Język edelweiss cechuje się pewną dowolnością i interpretacja może wydawać się czasami dużo bardziej złożona. W naszych rozmowach wykorzystujemy elementy zaczerpnięte z oryginalnego niemieckiego, ale równie często zajmujemy się słowotwórstwem lub raczej słowo-odtwórstwem.
Tworzy to pewną przestrzeń do dyskusji i zastanowienia się nad odpowiednimi formami.
Więcej wkrótce.
Zagadnienia języka Edelweiss
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Zagadnienia języka Edelweiss
Temat: Edelweiss, czy Edelweiß - kwestia narodowościowa
Pamiętam, jak jakiś czas temu w jednym z wątków związanych z Voxlandem pojawił się temat stosowania podwójnego "S" w nazewnictwie naszej Kotliny. Niestety w tym momencie nie mogę odnaleźć tego źródła, natomiast przekonany jestem o istnieniu tego zagadnienia. Wtedy pojawiły się tłumaczenia, że to Voxlandzki zapis - więc przyjąłem, że nic nam do tego.
Tworząc racjonalizatora w postaci Dyrektora SMN (Szkoły Mniejszości Narodowych) z - będąc szczerym - niemałym zdziwieniem zauważyłem, iż zaczęliśmy stosować podobny zapis w kwestii obywatelstwa naszych racjonalizatorów.
O ile przyzwyczailiśmy się do wielkiej płynności naszego języka, tak mimo wszystko powinniśmy pielęgnować pewne zwyczaje. Skoro jesteśmy Kotliną Edelweiss, obywatelstwo powinno być edelweisskie. I choć skutek w teorii jest identyczny, zapis ten oddaje nasz język. Czy to odpowiednie, iż nawet względem siebie skręcamy w kierunku zapożyczeń?
Pamiętam, jak jakiś czas temu w jednym z wątków związanych z Voxlandem pojawił się temat stosowania podwójnego "S" w nazewnictwie naszej Kotliny. Niestety w tym momencie nie mogę odnaleźć tego źródła, natomiast przekonany jestem o istnieniu tego zagadnienia. Wtedy pojawiły się tłumaczenia, że to Voxlandzki zapis - więc przyjąłem, że nic nam do tego.
Tworząc racjonalizatora w postaci Dyrektora SMN (Szkoły Mniejszości Narodowych) z - będąc szczerym - niemałym zdziwieniem zauważyłem, iż zaczęliśmy stosować podobny zapis w kwestii obywatelstwa naszych racjonalizatorów.
Imię - Erich
Nazwisko - Schmidt
Wiek – 35 lat
Narodowość - edeweißka
Zawód: technik
Zatrudnienie: Stromberg-1
Zgłoszony jako AI: NIE

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Cieszę się, że zostało to poruszone. Nie ukrywam, że moje zastosowanie "ß" wiązało się własnie z nadużywaniem przez Voxland tego znaku. Nie wiem dlaczego, ale "przypisałem" go do nas jako coś oczywistego.
Nie mniej skoro Voxland bardzo upodobnił się w prezentacji swojej mikronacji do naszej Kotliny Edelweiss uznałem, że może i my powinniśmy stosować "ß" szerzej/częściej, by mieć tą "germańskość" zachowaną jako priorytetową.
Sam zapis razi mnie w oczy, owszem, ale nikt do tej pory nie zwrócił mi uwagi, że "łamię przepisy", z czym jestem w stanie się zgodzić.
Jeśli uznamy, że nasze jest "SS", a nie "ß" to zacznę stosować takową wersję. Albo inaczej ustalmy kiedy co możemy sotosować, ale ja, z racji słabych kwalifikacji językowych bym się w to nie zagłębiał. Przyjmę co ustalicie/ustalimy.
Jako, że Herr @Joachim Cargalho podjął temat, a Herr @Gaetano Kohlmeise zna się na językoznawstwie to Was dwóch "obarczam" ustaleniem ostatecznej wersji, chociażby w zapisie naszej mikronacji.
Potraktujcie to jako wyzwanie, prośbę, rozkaz, jakkolwiek, ale chciałbym, żeby to było własnie ustanowione niejako urzędowo. Dzięki... Mogę na Was liczyć?
Nie mniej skoro Voxland bardzo upodobnił się w prezentacji swojej mikronacji do naszej Kotliny Edelweiss uznałem, że może i my powinniśmy stosować "ß" szerzej/częściej, by mieć tą "germańskość" zachowaną jako priorytetową.
