Femme Mystere pisze: ↑03 lutego 2022, 14:24
Jak rozumiem, rozpoczecie pierwszej Lawiny?
Wyobrażam sobie to tak:
- ludzie zaglądają na nasze forum i zaczynają zakładać profile użytkowników.
- ludzie otrzymują linka do wątku organizacyjnego Lawiny, gdzie wyjaśniamy zasady rozgrywki(zasady do dalszego ustalenia).
- ludzie otrzymują również link do tematu, w którym zaczyna się rozgrywka i gdzie mają zamieścić swój pierwszy post. W temacie początkowym zamieszczamy pierwszy opis fabularny rozpoczęcia wyprawy oraz zdjęcie mapy heksagonów z wyznaczonymi miejscami, gdzie gracze mogą rozpocząć wyprawę. Gracze piszą swoje pierwsze posty organizacyjne wyprawy oraz deklarują, gdzie startują i jaki zabierają ekwipunek.
Co do pierwszej Lawiny, pozostaje nam bardzo dużo do przygotowania:
- mapa heksagonalna oraz ustalenie, co kryje się pod poszczególnymi heksagonami
- ustalenie zasad rozgrywki, w tym elementy strategiczne oraz system rozgrywki, czyli jak statystyki postaci przekładają się na prawdopodobieństwo wykonania akcji oraz jak ustalamy szanse na udane akcje.- to zaproponuję niebawem w osobnym temacie na forum.
- dodanie opisu dot. wspinaczek w poście powitalnym na forum
- ustalenie sposobu promocji "marketingowej" pierwszej Lawiny
Wydaje się, ze przed nami ogrom pracy. A patrząc na to, z jakimi laikami masz do czynienia Frau Augentrost, to musimy tutaj wykazać 100% zaangażowania. Myślę, że w tym wypadku musisz być naszym liderem i prowadzić po kolejnych punktach, aby uzyskać optymalny efekt. Tym bardziej, że jak mniemam masz w tym doświadczenie. Z tego co się orientuje, szczęśliwie Mistrzy Gry może ingerować w świat, więc w razie czego będziemy nasze błędne założenia korygować na bieżąco.
Wydarzenie na discord?
Tutaj rodzi się pytanie, czy w ogóle chcecie coś robić na discord? Wydaje mi się, że warto, a nawet trzeba, bo ludzie się tam zgromadzą.
Osobiście jestem za trzymaniem ludzi na forum, bo discord nie daje nam żadnej wartości dodanej w postaci treści wychodzących od użytkowników. Pamiętam czasy czatów i audycji radiowych, ale teraz już chyba nie ma co się w to bawić. Discord jako miejsce luźnych rozmów - jasne. Akcja musi się jednak dziać na forum.
Wyjaśnienie zagadki marketingowej - rozkwitająca szarotka lub inna zagadka?
Do ustalenia, jaka będzie tak zagadka.
Jeszcze nie wiem do końca jak to rozegrać, ale tak na szybko pojawiła mi się myśl,

byśmy w miejscach naszej promocji po prostu stawiali rozkwitającą szarotkę. Ostatni etap jej rozkwitu to czas ukazania herbu i linku do bramy państwa. W ogóle musimy zrobić to z 3 dni przed roztopami. Inaczej ludzie nie zdążą zainteresować się wyprawą.
Schmelzfest i związany z nim jarmark o charakterze sfabularyzowanym.
Co przygotowujemy na samo święto? Myslę, że święto będzie się odbywać na jakiejś górskiej polanie, dokąd prowadzi pierwsza Lawina.
Pierwsza wyprawa prowadzi na polanę, czy zdobywamy pierwszy szczyt? To w sumie ważne pytanie z narracyjnego punktu widzenia. Pierwotnie, Święto Roztopów to dzień wszystkich mieszkańców, nie tylko tych, którzy dotarli na polanę.
Jeśli chodzi o działania marketingowe
Jak rozumiem, codziennie (?) będziemy publikować kolejne zajawki dot. Edelweiss.
Więc podsumowując, każda kolejna zajawka powinna zawierać:
1. kolejne zdjęcie (np. gdzieś w rogu grafiki promocyjnej) powoli rozwijającej się szarotki. Np. pierwszego dnia pokazujemy emblemat przypominający dużą zaspę śniegu, następnego dnia mniejszą zaspę, potem znowu mniejszą... potem ziarenko, potem łodyszkę, potem pączek... itd, aż pojawi się szarotka w pełnym rozkwicie.
2. Fragment opowieści, którą tworzymy. Opowieść powinna dotyczyć wyprawy w góry, gdyż w epilogu i dniu premiery wyjaśnimy, że zapraszamy do gry w Lawinę.
3. Element zagadkowy.
4. Inne?
Fragmentem opowieści, którą tworzymy postaram się zająć i jutro postaram się coś przedstawić na forum. Ma to być takie wprowadzenie. Chciałbym, żeby było klimatyczne, ale wiadomo, że nie jesteśmy w tym specami. Mam nadzieję, ze przypadnie Wam do gustu.
Element zagadkowy - wpadło mi ostatnio przed oczy zagadnienie gry Wordle. Może udałoby się to jakoś wykorzystać? Ograniczenie do 5 liter może być dla nas jednak kłopotliwe.