Reorganizacja Edelweiss Luftstreitkräfte

Siły Powietrzne Edelweiss
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Reorganizacja Edelweiss Luftstreitkräfte

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Nie koniecznie jest to uwaga a raczej podpozycja do rozważenia. Mianowicie mowa tu o rozbici sił powietrznych podobnie naj ma to miejsce teraz na dwie większe jednostki organizacyjne i ulokowanie ich w różnych miejscach. Docelowo w stolicy i np. na północy.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peetri Romanaav »

Mein Herren,
Uznam to za brak sprzeciwu i działamy tak jak powiedziałem wcześniej, a mianowicie według tego co ustaliłem. Może jeszcze dziś uda mi się nakreślić konkretne dwa posty opisujące 1. Brygadę Lotniczą i 2. Brygadę Lotniczą, później przyjdzie czas na opisywanie poszczególnych jednostek, opis sztabu ELuK, a skończymy to spisem uzbrojenia.
Wydaje mi się to za właściwy plan. Co sądzicie?
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Piotr Romanow pisze: 19 lutego 2025, 18:27 Wydaje mi się to za właściwy plan. Co sądzicie?
Z grubsza się zgadzam, teraz pytanie czy w ramach tych dwóch brygad robimy jednostki dedykowane do jednej i drugiej brygady czy obie będą identyczne jeżeli o strukturę wyposażenie itd?
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Trochę będą się różniły bo:

1. Fliegerbrigade

Fliegerbrigade to silna i wszechstronna jednostka lotnicza składająca się z trzech dywizjonów myśliwskich oraz dwóch dywizjonów bombowych. Jej struktura zapewnia zarówno skuteczną osłonę powietrzną, jak i zdolność do przeprowadzania operacji ofensywnych na cele strategiczne i taktyczne.

Natomiast:

2. Fliegerbrigade byłaby specjalistyczną jednostką lotniczą, której głównym zadaniem byłoby wsparcie wojsk lądowych, w tym osłona powietrzna, rozpoznanie pola walki, korygowanie ognia artylerii oraz wykonywanie precyzyjnych uderzeń na cele taktyczne. Formacja ta składałaby się z jednego dywizjonu myśliwskiego, dwóch dywizjonów myśliwsko-bombowych/szturmowych, jednego dywizjonu lekkich bombowców oraz dywizjonu współpracy z artylerią, który pełniłby również funkcje rozpoznawcze i łącznikowe.

Główną różnicą będzie to, że 1-wsza będzie typową jednostką wielozadaniową, natomiast 2-ga będzie typowym lotnictwem taktycznym. Nie mniej i jedno i drugie można będzie wykorzystać taktycznie. 2 Brygada jest jednak bardziej nastawiona na wsparcie niż samodzielne zadania.
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

O i elegancko, właśnie o coś takiego mi chodziło.
To ode mnie jeszcze jedno pytanie natury organizacyjnej. Co prawda na razie takowych nie posiadamy ale co gdybyśmy chcieli stworzyć dedykowaną jednostkę dla wodnosamolotów. Podpinalibyśmy ją pod już istniejącą brygadę no i przede wszystkim czy podlegałaby ona pod lotnictwo czy flotę gdyż samemu planuję gdzieś w niedalekiej przyszłości stworzyć dedykowana jednostkę piechoty morskiej która z nazwy owszem będzie piechotą ale pod komendą floty.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 19 lutego 2025, 18:45 O i elegancko, właśnie o coś takiego mi chodziło.
To ode mnie jeszcze jedno pytanie natury organizacyjnej. Co prawda na razie takowych nie posiadamy ale co gdybyśmy chcieli stworzyć dedykowaną jednostkę dla wodnosamolotów. Podpinalibyśmy ją pod już istniejącą brygadę no i przede wszystkim czy podlegałaby ona pod lotnictwo czy flotę gdyż samemu planuję gdzieś w niedalekiej przyszłości stworzyć dedykowana jednostkę piechoty morskiej która z nazwy owszem będzie piechotą ale pod komendą floty.
Tutaj mogę polecieć trochę klasykiem. Piechota Morska to Marynarka Wojenna, a wodnopłaty to także Lotnictwo Marynarki Wojennej. Można by zamiast tworzyć LMW po prostu uznać to jako rodzaj marynarki wojennej. Tutaj też jak przyjdą kiedyś czasy chciałbym, ażeby Wojska Powietrzno-Desantowe wciągnąć w skład Lotnictwa, a nie w Wojska Lądowe.

