Schmelzfest - temat zbiorczy

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Schmelzfest - temat zbiorczy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Zbieram do kupy to o czym pisaliśmy. W pierwszym poście będą aktualizacje. :)

SCHMELZFEST - oficjalna nazwa, po polsku Święto Roztopów.
Termin - ok. 1 marca 1922roku (2022r)

Imprezy towarzyszące:
  1. Historia mieszkańców Doliny - zagadka
  2. Gry discordowe - rozsypanka słowna, kalambury, szybka zagadka itd...
  3. Jarmark na polanie
  4. Rozkwitająca szarotka
  5. Palenie marzanny - to jako element obchodów dnia roztopów. Może wokół tego uda się wymyślić jakąś zabawę?

Do zrobienia:
  6. opis standardowy góry, którą będziemy zdobywać. Parametry.
  7. ustalenie zasad Lawiny (obszerna werjsa bądź skrócona na potrzeby pierwszej wyprawy) + ustalenia Frau Augentrost
  8. założyć wątek z zasadami Lawiny
  9. założyć wątek z początkiem wyprawy / punkt zbiorczy
  10. stworzyć pierwszy opis fabuły dotyczący góry, na którą będziemy się wspinać
  11. mapa heksagonalna z miejscami gdzie można zacząć
  12. mapa heksagonalna z pełnymi wytycznymi, gdzie co sie znajduje
  13. wytyczne odnośnie promocji Lawiny
  14. (?)grafiki z rozkwitem szarotki

P.S. - przypominajcie co ustaliliśmy. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Schmetzfest - temat zbiorczy

Post autor: Joachim Cargalho »

Tak na dobrą sprawę, nie mamy nic ustalone jeszcze, ale...

... może do tego czasu udałoby się zorganizować pierwszą wyprawę w góry?
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

To znaczy ja proponuje obie rzeczy przygotowywać jednocześnie. Wbrew pozorom termin początku marca i "otwarcie" granic nie jest tak odległy i przeleci bardzo szybko.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tak, to zdecydowanie jest ciężki temat, bo mamy 4 tygodnie na przygotowania. Z czego uciekający czas to tylko jeden z problemów. Ciągle wierzę, że tworzone przez nas opowiadanie może być zapowiedzią właśnie święta roztopów i wyprawy w góry. Spróbuję to jakoś ogarnąć może przy piątku, o ile w weekend nie będzie czekała na mnie żadna "wycieczka w góry" właśnie.

Przygotowanie obu rzeczy jednocześnie brzmi jakby miały być to dwie osobne sprawy. A ja żyję w przeświadczeniu, że jedno może być częścią drugiego. Przy stworzonym systemie rozgrywki scenariusze można dopasowywać do okoliczności.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Zacznijmy od tego, że w mikro są osoby, które "trudnią" się szukaniem sensacji. A już takie wyszukiwanie po co, na co, to standard. Dlatego wrzuciłem ostatnio zapis z dsc Leocji.
viewtopic.php?f=14&t=56&p=329#p329
Dlatego już wiem, że rozegranie tego, że podamy słowo klucz -czyli "edelweiss" nie ma racji bytu. Znajdą nas w 5 minut.
I taka grafika: Obrazek ...tylko nas "sprzeda".
Pomysł historii jest ok, ale... jak to chcesz zaimplementować dalej.
Załóżmy, że na poniedziałek mamy gotowy tekst, będę bardzo szczęśliwy, ale nie mam koncepcji(albo raczej nie rozumiem Twoich planów) jak to dalej przekazać. Jak, gdzie i komu, tu jest moje pytanko.

Co do koegzystencji "Lawiny" i "Święta Roztopów", to oczywiście, że chciałbym by to wszystko był zgrane w jeden czas i właśnie taka pierwsza "misja" mogłaby się odbywać po "otwarciu granic", ew. jakąś testową moglibyśmy sobie przygotować jak to ze "świnako-dzikiem". ;)
Nie mniej skoro roztopy to nasze otwarcie to musem jest byśmy coś mieli. Lawina, nawet jak będzie niedopracowana, to pewnie, że może być podkręcona "na żywo". Mamy Frau Augentrost, która nie takie rzeczy poprowadzi. Natomiast jak nagle przyszedłby czas wyboru, to planem A jest Święto Roztopów, bo tak jak linijkę wcześniej napisałem, w razie czego pociągniemy pierwszą zdobyczną górę czysto fabularną rozgrywką rpg, w stylu jaki Ma'am Augentrost wymyśli.

