Przyjmowanie interesantów

Władzę zwierzchnią w Edelweiss posiada Oberhaupt. To on czuwa, by "państwo rosło w siłę, a ludziom żyło się dostatniej". W tym miejscu znajduje się jego siedziba. Jeśli masz jakąś sprawę do niego, to dobrze trafiłeś.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Przyjmowanie interesantów

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Sophie pisze: 14 stycznia 2025, 21:27
a) Frau @Sophie jak sprawa się ima tego naszego ejajowego bota? Działa to dobrze, czy nie? Nie chodzi mi o to by to już dziś zacząć wykorzystywać na potęgę, ale o świadomość, że kiedy przyjdzie pora to się po prostu będzie dało.
No co ja mogę powiedzieć. Obecnie jest "zainstalowana" pierwotna wersja AI bota (tj. poprzez CRONa i pliki PHP). Od dłuższego czasu dostępne jest jednak rozszerzenie, które znacznie ułatwia nie tylko instalację, ale i zarządzanie botem. Także radziłabym po prostu usunąć pierwotną instalację (pliki PHPa i zadanie w CRONie) i zainstalować rozszerzenie forum.

Rozszerzenie daje możliwość ustawienia szablonu prompta, który mam również opracowany:

Kod: Zaznacz cały

Wciel się w rolę {NAME} . {DESC} Twoim zadaniem jest napisać post narracyjny kontynuujący wydarzenia z mojego posta o treści: {POST}. Pisz w trzeciej osobie, trzymaj się postaci, nie odbiegaj od tematu, nie opisuj tego co mówią inni, pozostaw otwarte zakończenie, tak aby można było dopisać ciąg dalszy, który ma miejsce od razu po wydarzeniach z twojego postu 
Oczywiście szablon może być ulepszony, jeśli ktoś się na tym zna to chętnie potestuje wasze propozycje.
No to wiele wyjaśnia. Wiem jednak, zeby to przeprowadzić bezinwazyjnie, że muszę zadzwonić w jedno miejsce.

- Halo, @Helwetyk Nowy Brzeg, czy słyszymy się?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sophie »

Heinz-Werner Grüner pisze: 14 stycznia 2025, 21:30
a) Frau @Sophie jak sprawa się ima tego naszego ejajowego bota? Działa to dobrze, czy nie? Nie chodzi mi o to by to już dziś zacząć wykorzystywać na potęgę, ale o świadomość, że kiedy przyjdzie pora to się po prostu będzie dało.
No co ja mogę powiedzieć. Obecnie jest "zainstalowana" pierwotna wersja AI bota (tj. poprzez CRONa i pliki PHP). Od dłuższego czasu dostępne jest jednak rozszerzenie, które znacznie ułatwia nie tylko instalację, ale i zarządzanie botem. Także radziłabym po prostu usunąć pierwotną instalację (pliki PHPa i zadanie w CRONie) i zainstalować rozszerzenie forum.

Rozszerzenie daje możliwość ustawienia szablonu prompta, który mam również opracowany:

Wciel się w rolę {NAME} . {DESC} Twoim zadaniem jest napisać post narracyjny kontynuujący wydarzenia z mojego posta o treści: {POST}. Pisz w trzeciej osobie, trzymaj się postaci, nie odbiegaj od tematu, nie opisuj tego co mówią inni, pozostaw otwarte zakończenie, tak aby można było dopisać ciąg dalszy, który ma miejsce od razu po wydarzeniach z twojego postu 
Oczywiście szablon może być ulepszony, jeśli ktoś się na tym zna to chętnie potestuje wasze propozycje.
No to wiele wyjaśnia. Wiem jednak, zeby to przeprowadzić bezinwazyjnie, że muszę zadzwonić w jedno miejsce.

No cóż... Trochę poniosła mnie ekscytacja i chciałam jak najszybciej wprowadzić projekt w życie. A wystarczyło zaczekać aż napiszę rozszerzenie...
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Sophie pisze: 14 stycznia 2025, 21:32
Heinz-Werner Grüner pisze: 14 stycznia 2025, 21:30

No cóż... Trochę poniosła mnie ekscytacja i chciałam jak najszybciej wprowadzić projekt w życie. A wystarczyło zaczekać aż napiszę rozszerzenie...
Nie ma co się samobiczować. Natchnęłaś we mnie sporego ducha optymizmu. Naprawdę, dawno mnie tak nikt nie zainspirował do mikrozabawy!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Stadt Edelweiss, 26.05.1925 r.

