Triathlon Edelweisski

Święto Roztopów to jedno z najważniejszych wydarzeń w roku każdego Edla. Zwieńczeniem dwutygodniowego imprezowania jest wspólna celebracja oficjalnego przekazania władzy na rzecz Oberhaupta Grünera.
Same uroczystości to niezliczone gry, zabawy, koncertowanie i ucztowanie bez końca. Kto jeszcze tego nie przezył, to musi koniecznie zrobić to w tym roku! Warto zauważyć, że to już czwarte obchody naszego powstania!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Triathlon Edelweisski

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Obrazek

Schmelzfest to znakomity czas by zaprezentować państwu nowe rozwiązania. A, że w Kotlinie stawia się na sport, to i wspólnie udało nam się wypracować nową ideę. Idea ta nosi nazwę triathlon edelweisski!
W realu mamy kombinację norweską, a w wirtualu coś bardziej wymagającego.
Nowa dyscyplina sportowa, która będzie połączeniem skoków narciarskich i biathlonu, a więc skoki, bieg i strzelanie. Cała konkurencja wydaje się bardzo wymagająca, prawda? dla wprawionych Edli niekoniecznie.

Jak to będzie wygladało?
Zawody będą składały się z dwóch części. W pierwszej zawodnicy staną na skoczni narciarskiej Grüner-Spatz-Schanze (K-50) w Wolkenbad, aby w drugiej już na Freiheitslichtung po trasie biathlonowej pokonać ją w jak najkrótszym czasie.

Skoki narciarskie odbędą się za pomocą gry - Deluxe Ski Jump 2
- link do pobrania: https://www.mediamond.fi/dsj2/downloads/

- skocznia - k-50 - Anglia - należy oddać 2 skoki (dzień po dniu)

Biathlon zostanie rozegrany za pomocą gry - NGL Biathlon (demo w najnowszej aktualizacji)
- link do pobrania https://nordicgameslab.itch.io/ngl-biathlon

- Sprint - 10 km - Lenzerheide - jeden przejazd

10 - 11 marca - skoki
12 marca - biathlon

Jak gramy?
SKOKI NARCIARSKIE - Grüner-Spatz-Schanze (K-50)
- Wysyłamy zrzut ekranu z widoczną punktacją
- Zwycięzcą określa się zawodnika, którego suma długości dwóch skoków i sumy trzech uśrednionych not sędziowskich będzie najwyższa

BIATHLON - Freiheitslichtung
- Wysyłamy zrzut ekranu z widocznym czasem zawodów
- Zwycięzcą określa się zawodnika, którego czas ukończenia trasy jest najkrótszy

Każda stracona wartość punktowa na skoczni - to 2 sekundy doliczone do biegu. 1punkt=2sekundy
Zatem jak zawodnik traci do zwycięzcy 0,95pkt to otrzyma 1,9 sekundy straty

Przykładowe zrzuty ekranu:

Każdy uczestnik dostanie nagrody finansowe, a zwycięzca nagrodę specjalną
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Triathlon Edelweisski

Proszę o info czy wszystko jest czytelne. No i dyskutujmy czy:
1 skok czy 2?
sprint czy masowy?
ile sekund doliczamy za punkt straty?

Mnie się wydaje, że tak jak podałem będzie najsprawiedliwiej, gdyż skocznia jest mała, to małe straty, sprint, też jest najszybszą formą biathlonu. Na masowy ciężej będzie się zebrać tym co nie grali z nami wcześniej i jest ograniczenie ilość (XD)
Trzy sekundy wydają mi się na ten moment optymalne, ale może macie inne zdanie?

Aha. Zawody by się odbywały przez dwa/cztery dni - jeden lub dwa dni na konkurencję. Tak będzie spoko?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel
Ambasador Księstwa Sarmacji

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

W skokach raczej trzeba wziąć pod uwagę cały konkurs czyli dwa skoki. W związku z tym, można zmienić z 3 sekund na 1-2. Chyba i tak musimy przetestować najpierw ten pomysł.
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Pavel van der Gibson pisze: 23 lutego 2025, 23:22 W skokach raczej trzeba wziąć pod uwagę cały konkurs czyli dwa skoki. W związku z tym, można zmienić z 3 sekund na 1-2. Chyba i tak musimy przetestować najpierw ten pomysł.
Dzięki za swój głos, ale co do drugiej częsci nie ma czasu. Schmelzfest zaczynamy 1 marca, a zawody pewnie nieco później. Niech więc będzie to arena do doświadczeń. Być może się mylę, proszę wybić mnie z tego toku myślenia.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

W takim razie szybkie sprawdzenie na wynikach z K70 w ostatnim Letnim Konkursie w Starosarmacji.

Różnica między pierwszym a ósmym miejscem wyniosła 8,28 pkt, czyli albo 8, 16 albo 24 sekundy. Czy to dużo, czy mało, to zależy. Różnice w biathlonie są u nas dość duże więc w teorii można by zostawić i 3 sekundy za 1 pkt. Trzebaby spróbować sprawdzić, w którą stronę będzie faworyzacja dyscypliny.

Obrazek
Awatar użytkownika
Gaetano Kohlmeise Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Gaetano Kohlmeise »

1. Robiłem już symulację triathlonu, krzyżując wyniku skoków (2 serie na K50) z ubiegłororcznych Roztopów oraz ostatnie nasze zawody w biathlonie (bieg masowy). Wniosek mój jest taki, że przyjmując przelicznik 1 punkt = 3 sekundy, lekko faworyzujemy skoki, natomiast przyjmując przelicznik 1 p. = 2 s. - biathlon. Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem, byłoby przyjęcie 1 punkt = 2 sekundy, ale nie tak jak napisał Heinz, czyli dopiero za przekroczoną stratę 1 punktu przyznajemy stratę 2 sekund. Proponuję przyjąć ten przelicznik dla każdej straty punktowej, czyli np. jeśli straciłem 0,69 punktu w skokach, to mam dopistwaną stratę w biathlonie 0,69 x 2 p. = 1,38 p. i robimy zaokrąglenie do części dziesiętnych, czyli 1,4 s. Takie rozwiązanie wydaje mi się być najsprawiedliwsze.

2. Zamieniłbym jednak sprint na bieg masowy. To są jednak emocje. Nie ma co się przejmować ograniczeniem 12 graczy, kttórzy mogą wziąć udział, bo i tak do takiej liczby nie dobijemy.
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

1. Jestem za
2. To zależy czy zależy nam na możliwości poprawiania wyników czy na jednym biegu. Tu chyba byłbym za sprintem indywidualnym.

Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

W skokach natomiast przyjął się system "sarmacki", czyli liczenie długość skoku+wszystkie noty.
Czy robimy po bożemu, czy po ichniemu? :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Widzę, że przeważają głosy na:
- 2 skoki
- tutaj tylko dla potwierdzenia - liczymy systemem sarmackim - skok + noty (a czy 3 czy 5 to już musicie mi przypomnieć)

-biathlon - sprint czy masowy - sprint daje możliwość poprawy wyniku. Tak, tracimy na emocjach. Kwestia co chcemy uzyskać. Tutaj jeszcze się rozjeżdżamy.

Sysem liczenia wg Kohlemeise'a jest chyba faktycznie sprawiedliwszy. Z tego wynika, że liczenie straty w zaokrągleniu do jednego miejsca po przecinku, no i strata punktowa x2, co da x sekund straty na biathlon.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Panie i Panowie, przypominam się...Ustalmy to najpóźniej do jutra. Jak nie to sam narzucę. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Schmelzfest 1925”