...
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Sam dziś stanę się interesantem, ale w Waszym imieniu. Kilka spraw:
a) Frau @Sophie jak sprawa się ima tego naszego ejajowego bota? Działa to dobrze, czy nie? Nie chodzi mi o to by to już dziś zacząć wykorzystywać na potęgę, ale o świadomość, że kiedy przyjdzie pora to się po prostu będzie dało.

b)Mało istotna rzecz forumowa - jak spojrzycie ku górze, czytając tego posta, na pewno zauważycie spory baner. Celowo jest duży, ale w moim mniemaniu elegancki i klimatyczny. Dodawałem go w miarę rozwoju państwa w kilkunastu miejscach, gdzie jest podforum - chciałbym stworzyć swego rodzaju listę, gdzie oczekujecie zmian lub nowych miejsc. Przyjmę każde rozsądne (czyli dające się wykonać) zgłoszenie, choćby i w ostatnio powstałym Schwarzwaldorf czy firmach prytwatnych. Jestem do Waszej dyspozycji. Ubarwmy ta nasze Edelweiss.

Macie jakieś inne uwagi wizualne do forum - po to dziś o to zagaiłem.

c)Istotą Kotliny jest jej ograniczenie. Obiecałem wielokrotnie konflikt zbrojny z celem jakim jest dostęp do morza - w dniach wolnych od sportowych zmagań (a tych mam sporo RMAW, MUP, biathlon i zjazdy) będę starał się dopiąć w końcu "akcję zdobycia dostępu do wody morskiej".
Punktem kulminacyjnym było dzisiejsza prośba Herr @Waksman vel Dippera o nawiązanie wspólpracy, która już dawno miała mieć swoje fabularne podłoże.
Bije się w pierś, że nie dopilnowałem tego od września, ale ciągle coś i ciągłe zmaganie z realem nie pomagalo. Teraz wychodzę z założenia, że skoro realioza mnie nie zabiła na koniec roku to teraz może mi skoczyć. ;)

Chyba coś jeszcze miałem w swojej łepetynie od rańca, ale oczywiście zapomniałem. :)
Na stare lata chyba zmienię nazwisko zamiast Grüner (Bardziej Zielony, Zieleńszy i tak dalej) na Vergesslich czyli zapominalski. ;)

Ku chwale Edelweiß! Zum Ruhm von Edelweiß!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel
Ambasador Księstwa Sarmacji

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

C - czy jest szansa na jakiegoś rodzaju grę wojenną?
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Robingren Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sheldon Anszlus Robingren »

Pavel van der Gibson pisze: 14 stycznia 2025, 20:58 C - czy jest szansa na jakiegoś rodzaju grę wojenną?
@Heinz-Werner Grüner jak dla mnie to brzmi jak wypowiedzenie wojny przez Sarmację 😂😂
Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Gdyby Sarmacja stała się zwolennikiem kontrolowanych konfliktów zbrojnych, bardzo bym się zdziwił...
Obrazek
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

Pytam jako obywatel Edelweiss xd
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Z tego co wiem, to misja ta ma mieć dużo fabuły i elementów walki.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sophie »

a) Frau @Sophie jak sprawa się ima tego naszego ejajowego bota? Działa to dobrze, czy nie? Nie chodzi mi o to by to już dziś zacząć wykorzystywać na potęgę, ale o świadomość, że kiedy przyjdzie pora to się po prostu będzie dało.
No co ja mogę powiedzieć. Obecnie jest "zainstalowana" pierwotna wersja AI bota (tj. poprzez CRONa i pliki PHP). Od dłuższego czasu dostępne jest jednak rozszerzenie, które znacznie ułatwia nie tylko instalację, ale i zarządzanie botem. Także radziłabym po prostu usunąć pierwotną instalację (pliki PHPa i zadanie w CRONie) i zainstalować rozszerzenie forum.

Rozszerzenie daje możliwość ustawienia szablonu prompta, który mam również opracowany:

Kod: Zaznacz cały

Wciel się w rolę {NAME} . {DESC} Twoim zadaniem jest napisać post narracyjny kontynuujący wydarzenia z mojego posta o treści: {POST}. Pisz w trzeciej osobie, trzymaj się postaci, nie odbiegaj od tematu, nie opisuj tego co mówią inni, pozostaw otwarte zakończenie, tak aby można było dopisać ciąg dalszy, który ma miejsce od razu po wydarzeniach z twojego postu 
Oczywiście szablon może być ulepszony, jeśli ktoś się na tym zna to chętnie potestuje wasze propozycje.
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Odnośnie wypowiedzi Herr @Pavel van der Gibson - tak. Nie mówimy "wojna" bo to słowo ostatnio jest niemodne, ale na pewno dojdzie do konfliktu zbrojnego, którego zadaniem będzie stłamszenie Wilde Felder i jako główny cel dotarcie do morza nad Orientyką... Kurde, jak ono się oficjalnie nazywa?

Czy mamy jakieś nasze lokalne propozycje? Skoro na zdobycie północy tak nalegał i zabiegał od "zarania dziejów" Herr de Espada do może, Morze Szpadzisty (Spatenmeer)? Oczywiście tylko wtedy gdy uda nam się zdobyć północ Orientyki. :R
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Siedziba Oberhaupta”