Dopisuje do listy zaraz pierwsze ustalenia na "mus".
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

No tutaj się mały problem, ale z drugiej strony sam symbol szarotki może podsycić tylko zaciekawienie. Tym bardziej, jeśli został już zdekonspirowany przez część mieszkańców - nadal jednak nie wiedzą czemu ma służyć.

Postaram się w jakiś sposób pokazać co mam w głowie jeśli chodzi o historię. Sam jednak nie wiem jaki będzie to miało efekt końcowy. Dlatego na razie taki powściągliwy jestem w tym elemencie. I ma on być częścią reklamy, nie samego otwarcia.

A wracając do elementów roztopów. Ufam, że Herr Gruner jest tutaj największym specjalistą od organizowania życia sportowego mieszkańcom mikroświata.Dobrze byłoby przeprowadzić jakieś zawody.

Jeszcze naszym dyskusjom towarzyszyły dwie koncpecje:
1. Rozkwitająca szarotka

2. Palenie marzanny - to jako element obchodów dnia roztopów. Może wokół tego uda się wymyślić jakąś zabawę?
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Postarałam się poniżej zwizualizować moje wyobrażenie co do organizacji naszej premiery. Wybaczcie, jeśli coś jest niejasne. Chętnie wyjaśnię, tylko wskażcie, co was interesuje.

OK, mamy więc wstepny termin na 1. marca. Od kiedy zaczynamy promocję marketingową Edelweiss? 2 tygodnie przed terminem?

Podsumowując ustalmy sobie odpowiedzi na nastepujące pytanie: Co dokładnie ma sie wydarzyć w dniu 1 marca?

Jak rozumiem, rozpoczecie pierwszej Lawiny?
Wyobrażam sobie to tak:
- ludzie zaglądają na nasze forum i zaczynają zakładać profile użytkowników.
- ludzie otrzymują linka do wątku organizacyjnego Lawiny, gdzie wyjaśniamy zasady rozgrywki(zasady do dalszego ustalenia).
- ludzie otrzymują również link do tematu, w którym zaczyna się rozgrywka i gdzie mają zamieścić swój pierwszy post. W temacie początkowym zamieszczamy pierwszy opis fabularny rozpoczęcia wyprawy oraz zdjęcie mapy heksagonów z wyznaczonymi miejscami, gdzie gracze mogą rozpocząć wyprawę. Gracze piszą swoje pierwsze posty organizacyjne wyprawy oraz deklarują, gdzie startują i jaki zabierają ekwipunek.

Co do pierwszej Lawiny, pozostaje nam bardzo dużo do przygotowania:
- mapa heksagonalna oraz ustalenie, co kryje się pod poszczególnymi heksagonami
- ustalenie zasad rozgrywki, w tym elementy strategiczne oraz system rozgrywki, czyli jak statystyki postaci przekładają się na prawdopodobieństwo wykonania akcji oraz jak ustalamy szanse na udane akcje.- to zaproponuję niebawem w osobnym temacie na forum.
- dodanie opisu dot. wspinaczek w poście powitalnym na forum
- ustalenie sposobu promocji "marketingowej" pierwszej Lawiny

Wydarzenie na discord?
Tutaj rodzi się pytanie, czy w ogóle chcecie coś robić na discord? Wydaje mi się, że warto, a nawet trzeba, bo ludzie się tam zgromadzą.

Wyjaśnienie zagadki marketingowej - rozkwitająca szarotka lub inna zagadka?
Do ustalenia, jaka będzie tak zagadka.

Ostateczne wyjaśnienie tworzonej przez nas historii?
1 marca powinno pojawić się zwieńczenie naszej historii.