Może jak kiedyś ogarnę ELuK i ELaK to zajmę się Landwehrą (WOT-em) Edelweiss. Tutaj mam swoją własną wizję na jakieś górskie pododdziały powoływane do służby w czasie wojny. No i co najważniejsze! Wszystkich rezerwistów moglibyśmy tam odsyłać żeby był "porządek" z pagonami. Teraz jednak Siły Powietrzne trzeba skończyć. ;)
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jak wiecie, dla mnie wojsko ma mieć charakter "wizualny" i zamknięty. Co przez to rozumiem. Pełen opis, jak to wyglądało do tej pory. Rozpisane szczegóły, wygląd wizualny i tak dalej. Dla mnie wa\zne by to w obecnych czasach Edelweiss było to po prostu skończone. Nie chciałbym by to było rozdłubane i leżało odłogiem.

Co do wodnopłatów, to chyba można przyjąć, że będzie to należało pod EFF, ale to tylko moje skromne zdanie.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Pewnie zrozumiałem, w takim razie przyjmujemy aktualny podział, który zaproponowałem. Niedługo zaczynam rozpisywanie co i jak, co do czego. Potem pewnie poproszę kogoś o przygotowanie "naszywek" czy też po prostu znaków rozpoznawczych i będziemy mieli powoli klarującą się całość. ;)
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Piotr Romanow pisze: 19 lutego 2025, 19:24 Pewnie zrozumiałem, w takim razie przyjmujemy aktualny podział, który zaproponowałem. Niedługo zaczynam rozpisywanie co i jak, co do czego. Potem pewnie poproszę kogoś o przygotowanie "naszywek" czy też po prostu znaków rozpoznawczych i będziemy mieli powoli klarującą się całość. ;)
W kwestiach grafik mogę pomóc. Wykonywać bym je chciał w grafice wektorowej, więc jak mi dostarczycie Herr Hauptmann jak to ma wygladać i nie będzie przesadnie skomplikowae to się ogarnie. :A
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

1. Fliegerbrigade
I. Gruppe/JG 1 (I./JG 1) – Przechwytujący
Focke-Wulf Fw 190A-4/A-5/A-6/A-8 – Wysoce manewrowe myśliwce o silnym uzbrojeniu, idealne do przechwytywania bombowców i walki z eskortą.
Messerschmitt Bf 109G-6/G-10 – Lekki, szybki myśliwiec o dobrej wysokości operacyjnej, używany do przechwytywania wrogich samolotów.

II. Gruppe/JG 1 (II./JG 1) – Eskortowy
Messerschmitt Bf 109G-6/G-14 – Zdolne do dalekiego zasięgu w wersjach z dodatkowymi zbiornikami paliwa, często używane do eskorty bombowców.
Focke-Wulf Fw 190A-8/A-9 – Uniwersalne myśliwce, czasami wykorzystywane do eskorty bombowców oraz ataków na alianckie myśliwce eskortujące.
Messerschmitt Bf 110G-4 – Ciężki myśliwiec dalekiego zasięgu, wykorzystywany również do eskorty w początkowym okresie wojny.

III. Gruppe/JG 1 (III./JG 1) – Taktyczny
Focke-Wulf Fw 190F-8/G-8 – Wersje myśliwca Fw 190 dostosowane do ataków na cele naziemne oraz wsparcia taktycznego.
Messerschmitt Bf 109G-6 – Używane również do zadań myśliwsko-bombowych i ataków na alianckie formacje myśliwskie.
Focke-Wulf Ta 152H-1 – Zaawansowany myśliwiec o wysokim pułapie operacyjnym, używany do zwalczania myśliwców wysokościowych.

Jeżeli chodzi o samoloty, które tam potrzebujemy to widzę to tak.

Struktura i liczebność samolotów w JG 1
Grupa (Gruppe)
Każda Gruppe składała się z 3–4 eskadr (Staffel), a każda eskadra miała zwykle 12–16 samolotów.

I. Gruppe (I./JG 1) – Przechwytujący

3–4 eskadry × 12–16 samolotów = ok. 40–50 myśliwców
II. Gruppe (II./JG 1) – Eskortowy

III. Gruppe (III./JG 1) – Taktyczny

Całkowita liczba samolotów w JG 1
W pełnej sile JG 1 mogło mieć 120–150 samolotów bojowych.
Dodatkowo w jednostce znajdowały się samoloty rezerwowe i maszyny treningowe, więc realnie liczba samolotów mogła wynosić 150–180 sztuk.

II. Kampfgeschwader 1 (KG 1)

I. Gruppe/KG 1 (I./KG 1) – Strategiczny
Zadania: bombardowanie strategicznych celów, takich jak infrastruktura przemysłowa, lotniska i centra dowodzenia.
Samoloty: ciężkie bombowce dalekiego zasięgu, zdolne do przenoszenia dużych ładunków bomb.

