Walczyć do upadłego!Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑28 lutego 2025, 23:19Zamiast "dzięki zwycięstwu" prędzej nadałoby się "o ile" ale chyba i to nie pomoże.Targersdorf Borisz pisze: ↑28 lutego 2025, 18:15 Ekipa Goldquellen Glänzberg zagra z czerwoną latarnią ligi, czyli drużyną TSV 1887 i dzięki zwycięstwu może zwiększyć swoją zdobycz punktową.![]()
ESB FußballLiga - Sezon V
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: ESB FußballLiga - Sezon V
- Targersdorf Borisz • Stempel
-
ODZNACZENIA
Gratulacje dla drużyny SG Dynama Stadt za zdobycie tytułu mistrzowskiego.
@Heinz-Werner Grüner GRATULUJĘ!!!opis ostatniej 14 kolejki dziś po 23 lub jutro rano
sekretarz ESB d/s piłki nożnej
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Oho! Odpisuje na szybko z podziękowaniami i lecę sprawdzić jak do tego doszło!Targersdorf Borisz pisze: ↑03 marca 2025, 20:20Gratulacje dla drużyny SG Dynama Stadt za zdobycie tytułu mistrzowskiego.@Heinz-Werner Grüner GRATULUJĘ!!!
opis ostatniej 14 kolejki dziś po 23 lub jutro rano
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL

Zaczęło się po naszej myśli. Szybko przejęliśmy władze na boisku i w 20-stej minucie strzeliliśmy gola. Jakie było nasze zdziwienie jak sędzia asystent podniósł chorągiewkę do góry i uznał, że Tillman Wurstmayr był na spalonym. Dodajmy uczciwie, na wątpliwym spalonym.
Na domiar złego kwadrans później z placu gry musiał zejść na noszach nasz twardy, choć kruchy środkowy obrońca, Gerold Buchwald.
W pierwszej połowie, mówiąc krótko, waliliśmy głową w mur... Co się jednak nie udało w pierwszej połowie, to właśnie łepetyną w drugiej udało się trzykrotnie! Nerwy uspokoił Kübel w 59 minucie. Spokojniejszy już byłem po drugim uderzeniu głową, tym razem Klausa Grafa. Wiedziałem, że nie wypuścimy tego z rąk dopiero po trzecim trafieniu - Tilmann Wurstmayr dokończył dzieła na nieco ponad 10 minut przed końcem.
Radości nie było końca, nadal świętujemy - już w szatni, z polanym schnappsem edelweisskim. Droga do Stadt będzie wesoła!
- Fatima Popow-Chojnacka • Stempel
-
ODZNACZENIA
Nie potrzebnie zmieniałam taktykę przed samym meczem. Chociaż i tak by chyba to nic nie zmieniło.
Gratki!
Gratki!
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jak mówi klasyk:Fatima Popow-Chojnacka pisze: ↑03 marca 2025, 22:38 Nie potrzebnie zmieniałam taktykę przed samym meczem. Chociaż i tak by chyba to nic nie zmieniło.
Gratki!
- To by nic nie dało, nie dałoby nic.
- Targersdorf Borisz • Stempel
-
ODZNACZENIA
Targersdorf Borisz pisze: ↑28 lutego 2025, 18:15
ESB FußballLiga Sezon 5.
14. kolejka 03 marca 1925 r.
OSTATNIA KOLEJKA 5. sezonu dała nam odpowiedz na ostatnie, najważniejsze pytanie, kto będzie mistrzem kraju.
Na zdobycie mistrzowskiej patery miały szansę dwie drużyny, obrońca tytułu drużyna SG Dynamo Stadt oraz wicelider tabeli drużyna Könglicher SV.
Na te dręczące pytanie kibice otrzymali odpowiedz w 59. 75. 79 min. toczących się spotkań.
Właśnie w tych minutach, na Olympiastadion Grünerwald, zawodnicy drużyny prowadzonej przez @Heinz-Werner Grüner, zdobyli gole. Odsyłam do opisu spotkania kilaka postów wyżej.