Schmelzfest i związany z nim jarmark o charakterze sfabularyzowanym.
Co przygotowujemy na samo święto? Myslę, że święto będzie się odbywać na jakiejś górskiej polanie, dokąd prowadzi pierwsza Lawina.

Jeśli chodzi o działania marketingowe
Jak rozumiem, codziennie (?) będziemy publikować kolejne zajawki dot. Edelweiss.
Więc podsumowując, każda kolejna zajawka powinna zawierać:
1. kolejne zdjęcie (np. gdzieś w rogu grafiki promocyjnej) powoli rozwijającej się szarotki. Np. pierwszego dnia pokazujemy emblemat przypominający dużą zaspę śniegu, następnego dnia mniejszą zaspę, potem znowu mniejszą... potem ziarenko, potem łodyszkę, potem pączek... itd, aż pojawi się szarotka w pełnym rozkwicie.
2. Fragment opowieści, którą tworzymy. Opowieść powinna dotyczyć wyprawy w góry, gdyż w epilogu i dniu premiery wyjaśnimy, że zapraszamy do gry w Lawinę.
3. Element zagadkowy.
4. Inne?
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Schmelzfest - temat zbiorczy

Femme Mystere pisze: 03 lutego 2022, 14:24 OK, mamy więc wstepny termin na 1. marca. Od kiedy zaczynamy promocję marketingową Edelweiss? 2 tygodnie przed terminem?
Tak. Dwa tygodnie to dobry czas.

Czyli musimy przygotować:
- ustalenie zasad Lawiny (obszerna werjsa bądź skrócona na potrzeby pierwszej wyprawy) + ustalenia Frau Augentrost
- założyć wątek z zasadami Lawiny
- założyć wątek z początkiem wyprawy / punkt zbiorczy
- stworzyć pierwszy opis fabuły dotyczący góry, na którą będziemy się wspinać
- mapa heksagonalna z miejscami gdzie można zacząć
- mapa heksagonalna z pełnymi wytycznymi, gdzie co sie znajduje
- wytyczne odnośnie promocji Lawiny
- (?)grafiki z rozkwitem szarotki

Discord- jeśli coś ustalimy to na pewno będą tam wszystkich utrzymywał/zagadywał. Co do gierek nie wiem czy damy i corade ogarnąć. Myślę, że to kwestia tylko pomyślunku.
Na "dzień dobry" możemy rozdać np 5-7 dodatkowych punktów do statystyk, za np. rozsypankę słowną, kalambur, szybką zagadkę itd...Tylko całość musiałaby być przeplatana jakąś historyjką. Może tam poprowadzilibyśy też wyjaśnienie historyjki szarotkowej, którą spiszemy (oby udało się to Joachimowi)

Odnośnie części:
Femme Mystere pisze: 03 lutego 2022, 14:24 Jeśli chodzi o działania marketingowe
Jak rozumiem, codziennie (?) będziemy publikować kolejne zajawki dot. Edelweiss.
1. kolejne zdjęcie (np. gdzieś w rogu grafiki promocyjnej) powoli rozwijającej się szarotki. Np. pierwszego dnia pokazujemy emblemat przypominający dużą zaspę śniegu, następnego dnia mniejszą zaspę, potem znowu mniejszą... potem ziarenko, potem łodyszkę, potem pączek... itd, aż pojawi się szarotka w pełnym rozkwicie.
2. Fragment opowieści, którą tworzymy. Opowieść powinna dotyczyć wyprawy w góry, gdyż w epilogu i dniu premiery wyjaśnimy, że zapraszamy do gry w Lawinę.
3. Element zagadkowy.
4. Inne?
Wypowiem się później. :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 03 lutego 2022, 14:24
Jak rozumiem, rozpoczecie pierwszej Lawiny?
Wyobrażam sobie to tak:
- ludzie zaglądają na nasze forum i zaczynają zakładać profile użytkowników.
- ludzie otrzymują linka do wątku organizacyjnego Lawiny, gdzie wyjaśniamy zasady rozgrywki(zasady do dalszego ustalenia).
- ludzie otrzymują również link do tematu, w którym zaczyna się rozgrywka i gdzie mają zamieścić swój pierwszy post. W temacie początkowym zamieszczamy pierwszy opis fabularny rozpoczęcia wyprawy oraz zdjęcie mapy heksagonów z wyznaczonymi miejscami, gdzie gracze mogą rozpocząć wyprawę. Gracze piszą swoje pierwsze posty organizacyjne wyprawy oraz deklarują, gdzie startują i jaki zabierają ekwipunek.

