Ognisko pełne uśmiechu...
Regulamin forum

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Ognisko pełne uśmiechu...
W obliczu świąt damsko-męskich poskładaliśmy sobie życzenia, życząc pomyslności, uśmiechu i wszelkiego dobrobytu, czyli to co w powinno także nam kojarzyć się z roztopami, czyli naszym Schmelzfest.
Rok 1925 zapowiada się jako trudny, ale czy poprzedni też taki nie był? A jednak w więź edelweisska przerosła moje najszczersze oczekiwania. Staram się by każdy, ale to dosłownie każdy kto napisze więcej niż przysłowiowy jeden post poczuł się, że Edle to prawdziwa rodzina.
Szczęście kojarzy mi się nierozerwalnie z tańcem, jakimkolwiek. A, że my paramy się powiązaniem i historią nawiązującą do alpejsko-bawarsko-austriacko(styryjsko)-opawsko-madziarskiego klimatu, to czemu i nie potańczyć ludowo. Przed Wami "Lederhosen Boys"!
Rok 1925 zapowiada się jako trudny, ale czy poprzedni też taki nie był? A jednak w więź edelweisska przerosła moje najszczersze oczekiwania. Staram się by każdy, ale to dosłownie każdy kto napisze więcej niż przysłowiowy jeden post poczuł się, że Edle to prawdziwa rodzina.
Szczęście kojarzy mi się nierozerwalnie z tańcem, jakimkolwiek. A, że my paramy się powiązaniem i historią nawiązującą do alpejsko-bawarsko-austriacko(styryjsko)-opawsko-madziarskiego klimatu, to czemu i nie potańczyć ludowo. Przed Wami "Lederhosen Boys"!
- Sorcha Raven v.d. Bjørk • Stempel
- Hexe von Ravenspell
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Przy tym wszystkim potrafimy się świetnie bawić, a zatem bawmy się, a smutki zostawmy za płotem
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
I o takie zabawy na Święcie Roztopów zabiegam. Cały mikroświat nie wie, nie pamięta, że my w ten sposób obchodzimy "lata swojego istnienia"...
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL

Drogie Edelki, Drodzy Edle,
Wspaniali Goście,
Jak co roku, mam te przyjemność by witać Was podczas rozpoczęcia Święta Roztopów, ale i także niebywałą przykrość kiedy to muszę Wam przekazać, że obchody zbliżają się ku końcowi.
Ten smutny moment właśnie dzisiaj nadszedł. Oficjalne obchody Schmelzfest zostaną dzisiaj zakończone. My jeszcze przez kilka dni będziemy dochodzić do siebie, kilka zabaw przecież nadal trwa, ale to właśnie 15 marca oficjalnie obchodzimy Dzień Proklamowania Suwerenności i Przekazania Władzy Zwierzchniej mojej skromnej osobie przez przedstawicieli Kotliny Edelweiss.
Te trzy lata temu dostąpili tego: Frau @Femme Mystere oraz Herr @Erwin von Beckendorff, a także moja jedyna jak dotąd latorośl @Leszek Ebe-Grüner.
Był to moment dla nas bardzo wyniosły, ale i pełen szczęścia, stąd też obchodzimy tak hucznie i aż przez 15 dni naszą mikronacyjną obecność.
Trzy lata w pełni oficjalnie, bo jak wiecie przecież Kotlina istniała przecież wcześniej, zakopana i trudno dostępna, bez władzy zwierzchniej, ze swoimi problemami.
My wszyscy, postaraliśmy się by Kraina Szarotek wyglądała tak pieknie. Czy któś z obecnych ma wątpliwości, że wybrana droga prowadzi w złą stronę? Czy wspólny kierunek jest niewłasciwy? Ja tego nie wiem, patrząc jednak przez pryzmat tych trzech lat, tak, tylko trzech lat, mam jednak wrażenie, że chyba nam się wszystkim udało tutaj zadomowić.
Wiecie, że będzie jeszcze część bardziej oficjalna, z odznaczeniami (to pewnie dopiero wieczorem) i gratulacjami, ale już teraz chciałbym, w swoim imieniu, podziękować wszystkim Edlom z osobna:
- Isabella Swann Cargalho
- Lieselotte Augentrost,
- Sophie Susanne Cargalho
- Sorcha Raven
- Albert Fryderyk de Espada
- Erwin von Beckendorff
- Fabio Rhyner
- Gaetano Kohlmeise
- Joachim Cargalho
- Jürgen Voller
- Krzysztof Windsor
- Leszek Ebe-Grüner
- Pavel van der Gibson
- Piotr Romanow
- ś.p. Robin von Eisenhut
- Roman Schädel
- Ronon Dex
za każdy post, za każdy dzień bycia jednym z nas...
DZIĘKUJE!

- Hexe von Ravenspell
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tekst piosenki:
Edelweiss Edelweiss
Every morning you greet me
Small and white
Clean and bright
You look happy to meet me
Blossom of snow may you bloom and grow
Bloom and grow forever
Edelweiss Edelweiss
Bless my homeland forever
Tłumaczenie :
Szarotko, szarotko
Witasz mnie każdego ranka
Mała i biała,
Gładka i jasna
Wyglądasz na szczęśliwą widząc mnie
Kwiatku śniegu, rozkwitaj i rośnij
Rozkwitaj i rośnij zawsze
Szarotko, szarotko
Błogosław moją ojczyznę na wieki
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Droga Sorcho, to przecież nasz hymn. Mamy go w kilku wersjach m.in. wykonywana przez światowej sławy solistę Krzysztofa M., w mikronacjach znanego jako Windsor-Windsachen. Polecam!Sorcha Raven pisze: ↑15 marca 2025, 17:46
Tekst piosenki:
Edelweiss Edelweiss
Every morning you greet me
Small and white
Clean and bright
You look happy to meet me
Blossom of snow may you bloom and grow
Bloom and grow forever
Edelweiss Edelweiss
Bless my homeland forever
Tłumaczenie :
Szarotko, szarotko
Witasz mnie każdego ranka
Mała i biała,
Gładka i jasna
Wyglądasz na szczęśliwą widząc mnie
Kwiatku śniegu, rozkwitaj i rośnij
Rozkwitaj i rośnij zawsze
Szarotko, szarotko
Błogosław moją ojczyznę na wieki
viewtopic.php?f=49&t=96
- Hexe von Ravenspell
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Nie zaszkodzi przypomnieć co jest naszym znakiem pamiętając o tym ile razem stworzyliście ( bo ja tu od kilku chwil) i jak dobrze to działa.
Jeśli popełniłam nietakt, to wybaczcie
Jeśli popełniłam nietakt, to wybaczcie
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
żaden nietakt. Nawet jak nie znałaś, to i tak znałaś.Sorcha Raven pisze: ↑15 marca 2025, 20:01 Nie zaszkodzi przypomnieć co jest naszym znakiem pamiętając o tym ile razem stworzyliście ( bo ja tu od kilku chwil) i jak dobrze to działa.
Jeśli popełniłam nietakt, to wybaczcie![]()
- Gaetano Kohlmeise • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Przynajmniej dzięki temu przypomniałem sobie o istnieniu naszego hymnu, który rzeczywiście jest przepiękny 
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Allez Les Blancs! Forza gente bianca!Gaetano Kohlmeise pisze: ↑15 marca 2025, 21:49 Przynajmniej dzięki temu przypomniałem sobie o istnieniu naszego hymnu, który rzeczywiście jest przepiękny![]()