Hrafnbod - krucza poczta z Gamellandu i Isheimr

(czyt.ne'belszaten gase) Popularna Aleja Cienia Mgły, gdzie w przyzwoitym stanie konstrukcyjnym zachowały się eklektyczne kamienice i klimatyczna kawiarenka "Präzedenz". Natomiast cała aleja została odrestaurowana tylko po to by pomieścić w swoich zakamarkach przedstawicielstwa innych mikronacji. Tutaj znajdziemy misje dyplomatyczne z innych części v-państw oraz zapewne niemałą ilość tajnych agentów.
Awatar użytkownika
Prokrustes
Kontakt:

ODZNACZENIA

Hrafnbod - krucza poczta z Gamellandu i Isheimr

Post autor: Prokrustes »

Niechaj lawiny będą wam lekkimi,
Pozwolę sobie wrzucić. Nie, nie lawinę.

Hrafnbod
krucze wieści z Królestwa Gamelland oraz całego Isheimr

Reforma czasu. Althing podjął decyzję o zreformowaniu czasu, a dokładnie jego spowolnieniu. Rok według Feurkalendar trwa teraz dwa miesiące księżycowe a nie jak do tej pory jeden.

Skadileik 714. Coroczne zawody organizowane w miesiącu Gormanudur, tym razem sprawdziły uczestników w sztuce władania włócznią. Po wyczerpującej rywalizacji zwyciężył Toke Thorskari z osady Thorg. W następstwie odniesionej rany, do armii Odyna dołączył Ragnhild z Uslo. Zgodnie z decyzją Althingu jego krewni nie mają prawa do zemsty (Hevnskor).

Skadileik 715. To już za 8 miesięcy. Zgodnie z odwiecznymi regułami, przywilej organizowania kolejnych zawodów powędrował wraz ze zwycięzcą do Thorg. Już wiemy, że klan Thorskari szykuje dla uczestników labirynt pełen śmiertelnych pułapek.

Siatkówka. Klany Isheimr dołączają do rozgrywek siatkarskich. Uznanych Klanów Isheimr Siatkarski Związek (UKISZ) zorganizuje pierwsze rozgrywki mistrzowskie w miesiącu Gaukmanudur, również w Thorg. Poszczególne osady kompletują swoje reprezentacje.

Piłka nożna. Królestwo Gamelland zakończyło udział w vMundialu na fazie grupowej. Z kolei w Lidze Nordaty, również debiutujący, zespół Berserker Hrafnberg zajmuje drugie miejsce (po 7 z 18 meczów).

Choroba Prokrustira. Król Gamellandu przeszedł ciężką chorobę. Uleczony wywarem Huldry (dość ryzykowanym) w trakcie uzdrawiającego snu doświadczył ważych wizji. Pierwsza skierowała uwagę klanu na północ, obiecując sowitą nagrodę. Druga zaś mówiła o końcu żałoby i ma być sygnałem do powiększenia władającej rodziny.

Znaczek. Wraz z końcem roku 714, w ŚZF wydany został kolejny, już czwarty znaczek Gamellandu.

Chlew. Hrafnberg założył wspólny chlew. Gospodarz przewidujacy nadwyżkę plonów może ją przekazać. Ponadto każdy kto aktywnie wspiera chlew otrzymuje specjalne oznaczenie, za sprawą wtyczki "flair".

Skarb. Po rozliczeniu Oppgjeursdag, odnotowano w skarbie Gamellandu o prawie 5 tysięcy Y więcej rok do roku. Większość tej kwoty pochodzi z 50% podatku królewskiego - Kongehalv.

Napisano. W ciągu minionego roku w piśmie utrwalono:
* opowieść "O sękatych ludziach" https://wikingowie.org/2025/02/15/o-sekatych-ludziach/
* informacje o Skadi https://wikingowie.org/2025/03/05/skadi/
* opis pochodzenia klanu Gellonsen https://wikingowie.org/2025/03/02/klan-gellonsen/
* trochę szerszą relację ze Skadileik https://wikingowie.org/2025/03/09/skadileik-714/
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Hrafnbod - krucza poczta z Gamellandu i Isheimr

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Prokrustes pisze: 20 marca 2025, 23:50 Reforma czasu. Althing podjął decyzję o zreformowaniu czasu, a dokładnie jego spowolnieniu. Rok według Feurkalendar trwa teraz dwa miesiące księżycowe a nie jak do tej pory jeden.
Słuszne posunięcie. Nie wiem czy my o tym dyskutowaliśmy na realnym zjeździe, ale to w wersji "heinzowo-wikingowej" było idealne rozwiązanie.

Prokrustes pisze: 20 marca 2025, 23:50 Skadileik 714. Coroczne zawody organizowane w miesiącu Gormanudur, tym razem sprawdziły uczestników w sztuce władania włócznią. Po wyczerpującej rywalizacji zwyciężył Toke Thorskari z osady Thorg. W następstwie odniesionej rany, do armii Odyna dołączył Ragnhild z Uslo. Zgodnie z decyzją Althingu jego krewni nie mają prawa do zemsty (Hevnskor).
Szkoda, że przegapiłem te zawody.
Prokrustes pisze: 20 marca 2025, 23:50 Choroba Prokrustira. Król Gamellandu przeszedł ciężką chorobę. Uleczony wywarem Huldry (dość ryzykowanym) w trakcie uzdrawiającego snu doświadczył ważych wizji. Pierwsza skierowała uwagę klanu na północ, obiecując sowitą nagrodę. Druga zaś mówiła o końcu żałoby i ma być sygnałem do powiększenia władającej rodziny.
Podobno pomogły też modły niejakiego Henrika Gronn'a. :)

Przyznam szczerze, że klimat wikiński jest mi bardzo bliski, ale... pisałem już to kilkukrotnie zraziłem się strasznie, gdyż wielokrotnie miałem problemy z zalogowaniem, a jak wiemy wtedy i zapał przepada. Szkoda, ale na pewno nie zrezygnuje i w wolnym od obowiązków czasie zajrzę i być może wkręcę się na stałe...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Gaetano Kohlmeise Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Gaetano Kohlmeise »

Mnie też Gamelland ciekawi, chociaż przyznam, że nie potrafię sie w nim odnaleźć. Za dużo narracji, jak dla mnie :)
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Gaetano Kohlmeise pisze: 21 marca 2025, 10:21 Mnie też Gamelland ciekawi, chociaż przyznam, że nie potrafię sie w nim odnaleźć. Za dużo narracji, jak dla mnie :)
Nie no można to robić pewnie i po swojemu, ale mało wytłumaczone po co niektóre rzeczy są i jak działają te "systemy", to fakt.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nebelschattengasse - strefa dla dyplomatów”