Co do pierwszej Lawiny, pozostaje nam bardzo dużo do przygotowania:
- mapa heksagonalna oraz ustalenie, co kryje się pod poszczególnymi heksagonami
- ustalenie zasad rozgrywki, w tym elementy strategiczne oraz system rozgrywki, czyli jak statystyki postaci przekładają się na prawdopodobieństwo wykonania akcji oraz jak ustalamy szanse na udane akcje.- to zaproponuję niebawem w osobnym temacie na forum.
- dodanie opisu dot. wspinaczek w poście powitalnym na forum
- ustalenie sposobu promocji "marketingowej" pierwszej Lawiny
Wydaje się, ze przed nami ogrom pracy. A patrząc na to, z jakimi laikami masz do czynienia Frau Augentrost, to musimy tutaj wykazać 100% zaangażowania. Myślę, że w tym wypadku musisz być naszym liderem i prowadzić po kolejnych punktach, aby uzyskać optymalny efekt. Tym bardziej, że jak mniemam masz w tym doświadczenie. Z tego co się orientuje, szczęśliwie Mistrzy Gry może ingerować w świat, więc w razie czego będziemy nasze błędne założenia korygować na bieżąco.
Femme Mystere pisze: 03 lutego 2022, 14:24 Wydarzenie na discord?
Tutaj rodzi się pytanie, czy w ogóle chcecie coś robić na discord? Wydaje mi się, że warto, a nawet trzeba, bo ludzie się tam zgromadzą.
Osobiście jestem za trzymaniem ludzi na forum, bo discord nie daje nam żadnej wartości dodanej w postaci treści wychodzących od użytkowników. Pamiętam czasy czatów i audycji radiowych, ale teraz już chyba nie ma co się w to bawić. Discord jako miejsce luźnych rozmów - jasne. Akcja musi się jednak dziać na forum.
Femme Mystere pisze: 03 lutego 2022, 14:24 Wyjaśnienie zagadki marketingowej - rozkwitająca szarotka lub inna zagadka?
Do ustalenia, jaka będzie tak zagadka.
Jeszcze nie wiem do końca jak to rozegrać, ale tak na szybko pojawiła mi się myśl, :idea: byśmy w miejscach naszej promocji po prostu stawiali rozkwitającą szarotkę. Ostatni etap jej rozkwitu to czas ukazania herbu i linku do bramy państwa. W ogóle musimy zrobić to z 3 dni przed roztopami. Inaczej ludzie nie zdążą zainteresować się wyprawą.

Femme Mystere pisze: 03 lutego 2022, 14:24 Schmelzfest i związany z nim jarmark o charakterze sfabularyzowanym.
Co przygotowujemy na samo święto? Myslę, że święto będzie się odbywać na jakiejś górskiej polanie, dokąd prowadzi pierwsza Lawina.
Pierwsza wyprawa prowadzi na polanę, czy zdobywamy pierwszy szczyt? To w sumie ważne pytanie z narracyjnego punktu widzenia. Pierwotnie, Święto Roztopów to dzień wszystkich mieszkańców, nie tylko tych, którzy dotarli na polanę.

Femme Mystere pisze: 03 lutego 2022, 14:24 Jeśli chodzi o działania marketingowe
3. Element zagadkowy.
4. Inne?
Fragmentem opowieści, którą tworzymy postaram się zająć i jutro postaram się coś przedstawić na forum. Ma to być takie wprowadzenie. Chciałbym, żeby było klimatyczne, ale wiadomo, że nie jesteśmy w tym specami. Mam nadzieję, ze przypadnie Wam do gustu.

Element zagadkowy - wpadło mi ostatnio przed oczy zagadnienie gry Wordle. Może udałoby się to jakoś wykorzystać? Ograniczenie do 5 liter może być dla nas jednak kłopotliwe.
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

</