Heinkel He 111H-3/H-6/H-16 – podstawowy bombowiec Luftwaffe do misji strategicznych, używany na wszystkich frontach.
Junkers Ju 88A-4/A-5 – wszechstronny bombowiec średniego zasięgu, wykorzystywany zarówno do nalotów strategicznych, jak i precyzyjnych uderzeń.
Dornier Do 217E/K – rozwinięty bombowiec zdolny do ataków na duże odległości, często uzbrojony w bomby kierowane Fritz X.

II. Gruppe/KG 1 (II./KG 1) – Taktyczny
Zadania: precyzyjne naloty na siły przeciwnika, wsparcie wojsk lądowych, niszczenie celów frontowych.
Samoloty: lekkie i średnie bombowce, szybkie i zwrotne, dostosowane do operacji taktycznych.

Junkers Ju 88A-4/A-17 – szybki i wszechstronny bombowiec, często używany do ataków na konwoje i cele taktyczne.
Junkers Ju 87D-3/D-5 (Stuka) – nurkujący bombowiec precyzyjnego rażenia, skuteczny przeciwko celom naziemnym.
Focke-Wulf Fw 190F-8/G-8 – ciężko uzbrojony myśliwiec-bombowiec używany do ataków szturmowych na linie frontu.

Struktura jednostki
Typowy Kampfgeschwader (skrzydło bombowe) składał się z kilku Gruppe, a każda z nich dzieliła się na Staffel (eskadry).

Gruppe (I./KG 1 i II./KG 1) – każda miała zwykle 3 eskadry
Staffel (eskadra) – liczyła od 9 do 12 samolotów
Szacowana liczebność samolotów w KG 1
I. Gruppe/KG 1 (strategiczny)

3 eskadry × 9–12 samolotów = 27–36 bombowców
II. Gruppe/KG 1 (taktyczny)

3 eskadry × 9–12 samolotów = 27–36 bombowców
Całkowita liczba samolotów w II. KG 1:
Minimum: 54 samoloty
Maksimum: 72 samoloty
Dodatkowe rezerwy: 10–20 samolotów

Tak to widzę, a poza tym jeszcze obsługa naziemna i jednostki wsprarcia.

1. Aufklärungsstaffel 1. FlB – Zwiad fotograficzny i rozpoznanie celów
Zadania:

Rozpoznanie fotograficzne i wywiadowcze
Identyfikacja celów dla bombowców i artylerii
Patrolowanie przestrzeni powietrznej
Wyposażenie (samoloty rozpoznawcze):

Focke-Wulf Fw 189A-1 – dwusilnikowy samolot rozpoznawczy, idealny do misji dalekiego zwiadu
Messerschmitt Bf 109G-8 – wersja rozpoznawcza myśliwca, szybka i trudna do przechwycenia
Junkers Ju 88D-1/D-2 – wersja bombowca Ju 88 przystosowana do dalekiego zwiadu
Arado Ar 234B-2 – odrzutowy samolot rozpoznawczy (wprowadzony pod koniec wojny)
Liczebność:

Każda eskadra zwiadowcza miała 9–12 samolotów
Dodatkowo kilka samolotów w rezerwie (łącznie ok. 15 sztuk)

2. Technische Abteilung 1. FlB – Naprawa i utrzymanie samolotów
Zadania:

Naprawa i konserwacja samolotów
Zarządzanie częściami zamiennymi i uzbrojeniem
Kontrole techniczne i tankowanie
Wyposażenie:

Warsztaty polowe z mobilnym sprzętem naprawczym
Ciężarówki Opel Blitz i Mercedes-Benz L3000 – transport części i paliwa
Dźwigi i podnośniki lotnicze – do wymiany silników i większych napraw
Liczebność:

100–150 mechaników i techników
15–30 pojazdów serwisowych

3. Führungs- und Nachrichtenabteilung 1. FlB – Koordynacja i łączność
Zadania:

Planowanie i koordynacja misji
Utrzymywanie łączności z jednostkami w powietrzu
Przekazywanie danych wywiadowczych i analiz operacyjnych
Wyposażenie:

Radiostacje FuG 10 i FuG 16 – komunikacja z pilotami
Pojazdy dowodzenia Sd.Kfz. 251/3 – mobilne centra operacyjne
Samochody osobowe Horch 901 i Opel Admiral – dla oficerów sztabowych
Liczebność:

30–50 oficerów i operatorów łączności
10–15 pojazdów dowodzenia i komunikacyjnych

Potrzebuję zatwierdzenia i powoli się możemy za to brać. ;)
ODPOWIEDZ