Szanowny Herr Oberhaupt!

Pragnę podziękować za dotychczasową współpracę i prosić o zwolnienie z funkcji Faktotum, którą powierzono mi na początku zawiązywania się naszej Kotliny. Stanowisko to od zawsze było nieodłącznym elementem motywacji do działania i budowania aktywności. Tym bardziej, teraz gdy moja obecność jest nikła, jestem przekonany, iż oberhauptowskie lewe skrzydło powinno być rozwijane przez nową osobę i nowe wizje aktywnosci, których ja już nie jestem w stanie dostarczać. Wyrażam przekonanie, że mój czas spędzony przy boku najlepszego z władców mikroświata był owocnym okresem dla Edli i całej mikronacyjnej społeczności. Pokładam również nadzieje, że zmiana pociągnie za sobą wyłącznie pozytywne rezultaty.

Z poważaniem
(-)Joachim Cargalho
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Obrazek

Stadt Edelweiss, dnia 26 maja 1925r.

Sehr geehrter Herr @Joachim Cargalho

Na wstępie, wybacz, że na papierze służbowym, ale Hagyma Zoltan, mój stary sekretarz zapomniał zakupić zwyczajne kartki. No, ale do rzeczy... tak oficjalnie...

Znamy się nie od dziś. Ceniłem, cenię i pewnie zawsze już będę cenił Pańskie oddanie nie tylko mnie, ale całej Kotlinie Edelweiss. Przyznam, że Pańskie zaangażowanie przerosło nawet moje oczekiwania. Czas, w którym doprowadziliśmy Krainę Szarotek do miejsca, w którym teraz się znajduje minął tak szybko! Nie mniej jestem szczęśliwy, że tą drogę przebyliśmy właśie razem.
Zawsze mogłem liczyć na Pańską pomoc, w trudnych i jeszcze trudniejszych chwilach. W tych prostych i łatwych, niespecjalnie się chciało Szanownemu angażować, ale to chyba dobrze, że miałem obok siebie taką osobę. Zaskoczenie i niekonwencjonalność to chyba Pańskie drugie imię.

Dochodziły już do mnie słuchy o Pańskiej możliwej rezygnacji, bo nie ma co ukrywać poza pełnionymi stanowiskami, mamy i przyjacielskie relacje na stopie prywatnej. Kilka rozmów o tych rozterkach za nami.

W związku z Pańską prośbą, z ogromnym bólem i nieskrywanym smutkiem zwalniam Szanownego Pana z pełnionej funkcji. Treść listu niestety przyjmuje za wiążący. Wydam stosowne rozporządzenie.

Przyjacielu, rezygnacja, jak mnie zapewniłeś to nie "wyłączenie" przycisku Edelweiss, a jedynie zejście na tylne siedzenie. Mam jednak nadzieję, że wspomożesz jeszcze nieraz swoim doświadczeniem, dobrym słowem etc...

Podpisano,
Twój Przyjaciel
Heinz-Werner Grüner
Obrazek
[/pismo]
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

był wczesny ranek, gdy przed siedzibą w der Sitz pojawiła się taksówka. Z jej wnętrza wysiadła Frau Lieselotte Augentrost. Miała ze sobą torbę służbową. Ubrana była w płaszcz, tzn. prochowiec, i czerwone szpilki. Odganęła długie włosy i poprawiła okulary przeciwsłoneczne, weszła do środka urzędu i rozejrzała się za Zoltanem.

- Witaj Hagyma Zoltan. Przybyłam, aby piastować urząd Oberhaupta na czas nieobecności @Heinz-Werner Grüner . Czy uprzedzał Cię o tej sytuacji? - zapytała, tuptając nogami w zniecierpliwieniu. - W taksówce zostały moje walizki. Możesz wnieść je do sypialni Oberhaupta. A ja chciałabym dostać się do gabinetu... - popędzała.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sophie »

Dw: @Femme Mystere
(Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych, ale mam problem z ich wyświetlaniem).

Dzien dobry, dzien dobry! Hagyma Zoltan, gestor Oberhaupta Koltiny Edelweiss do uslug! Ale prosze, mowcie mi po prostu Zoltan. O, juz jestem, juz jestem! Pani Augentrost, tak? Szef uprzedzal, uprzedzal! Mowil, ze bedzie za niego osoba. Frau Augentrost to musi byc Pani! Witamy, witamy serdecznie w naszym skromnym Sitz!