Drużyna Spartaka nie była była wstanie zatrzymać ataków gości.
Tymczasem na Polanie Wolności do szarży ruszała ekipa pani trener @Sophie. Ale bramka Przodowników strzeżona przez Spencera Guttridge, była jak zaczarowana.
Po 90 min. twardego meczu na Polanie Wolności padła bezbramkowy remis.
To potknięcie Jeleni, wykorzystali Święci, którzy na Fulsspark gościli rywala za miedzy drużynę VfB 1923 Wolkenbad.
Kibice zgromadzeni na Flusspark byli świadkami prawdziwej piłkarskiej uczty. Mecze derbowe są zawsze emocjonujące, tak było i tym razem.
12 akcji akcji podbramkowych, po sześć dla każdej drużyny.
Więcej piłkarskiego szczęścia mieli gospodarze i po 90 min, drużyna FC Zwigluss cieszyła się zwycięstwem i tytułem wicemistrza.
Na Freiwald Arena spotkały się dwie ostatnie drużyny Oberligii.
Drużyna TSV 1887 jako Czerwona Latarnia podejmowała przedostatnią w tabeli ekipę Goldquellen Glänzberg.
Kibice zgromadzeni na trybunach zobaczyli ciekawe spotkanie. Przez pierwsze 44 min. dominowali gospodarze, ale na ich nieszczęście dostali tzw. gola do szatni.
W drugiej połowie to dominacja gości, któzy zdobyli dwa kolejne gole.
Mecz kończy honorowa bramka w doliczonym czasie gry dla gospodarzy.
Menadżer kolejki.
@Albert Fryderyk de Espada
postaram się jeszcze w tym tygodniu zrobić mała prezentację statystyk mijającego sezonu
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2025-03-04 072841.jpg (94.21 KiB) Przejrzano 391 razy
sekretarz ESB d/s piłki nożnej
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Pokusiłem się wczoraj o małą analizę grajków z naszej ligi i wybrałem "11 kolejki"
Dodam, że jest to moje subiektywna ocena w oparciu o wszystkie dostępne statystyki tylko z sezonu nr 5.
Na cerwowno zaznaczyłem mojego zawodnika sezonu
BRAMKARZ
- Siegried Mutombo (Dynamo)
OBRONA
- Gerold Buchwald (Dynamo)
- Bodo Schmidt (Dynamo)
- Shawn Townley (Zwigluss)
- Neill Revie (VfB)
POMOC
- Ingvar Elsrud (Vorwarts)
- Tillmann Wurstmayr (Dynamo)
- Pete Beeton (VfB)
- Magnus Mann (Zwigluss)
ATAK
- Jaime Balsemão (KSV)
- Fabrizio Gazzoli (Zwigluss)
- Siegried Mutombo (Dynamo)
OBRONA
- Gerold Buchwald (Dynamo)
- Bodo Schmidt (Dynamo)
- Shawn Townley (Zwigluss)
- Neill Revie (VfB)
POMOC
- Ingvar Elsrud (Vorwarts)
- Tillmann Wurstmayr (Dynamo)
- Pete Beeton (VfB)
- Magnus Mann (Zwigluss)
ATAK
- Jaime Balsemão (KSV)
- Fabrizio Gazzoli (Zwigluss)
Dodam, że jest to moje subiektywna ocena w oparciu o wszystkie dostępne statystyki tylko z sezonu nr 5.
Na cerwowno zaznaczyłem mojego zawodnika sezonu
- Pavel van der Gibson • Stempel
- Ambasador Księstwa Sarmacji
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Macie w mojej "11" dwóch piłkarzy. Na to co pokazali Robotnicy to i tak sporo.
Beeton moim skromnym, był lepszym pomocnikiem w przeciągu całego sezonu 20 występów / 3 gole / 7(!) asyst, 3x w jedenastce. Belki też na poziomie.
A Prisna Aspirinasparagus, choć był tym piątym, nie ukrywam, to jednak sezon miał słabszy.