Sam zapis razi mnie w oczy, owszem, ale nikt do tej pory nie zwrócił mi uwagi, że "łamię przepisy", z czym jestem w stanie się zgodzić.
Jeśli uznamy, że nasze jest "SS", a nie "ß" to zacznę stosować takową wersję. Albo inaczej ustalmy kiedy co możemy sotosować, ale ja, z racji słabych kwalifikacji językowych bym się w to nie zagłębiał. Przyjmę co ustalicie/ustalimy.
Jako, że Herr @Joachim Cargalho podjął temat, a Herr @Gaetano Kohlmeise zna się na językoznawstwie to Was dwóch "obarczam" ustaleniem ostatecznej wersji, chociażby w zapisie naszej mikronacji.
Potraktujcie to jako wyzwanie, prośbę, rozkaz, jakkolwiek, ale chciałbym, żeby to było własnie ustanowione niejako urzędowo. Dzięki... Mogę na Was liczyć?
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Gaetano Kohlmeise • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja się wypowiem, ale nie jako ktoś, kto trochę o językach wie (niemiecki akurat, to pamiętam trochę tylko ze szkoły), ale jako szary mieszkaniec.
Jak dla mnie zapis Edelweiß wygląda dziwnie i nie podoba mi się, wyłącznie dlatego że przyzwyczaiłem się do zapisu Edelweiss. I właśnie dlatego zostałbym przy zapisie przez ss. Dodatkowym argumentem za tym jest to, że (jak doczytałem na wikipedii) znak ß jest stosowany jedynie w niemieckim w Niemczech i Austrii, natomiast w niemieckim w Szwajcarii i w Lichtenstein zamist tego znaku używa się właśnie ss.
Można też pójść na kompromis i stosować ß tam, gdzie język niemiecki stosuje tę literę, natomiast wyraz oznaczający nazwę naszego państwa traktować jako wyjątek z ss.
Jak dla mnie zapis Edelweiß wygląda dziwnie i nie podoba mi się, wyłącznie dlatego że przyzwyczaiłem się do zapisu Edelweiss. I właśnie dlatego zostałbym przy zapisie przez ss. Dodatkowym argumentem za tym jest to, że (jak doczytałem na wikipedii) znak ß jest stosowany jedynie w niemieckim w Niemczech i Austrii, natomiast w niemieckim w Szwajcarii i w Lichtenstein zamist tego znaku używa się właśnie ss.
Można też pójść na kompromis i stosować ß tam, gdzie język niemiecki stosuje tę literę, natomiast wyraz oznaczający nazwę naszego państwa traktować jako wyjątek z ss.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jak dobrze mądrego posłuchać... Mamy chyba rozstrzygnięte. Nie chcę byśmy bazowali na niemieckim typowym, takim niemalże kalkowym, stąd czasem celowo tworzę z tłumacza google coś co zwyczajnie mi pasuje, a nie jest poprawne. Ok. Mamy zatem ustalone, że używamy "ss", a jak słowo jest czysto niemieckie to można uznać wariant z "ß". Nam chyba jednak bliżej do Lichtensteinu, Szwajcarii niż Niemiec (poza Bawarią oczywiście). Austrię traktuję jak sąsiada, więc naleciałości wynikajace z języka mogą być właśnie "mieszane", prawda?Gaetano Kohlmeise pisze: ↑07 lutego 2025, 19:06 Ja się wypowiem, ale nie jako ktoś, kto trochę o językach wie (niemiecki akurat, to pamiętam trochę tylko ze szkoły), ale jako szary mieszkaniec.
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Cieszę się zatem, że nasze zdanie jest podobne.
Już poza samym sensem zapisu, nie wygląda konsekwentnie stosowanie B przy obywatelstwie, gdy sama nazwa państwa ma inny zapis. Myślę, że to najrozsądniejszy powód.
Jako 3 letnia mikronacja, powinniśmy opierać się zewnętrznym wpływom oddziałującym na nasze kulturę i język.
Już poza samym sensem zapisu, nie wygląda konsekwentnie stosowanie B przy obywatelstwie, gdy sama nazwa państwa ma inny zapis. Myślę, że to najrozsądniejszy powód.
Jako 3 letnia mikronacja, powinniśmy opierać się zewnętrznym wpływom oddziałującym na nasze kulturę i język.