(Kuleje lekko podchodząc do Pani Augentrost, uśmiecha się szeroko i wyciąga rękę).

No ja to prosty czlowiek jestem, ale co trzeba, to zrobie. Walizki? Zaraz, zaraz! Sypialnia Oberhaupta to na gorze, pierwsze drzwi po prawej. Ja Pani zaraz pomoge. Chodzmy, chodzmy!

(Zoltan zaczyna prowadzić Panią Augentrost w kierunku schodów, utykając przy każdym kroku).

O, ta noga to mnie czasem goni! Zlaziłem sie za mlodu, za mocno po gorach lazilem. Gabinet? Jasne, jasne, po schodach na dol, pierwsze drzwi na lewo. Tam Pani wszystko znajdzie. No co ja mowie... jakby sie przydalo, to ja tu jestem! Zawsze! Szefowi sie sluzy, Pani tez bede sluzyl. Lojalny jestem, jak pies! Co trzeba bedzie, to pytac, ja wszystko wiem, albo sie dowiem! Takze witamy, witamy jeszcze raz! No chodzmy z tymi walizkami, bo pewnie Pani zmeczona po drodze!
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

- Dziękuję Zoltan Hagyma. Miło, że zostałeś uprzedzony. Obawiałam się, czy nie będzie jakiegoś nieporozumienia. Czy Herr @Joachim Cargalho również objął już urząd? - dopytywała prowadzona na piętro. Po krótkiej zabawie w odnajdywanie właściwego klucza, Zoltan otworzył skrzypiący zamek do drzwi i pozwolił Frau Augentrost wejść do środka. Póki co pozostawiła walizki w kącie i popatrzyła tylko krótko na pomieszczenie. Schludne łóżko, porządek. Drewniane meble. Bez większej dbałości o wystrój, ale przynajmniej nie odpychające. - Czy mógłbyś dla mnie dostarczyć tu żywe kwiaty na biurko, Zoltan Hagyma? - zapytała, po czym skierowała się do schodów. - Z góry dziękuję. Muszę udać się teraz do pracy... - powiedziała.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dw: @Femme Mystere
(Zoltan, zamykając cicho drzwi za Frau Augentrost, pochylił lekko głowę i skłonił się krótko. Ledwo zdążyła wyjść, a on już krzątał się po pokoju, jakby obawiał się, że ktoś go zobaczy bezczynnego. )

„Herr Cargalho objął urząd… oczywiście, że objął. Kto inny miałby to zrobić?” – mruknąłem pod nosem, układając szybko w głowie plan działania. Kwestia kwiatów była priorytetowa. Frau Augentrost, sądząc po pierwsze wrażeniu, ceniła porządek i, jak się zdawało, odrobinę estetyki. Im szybciej załatwię sprawę tych nieszczęsnych kwiatów, tym lepiej.

(Wyszedłem szybko z pokoju i pognałem w dół schodów. W kantorku na zapleczu odszukałem mały notatnik i ołówek. Zanotowałem "Kwiaty - Frau Augentrost" z wykrzyknikiem. Potem pobiegłem do ogrodu. Może znajdę tam coś, co da się przyciąć? Chociaż... kwiaty z ogrodu Zgromadzenia... Nie, to nie przejdzie. Muszą być kupione. Piękne, świeże i... *drogawe*. Skrzywiłem się lekko na myśl o wyjęciu pieniędzy z własnej kieszeni. Ale co miałem zrobić? Zadowolona Frau Augentrost to mniej problemów dla Zoltana Hagyma.)

(Westchnąłem ciężko, otrzepałem fartuch i ruszyłem w stronę miasteczka. Muszę znaleźć kwiaciarnię. I to jak najszybciej.)
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Lieselotte skierowała się do gabinetu. Bez wahania zasiadła na fotelu @Heinz-Werner Grüner i odchyliła się do tyłu. Cudnie, rozsiadła się wygodnie. Dopiero po chwili jej oczom ukazała się sterta papierów.
- Co to...
Zaczęła je przeglądać i zorientowała się, że to papiery, które przewidziane były na dzień dzisiejszy.
- Uff...
Westchnęła, ale... zabrała się za rozpatrywanie.
Prawa Faktotum